Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oil Sensor Failure

Featured Replies

Napisano

Taki error mi się dzisiaj dwa razy zapalił w ciągu dnia przy odpalaniu. Wystarczy przeczyścić czujnik czy mogę już szukać nowego ?? hmm.gif

Napisano

Ze względu że i mnie to dopada od czasu do czasu, to 2 pytania:

Czy oil sensor i oil level sensor to to samo? Bo mam wrażenie że mam 2 różne komunikaty...

Czy da się je wymienić bez spuszczania oleju ?

Napisano
  • Autor

> Czy da się je wymienić bez spuszczania oleju ?

Czekam razem z Tobą na odpowiedz zlosnik.gif

Napisano

> Taki error mi się dzisiaj dwa razy zapalił w ciągu dnia przy odpalaniu. Wystarczy przeczyścić

> czujnik czy mogę już szukać nowego ??

patrz w opis

Napisano

raczej 2 różne komunikaty, wykręcając czujnik poziomu nic nie powinno wylecieć - zamontowany jest na tej samej wysokości co bagnet oleju (górna krawędź miski) zacznij od jego wyczyszczenia - sprawdzenia wiązki elektrycznej

Napisano

skoro temat czujnika został poruszony to czy mógłbym dołożyć takowy do wersji 140KM? W miskę wkręcony mam jakiś korek zamiast czujnika? jak to wygląda? wink.gif

Napisano

czujnik pewnie masz tylko działa tak jak w silniku 150 kM - informuje o prawidłowym poziomie, za niskim i za wysokim , w JTD na liczniku jest jeszcze "grafika" w postaci kropek

Napisano

> skoro temat czujnika został poruszony to czy mógłbym dołożyć takowy do wersji 140KM? W miskę

> wkręcony mam jakiś korek zamiast czujnika? jak to wygląda?

W 140KM masz czujnik. Pokazuje kropki podczas odpalania.

Napisano

> W 140KM masz czujnik. Pokazuje kropki podczas odpalania.

Raczej mało możliwe bo gdy wyciągałem zegary to są dwie kostki ale w zegarach jest już tylko jedno złącze. Jak myłem podwozie przy misce też nie rzuciły mi się żadne wtyczki. No i podstawa, nie wyświetla mi tych kropek bo zegary nie mają drugiej złączki. wink.gif Widać nie każdy to mógł mieć bo w katalogu nie było opcji elektroniczny wskaźnik poziomu oleju wink.gif

Napisano

W katalogu nie ma bo to nie był element wyposażenia tylko standard z tym silnikiem tongue.gif Na wtyczki nie patrz bo i tak wszystko idzie po CAN. Nie jestem pewien ale chyba jest w FES opcja wyłączenia komunikatów z diagnostyki przy uruchomieniu oink.gif

Napisano

> W katalogu nie ma bo to nie był element wyposażenia tylko standard z tym silnikiem Na wtyczki nie

> patrz bo i tak wszystko idzie po CAN. Nie jestem pewien ale chyba jest w FES opcja wyłączenia

> komunikatów z diagnostyki przy uruchomieniu

Mam przestudiowanego elearna dość solidnie, sygnał idzie bezpośrednio do zegarów tzn, przechodzi przez skrzynkę bezpieczników ale w celu połączenia wiązek wtyczkami. Aż chyba zaraz skoczę na kanał i obadam temat bo fajnie byłoby mieć wskaźnik oleju choćby dla bajeru wink.gif Ma ktoś zdjęcie w którym miejscu w misce jest ten czujnik wkręcony?

Napisano

> W katalogu nie ma bo to nie był element wyposażenia tylko standard z tym silnikiem Na wtyczki nie

> patrz bo i tak wszystko idzie po CAN. Nie jestem pewien ale chyba jest w FES opcja wyłączenia

> komunikatów z diagnostyki przy uruchomieniu

W którym dokładnie miejscu w FESie się to włącza bo jakoś nie widzę. I jaka wersja FES'a?

U mnie w 140KM też tych kropek brak oslabiony.gif

Napisano

> Mam przestudiowanego elearna dość solidnie, sygnał idzie bezpośrednio do zegarów tzn, przechodzi

> przez skrzynkę bezpieczników ale w celu połączenia wiązek wtyczkami. Aż chyba zaraz skoczę na

> kanał i obadam temat bo fajnie byłoby mieć wskaźnik oleju choćby dla bajeru Ma ktoś zdjęcie

> w którym miejscu w misce jest ten czujnik wkręcony?

podrzuć schematem (lub powiedz gdzie tego szukać to sobie znajdę) wink.gif

Napisano

> podrzuć schematem (lub powiedz gdzie tego szukać to sobie znajdę)

A już wrzucam wink.gif

287736144-Zegary.JPG

> U mnie w 140KM też tych kropek brak

Czyli po prostu niektóre miały niektóre nie, przed zakupem oglądałem kilka stilonów w 140KM żaden nie wyświetlał kropek.

> z prawej strony rurki bagnetu na tym samym poziomie zielona wtyczka

Dzięki ok.gif Jak temperatura spadnie to sobie wskoczę pod auto wink.gif

post-143430-14352524252918_thumb.jpg

Napisano

> A już wrzucam

> Czyli po prostu niektóre miały niektóre nie, przed zakupem oglądałem kilka stilonów w 140KM żaden

> nie wyświetlał kropek.

> Dzięki Jak temperatura spadnie to sobie wskoczę pod auto

dzięki - czyli teoretycznie powinniśmy go mieć w 1.9 16v....... obadam przy najbliższej zmianie oleju (za 500km)

Napisano

> dzięki - czyli teoretycznie powinniśmy go mieć w 1.9 16v....... obadam przy najbliższej zmianie

> oleju (za 500km)

Niestety tylko teoretycznie, sprawdziłem i u mnie ani śladu po wiązce ani po czujniku wink.gif

Napisano

> Niestety tylko teoretycznie, sprawdziłem i u mnie ani śladu po wiązce ani po czujniku

czyli pewnie księgowy kazał przyoszczędzić - znająć życie ja też tego nie mam skoro się nie wyświetla 270751858-jezyk.gif

PS. Co jest w miejscu czujnika? Wkręcony korek czy wbita zaślepka?

Napisano

> czyli pewnie księgowy kazał przyoszczędzić - znająć życie ja też tego nie mam skoro się nie

> wyświetla

> PS. Co jest w miejscu czujnika? Wkręcony korek czy wbita zaślepka?

Z tego co widziałem na szybko to korek na bambusa. wink.gif

Napisano

U mnie w 140 jest wskazanie kropkami i niestety wspominany blad czasami (zazwyczaj podczas większej wilgoci/zimą) potrafi zaszaleć i się wyświetlać. Sprawdzam wtedy manualnie poziom oleju i po upenieniu się ze jest ok ignoruje wink.gif Ponowne sprawdzenie jak nie zgasnie po 2-3 dniach jak jest bez zmian to ignoruje grinser006.gif