Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierwszy serwis po zakupie samochodu

Featured Replies

Napisano

witam,

co warto wymienic w samochodzie po zakupie (90ty nalotu)

Jedyne co mi przyszlo do glowy to:

-rorzad + pompa + płyn

-plukanka silnika + olej

-pasek klinowy (ten akurat troche sprawcialy)

Co jeszcze warto sprawdzic? Zawieszenie wg mojego ucha jest ciche, samochod prowadzi sie dobrze.

Na pewno do sprawdzenia stan hamulców.

Co jeszcze ewentualnei sprwadzić i wymienic?

Napisano

> -rorzad + pompa + płyn

uszczelniacze na wałkach i wale - jedna robota więc koszty niewiele się podniosa ( pewnie tylko o koszt uszczelniaczy)

> Co jeszcze ewentualnei sprwadzić i wymienic?

wszystkie filtry

jak benzyna swiece zapłonowe

klime można sprawdzić

ale podstawa to rozrząd + układ jezdny, wszystko pozostałe można na bieżąco wymieniać

Napisano

> witam,

> co warto wymienic w samochodzie po zakupie (90ty nalotu)

> Jedyne co mi przyszlo do glowy to:

> -rorzad + pompa + płyn

> -plukanka silnika + olej

> -pasek klinowy (ten akurat troche sprawcialy)

> Co jeszcze warto sprawdzic? Zawieszenie wg mojego ucha jest ciche, samochod prowadzi sie dobrze.

> Na pewno do sprawdzenia stan hamulców.

> Co jeszcze ewentualnei sprwadzić i wymienic?

Plyn hamulcowy ok.gif

Napisano
  • Autor

> uszczelniacze na wałkach i wale - jedna robota więc koszty niewiele się podniosa ( pewnie tylko o

> koszt uszczelniaczy)

> wszystkie filtry

> jak benzyna swiece zapłonowe

> klime można sprawdzić

> ale podstawa to rozrząd + układ jezdny, wszystko pozostałe można na bieżąco wymieniać

wlasnie o swiecach myslalem smile.gif Filtry to z olejem komplet wiadomo ok.gif

Klimy ni ma grinser006.gif

Napisano

Zerknij na opony.

Napisano
  • Autor

> Zerknij na opony.

akurat letnie sa nowe z 2012 roku zimowe z 2011 takze tu nie trzeba nic robic smile.gif

Napisano

> haha w piatek dopiero kupione

Heh jak w dzisiejszych czasach można kupić auto bez klimy? yikes.gif

Napisano

> Heh jak w dzisiejszych czasach można kupić auto bez klimy?

Jak ? Tanio, to jest dobra odpowiedz ok.gif i dlatego warto ok.gif

Napisano
  • Autor

> Heh jak w dzisiejszych czasach można kupić auto bez klimy?

szukałem z klimą to same szroty. Wolę sie pomeczyc ale miec zadbany samochod smile.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdź klocki + tarcze...

> przy okazji cylinderki...

> PS: co kupiłeś?

GP 2006 1,4 8v 77KM

Napisano

> GP 2006 1,4 8v 77KM

Grande nie można kupić zadbanego z klimą? No przestań. W Niemczech pełno ładnych egzemplarzy, oczywiście w odpowiedniej cenie. Tanie sztuki to faktycznie szroty bo sam ostatnio kupowałem GP.

Napisano

> witam,

> co warto wymienic w samochodzie po zakupie (90ty nalotu)

Płyn od układu wspomagania kierownicy ok.gif

Napisano

> Płyn od układu wspomagania kierownicy

Tam jest elektryczne.

Napisano
  • Autor

> Grande nie można kupić zadbanego z klimą? No przestań. W Niemczech pełno ładnych egzemplarzy,

> oczywiście w odpowiedniej cenie. Tanie sztuki to faktycznie szroty bo sam ostatnio kupowałem

> GP.

kurde ogladalem kilka egzemplarzy (jeszcze na tapecie bylo Suzuki Swift) wszystko szpachlowane, zniszczone i smierdzace.

Napisano

> kurde ogladalem kilka egzemplarzy (jeszcze na tapecie bylo Suzuki Swift) wszystko szpachlowane,

> zniszczone i smierdzace.

Ja również obejrzałem kilka sztuk w PL i były dramaty, nawet miernika nie było potrzeba. Chińskie zamienniki lamp, punkty masowe zdrutowane na nakrętkę rodem z meblowego, przewody klimy na samowierty i inne ciekawostki. W końcu droga kompromisu bo kolega miał chore kryteria cenowe kupilismy 1,4 16V Dynamic z Włoch po 1 włascicielu lekko szturchnięty w prawy tylny błotnik i śmiga rewelacyjnie.

Napisano
  • Autor

> Ja również obejrzałem kilka sztuk w PL i były dramaty, nawet miernika nie było potrzeba. Chińskie

> zamienniki lamp, punkty masowe zdrutowane na nakrętkę rodem z meblowego, przewody klimy na

> samowierty i inne ciekawostki. W końcu droga kompromisu bo kolega miał chore kryteria cenowe

> kupilismy 1,4 16V Dynamic z Włoch po 1 włascicielu lekko szturchnięty w prawy tylny błotnik i

> śmiga rewelacyjnie.

nam sie udalo kupic samochod od pierwszego wlasciciela nie uderzony wszystko w oryginale. Przebieg 90tys z groszem. Srodek czysty i zadbany. Trudno, ze nie ma klimy w razie czego jest drugi samochod z klima smile.gif

Napisano

> Ja również obejrzałem kilka sztuk w PL i były dramaty, nawet miernika nie było potrzeba. Chińskie

> zamienniki lamp, punkty masowe zdrutowane na nakrętkę rodem z meblowego, przewody klimy na

> samowierty i inne ciekawostki. W końcu droga kompromisu bo kolega miał chore kryteria cenowe

> kupilismy 1,4 16V Dynamic z Włoch po 1 włascicielu lekko szturchnięty w prawy tylny błotnik i

> śmiga rewelacyjnie.

Ja ponad pół roku temu znalazłem ojcu naprawdę zadbany egzemplarz GP 1.2 z 2006, przebieg realny 62 kkm, co ciekawe z klimą, 6 poduchami no i z malowanym prawym bokiem po niegroźnej obcierce. Śmiga elegancko ok.gif

A wcześniej też oglądałem takie szroty że szkoda gadać, jeden nawet był jakiś popowodziowy - pod spodem sama rdza, w środku aż wykładzina wszędzie odstawała, smród stęchlizny itp. ogólnie dramat. Także czasem trzeba brać co jest i nie marudzić na kolor czy wyposażenie, jak auto jest zadbane i ma mały przebieg. Ojciec szukał też 1.4 ale padło na 1.2 i w sumie dla niego jest ok wink.gif

Napisano

> aha, a w takich płynu nie ma, co?

Jeśli jest w pełni elektryczne, to nie - płynu nie ma. Jest za to silnik na kolumnie kierowniczej.

Inna sprawa, gdy jest pompa elektryczna, a wykonanie zadania hydrauliczne, wtedy jest i płyn.