Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tech2 na PC

Featured Replies

Napisano

> Kolega golob zaoferował sie że dzisiaj późnym wieczorem wrzuci na kolegi ftp'a

OK, super będę wdzięczny.

Pozdrawiam,

Napisano

> OK, super będę wdzięczny.

> Pozdrawiam,

I nie ma ich na tym ftp.A szkoda.

Napisano

> Chodzi o to że TIS ma opcje współpracy z TECh'iem i może uda sie to

> uruchomić.

Ja bym na to nie liczył. ten TECH2 w tytule wątku należy traktować z wink.gif

Napisano

> Ja bym na to nie liczył. ten TECH2 w tytule wątku należy traktować z

Też tak mi się wydawało .Po rozmowie z moim majstrem to tylko odczyt i ewentualnie kasowanie błędów ale nie ma mowy o wprowadzaniu na takim oprogramowaniu jakichkolwiek danych poprzez gniazdo diagnostyki.A ponieważ siedzi w tym od lat to chyba wie co mówi.

A innego programu na pewno za darmo w sieci nikt nie udostepni.Kto pozbawi się źródła utrzymania.

Napisano

> A innego programu na pewno za darmo w sieci nikt nie udostepni.Kto

> pozbawi się źródła utrzymania.

A tu się mylisz bardzo popularny jest Euroscan można go nabyć np w firmie Viaken choć nie jest to jeszcze Tech2

...a i niewygodą jest konieczność posiadania komputera z dwoma portami COM

Napisano

> A tu się mylisz bardzo popularny jest Euroscan można go nabyć np w

> firmie Viaken choć nie jest to jeszcze Tech2

> ...a i niewygodą jest konieczność posiadania komputera z dwoma

> portami COM

Ludzką rzeczą błądzić.A dwa porty com to na pewno nie ma w żadnym laptopie

Napisano

> Ludzką rzeczą błądzić.A dwa porty com to na pewno nie ma w żadnym

> laptopie

są przejściówki 1xUSB -> 2xCOM

Napisano

> A tu się mylisz bardzo popularny jest Euroscan można go nabyć np w

> firmie Viaken choć nie jest to jeszcze Tech2

ale chyba tylko do aut wyprodukowanych przed 2000r

Napisano

Odnosnie COM do euroscana to musza to byc porty widziane pod dosem a nie wirtualne jak na usb wiec stary blaszak do garazu lub do laptopa pmcia cena takich kart to ok 200zl ;o((.

Mala poprawka okazalo sie ze moje wiadomosci pochodza z ubieglego roku teraz na A....o taka karta kosztuje w granicach

yikes.gif 300 PLZ

Napisano

Witajcie!

Z tego, co mi wiadomo, za pomocą takich interfejsów (zbudowanych na Max232 lub prostszych, podłączonych do 1 COMa) nie można się połączyć z Astrami II wyprodukowanymi przed 2001 rokiem, a to dlatego, że nie mają one złącza zgodnego z "OBD2". Do nich pasują interfejsy takie jak Euroscam od Viakena, działające na 2 COMach pod DOSem. Być może to dotyczy tylko aut z silnikami benzynowymi bo, jak piszą właściciele silników diesla z 1999 r. u nich to działa. Również ktoś z Astrą F nie miał problemu z połączeniem.

Z drugiej strony, jeżeli w programach Opel i ODW można wybrać rocznik auta np. 1998 oraz jego model: Astra G i program "idzie" dalej, to oznacza, że obsługuje on te auta za pomocą tego samego interfejsu, bo nie prosi o jego zmianę, tylko podpowiada, do którego pinu podłączyć linię diagnostyczną. To samo widać po analizie pliku tekstowego: OPELDATA.EN, gdzie są zapisane dane dla programu OPEL.EXE. Więc wynika z tego, że programy te są to jakieś cudowne wynalazki, które omijają ograniczenia sprzętowe i ponieważ nie można skontaktować się z ich autorem, jedynym sposobem, żeby sprawdzić ich działanie jest podłączenie i próba komunikacji.

A teraz pytanie do TOMI408: czy ci się udało wreszcie połączyć kompa z autem? Jeśli nie, spróbuj z interfejsem na tranzystorach - z doświadczenia z komórkami i układami na MAX232 wiem, że nie z każdym komputerem one (tzn. MAX232) pracują poprawnie. Albo może spróbuj podłączyć swój interfejs do innego komputera?

Jestem zainteresowany wynikami Twojej pracy, bo mam dokładnie takie auto jak ty, ale 1998 rocznik, a Ty jaki masz?

Pozdrawiam wszystkich.

-------------------------

Master22221

Opel Astra G 1998 5HB X16XEL LPG-Autronic

Napisano

Witam,

troszke bylem nieobecny na forum ale to z powodu licznych wyjazdow smile.gif

Do kloegi Master22221

- udalo mi sie polaczyc za pomoca interfejsu do kompa w samochodzie,

-uzywany byl program OPEL.

-laptop byl serynie wyposazony w port COM.

Wszytko udalo sie odpalic.

program umozliwia odczyt i kasowanie bledow, nie testowalem wszytkiego bo komp byl pozyczony.

Proboje odpalic teraz interfejs na swoim laptopie ale narazie bezskutecznie. sciana.gif

Laptop nie maseryjnego portu COM, dlatego kupiem przejscowke z USB na COM.

Niestey nie daje sie przy takiej kombinacji polazyc z kompem w samochodzie, angryfire.gif

nistey nie wiem dlaczego (system windows XP dokladnie taki sam jak na poprzednim kompie)

Byc moze to wina sterownikow do przejscowki lub cos podobnego.

PYTANIE

Udalo sie komus z kolegow uruchomic interfejs na laptopie poprzez przejsciowke z USB na COM???

pozdrawiam

tomi

Napisano

> Udalo sie komus z kolegow uruchomic interfejs na laptopie poprzez

> przejsciowke z USB na COM???

> pozdrawiam

> tomi

Musisz sobie sprawić taki interfejs na PCMCIA, te na usb są do bani...

Napisano

Witaj, Tomi408!

Dzięki za odzew, gratuluję sukcesu! Nie napisałeś tylko, jaki masz rok produkcji Astry? To istotne, bo inne złącza są w tych starszych, a inne w nowszych.

Napisz też dokładnie w jakich warunkach się połączyłeś:

- jaki masz interfejs (na maxie (i który?), czy na tranzystorach)?

- jakie Windows, czyżby napewno XP?

- czy uruchamiałeś program opel.exe "normalnie", czy w trybie zgodności z Windows98? (zauważyłem, że w każdym przypadku program działa nieco inaczej: wywala lub nie komunikat błedu dot. "ide21201.vxd")

- czy stosowałeś program userport.exe aby odblokować port com?

- czy miałeś komunikat błedu dot. "ide21201.vxd"? (ja mam ten plik w folderze z programem, ale błąd wyskakuje nadal...)

- rok produkcji auta (resztę wiemy), to ważne!

Sorki za tyle szczegółowych pytań, ale chodzi mi o stworzenie jakiegoś działającego "przepisu na działanie programu" w celu uniknięcia miotania się między róznymi interfejsami, windowsami, programami, sterownikami itp. - możliwość kombinacji wszystkich ze wszystkimi jest teoretycznie ogromna!!!

Moje rady:

1. A używałeś program OP-COM czyli "ODW.exe"? Okienko programu wygląda podobnie, może jest mniej węgierskich komunikatów? Jak masz to wypróbuj go przy okazji...

2. O przejściówce USB-COM zapomnij, tego typu programy komunikują się z portami bezpośrednio i "nie widzą" takich wynalazków. Interfejs PCMCIA-COM zadziała ale, gdzieś czytałem, że nie każdej firmy. Ma jednak wadę - wysoki koszt, ok. 200-300 zł. Pozostaje nowy (a raczej "inny", bo nowe com-ów nie mają) laptop, pożyczany lub stacjonarny blaszak w garażu... no, chyba, że otworzysz warsztat, to ci się zwróci wink.gif

Pozdrawiam wszystkich!

Napisano

Witam,

odpowiadajac na Twoje pytania

- rok produkcji Astry II to 98 (sprowadzana)

- Interfejs na maxie, jeden ze schematow dostepnych w watku, nie potrafie powieziec ktory bo kumpel mi go skladal

- Windows XP - napewno

- program Opel.exe- uruchaminay norlalnie

- nie wyswietly sie zadne bledy podczas uruchamiania

- na poprzednim laptopie (z seryjnym portem COM) nie urzywalem programu userport.exe

Teraz chce uruchomic interfejs na swoim laptopie ale jest problem z portem COM (ten jest nowszy i nie ma tego portu chaja.gif)

Musze przetestowac inna przejsciowke bo ta z USB na COM nie dziala poprawnie z interfejsem ( a przynajmniej do tej pory nie zadzialala sciana.gif

Jak znajde chwilke to podlacze w weekend jeszcze do stacjonarnego kompa i sprawdze czy napewno wila lezy po stonie przejscowki i przetestuje inne programy.

pozdrawiam,

tomi

Napisano

Witam!

Dzięki, Tomi408, za wyczerpujące odpowiedzi. Teraz wiadomo, że ten program i fejs to nie lipa!!! Cieszę się tym bardziej, że mam Astrę też z 1998 roku, sprowadzaną, więc widzę perspektywę bezpłatnego skasowania błędu poduszki powietrznej (w ciągu ostatniego roku kasowałem go już 3 razy w serwisie Techem2 i dalej nie wiadomo skąd się pojawia - kable pod siedzeniami polutowane, złącza w bocznych pozaciskane, po skasowaniu błędu pojeżdżę z miesiąc, dwa i znów się pali wrrr.gif)

Po świętach zrobię fejsik, najpierw ten na tranzystorach, a jak nie zadziała to na Maxie232, tylko ustalę wpierw, który działa na 100%.

Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt i Mokrego Dyngusa!!!

Napisano

Witam wszystkich po świętach!

Dzisiaj uruchomiłem "Tech2 na PC" i działa!!! Aż się zdziwiłem, bo sądziłem, że w mojej Astrze sie to nie uda.

Poniżej konfiguracja, schemat w załączniku:

- interfejs - jak na schemacie (dodałem od siebie diodę zabezpieczającą tranzystor przed ujemnym napięciem - zero logiczne to przecież -12V !!!), trzy wyjścia przełączane ręcznie zworką

- komputer stacjonarny, klawiatura, myszka

- Windows XP, SP1, świeżo zainstalowany

- port COM1 na płycie głównej

- Program Userport.exe - nie musiałem użyć

- program Opel.exe

- samochód: Opel Astra G, 1998 r, silnik X16XEL - 1600ccm, 16V, Ecotec - 1-3 KM

Połączyłem się ze wszystkimi urządzeniami oprócz sterownika centralnego zamka - komunikat o błędzie...

Skasowałem błędy: airbag (!!!) i trzy jakieś mało znaczące w sterowniku silnika.

Po połączeniu się z Body / Instrument była możliwość modyfikacji licznika przebiegu. Wykonałem modyfikację na próbę, ale stan nie zmienił się mimo, iż czytał i zapisywał eeprom.... Może ktoś podpowie, czy zrobiłem coś nie tak, czy mam "niekompatybilny" sterownik?

A może ktoś robił tym programem "MeasuringBlocks i MeasuringTests"? O co tu chodzi?

Generalnie jestem zadowolony - zależało mi na skasowaniu błędu airbag-a - 60-100 zł w kieszeni!!!

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam wszystkich po świętach!

> Dzisiaj uruchomiłem "Tech2 na PC" i działa!!! Aż się zdziwiłem, bo

> sądziłem, że w mojej Astrze sie to nie uda.

> Poniżej konfiguracja, schemat w załączniku:

> - interfejs - jak na schemacie (dodałem od siebie diodę

> zabezpieczającą tranzystor przed ujemnym napięciem - zero

> logiczne to przecież -12V !!!), trzy wyjścia przełączane ręcznie

> zworką

> - komputer stacjonarny, klawiatura, myszka

> - Windows XP, SP1, świeżo zainstalowany

> - port COM1 na płycie głównej

> - Program Userport.exe - nie musiałem użyć

> - program Opel.exe

> - samochód: Opel Astra G, 1998 r, silnik X16XEL - 1600ccm, 16V,

> Ecotec - 1-3 KM

> Połączyłem się ze wszystkimi urządzeniami oprócz sterownika

> centralnego zamka - komunikat o błędzie...

> Skasowałem błędy: airbag (!!!) i trzy jakieś mało znaczące w

> sterowniku silnika.

> Po połączeniu się z Body / Instrument była możliwość modyfikacji

> licznika przebiegu. Wykonałem modyfikację na próbę, ale stan nie

> zmienił się mimo, iż czytał i zapisywał eeprom.... Może ktoś

> podpowie, czy zrobiłem coś nie tak, czy mam "niekompatybilny"

> sterownik?

> A może ktoś robił tym programem "MeasuringBlocks i MeasuringTests"?

> O co tu chodzi?

> Generalnie jestem zadowolony - zależało mi na skasowaniu błędu

> airbag-a - 60-100 zł w kieszeni!!!

> Pozdrawiam.

a czymógłbys przyblizyć mozliwość podłączenia techa do opla calibry z silnikiem x20xev? pod jakie wtyki w zlączu diagnostycznym nalezy podłaczyc wyjscia z interfejsu i gdzie mozna zdobyć program opel.exe .ostrzegam nie jestem zbytnio mocny w elektronice? dzieki

Napisano

> Witam wszystkich po świętach!

> Dzisiaj uruchomiłem "Tech2 na PC" i działa!!! Aż się zdziwiłem, bo

> sądziłem, że w mojej Astrze sie to nie uda.

> Poniżej konfiguracja, schemat w załączniku:

> - interfejs - jak na schemacie (dodałem od siebie diodę

> zabezpieczającą tranzystor przed ujemnym napięciem - zero

> logiczne to przecież -12V !!!), trzy wyjścia przełączane ręcznie

> zworką

> - komputer stacjonarny, klawiatura, myszka

> - Windows XP, SP1, świeżo zainstalowany

> - port COM1 na płycie głównej

> - Program Userport.exe - nie musiałem użyć

> - program Opel.exe

> - samochód: Opel Astra G, 1998 r, silnik X16XEL - 1600ccm, 16V,

> Ecotec - 1-3 KM

> Połączyłem się ze wszystkimi urządzeniami oprócz sterownika

> centralnego zamka - komunikat o błędzie...

> Skasowałem błędy: airbag (!!!) i trzy jakieś mało znaczące w

> sterowniku silnika.

> Po połączeniu się z Body / Instrument była możliwość modyfikacji

> licznika przebiegu. Wykonałem modyfikację na próbę, ale stan nie

> zmienił się mimo, iż czytał i zapisywał eeprom.... Może ktoś

> podpowie, czy zrobiłem coś nie tak, czy mam "niekompatybilny"

> sterownik?

> A może ktoś robił tym programem "MeasuringBlocks i MeasuringTests"?

> O co tu chodzi?

> Generalnie jestem zadowolony - zależało mi na skasowaniu błędu

> airbag-a - 60-100 zł w kieszeni!!!

> Pozdrawiam.

Wkońcu po długich bojach ze znajomym elektronikiem udało mi się przycisnąć go i złożył mi interface. Ten najprostrzy na dwóch tranzystorach (cały układ zmieścił się we wtyczce RS-232).

I wczoraj o 22.00 ruszyłem do boju. Uruchomiłem programik opel.exe i ... TO NAPRAWDE DZIAŁA. Udało mi się zczytać i wykasować wykasować błąd kontrolki poduszek (za cenę interface'u 20PLN). Silnik nie miał błędów, ale też czytał. Udało mi się również przetestować wiatrak od układu chłodzenia.

Dzisiaj będę kontynuował testy. Podzielę się z Wami, jeśli zdiagnozuję coś ciekawego.

Sprzęt:

- laptop HP ze 4130 Pavilion (seryjny port com),

- Windows XP SP2

- nie instalowałem userporta, wszystko ruszyło od razu,

- interface na tranzystorach,

- Astra G X20 DTL (OBD II).

Napisano

Witaj! Służę informacjami:

1. Program Opel obsługuje Calibrę rocznik 1997 z silnikiem 20XEV.

2. Silnik diagnozuje się na pinie nr 7, ale inne sterowniki na różnych, najczęściej 12 rzadziej 8 lub 3, więc najlepiej zrobić ręczny przełącznik pinów na wyjściu interfejsu. Program przed diagnozowaniem danego sterownika informuje, na który pin przełączyć wejście diagnostyczne.

3. Program Opel.exe jest dostępny na tym wątku na serwerze o2.

Napisałeś: "ostrzegam nie jestem zbytnio mocny w elektronice". W związku z tym moja rada dla Ciebie i dla innych:

Sterowniki w samochodzie są urządzeniami bardzo delikatnymi i kosztownymi. Jak nie masz doświadczenia w konstruowaniu, wykonywaniu i sprawdzaniu układów elektronicznych, bądź nie znasz zasady ich działania, żeby poprawić ewentualny błąd na schemacie, to lepiej poproś kogoś, kto się na tym zna, zrobi płytkę, sprawdzi, pomoże uruchomić i pokaże ci jak używać bezpiecznie. Wystarczy pomylić dwa kabelki lub zrobić niewielkie zwarcie i nieszczęście gotowe: spalony sterownik silnika lub port w PC. Sterownik silnika kosztuje na Allegro ok. 900 zł + 100 zł zaprogramowanie, w serwisie Opla boję się pytać, nowa płyta główna do PC - ok. 500 zł, w laptopie - chyba nie do naprawy czy kupienia!!!

Ten interfejs - koszt wykonania: części elektroniczne ok. 1 zł, wtyk DB9ż ok. 3 zł. Wtyk OBD2 ok. 25 zł (ja sam zrobiłem) pudełko plastikowe 2 zł razem ok. 30 zł (u mnie 6 zł). Koszt robocizny elektronika - 20-30 zł. Zaryzykujesz 1000 zł żeby zaoszczędzić 30 zł dla elektronika?

Zastanówcie się, ten temat jest raczej tylko dla "mocnych w elektronice", dla amatorów są porady w stylu "jak zmienić filtr powietrza" lub "jakie klocki kupić" itp. Tu raczej nie da się niczego zepsuć....

Bierzcie przykład z kolego Camillo!!!

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Napisano

Witaj, gratuluję!

Jak będziesz testował interfejs i program, wejdź w sterownik licznika km (Body, Instrument) i spróbuj zmienić zawartość licznika km. Ja spróbowałem, program poinformował, że zapisał eeprom z nową zawartością, zapisał mi nawet na dysku komputera zawartość pamięci eeprom i rom, ale licznik się nie zmienił. Nie bój się, nic nie zepsujesz, u mnie wszystko działa jak działało. Najwyżej się nie uda. Może ja coś robiłem nie tak lub w złej kolejności?

Pozdrawiam.

Napisano

witam

w koncu i ja złożyłem interface teraz poproszę o radę jak dostać się do złącza (astra G 16XEL ) - podobno pod ręcznym ale jak najlepiej zdemontować plastik by nie połamać zaczepy?

pozdrawiam

Napisano

> http://allegro.pl/show_item.php?item=97000697 czy będzie on

> działałał ? bo nie chce mi sie komunikować, pisze, że nie ma

> echa i nie wykrywa interfejsu

Witaj! Przykro mi, ten interfejs nie będzie działał, bo ma osobne linie K i L, a "nasz" musi mieć wspólną KL linię diagnostyczną. Przecież wyraźnie napisał producent, że ten fejs jest do aut grupy VW!!!

Pozdrawiam i namawiam do wykonania własnego układu na tranzystorach - koszt części ok. 1 zł + wtyczki i obudowa, razem mniej niż 30 zł

Napisano

> witam

> w koncu i ja złożyłem interface teraz poproszę o radę jak dostać się

> do złącza (astra G 16XEL ) - podobno pod ręcznym ale jak

> najlepiej zdemontować plastik by nie połamać zaczepy?

> pozdrawiam

Witaj!

Trzeba zaciągnąć ręczny hamulec, wsunąć opuszki palców obu rąk w szczelinę między tym plastikiem, a plastikiem mieszka drążka dźwigni zmiany biegów i przesunąć go silnie w kierunku tyłu pojazdu, kciukami naciskać plastik w dół, a potem pociągnąć trzymaną krawędź do góry. Nie powinien pęknąć, jest b. elastyczny, u mnie wychodzi bardzo lekko. Jeśli nie chce wyjść tym sposobem, można wsunąc końcówkę wkrętaka płaskiego lub sztywną kartę plastikową w tę szczelinę, trafić na zaczepy i "pomóc" zaczepom jeden po drugim się wyczepić.

Powodzenia!

Napisano

> Witaj, gratuluję!

> Jak będziesz testował interfejs i program, wejdź w sterownik licznika

> km (Body, Instrument) i spróbuj zmienić zawartość licznika km.

> Ja spróbowałem, program poinformował, że zapisał eeprom z nową

> zawartością, zapisał mi nawet na dysku komputera zawartość

> pamięci eeprom i rom, ale licznik się nie zmienił. Nie bój się,

> nic nie zepsujesz, u mnie wszystko działa jak działało. Najwyżej

> się nie uda. Może ja coś robiłem nie tak lub w złej kolejności?

> Pozdrawiam.

Witam,

wczoraj próbowałem testować różne elementy auta programeme opel (pozostałe programy nie widzą interface'u).

W zasadzie to w moim przypadku działa tylko odczyt i kasowanie błędów.

moduł BODY/INSTRUMENT u mnie nie chce działać. Układ nie może się połączyć z kontrolerem. Próbowałem uruchamiać programik w zgodności z Windows 98 ale wyrzuca brak jakiegoś pliku. Mam ten plik (i w katalogu z programem opel.exe i w system32), ale dalej wyrzuca jego brak.

moduł immobiliser tez u mnie nie działa.

Ciekawi mnie co kryje się w opcjach: measuring block i measuring test. U mnie te przyciski nie działają (nic nie pojawia się na ekranie). Próbowałem również na odpalonym silniku. I nic.

Znajomy ma Vectrę Y20DTH - przez weekend ją przetestuję. Zobaczymy co da się zrobić.

Napisano

> Witaj, gratuluję!

> Jak będziesz testował interfejs i program, wejdź w sterownik licznika

> km (Body, Instrument) i spróbuj zmienić zawartość licznika km.

> Ja spróbowałem, program poinformował, że zapisał eeprom z nową

> zawartością, zapisał mi nawet na dysku komputera zawartość

> pamięci eeprom i rom, ale licznik się nie zmienił. Nie bój się,

> nic nie zepsujesz, u mnie wszystko działa jak działało. Najwyżej

> się nie uda. Może ja coś robiłem nie tak lub w złej kolejności?

> Pozdrawiam.

witam

dzięki za podpowiedź jak dostać się do gniazda - w weekend spróbuję.

Co do licznika słyszałem ( ale tego nie sprawdzałem !!!) że po zmianie ustawień trzeba na chwilę zdjąć klemę akumulatora lub wyłączyć odpowiedni bezpiecznik.

dzięki i pozdrawiam

Jurek

Napisano

> Witaj! Służę informacjami:

> 1. Program Opel obsługuje Calibrę rocznik 1997 z silnikiem 20XEV.

> 2. Silnik diagnozuje się na pinie nr 7, ale inne sterowniki na

> różnych, najczęściej 12 rzadziej 8 lub 3, więc najlepiej zrobić

> ręczny przełącznik pinów na wyjściu interfejsu. Program przed

> diagnozowaniem danego sterownika informuje, na który pin

> przełączyć wejście diagnostyczne.

> 3. Program Opel.exe jest dostępny na tym wątku na serwerze o2.

> Napisałeś: "ostrzegam nie jestem zbytnio mocny w elektronice". W

> związku z tym moja rada dla Ciebie i dla innych:

> Sterowniki w samochodzie są urządzeniami bardzo delikatnymi i

> kosztownymi. Jak nie masz doświadczenia w konstruowaniu,

> wykonywaniu i sprawdzaniu układów elektronicznych, bądź nie

> znasz zasady ich działania, żeby poprawić ewentualny błąd na

> schemacie, to lepiej poproś kogoś, kto się na tym zna, zrobi

> płytkę, sprawdzi, pomoże uruchomić i pokaże ci jak używać

> bezpiecznie. Wystarczy pomylić dwa kabelki lub zrobić niewielkie

> zwarcie i nieszczęście gotowe: spalony sterownik silnika lub

> port w PC. Sterownik silnika kosztuje na Allegro ok. 900 zł +

> 100 zł zaprogramowanie, w serwisie Opla boję się pytać, nowa

> płyta główna do PC - ok. 500 zł, w laptopie - chyba nie do

> naprawy czy kupienia!!!

> Ten interfejs - koszt wykonania: części elektroniczne ok. 1 zł, wtyk

> DB9ż ok. 3 zł. Wtyk OBD2 ok. 25 zł (ja sam zrobiłem) pudełko

> plastikowe 2 zł razem ok. 30 zł (u mnie 6 zł). Koszt robocizny

> elektronika - 20-30 zł. Zaryzykujesz 1000 zł żeby zaoszczędzić

> 30 zł dla elektronika?

> Zastanówcie się, ten temat jest raczej tylko dla "mocnych w

> elektronice", dla amatorów są porady w stylu "jak zmienić filtr

> powietrza" lub "jakie klocki kupić" itp. Tu raczej nie da się

> niczego zepsuć....

> Bierzcie przykład z kolego Camillo!!!

> Pozdrawiam i życzę sukcesów.

dzieki serdeczne za odpowiedz i ostrzezenie

Napisano

> no trudno, mam możliwość wymiany a ten powinien działać nie ?

> http://allegro.pl/item97000691_interfejs_vag_obd1_obd2_vw_lt_max232_promocja.html

> Pozdrawiam

Ten już prędzej, ale pewności nie ma, teoretycznie powinien, chociaż na fotce na wyjściu ma 4 piny. Nasz ma 3: +12V, masa i diag. Jeśli masz możliwość zwrotu, to przetestuj sobie.

Pozdro.

Napisano

a ja mam takie pytania i prośby:

1. ma ktoś może schemat płytki i mógłby go udostępnić

2. jakiej mocy muszą być te oporniki - ile Wat

3. czy są jakieś wymagania co do przewodów połączeniowych (mogą być bardzo cienkie)

4. czy po podłączeniu do gniazda musi być włączony zapłon i w związku z tym czy można przełączć piny (na włączonym zapłonie i podłączonym do komputera)

to na razie tyle

dzięki

Napisano

> a ja mam takie pytania i prośby:

> 1. ma ktoś może schemat płytki i mógłby go udostępnić

Układ jest taki prosty że ja pozaznaczałem otwory pod elementy, nawierciłem, i patrząc na schemat mazakiem wodoodpornym namalowałem scieżki poczym wytrawiłem.

> 2. jakiej mocy muszą być te oporniki - ile Wat

0,25 ok.gif (najładniej wygladaja clown.gif)

> 3. czy są jakieś wymagania co do przewodów połączeniowych (mogą być

> bardzo cienkie)

Ja użyłem kabla wielożyłowego z linkami 0,5mm2

> 4. czy po podłączeniu do gniazda musi być włączony zapłon

Tak

>i w związku

> z tym czy można przełączć piny (na włączonym zapłonie i

> podłączonym do komputera)

Jak najbardziej przed uruchomieniem każdej sekwencji odczytu program sam podaje z którym pinem ma być podłączony

Napisano

> witam

> dzięki za podpowiedź jak dostać się do gniazda - w weekend spróbuję.

> Co do licznika słyszałem ( ale tego nie sprawdzałem !!!) że po

> zmianie ustawień trzeba na chwilę zdjąć klemę akumulatora lub

> wyłączyć odpowiedni bezpiecznik.

> dzięki i pozdrawiam

> Jurek

Witaj! Dzięki za podpowiedź, próbowałem, niestety nie działa. Wstawiłem nową wartość licznika, wcisnąłem klawisz "write km", program zapisywał kolejno adresy... na koniec poinformował, że "write successfully", czy cos takiego. Wyłączyłem zapłon, wyjąłem bezpiecznik F2.22 na ok. 20 minut. Po założeniu bezpiecznika stwierdziłem, że licznik dzienny się wyzerował (ok!), natomiast zawartość "dużego" licznika nie uległa zmianie frown.gif

Może ktoś inny ma na tym polu odniesiony sukces i chce się podzielić algorytmem postępowania?

Czytałem gdzieś, że w Astrach G są 2 rodzaje liczników: TRW i VDO (chyba te nazwy). Jeden z nich (TRW) da się przeprogramować tylko poprzez wyjęcie pamięci z płytki, obliczenie nowej zawartości i zaprogramowanie w programatorze. Pewnie ja taki mam.

Pozdrawiam.

Napisano

> a czy ktos podlaczal to w astrze f '91 ???? C14NZ

To chyba raczej kwestia zamontowanych sterowników urządzeń w samochodzie. Jeśli w twojej Astrze jest np. ECU montowane później w 1997 roku, to powinno działać. Twój silnik jest na liście, można spróbować, tylko ustal, na który styk złącza masz wyprowadzenie z ECU, na który +12V i na który Masę - te sygnały są potrzebne. Uważaj, bo na schematach są nr pinów dla dłącza 16 stykowego, ty masz pewnie 10 stykowe.

Chociaż program ma listę roczników aut od 1997 roku, można go oszukać podłączając starszy samochód i wybierając 1997/Astra F/ Engine/ C14NZ... Najwyżej zakomunikuje, że nie może nawiązać połączenia ze sterownikiem...

Uwaga: testujesz na własne ryzyko, lepiej potwierdź powyższe informacje, bo są tylko moje przypuszczenia.

Pozdrawiam.

Napisano

Dzięki! A czy ktoś z kolegów potwierdza (w praktyce) ? "przypuszczenia" kolegi?

pozdrawiam

Paweł

Napisano

Witam

Ostatnio miałem możliwość podpięcia Vectry B rocznik 1999 (anglik) Y20DTH. Testowałem interface'm na dwóch tranzystorach. Udało mi się jedynie połączyć ze sterowniukiem poduszek powietrznych. Niestety stretownika kompa nie czyta. Może interface na maxie ma większe możliwości? Zastanawiam się również, dlaczego tylko jeden program opel.exe łączy się z interfacem na tranzystorach może pozostałe programy kulają na maxie?

Napisano

witam

Próbowałem dzisiaj podpiąć samochód pod komputer, ale

wyświetla mi się komunikat: can't open specified devive \\.\COM1 (Error 5, odmowa dostępu).

Próbowałem takich rzeczy:

1. Używałem programu userport do otwarcia portu COM (chyba, że coś źle robiłem i ktoś mi udzieli instrukcji, jak to zrobić)

2. Wyłączałem i włączałem port com w menadżerze urządzeń

3. Podpinałem pod com2

i nie poskutkowało, czy ktoś może wie co trzeba zrobić?

i jeszcze jedno- zauważyłem, że układ i wtyczka com były ciepłe - czy tak ma być?

Napisano

witam

chciałbym podziękować za pomoc - udało mi się połączyć, wykasować błędy poduszki (ok 100zł do przodu).

Czy ktoś znalazł algorytm do korekcji licznika - niestety u mnie też niby succesfull - a wartość stara

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witaj Astra1! W odpowiedzi na wiadomość: ja bym miernikiem nie grzebał w złączu na ślepo. Załączam ci instrukcję podłączenia euroscana do złącza diagnostycznego 10-pinowego Calibry. Możesz ją wykorzystać i na jej podstawie sprawdź, czy +12V i masa są tam, gdzie wskazuje rysunek. Innych linii nie sprawdzaj miernikiem, bo możesz usmażyć komputer (silnika), jak zasilanie się zgadza, to reszta pewnie też. Z rysunku wynika, że "nasz" interfejs zdiagnozuje tylko twój silnik (jeśli w ogóle) na linii G, masę bierzesz z A, zasilanie +12V z F. Możesz spróbować podłączyć się do sterownika ABS lub aut. skrzyni biegów (jak je masz) na linii G lub tych pozostałych, ale ja uważam, że się nie uda, chociaż... różnie to bywa. Pozdrawiam.

276798490-PinywOpelCalibra-diagnozaEuroscan.zip

Napisano

Cześć! Myślę, że coś źle podłączyłeś i jest zwarcie w układzie, stąd grzanie się układu i komunikat o zajętym porcie com1 (tak bym interpretował komunikat - jest taki, gdyby inny program używał portu i jest on już otwarty). Ponieważ testowałeś na com2 też, więc to wina interfejsu. Sprawdź połączenia, może usmażyłeś tranzystory, albo źle wlutowałeś, może też pomyliłeś kolorki na rezystorach (1k jest podobny do 100 om, bo czerwony jest podobny do brązowego), bądź wlutowałeś diodę na odwrót. Porty raczej są całe, ale nie zaszkodzi coś do nich podłączyć i sprawdzić, np. kabel do komórki. Przeczytaj moją wypowiedź dot. warunków, w jakich uruchomiłem interfejs, w takich powinien działać. Dodatkowo nadmieniam, że ostatnio testowałem go na Omedze z 1996 roku silnik X20XEV i na laptopie z Win 2000 i działał od razu. Pozdrawiam.

Napisano

> To chyba raczej kwestia zamontowanych sterowników urządzeń w

> samochodzie. Jeśli w twojej Astrze jest np. ECU montowane

> później w 1997 roku, to powinno działać. Twój silnik jest na

> liście, można spróbować, tylko ustal, na który styk złącza masz

> wyprowadzenie z ECU, na który +12V i na który Masę - te sygnały

> są potrzebne. Uważaj, bo na schematach są nr pinów dla dłącza 16

> stykowego, ty masz pewnie 10 stykowe.

> Chociaż program ma listę roczników aut od 1997 roku, można go oszukać

> podłączając starszy samochód i wybierając 1997/Astra F/ Engine/

> C14NZ... Najwyżej zakomunikuje, że nie może nawiązać połączenia

> ze sterownikiem...

> Uwaga: testujesz na własne ryzyko, lepiej potwierdź powyższe

> informacje, bo są tylko moje przypuszczenia.

> Pozdrawiam.

ja dzis próbowałem podłączyć calibre97 z silnikiem x20xev i złączem 10pinowym i porazka nie widzi program interfejsu pisze ze interfejs not connected w użytych elementach mam małązmianę zamiast tranzystorów bc147b mam bc547b moze to przez to? w 10 pinowym na pinie A jest masa na F +12v no a silnik mysle ze na G ale próbowałem wszystkie podpinac i nic moze komuś innemu sie udało podpiąc to złącze?

Napisano

Witaj! Jeśli program nie rozpoznaje interfejsu, to może to oznaczać, że:

1 - interfejs jest uszkodzony lub źle zrobiony - zmiana BC147B na BC547B nie powinna mieć znaczenia, oba tranzystory są tego samego typu (npn), a parametry tranzystorów nie mają tu znaczenia, bo pracują one nie analogowo, ale cyfrowo, jako przełączniki napięć wysokie-niskie, chociaż... trochę nietypowo jeden z nich podaje niski stan na pin2 com1 (około 0,02V zamiast -12V) i może tu zmiana tranzystora może mieć znaczenie, osobiście uważam, że zastosowanie tranzystora o większym współczynniku wzmocnienia (z literką C na końcu) byłoby właściwsze, ale wlutowałem BC147B i działają... Sprawdź DOKŁADNIE, czy interfejs jest dobrze zrobiony, zwłaszcza czy dobrze wlutowałeś tranzystory!!!

2 - brak napięcia zasilającego - daje dokładnie taki sam komunikat, jeśli podłącze mój interfejs do com1, a wtyku diagnostycznego nie podłączę do auta. Interfejs jest zasilany z samochodu, pamiętaj o tym!!! Może odwrotnie włożyłeś wtyczkę do złącza lub piny? Sprawdź, podłączając do interfejsu nie samochód, ale tylko +12V i masę z zewnętrznego zasilacza, lub ostatecznie z akumulatora samochodowego bezpośrednio - jeśli fejs jest dobry, komunikat ten nie wystąpi, jeśli fejs jest skopany - sytuacja z komunikatem się powtórzy i trzeba zrobić fejs od nowa.

Inny sposób sprawdzenia interfejsu - podłącz go do innego auta, najlepiej z 16-pinowym złączem. Zakładam, że od strony kompa jest wszystko ok, nie podłączałeś chyba interfejsu przez jakąś przejściówkę typu "PS2-COM" lub "USB-COM" lub "PCMCIA-COM" (nie wszystkie działają dobrze).

Pozdrawiam.

Napisano

> Witaj! Jeśli program nie rozpoznaje interfejsu, to może to oznaczać,

> że:

> 1 - interfejs jest uszkodzony lub źle zrobiony - zmiana BC147B na

> BC547B nie powinna mieć znaczenia, oba tranzystory są tego

> samego typu (npn), a parametry tranzystorów nie mają tu

> znaczenia, bo pracują one nie analogowo, ale cyfrowo, jako

> przełączniki napięć wysokie-niskie, chociaż... trochę nietypowo

> jeden z nich podaje niski stan na pin2 com1 (około 0,02V zamiast

> -12V) i może tu zmiana tranzystora może mieć znaczenie,

> osobiście uważam, że zastosowanie tranzystora o większym

> współczynniku wzmocnienia (z literką C na końcu) byłoby

> właściwsze, ale wlutowałem BC147B i działają... Sprawdź

> DOKŁADNIE, czy interfejs jest dobrze zrobiony, zwłaszcza czy

> dobrze wlutowałeś tranzystory!!!

> 2 - brak napięcia zasilającego - daje dokładnie taki sam komunikat,

> jeśli podłącze mój interfejs do com1, a wtyku diagnostycznego

> nie podłączę do auta. Interfejs jest zasilany z samochodu,

> pamiętaj o tym!!! Może odwrotnie włożyłeś wtyczkę do złącza lub

> piny? Sprawdź, podłączając do interfejsu nie samochód, ale tylko

> +12V i masę z zewnętrznego zasilacza, lub ostatecznie z

> akumulatora samochodowego bezpośrednio - jeśli fejs jest dobry,

> komunikat ten nie wystąpi, jeśli fejs jest skopany - sytuacja z

> komunikatem się powtórzy i trzeba zrobić fejs od nowa.

> Inny sposób sprawdzenia interfejsu - podłącz go do innego auta,

> najlepiej z 16-pinowym złączem. Zakładam, że od strony kompa

> jest wszystko ok, nie podłączałeś chyba interfejsu przez jakąś

> przejściówkę typu "PS2-COM" lub "USB-COM" lub "PCMCIA-COM" (nie

> wszystkie działają dobrze).

> Pozdrawiam. sory ze tak męcze w załączniku jest to co stworzyłem rzuć okiem czy jest ok czytałem ze omege podłączyłeś z takim silnikiem jak mój. tez miała złącze 10-pin? do kompa podłączałem bezpośrednio do portu com1 tylko ze w programie wyświetla mi 10200 baud czy tak powinno byc? a jak nie to gdzie to zmienić?

post-29887-143524701436_thumb.jpg

Napisano

Witaj! Obejrzałem sobie to cudo, na pierwszy rzut oka widać, że tranzystory mają zamienione emitery (to te nogi u góry na zdjęciu) z kolektorami (to te na dole)!!! No chyba, że te BC547B mają inne wyprowadzenia. Nie widać kolorów rezystorów, sprawdź sobie sam: 1k powinny mieć czerwony pasek, a 10k - pomarańczowy. Połączenia między elementami są dobre. Nie widać dokąd idą 3 przewody (te do auta). Sprawdź te przewody i wyprowadzenia tranzystorów. Jeśli mam rację, wstaw NOWE tranzystory i ciesz się, że auto jeszcze jeździ - rób tak dalej, a usmażysz elektronikę w aucie!!!! Pozdrawiam.

Napisano

Witaj! Nie chcę gościa bronić, ale to nie "nasz" interfejs. Mam ten program co na allegro i on nie działa z "naszym" interfejsem. Prawdę pisze, że jest producentem interfejsu, ale dołączając CDrom do zestawu nie chwali się, że jest autorem programu, bądź ma licencję - podejrzewam, że ściągnął z internetu jak ja i "żnie głupa".

Napisano

> Witaj! Obejrzałem sobie to cudo, na pierwszy rzut oka widać, że

> tranzystory mają zamienione emitery (to te nogi u góry na

> zdjęciu) z kolektorami (to te na dole)!!! No chyba, że te BC547B

to teraz ide do fachowca nievh mi to złoży i wtedy zobaczymy-elektronika żyje i ma si8e dobrze 270751858-jezyk.gif dzieki bogu n ie spalona

> mają inne wyprowadzenia. Nie widać kolorów rezystorów, sprawdź

> sobie sam: 1k powinny mieć czerwony pasek, a 10k - pomarańczowy.

> Połączenia między elementami są dobre. Nie widać dokąd idą 3

> przewody (te do auta). Sprawdź te przewody i wyprowadzenia

> tranzystorów. Jeśli mam rację, wstaw NOWE tranzystory i ciesz

> się, że auto jeszcze jeździ - rób tak dalej, a usmażysz

> elektronikę w aucie!!!! Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.