Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najlepiej sprzedający się samochód w USA w maju

Featured Replies

Napisano

> Tylko po co, jak i tak nie da się go w mieście zaparkować?!

ja na parking przed Walmartem wjeżdżałem normalnym zestawem 23m długości, więc z takim fordem raczej nie będzie problemu zlosnik.gif

Napisano

> a bedzie w tej bajce smok?

ja kilka razy takim 5,0 V8 jeździłem i przy przejeździe ta takiej trasie kilka razy i średnie spalanie wychodziło 10-10,5l.

Napisano

> ja na parking przed Walmartem wjeżdżałem normalnym zestawem 23m długości, więc z takim fordem

> raczej nie będzie problemu

Zaparkuj w centrum miasta w PL, jak juz Ci sie uda to wyrwiesz mandat lub co najmniej foto w lokalnej prasie, wtedy pogadamy o latwosci parkowania:]

Ostatnio nawet na parkingu pod LeroyMerlin lub Castorama widzialem, ze lokalni na zlosc zastawili Bialorusina, ktory busem ze spora przyczepka w poprzek stanal.

Fakt, mogl zajac 2 miejsca wzdluz, a nie kilka w poprzek, ale lokalni tez mieli do wyboru mase innych miejsc, a nie stawac na kilka cm od niego z przodu i z tylu.

Napisano

> Zaparkuj w centrum miasta w PL, jak juz Ci sie uda to wyrwiesz mandat lub co najmniej foto w

> lokalnej prasie, wtedy pogadamy o latwosci parkowania:]

> Ostatnio nawet na parkingu pod LeroyMerlin lub Castorama widzialem, ze lokalni na zlosc zastawili

> Bialorusina, ktory busem ze spora przyczepka w poprzek stanal.

> Fakt, mogl zajac 2 miejsca wzdluz, a nie kilka w poprzek, ale lokalni tez mieli do wyboru mase

> innych miejsc, a nie stawac na kilka cm od niego z przodu i z tylu.

a powiedz Ty mi, co ma miasto w PL do forda F-150. Temat zaczął MarekF podając informację o spalaniu w mieście, a Ty dostrzegłeś problem w parkowaniu w polskim mieście auta, którego nie sprzedają w Europie.

Ten ford ma palić 9l w amerykańskim mieście, a tam nie ma problemu z parkowaniem pickupa na normalnym parkingu. Może być ciasnawo np. w centrum Nowego Jorku, ale target dla tego segmentu nie jeździ na Manhatan, raczej przedmieścia i prowincja, a tam tak jak już pisałem, miejsca jest pod dostatkiem, na tyle, że na niektóre parkingi przed supermarketami można wjechać pełnowymiarową amerykańską ciężarówką.

Napisano

> Po co? Bo jest doskonalym rozwiazaniem dla kogos aktywnego z rodzina.

> Miejsca pelno z przodu i z tylu..rodzina moze wygodnie podrozowac:

> Do tego mozna ciagnac zabawki przy ktorych inne auta by sie pocily:

> Masa lajby z przyczepa to 5ton.

> A mniejsze wchodza na pake:

> Przydaje sie tez do prac przy domu:

> Moim zdaniem bardzo wszechstronne i wygodne auto.

No chyba jednak na rodzinne wakacje to bardziej komfortowy jest van. Jako ciągnik to pewnie się nadaje nieźle, chociaż jak wyprzedzam na autostradzie ludzi którzy przez pół Europy targają łódkę na przyczepie to trochę mi ich szkoda. Z 50 km to można pojechać ale z Holandii do Chorwacji to juz męka

Napisano
  • Autor

> No chyba jednak na rodzinne wakacje to bardziej komfortowy jest van. Jako ciągnik to pewnie się

> nadaje nieźle, chociaż jak wyprzedzam na autostradzie ludzi którzy przez pół Europy targają

> łódkę na przyczepie to trochę mi ich szkoda. Z 50 km to można pojechać ale z Holandii do

> Chorwacji to juz męka

Sama idea ciągniecie łódki przez pół Europy nie ma sensu. Za zużyta benzynę można wynająć Łódź na miejscu.

Napisano

> No chyba jednak na rodzinne wakacje to bardziej komfortowy jest van. Jako ciągnik to pewnie się

> nadaje nieźle, chociaż jak wyprzedzam na autostradzie ludzi którzy przez pół Europy targają

> łódkę na przyczepie to trochę mi ich szkoda. Z 50 km to można pojechać ale z Holandii do

> Chorwacji to juz męka

Ja miałem okazje jechać na kamping, gdzie każdy z przybyłych jechał 400km pickupem z przyczepą. Jak auto ma sporo ponad 300KM to jedzie się całkiem nieźle i w tym samym tempie co auta bez przyczep.

Napisano

> a powiedz Ty mi, co ma miasto w PL do forda F-150. Temat zaczął MarekF podając informację o

> spalaniu w mieście, a Ty dostrzegłeś problem w parkowaniu w polskim mieście auta, którego nie

> sprzedają w Europie.

W takim razie powiedz mi co ma F-150 do polskiego forum?

Skoro kazdy pisze to co chce, to ja tez zlosnik.gif

Podejrzewam, ze kolega ktoremu odpisywales (a pozniej ja Tobie) tez prawdopodobnie mial EU warunki parkowania, a nie USA, mial na mysli (a ty mu z zestawem ponad 20m wyskoczyles).

Napisano

> W takim razie powiedz mi co ma F-150 do polskiego forum?

Świat motoryzacji nie ogranicza się do Polski, na szczęście.

Odpisywałeś MarkowiF, a on raczej nie miałby problemów z parkowanie tam u siebie. Klasa F-150 (najmniejszego z rodziny F) to standard w Ameryce Pł. bo tam jest po prostu o wiele więcej miejsca na drogach. Argument z zestawem był po to, żeby zobrazować różnicę między EU a USA. Oni tam dopiero teraz zaczynają kupować mniejsze auta, ale jak widać F-150 pozostaje najlepiej sprzdającym się autem, bardzo wysoko jest też dodge ram, toyota tundra itd. Dal nich to jak u nas passat kombi.

Napisano
  • Autor

> Świat motoryzacji nie ogranicza się do Polski, na szczęście.

> Odpisywałeś MarkowiF, a on raczej nie miałby problemów z parkowanie tam u siebie. Klasa F-150

> (najmniejszego z rodziny F) to standard w Ameryce Pł. bo tam jest po prostu o wiele więcej

> miejsca na drogach. Argument z zestawem był po to, żeby zobrazować różnicę między EU a USA.

> Oni tam dopiero teraz zaczynają kupować mniejsze auta, ale jak widać F-150 pozostaje najlepiej

> sprzdającym się autem, bardzo wysoko jest też dodge ram, toyota tundra itd. Dal nich to jak u

> nas passat kombi.

O tym jak różna jest motoryzacja USA od EU świadczy właśnie te 10 najlepiej sprzedających sie samochodow - w pierwszej piątce nie ma ani jednego modelu ktory by był sprzedawany w EU - F150, Silverado, Ram, Camry i Accord (USA). Dopiero ponizej 5 miejsca zaczynaja sie pojawiać samochody znane w Europie - Corolla, CR-V itp.

Napisano

> Świat motoryzacji nie ogranicza się do Polski, na szczęście.

> Odpisywałeś MarkowiF, a on raczej nie miałby problemów z parkowanie tam u siebie. Klasa F-150

> (najmniejszego z rodziny F) to standard w Ameryce Pł. bo tam jest po prostu o wiele więcej

> miejsca na drogach. Argument z zestawem był po to, żeby zobrazować różnicę między EU a USA.

> Oni tam dopiero teraz zaczynają kupować mniejsze auta, ale jak widać F-150 pozostaje najlepiej

> sprzdającym się autem, bardzo wysoko jest też dodge ram, toyota tundra itd. Dal nich to jak u

> nas passat kombi.

Najpierw przejrzyj dokladnie co komu odpisywalem, bo odpisalem tylko Tobie i tylko na Twoj post o 23m zestawie pod sklepem, ktory z kolei Ty odpisales koledze groogi na jego zdanie, ze ciezko tym F-150 zaparkowac w miescie (najprawdopodobniej mial EU warunki na mysli).

Owszem u nas tez parkuja dlugie zestawy pod marketami, ale raczej od strony rozladunku.

Zdaje sobie sprawe z roznic motoryzacyjnych miedzy EU, USA, Australia, ale zwazywszy ze jestesmy na PL forum przekladamy motoryzacje na nasze warunki.

Napisano

Przesadzacie z tymi wymiarami zlosnik.gif to tak jak jazda Transitem a ile codziennie transitów widzicie w miescie zlosnik.gif

Wymiary forda F

Długość 5136 mm

Szerokość 1991 mm

Rozstaw osi 3045 mm

Wymiary Ford Transit VI Kombi LWB

Długość 5680 mm

Szerokość 1974 mm

Szerokość z lusterkami bocznymi 2374 mm

Wysokość 2381 mm

Rozstaw osi 3750 mm

Napisano

Eacja, pomyliłem się co do autorów postów 20.GIF

Napisano

> ja na parking przed Walmartem wjeżdżałem normalnym zestawem 23m długości, więc z takim fordem

> raczej nie będzie problemu

Ja mam Toyotę Tundrę zlosnik.gif i po pobycie w Polsce i jeździe małym autkiem stwierdzam ,że duży pickup był by dużym problemem 270751858-jezyk.gif

Miejsca parkingowe w PL są malutkie. Przejazdy na parkingach tak wąskie, że ja bym musiał to robić na dwa razy sick.gif

HanYs

Napisano

> Może być ciasnawo np. w centrum Nowego Jorku, ale target dla tego segmentu

> nie jeździ na Manhatan, raczej przedmieścia i prowincja, a tam tak jak już pisałem, miejsca

> jest pod dostatkiem,

W downtown Chicago dla auta typu pickup czy SUV GMC Yukon XXL nie wszystkie parkingi piętrowe mają odpowiednią wysokość.

Ja mam wysokość auta 6' 5" i muszę się pilnować ,bo wszędzie nie wjadę 270751858-jezyk.gif

HanYs

Napisano

> Chorwacji to juz męka

Czy ja wiem czy van bardziej komfortowy...pickup ma ta zalete ze na pace moga jechac brudne zabawki bez wnoszenia syfu do czesci pasazerskiej.

Co do ciagniecia...neka to moze byc jakims malym autem. Ja ciagam jeepa za Fordem ponad 800 mil do moab za jednym zamachem...jade z ta sama predkoscia co reszta ruchu na autostradzie bo ladunku w zasadzie nie czuc... To auto jest miedzy innymi do tego stworzone.

Napisano

> Czy ja wiem czy van bardziej komfortowy...pickup ma ta zalete ze na pace moga jechac brudne zabawki

> bez wnoszenia syfu do czesci pasazerskiej.

> Co do ciagniecia...neka to moze byc jakims malym autem. Ja ciagam jeepa za Fordem ponad 800 mil do

> moab za jednym zamachem...jade z ta sama predkoscia co reszta ruchu na autostradzie bo ladunku

> w zasadzie nie czuc... To auto jest miedzy innymi do tego stworzone.

Ja już nie muszę wozić brudnych zabawek zlosnik.gif Dla moich piaskownica.gif to wystarczy tylko ładowarka hehe.gif

U was jednak jeździ się wolniej, nie widzę szansy na jechanie 140-150 km/h z przyczepą. Oczywiście można się pobujać tak jak kamperem czy przyczepą kempingową ale ja staram się jak najszybciej dojechać. Oczywiście jak wozisz samochód, łodkę, motory to jest to wygodne tylko ciekawe jaki procent kupujących te samochody używa ich do targania ciężarów.

Napisano

> Ja już nie muszę wozić brudnych zabawek Dla moich to wystarczy tylko ładowarka

Piszac zabawki chodzilo mi bardziej o rowery itp

> U was jednak jeździ się wolniej, nie widzę szansy na jechanie 140-150 km/h z przyczepą. Oczywiście

> można się pobujać tak jak kamperem czy przyczepą kempingową ale ja staram się jak najszybciej

> dojechać. Oczywiście jak wozisz samochód, łodkę, motory to jest to wygodne tylko ciekawe jaki

> procent kupujących te samochody używa ich do targania ciężarów.

Ja z przyczepa na autostradzie 85-90 mil na godzine jade z palcem w nosie. Elektryczne zsynchronizowane z autem hamulce, system przeciw bujaniu przyczepy na boki i nie ma problemu... Serio prawie nie czuc ze cos jest na haku.

Co do posiadania pickupa bez zabawek - w mojej okolicy rekreacja poza domem jest bardzo popularna...wiele osob ma przynajmniej jeden rodzaj zabawek a wielu ma skurety na zime, quady, motory, jeepa albo lodke na lato. Szczerze to wsrod moich znajomych ktorzy maja pickupy nie ma ani jednego bez zabawek ktore wymagaja ciagniecia na przyczepie. Oczywiscie w duzych miastach ludzie zyja inaczej i tam pickupow jest bardzo malo.

Napisano

> Piszac zabawki chodzilo mi bardziej o rowery itp

> Ja z przyczepa na autostradzie 85-90 mil na godzine jade z palcem w nosie. Elektryczne

> zsynchronizowane z autem hamulce, system przeciw bujaniu przyczepy na boki i nie ma

> problemu... Serio prawie nie czuc ze cos jest na haku.

> Co do posiadania pickupa bez zabawek - w mojej okolicy rekreacja poza domem jest bardzo

> popularna...wiele osob ma przynajmniej jeden rodzaj zabawek a wielu ma skurety na zime, quady,

> motory, jeepa albo lodke na lato. Szczerze to wsrod moich znajomych ktorzy maja pickupy nie ma

> ani jednego bez zabawek ktore wymagaja ciagniecia na przyczepie. Oczywiscie w duzych miastach

> ludzie zyja inaczej i tam pickupow jest bardzo malo.

No prawie 150 km/h z przyczepą z samochodem to chyba trochę przesadziłeś zlosnik.gif A gdzie to tyle można jeździć w usa i to jeszcze z przyczepą zlosnik.gif

Napisano

> No prawie 150 km/h z przyczepą z samochodem to chyba trochę przesadziłeś A gdzie to tyle można

> jeździć w usa i to jeszcze z przyczepą

Autostrady Nevady i Utah. W mojej okolicy tylko kalifornia ma wszedzie ograniczenia do 55mph dla aut ciagnacych przyczepy.

Z dobrym zestawem taka predkosc to norma... Trzeba tylko pamietac zeby miec wszystko zestrojone ze soba i odpowoednio rozkladac ciezar na przyczepie.

Napisano

> Autostrady Nevady i Utah. W mojej okolicy tylko kalifornia ma wszedzie ograniczenia do 55mph dla

> aut ciagnacych przyczepy.

> Z dobrym zestawem taka predkosc to norma... Trzeba tylko pamietac zeby miec wszystko zestrojone ze

> soba i odpowoednio rozkladac ciezar na przyczepie.

Policja wypisuje mandaty strażakom na wsi ? grinser006.gif

Napisano

> Policja wypisuje mandaty strażakom na wsi ?

Zwariowales? grinser006.gif

Napisano

> Zwariowales?

Nie wiem, ja się tylko pytam jakie są układy pomiędzy mundurowymi w tym demokratycznym państwie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, ja się tylko pytam jakie są układy pomiędzy mundurowymi w tym demokratycznym państwie

W USA są równi i równiejsi. Generalnie za drobne wykroczenia masz większe szanse dostać upomnienie zamiast mandatu jak jesteś "równiejszy" - moja żona nagminnie dostaje upomnienia za przekroczenie prędkości tłumacząc się tym że czekają na nią pacjenci - za każdym razem to działa. Gdyby mnie złapali, to bym na pewno płacił mandat.

Napisano

> Za 23 tysie USD taka fura - to nawet przy obecnym kursie dolara warto byłoby coś takiego sobie

> sprowadzić.

Chyba nie wiesz, co piszesz....