Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód do 16-17kpln,

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie ten 1.4 16v 95KM, one biorą olej? Jaka ogólnie jest awaryjność Fiata GP, wykonanie etc.?

Napisano

> Interesuje mnie ten 1.4 16v 95KM, one biorą olej? Jaka ogólnie jest awaryjność Fiata GP, wykonanie

> etc.?

Biorą. Nie przejedziesz od wymiany do wymiany bez dolewki. O silnik, jak nie ma lpg, można bać się najmniej smile.gif

Napisano
  • Autor

No ale ile mniej więcej taki motor Fire bierze tej oliwy na 1000km? Nie chce mi się dolewać po pół litra/1000km smile.gif

A co się tam psuje jeszcze oprócz silnika? grinser006.gif

Napisano

> Interesuje mnie ten 1.4 16v 95KM, one biorą olej? Jaka ogólnie jest awaryjność Fiata GP, wykonanie

> etc.?

Mam Bravo II z silnikiem 1.4 16V 90KM one chyba są podobne. Mój wciąga około 1 - 1,2 litra na 30 kkm. Dla mnie to akceptowalne zużycie ok.gif Ojciec miał kiedy Renówkę 19, która wciągała 1 litr na 200 km hehe.gif

Napisano

> etc.?

na lpg w Punto 2 fl, zalany na max 5w40 i jeszcze z 0,5-1l trzeba było dolać na 10 000km

Napisano

> Jaka ogólnie jest awaryjność Fiata GP, wykonanie

> etc.?

Z początku produkcji były jakieś drobne ale uciążliwe awarie, poza tym samochód jest mega nieergonomiczny! Ja się bardzo źle czułem za kierownicą, mimo regulacji ciężko się wygodnie usadowić, lewarek za blisko przedniej konsoli powoduje ciągłe walenie paluchami w panel pod radiem, dziwnie ukierunkowany nadmuch na szybę, otwieranie bagażnika na konsoli centralnej facepalm%5B1%5D.gif itp. Męczący samochód zlosnik.gif. Macałeś to auto, czy tylko tak powierzchownie bierzesz pod uwagę? grinser006.gif

Napisano

Zależnie od klasy lepkości i marki oleju wciąga mi

od 230 ml/1000 km Lotos 5W40

do 120 ml/1000 km Motul 10W40

Silnik to wolnossąca benzyna 16V - co tam ma się psuć?

Opisane problemy jednostkowe:

- tego co @pepcio wspominał - poszły serie pomp wody z wadliwym uszczelnieniem - piszczały na wolnych obrotach)

- była akcja przywoławcza na wymianę wadliwego koła pasowego napędu urządzeń pomocniczych

Quote:

04/01/2007 1092A 5083 Modd.Vari 1.1- 1.2-1.4 8/16v-puleggia servizi ausiliari Tak

kampania 5083

- w stilo 2 osoby miały problemy ze skrzynia 6 biegową (piszczenie 5 i 6 bieg prędkości autostradowe)

- ja i parę innych osób uszkodziło sobie tarczę sprzęgłową (tłumik drgań) od jazdy na wysokich biegach ze zbyt małą prędkością obrotową

(objawy to klepanie ze strony sprzęgła na wolnych obrotach znikające po wciśnięciu pedału sprzęgła lub dodaniu gazu)

tyle pamiętam na szybko.

spalanie z cyklu mieszanego z 40 tyś km - 7,3 l / 100 km

trasa Chorwacja - 6 l / 100 km średnia z 3000 km

Napisano

> No ale ile mniej więcej taki motor Fire bierze tej oliwy na 1000km? Nie chce mi się dolewać po pół

> litra/1000km

Zalewasz przy zmianie na full, w połowie między zmianami (po 7000km) masz stan min. Uzupełniasz, do wymiany spokój ok.gif

> A co się tam psuje jeszcze oprócz silnika?

Pęka alternator jak nie zmienił ktoś odpływu z podszybia.

Pęka plastik podszybia we wnętrzu (źle zaprojektowany)

Pękają sprężyny przód.

Cieknie wybierak skrzyni biegów (leje na półoś - chlapie wszystko dookoła)

Nawala elektryka drzwi (pęka wiązka drzwiowa)

Urywa się masa między budą a skrzynią (auto nie chce odpalić)

Mam to auto z pewnych rąk (od Romka) kupione jako trzylatek (prod: 2006r)

Obecnie mam 160tyś.

W sumie psują się pierdołki, choć są czasem upierdliwe.

Napisano
  • Autor

> Macałeś to auto, czy tylko tak powierzchownie bierzesz pod uwagę?

Na razie powierzchownie, przymierzam się do czegoś w cenie do 16-17kpln i tak spojrzałem na GP, stylistyka ciekawa, ale ostatniego Fiata użytkowałem w 2006 roku i było to CC700. smile.gif

Napisano
  • Autor

Ja to co 10kpln i tak zmieniam olej.

Te usterki co wymieniłeś to w sumie pierdoły poza alternatorem i wybierakiem, ale wybierak to pewnie kwestia zmiany uszczelniacza?

Napisano

> Ja to co 10kpln i tak zmieniam olej.

Chwali się ok.gif

> Te usterki co wymieniłeś to w sumie pierdoły poza alternatorem i wybierakiem, ale wybierak to

> pewnie kwestia zmiany uszczelniacza?

Tak. Simering 20x30x7 za "piątala" wink.gif

Napisano

> poza tym samochód jest mega nieergonomiczny! Ja się bardzo źle czułem za kierownicą, mimo regulacji ciężko się wygodnie usadowić, lewarek za blisko przedniej konsoli powoduje ciągłe walenie paluchami w panel pod radiem,

Nie mam tych problemow, chyba nigdy nie uderzylem paluchami w srodkowa konsole podczas zmiany biegow. A do tego siedzi sie wygodnie i pozycja jest ok przeciwienstwie do Yarisa I, II czy Fabii II, w ktorych to siedzi sie jak na krzesle i nie potrafilem znalezc wygodnej pozycji. Albo brakowalo miejsca na nogi, a jak bylo, to znowu do kierownicy za daleko.

Napisano

> Nie mam tych problemow, chyba nigdy nie uderzylem paluchami w srodkowa konsole podczas zmiany

> biegow. A do tego siedzi sie wygodnie i pozycja jest ok przeciwienstwie do Yarisa I, II czy

> Fabii II, w ktorych to siedzi sie jak na krzesle i nie potrafilem znalezc wygodnej pozycji.

> Albo brakowalo miejsca na nogi, a jak bylo, to znowu do kierownicy za daleko.

nie grande ale punto 2 fl, jak ktoś przestawił mi siedzenie to czasem i tydzień zajęło mi znalezienie odpowiedniej, natomiast w pasacie b3, b5fl czy a4 b5 nie zanotowałem takiego problemu shocked.gif

Napisano

> Na razie powierzchownie, przymierzam się do czegoś w cenie do 16-17kpln i tak spojrzałem na GP,

Bliźniacza Corsa lepiej trzyma cenę? Niby ten sam samochód, a dwa różne światy grinser006.gif.

Napisano

> Ja to co 10kpln i tak zmieniam olej.

> Te usterki co wymieniłeś to w sumie pierdoły poza alternatorem i wybierakiem, ale wybierak to

> pewnie kwestia zmiany uszczelniacza?

No to nie ma problemu. U mnie w Bravo trzeba dolać tak do 0,5l co 10-15 tysięcy km.

Zużycie w zasadzie występuje przy jeździe na wyższych obrotach. Od kiedy Bravo jeździ żona, to dolewki praktycznie nie występują.

Napisano
  • Autor

> Bliźniacza Corsa lepiej trzyma cenę? Niby ten sam samochód, a dwa różne światy .

W podobnej cenie kupi Corsę D, a czemu mnie o Opla pytasz? zlosnik.gif Jeszcze biorę pod uwagę AH GTC, Corsa D też całkiem niezła, wg mnie nie jest przesadnie mniejsza od AH w środku. W Corsie akurat miałem okazję siedzieć dwa-trzy razy.

Na Stilo też patrzę, ale mojej zona.gif się nie podoba, a na nowe Bravo to budżet za mały o jakieś 10kpln...

Napisano

> etc.?

Przejechałem GP z BRC ok. 60 tyś km. Silnik co prawda 1.4 8V.

Absolutnie nic się nie działo. OD wymiany do wymiany bez dolewek.

Napisano

> Na razie powierzchownie, przymierzam się do czegoś w cenie do 16-17kpln i tak spojrzałem na GP,

> stylistyka ciekawa, ale ostatniego Fiata użytkowałem w 2006 roku i było to CC700.

Kup Corollę E12 1.4 lub 1.6VVTI - będzie starsza, ale bezawaryjna (i nie jest to urban legend, tylko sprawdzone na kilku egzemplarzach z przebiegami od 115kkm do 420kkm).

Fakt, że patrząc na stosunek rocznik vs cena wychodzi drogo - ale coś za coś.

E12 z tymi silnikami jest wybór bardzo duży, GP z 1.4 16V już bardzo ograniczony.

Z kolei w przypadku GP sporo jest 1.4 8V - tylko dostajesz 20KM mniej i mega krótką skrzynię, która w trasie może irytować.

Napisano

> etc.?

Moj bierze. Ja jestem z niego zadowolny, choc to i owo sie w nim popsulo. Lakier jest kiepsko polozony, a ten silnik jest w dalszym ciagu za slaby do tego auta, co widac na autostradach.

Napisano

Powiedzmy uczciwie, ze Ty sie dobrze czujesz tylko w tym co sam kupiles hehe.gif ergonomia nie jest tragiczna, choc np. miejsca na butelke z woda praktycznie nie ma hehe.gif

Napisano
  • Autor

Ten wóz też mam na uwadze ok.gif może zdradzę w ogóle co rozważam i może zmienię tytuł tematu?

1. Opel Astra H GTC (1.4-1.8 16v, z przewagą 1.4)

2. Opel Corsa D (1.4 16v)

3. Honda Civic VII (3d i sedan 4d)

4. Toyota Corolla E12 (1.4-1.6 16v - któryś chyba też olej bierze)

5. Fiat Grande Punto

Oglądałem jeszcze VW Golfa IV i V, o ile IV kupi bez problemu to z V już gorzej w tej cenie więc odpuściłem, poza tym IV już stara jest. Podoba mi się BMW E46 (sedan i compact), dziwne że te kompakty tak staniały...

Kolejność jest przypadkowa, chciałbym spróbować już coś innego jak Opel, bo już rzygam nimi trochę grinser006.gif

Hondę Civic miałem V i VI, nie psuły się wcale. Fiaty u nas w rodzinie też bywały ale w dzisiejszych czasach PF126p i CC700 ciężko nazwać samochodem.

Napisano

Moj w Wawie z klima 9l/100km, poza miastem na trasach mieszanych autostrada/wiochy 7l/100km. Przy czym na autostradzie nie jade licznikowe 120km/h jak wiekszosc zlosnik.gif

Napisano

Tak tylko ze z niego cieknac zaczyna co 1.5 roku biglaugh.gif

Napisano

I tak nie napisal, ze wszystko wypada za schowka przy otwieraniu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

A ile taka wymiana trwa? pół-godziny, dwie? zlosnik.gif Żeby tylko takie rzeczy się działy, to ja chętnie przy niedzieli zrobię. cool.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ten wóz też mam na uwadze może zdradzę w ogóle co rozważam i może zmienię tytuł tematu?

> 1. Opel Astra H GTC (1.4-1.8 16v, z przewagą 1.4)

> 2. Opel Corsa D (1.4 16v)

> 3. Honda Civic VII (3d i sedan 4d)

> 4. Toyota Corolla E12 (1.4-1.6 16v - któryś chyba też olej bierze)

> 5. Fiat Grande Punto

> Oglądałem jeszcze VW Golfa IV i V, o ile IV kupi bez problemu to z V już gorzej w tej cenie więc

> odpuściłem, poza tym IV już stara jest. Podoba mi się BMW E46 (sedan i compact), dziwne że te

> kompakty tak staniały...

> Kolejność jest przypadkowa, chciałbym spróbować już coś innego jak Opel, bo już rzygam nimi trochę

> Hondę Civic miałem V i VI, nie psuły się wcale. Fiaty u nas w rodzinie też bywały ale w

> dzisiejszych czasach PF126p i CC700 ciężko nazwać samochodem.

Do 1. nie odniosę się, AH z 1.6 przejechałem poniżej 1kkm, trudno coś powiedzieć.

Z kolei przejeździłem w granicach 5kkm z silnikiem 1.7CDTI - i teraz unikam jej jak mogę, bo ani to jechać jakoś super nie chciało, ani ciche nie było, przy tym przy moim pośpiechu nie potrafiłem zejść poniżej 6/100 w trasie.

Dużo za to jeździłem Astrą G z 1.4. W trasie potrafiła mnie nieźle skatować przez krótką skrzynię i słabe wyciszenie. Aczkolwiek gdyby pominąć te dwa aspekty to nawet fajne autka były, a to co w trasie dokuczało to w mieście pozwala całkiem sprawnie poruszać się (krótka skrzynia).

2. tego nie znam

3. zwróć uwagę na rdzę... a i jak już to szukaj z 1.6 110KM.

4. oba miały ten problem, ale tylko w e12 egzemplarze z samego początku produkcji. Tutaj masz coś więcej: KLIK

Ze swojego doświadczenia z tymi autkami - żadne z nich (wszystkie to produkcja 2003 i 2004) nie wymagało dolewek mimo katorżniczego traktowania...

5. Teść to ma od nowości, póki co 40kkm przebiegu. Czasami jeżdżę nim. Auto poprawne, przy wymaganiach Teściów wystarczające. Nic poza tym. Dla mnie osobiście niewygodna pozycja, obijam sobie kolano o konsolę środkową.

Stawiałbym na Hondę (o ile nie ma problemu z rdzą) lub Toyotę (tutaj blacharsko jeśli auto nie było bite i nie służyło za amfibię problemów być nie powinno).

Napisano

> A ile taka wymiana trwa? pół-godziny, dwie? Żeby tylko takie rzeczy się działy, to ja chętnie

> przy niedzieli zrobię.

Jak masz zaciecie do majstekowania to GP jak znalazl ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> I tak nie napisal, ze wszystko wypada za schowka przy otwieraniu

A wypada?? Mam caly zawalony i jakos nigdy nic nie wypadlo zlosnik.gif. Ale dobrze, ze mi przypomniales, bo musze w nim troche posprzatac grinser006.gif

Napisano

> A wypada?? Mam caly zawalony i jakos nigdy nic nie wypadlo . Ale dobrze, ze mi przypomniales, bo

> musze w nim troche posprzatac

mi nie wypada, ale kolega ergonom cos takiego kiedys pisal, albo jeszcze ktos inny zlosnik.gif

Napisano

> etc.?

Jak będziesz cały czas cisnął 4-6k/obr to biorą, i to sporo. "Problem" tożsamy dla rodziny 1.2/1.4 16V ( w 199 tylko 1.4).(każdy silnik ciśnięty do granic chla olej, każdy)

Ale dla wyjaśnienia, piszę o przyspieszaniu z butem w podłodze w tym zakresie przy jeździe torowej.

Przy jeździe codziennej, do 3,5-4k/obr nie poczujesz zużycia.

Faktem jest, że te silniki lubią wyższe obroty, więc w szybkiej trasie troszkę oleju zejdzie. Znajomy nie oszczędza, i spala mu około 2-3l/20kkm. Moje 1.2 16V spala 1l na 15-20kkm ( przy przebiegu ponad 220kkm).