Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy tylko wlasciciel moze ubezpieczyc auto?

Featured Replies

Napisano

Jest osoba A w dowodzie rejestracyjny, jest wspolwlasciciel osoba B. Osoba C chce pojeździć z rok tym autem, ale osoba A i B boją się o swoje znizki.

Czy jest mozliwe, aby osoba C kupiła ubezpieczenie na siebie na to auto ? hmm.gif

Napisano

> Jest osoba A w dowodzie rejestracyjny, jest wspolwlasciciel osoba B. Osoba C chce pojeździć z rok

> tym autem, ale osoba A i B boją się o swoje znizki.

> Czy jest mozliwe, aby osoba C kupiła ubezpieczenie na siebie na to auto ?

A nie lepiej ustalić, ze w razie czego osoba C odda im kase za utracone zniżki w razie czego?

Napisano

nie ma takiej opcji

proponuje aby osoba A/B dokupiła pakiet 'ochrona zniżek' i to będzie rozwiązaniem problemu

Napisano

> Jest osoba A w dowodzie rejestracyjny, jest wspolwlasciciel osoba B. Osoba C chce pojeździć z rok

Tak - umowa użyczenia + ubezpieczenie ze wskazaniem nowego użytkownika. Rozgarnięty agent ubezpieczeniowy to załatwi.

Napisano

Mam tak ubezpieczone jedno auto. Właścicielem jestem ja, współwłaścicielem siostra (która użytkuje ten samochód na co dzień) a ubezpiecza moja mama.

Napisano
  • Autor

> Mam tak ubezpieczone jedno auto. Właścicielem jestem ja, współwłaścicielem siostra (która użytkuje

> ten samochód na co dzień) a ubezpiecza moja mama.

który ubezpieczyciel? hmm.gif

teraz spytalem sie na chat pzu to mowi gosc, ze osoba musi byc w DR no.gif

Napisano

> który ubezpieczyciel?

> teraz spytalem sie na chat pzu to mowi gosc, ze osoba musi byc w DR

w malzonki pojezdzie nie jestem nigdzie wpisany a mimo to bez problemu w PZU kupuje ubezpieczenie.

Napisano

> który ubezpieczyciel?

Tak? A ciekawe, jak ubezpieczają auta w leasingu, kiedy leasingobiorca / ubezpieczający nie jest wymieniony w DR?

Myśl samodzielnie! grinser006.gif

Napisano

> który ubezpieczyciel?

MTU.

Osoba ubezpieczająca dawniej była właścicielem. Teraz w dowodzie nie ma o Niej mowy a mimo to ubezpiecza. Na kwitku z ubezpieczalni widnieją wyłącznie dane mojej mamy no i samochodu.

Napisano
  • Autor

> w malzonki pojezdzie nie jestem nigdzie wpisany a mimo to bez problemu w PZU kupuje ubezpieczenie.

czyli musze tak dlugo szukac agenta, albo PZU, aby sie udalo

dzieki ok.gif

Napisano

> czyli musze tak dlugo szukac agenta, albo PZU, aby sie udalo

No w każdej polisie jaką widziałem (PZU, Warta, Link, HDI i Benefia) masz osobne pola 'ubezpieczający' i 'właściciel'. I nie ma problemu, żeby to były różne podmioty/osoby.

Właśnie jak już wyżej wspomniano leasing jest jednym z takich przykładów. Właścicielem jest EFL (w DR i na polisie), ubezpieczającym jestem ja (osoba fizyczna).

Tylko, że mamy ze sobą spisaną umowę i użytkownikiem samochodu jestem ja. Współmałżonek jest chyba z ustawy (o ile nie ma intercyzy) współwłaścicielem. Jakbyś chciał na kogoś zupełnie obcego ubezpieczyć to nie wiem. hmm.gif

Napisano

> Tak? A ciekawe, jak ubezpieczają auta w leasingu

> Myśl samodzielnie!

No staram się, ale jednej rzeczy nie rozumiem: czy sytuacja autora wątku będzie skutkowała nową polisą czy jak? niewiem.gif

Wóz jest w tej chwili ubezpieczony. Czy ew. szkoda - mimo oddzielnej/drugiej polisy - nie "będzie widoczna w systemie" który skojarzy pojazd i wystawione na niego polisy np. po numerze VIN? niewiem.gif

Napisano

W przypadku wystąpienia szkody w bazie ufg będą dane zarówno właściciela jak i ubezpieczającego, a także kierowcy. W skrajnym przypadku (tutaj to zależy od konkretnego TU) może się okazać, że za 1 dzwon "zniżki polecą" wszystkim ww. osobom.

Ochrona zniżek to czasami ściema - działa tylko w ramach 1 TU - raport do UFG może i tak zawierać dane osoby objętej ochrona zniżek i dla każdego innego TU taki delikwent będzie miał szkodę na koncie.

Napisano

> Tak - umowa użyczenia + ubezpieczenie ze wskazaniem nowego użytkownika. Rozgarnięty agent

> ubezpieczeniowy to załatwi.

Kolega widać, że albo z branży albo z szeroką wiedzą. waytogo.gif

Wszyscy pozostali myślą, że Cinosowi chodzi o "ubezpieczającego", a tu chodzi o zniżki osoby trzeciej.

Napisano
  • Autor

> Kolega widać, że albo z branży albo z szeroką wiedzą.

> Wszyscy pozostali myślą, że Cinosowi chodzi o "ubezpieczającego", a tu chodzi o zniżki osoby

> trzeciej.

dokładnie chodzi mi to to ze osoba C wlasnie nie ma zniżek i dopiero uczy się jeździć i chce wziac auto od rodziny, ale tamci nie chca przerejestrowywac ani kombinowac, bo auto ma taka wartosc ze wymiana dowodu to % wartosci auta i chce po prostu ubezpieczyc auto na siebie, by w razie czego tamci nie potracili znizek

Napisano

> dokładnie chodzi mi to to ze osoba C wlasnie nie ma zniżek i dopiero uczy się jeździć i chce wziac

> auto od rodziny, ale tamci nie chca przerejestrowywac ani kombinowac, bo auto ma taka wartosc

> ze wymiana dowodu to % wartosci auta i chce po prostu ubezpieczyc auto na siebie, by w razie

> czego tamci nie potracili znizek

Ja wiem o co Ci chodzi, że użytkownik auta chce żeby zniżki były jego, a użytkownika nie ma wpisanego w dowodzie.

Pozostaje ta opcja wskazana przez kolegę powyżej z użyczeniem itp.

Napisano

> Tak? A ciekawe, jak ubezpieczają auta w leasingu, kiedy leasingobiorca / ubezpieczający nie jest

> wymieniony w DR?

> Myśl samodzielnie!

A odszkodowanie otrzymuje ubezpieczający czy firma lizingowa?