Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebuje zebyscie mnie znechecili Pug 308sw

Featured Replies

Napisano

> niestety, nie robiłem zdjęć przy pakowaniu Wózek, po odpięciu dwóch kółek składał się właściwie

> na płasko i zajmował jakieś 1/3 powierzchni bagażnika. Bagażnik ma 400l.

> Oczywiście możesz nie wierzyć, ale mi naprawdę na tym nie zależy

Nie jest to kwestia mojej wiary, a wygody smile.gif

Napisano

> a ty masz dzieci?

Mam (to tak jakbyś nie doczytał) wink.gif

> bo my ze swoim bez problemu jezdzilismy po swiecie naszym kompaktem (NB)... jak

> mial 5miesiecy to testowo we wiedniu, a jak mial 9miesiecy to na dwa tygodnie do czarnogory.

> Zmiescilismy sie spokojnie...

Gratuluję, naprawdę. I wiem że da się, bo znajomy miał 2 dzieci i seja z boxem i tez mówił że da się-dało się przemieszczać, a czy ma to cokolwiek wspólnego z komfortem podróżowania?Ja nie lubię mieć poustawiane toreb pod nogami, lubię natomiast w lecie w długą trasę mieć np lodówkę na napoje i jedzenie i nie ograniczać się czy mam jeszcze miejsce by zabrać dodatkową parę butów czy nie. I nie musisz hejtować, każdy robi jak uważa, niektórzy tu rozciągają pandę do wielkości paska B6 i twierdzą że panda w trasy lepsza, więc wiele mnie nie zdziwi zlosnik.gif

Napisano

> To odpowiedz mi jak wsadziłeś do swojego kompakta hatchbacka wózek z gondolą i graty w postaci

> toreb dla Was i dzieci do bagażnika, bo zaryzykuję tezę, że jest to niemożliwe.

Mam dwójkę dzieci (1 i 7 lat). Do Forka pakuje się bez spinania na dłuższy wyjazd. Więc nie ryzykuj takich tez smile.gif

Napisano

> Mam dwójkę dzieci (1 i 7 lat). Do Forka pakuje się bez spinania na dłuższy wyjazd. Więc nie ryzykuj

> takich tez

A to kompakt w hatchbacku? icon_eek.gif

Napisano

> A to kompakt w hatchbacku?

Zobacz Forka I generacji. Nie ma więcej miejsca od współczesnego kompakta. Szczególnie że ze względu na tylny most podłoga jest wysoko. Do tego na dłuższe trasy jeździ koło zapasowe .

Napisano

> Mam kompakta Astra III 5D i duże kombi wiec mam

> porównanie. Zgadnij czym podróżuję z rodziną nawet do marketu na zakupy.

Duże kombi do jest A6 Avant, Mercedes E czy BMW serii 5. Audi A4 Avant to po prostu kombi...

I druga sprawa - ciekawe czy jakbyś miał np Audi A3 i np. Mondeo kombi to czym wolałbyś jeździć zlosnik.gif

Napisano

> niestety, nie robiłem zdjęć przy pakowaniu Wózek, po odpięciu dwóch kółek składał się właściwie

> na płasko i zajmował jakieś 1/3 powierzchni bagażnika. Bagażnik ma 400l.

> Oczywiście możesz nie wierzyć, ale mi naprawdę na tym nie zależy

A mnie wnerwia to pakowanie wozka do HB, 2x, 3x w tygodniu jezdze gdzies z mala i wozkiem, ktory zeby zapakowac musze zlozyc, a w zaleznosci od juz upchanej zawartosci bagaznika zdjac 1 czy 2 kolka.

Dodatkowo czesto jezdze do domu, ktory remontuje, trzeba zrobic zakupy np. w postaci farb (malej nie mam z kim zostawic, a kolor to zona musi wybrac, wiec mala tez jedzie) i przez wozek nie ma gdzie tego wepchnac.

Wiem, zaraz ktos napisze, ze zakupy mozna zamowic i na adres przywioza, z czego przy naprawde duzych gabarytach korzystam.

Jezeli ktos lubi wygode to na pewno wozenie wozka dzieciecego w kompakcie HB nie jest niczym przyjemnym.

Dawno zmienilbym na cos wiekszego i wozil powietrze, ale na nowego teraz nie wydolam finansowo, a zamieniac znana siekierke na nieznany kijek jest ryzykowne.

Napisano

> Mam (to tak jakbyś nie doczytał)

> Gratuluję, naprawdę. I wiem że da się, bo znajomy miał 2 dzieci i seja z boxem i tez mówił że da

> się-dało się przemieszczać, a czy ma to cokolwiek wspólnego z komfortem podróżowania?Ja nie

> lubię mieć poustawiane toreb pod nogami, lubię natomiast w lecie w długą trasę mieć np lodówkę

> na napoje i jedzenie i nie ograniczać się czy mam jeszcze miejsce by zabrać dodatkową parę

> butów czy nie. I nie musisz hejtować, każdy robi jak uważa, niektórzy tu rozciągają pandę do

> wielkości paska B6 i twierdzą że panda w trasy lepsza, więc wiele mnie nie zdziwi

Ja nie hejtuję, tylko wyrażam swoje zdanie. Zawsze zabrałem wszystko co potrzebowałem. Jak się dzieciak urodził, to myślałem, że może trzeba będzie kupić jakiegoś boxa na dach, ale później okazało się to zupełnie niepotrzebne.

Natomiast dla mnie komfort i przyjemność z posiadania i jazdy samochodem to pojęcie szersze. To nie tylko wygodne posadzenie dupy, ale też np. świadomość, że samochód mam dopasowany do potrzeb. Że nie jest za mały, ani też za duży. Skoro zdecydowaną większość czasu jeżdżę sam, to miałbym dyskomfort jeżdżąc dużym autem, które żeby mieć taką samą dynamikę musiałoby mieć większy silnik, więcej palić, byłoby mniej poręczne, trudniej by mi było go zaparkować pod robotą itd. Nawet teraz jeżdżąc kompaktem mam takie chwile, że tęsknię za matizem, którego naprawdę wszędzie zaparkowałem, był idealny do manewrowania, wyczucia i parkowania po mieście.

Napisano

> Zobacz Forka I generacji. Nie ma więcej miejsca od współczesnego kompakta. Szczególnie że ze

> względu na tylny most podłoga jest wysoko. Do tego na dłuższe trasy jeździ koło zapasowe .

Ale nie naciągaj rzeczywistości, mowa o kompakcie w hatch gdzie bagażnik jest zupełnie inaczej ukształtowany, jest krótszy, ale trochę głębszy, więc jak każdy tak zacznie dokładać i podciągać rzeczywistość to dopiero misz masz wyjdzie.

Napisano

> To nie tylko wygodne posadzenie dupy, ale też np. świadomość, że samochód mam dopasowany do potrzeb.

> Że nie jest za mały, ani też za duży. Skoro zdecydowaną większość czasu jeżdżę sam, to miałbym

> dyskomfort jeżdżąc dużym autem, które żeby mieć taką samą dynamikę musiałoby mieć większy

> silnik, więcej palić, byłoby mniej poręczne, trudniej by mi było go zaparkować pod robotą itd.

Dlatego mam zawsze minimum 2 auta, jedno jak jadę dalej i drugie na "podjazdy" kilkukilometrowe. Ale zdaję sobie też sprawę z tego, że nie każdy chce utrzymywać 2 auta i szuka kompromisów.

Tak jak napisałem na 2 tyg wakacje za granicą z 2 dzieciaków ciężko mi się było zapakować w megane kombi, focus kombi odpadł w przedbiegach, w hatch byłoby to nie możliwe, może z boxem, ale jak auto nie ma relingów to też kombinacji trzeba+kasa za wypożyczenie itd. Ty podchodzisz inaczej, bo dla Ciebie wyjazd z dzieciakiem jest niejako okazjonalny a tak jeździsz sam, więc pewne sprawy spokojnie można "przeboleć".

Napisano

> Duże kombi do jest A6 Avant, Mercedes E czy BMW serii 5. Audi A4 Avant to po prostu kombi...

Dla mnie powyższe to bardzo duże kombi grinser006.gif i w takie celuję jako następne auto. Albo w SUVa wielkości Captivy bo sie wygodniej wsiada. Zwykłe kombi to np Astra Caravan czy inny kompakt .

> I druga sprawa - ciekawe czy jakbyś miał np Audi A3 i np. Mondeo kombi to czym wolałbyś jeździć

Mondeo a co ? O mało co nie kupiłem Mondka bo jest wiekszy niż Audi i jest stosunkowo niedrogi. Zdecydowały na korzyść OOOO koszty serwisu które w przypadku Audi mam z pewnych względów istotnie niższe i beznadziejny plastikowy środek Mondka.

Kiedyś miałem Golfa I 1.6TD i Sierrę 2.3D Turnier jako wół roboczy. Sierrą jeździłem na codzień bo było wygodniej choć to był muł niesamowity.

Napisano

Dzieci?

Pytanie czy masz żonę? zlosnik.gifhehe.gif

Moja jest w stanie wykorzystać każdą dostępną i niedostępną przestrzeń na bagaże hehe.gif

A tak na serio: jak moja Żona była w ciąży, zmieniliśmy auto 3D na 5D ale nadal HTB. Przez długi okres, pomimo jeżdżenia z wózkiem nie było potrzeby zakupu kombi. Pierwsze kombi pojawiło się przez przypadek i tak już zostało, ale jestem więcej niż pewien że zapakowalibyśmy się bez problemu zarówno w HTB czy sedana. zlosnik.gif

Napisano

> Dzieci?

> Pytanie czy masz żonę?

> Moja jest w stanie wykorzystać każdą dostępną i niedostępną przestrzeń na bagaże

o! to!to!

ostatnio odkryła że za oboma schowkami zamykanymi (w sensie za ich ścianka od przodu od strony komory silnika !) jeszcze coś z jej szpargałów wlezie płaskiego kara.gif myślałem, że mnie szlag trafi jak potem przez 2 tygodnie jakiejś płyty szukałem zanim sobie przypomniała że wsadziła "za schowek" wrrr....

Napisano

Pare

> lat sie upychałem w kompaktach i już nie zrobię tego błędu. Wolę kupić auto starsze ale

> wieksze.

Ale młodsze auto, z mniejszym przebiegiem daje większą pewność w czasie podroży.

Ostatecznie lepiej dojechać do celu w ciasnocie niż mieć awarie, ale do momentu awarii jechać w komforcie, szczególnie w dalekich trasach w EU.

W końcu pierwotnym i podstawowym celem samochodu jest dowieźć na miejsce.

Napisano

> Dla mnie powyższe to bardzo duże kombi i w takie celuję jako następne auto. Albo w SUVa wielkości

> Captivy bo sie wygodniej wsiada. Zwykłe kombi to np Astra Caravan czy inny kompakt .

Jak widać wszystko jest względne - dla niektórych to i Multivan będzie przy mały a są tacy co ogarniają się w kompakcie.

> Mondeo a co ? O mało co nie kupiłem Mondka bo jest wiekszy niż Audi i jest stosunkowo niedrogi.

> Zdecydowały na korzyść OOOO koszty serwisu które w przypadku Audi mam z pewnych względów

> istotnie niższe i beznadziejny plastikowy środek Mondka.

> Kiedyś miałem Golfa I 1.6TD i Sierrę 2.3D Turnier jako wół roboczy. Sierrą jeździłem na codzień bo

> było wygodniej choć to był muł niesamowity.

Ja zaś wolałbym jechać autem które jest lepiej wykonane i lepiej się prowadzi, oczywiście pod warunkiem że się do niego zapakuje.

Może Mondeo to był zły przykład - lepsza by była Octavia II.

Napisano

> Ja zaś wolałbym jechać autem które jest lepiej wykonane i lepiej się prowadzi, oczywiście pod

> warunkiem że się do niego zapakuje.

Pewnie że tak. Jeśli mam do wyboru przyjemność z jazdy i konieczność poświęcenia większej ilości czasu na zapakowanie się oraz jazdę nudnym jak flaki z olejem minivanem to wybieram to pierwsze.

Napisano

> Pare

> Ale młodsze auto, z mniejszym przebiegiem daje większą pewność w czasie podroży.

Teoretycznie tak ale w praktyce jest to dla mnie nieistotny argument. Może dlatego że kupuje zawsze auta w dobrej kulturze technicznej i tak też je utrzymuję. Dużo wieksze jest prawdopodobieństwo dzwona a nie kupuję przecież czołgu.

Poza tym starsze autonie zawsze oznacza wiekszy przebieg. Ludzie kupują takie auta bo ich stać i tyle. Znam kilka osób które robią autami segmentu E czy dużymi SUVami po kilka tysięcy km rocznie.

> Ostatecznie lepiej dojechać do celu w ciasnocie niż mieć awarie, ale do momentu awarii jechać w

> komforcie, szczególnie w dalekich trasach w EU.

lepiej dojechać do celu w komforcie a nie ciasnocie. szczególnie na dalekich trasach. Zauważ że duży przebieg w droższych autach jest tak jakoś mniej szkodliwy niż w kompaktach. Może dlatego że jak kogoś stać na auto za 150 czy 200 tyś to nie oszczedza tak bardzo na serwisie po skończeniu gwarancji jak właściciel gołego kompakta za 50 tysi.

Jest to doskonale widoczne w ASO. Wystarczy wejść na hale i zobaczyć co stoi na podnośnikach