Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujniki parkowania-inaczej

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj widziałem takie coś

jakiś tekst

podkreślam nie mam żadnego związku z aukcją-więc nie kupowac z rozpędu

ale idea mi sie podoba

Napisano

Pytanie, czy nie będzie kusiło lepkich rączek - ze zderzaka zdecydowanie trudniej wyciągnąć.

Napisano
  • Autor

> Pytanie, czy nie będzie kusiło lepkich rączek - ze zderzaka zdecydowanie trudniej wyciągnąć.

90PLN...?

Napisano

> Dzisiaj widziałem takie coś

> jakiś tekst

> podkreślam nie mam żadnego związku z aukcją-więc nie kupowac z rozpędu

> ale idea mi sie podoba

kiedyś widziałem z jednym czujnikiem na środku w tablicy, tylko jakiś drogi był bo kosztowało to parę stówek.

Napisano

> kiedyś widziałem z jednym czujnikiem na środku w tablicy, tylko jakiś drogi był bo kosztowało to

> parę stówek.

Bo to była kamera cofania old.gifhehe.gif.

Napisano

stary patent, przynajmniej z 5-6lat ma. Interesowałem się tym przy poprzednim aucie, ale szybko przywykłem do niewidocznego tyłu to przestało być potrzebne i odpuściłem.

Teraz to już ramki z kamerkami cofania i bezprzewodowymi monitorami są wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bo to była kamera cofania .

teraz widzę sama kamera cofania w ramkę jest nawet tańsza od czujników-ale wiadomo dochodzi jeszcze cena jakiegoś wyświetlacza

Napisano

> Bo to była kamera cofania .

Nie zlosnik.gif to chyba z tej firmy meta-system Teraz mają 2 i 4 czujnikowe.

Napisano

> stary patent, przynajmniej z 5-6lat ma. [...]

Jak nie starszy. Jakiś czas temu większość tego co widziałem z takimi czujnikami to były Nissany (Almera, Primera i Micra). Nawet się zastanawiałem dlaczego i czy przypadkiem producent nie robi jakiś problemów z gwarancją nawet przy zakładaniu w ASO. hmm.gif

I były tam tylko dwa czujniki po bokach ramki.

Napisano
  • Autor

> a co powiesz na to?:

> http://allegro.pl/elektromagnetyczny-czujnik-cofania-parkowania-buzz-i4363738440.html

no słyszałem coś - ale trafilem na jakims forum, że się nie sprawdzają w praktyce

działa cos jak pętla indukcyjna czy jakos inaczej- w sensie ścianę i krzaki (=niemetalowe) wykryje?

Napisano

> Jak nie starszy. Jakiś czas temu większość tego co widziałem z takimi czujnikami to były Nissany

> (Almera, Primera i Micra). Nawet się zastanawiałem dlaczego i czy przypadkiem producent nie

> robi jakiś problemów z gwarancją nawet przy zakładaniu w ASO.

> I były tam tylko dwa czujniki po bokach ramki.

ASO Nissana do niedawna jeszcze (nie wiem jak teraz) dokładały takowe. Sprawdzały się nawet nieźle (testowaliśmy to w Primerze WP12), no ale z uwagi na liczbę czujników i ich umiejscowienie mają pewne ograniczenia, głównie narożniki auta.

Napisano

> a co powiesz na to?:

> http://allegro.pl/elektromagnetyczny-czujnik-cofania-parkowania-buzz-i4363738440.html

dziadostwo! Reakcja na przeszkodę zależy od pogody, inaczej jak sucho inaczej jak mokro. No i zależy z jakiego materiału est przeszkoda.

Miałem kilka m-cy i wywaliłem, założyłem klasyczne czujniki dobrej firmy. ok.gif

Napisano

> 90PLN...?

znaczek za parę pln wydłubią czy szybę wywalą jak parę drobnych zostawisz na widoku, to czemu sie dziwić, że 90pln skusi?

Napisano

> teraz widzę sama kamera cofania w ramkę jest nawet tańsza od czujników-ale wiadomo dochodzi jeszcze

> cena jakiegoś wyświetlacza

Komplet kosztuje 200-250 zł. I czujniki kamery nie zastąpią. Mogę dojechać do przeszkody na 2-3 cm, a kamera ma chyba kąt 160 stopni, bo widzę w niej także narożniki zderzaka w Audi, a on wąski nie jest.

Napisano

> jakiś tekst

> podkreślam nie mam żadnego związku z aukcją-więc nie kupowac z rozpędu

> ale idea mi sie podoba

Zdecydowanie wole fabryczne rozwiazania....

Napisano

> dziadostwo! Reakcja na przeszkodę zależy od pogody, inaczej jak sucho inaczej jak mokro. No i

> zależy z jakiego materiału est przeszkoda.

> Miałem kilka m-cy i wywaliłem, założyłem klasyczne czujniki dobrej firmy.

Dobrze wiedzic. ok.gif

Napisano

> Komplet kosztuje 200-250 zł. I czujniki kamery nie zastąpią. Mogę dojechać do przeszkody na 2-3 cm,

> a kamera ma chyba kąt 160 stopni, bo widzę w niej także narożniki zderzaka w Audi, a on wąski

> nie jest.

Dobrze rozmieszczone czujniki dobrej klasy niewiele ustępują kamerze, a w niektórych okolicznościach są lepsze. Brudna kamera wiele nie pokaże, tak jak i po ciemku (no chyba, że ma dobre podswietlenie ale te tanie nie są). Dobre czujniki nie maja lagów i spokojnie dojeżdżam do przeszkody na ok. 5cm a na luziku na 10cm. Zaczyna mi się ciągłe "piiii..." przy 30cm i wiem ile jeszcze mogę cofnąć. Nie sposób pominąć też kosztów. Dobre czujniki kosztują tyle co badziewna kamera. ok.gif

Napisano

> idea mi sie podoba

Założyłem u siebie ale nie jestem zadowolony. Znaczy byłem podczas testów zanim zrobiłem nawierty itd..... Po kilku tygodniach głupieje w zalezności od warunków pogodowych, czasami cały czas pyka pomimo, że niczego nie ma. Gdyby była możliwość wymiany czujników na lepsze byłbym w pełni zadowolony. Oczywiście że fabryczne lepsze oraz kamerka ale mówimy o w miarę bezinwazyjnym montażu i po to aby przy parkowaniu mieć małe wsparcie.

Napisano

Mam kamery po 79 zł. Obydwie mają przełączane automatycznie matryce dzień / noc. Jedna ma podświetlenie IR, druga widzialne, ale je zablokowałem, bo w zupełności starczają światła cofania 2 x 21W.

Problem z brudzeniem jest minimalny, po prostu rutynowo raz na kilka dni przecieram palcem przechodząc za samochodem i starcza.

Napisano

> Mam kamery po 79 zł. Obydwie mają przełączane automatycznie matryce dzień / noc. Jedna ma

> podświetlenie IR, druga widzialne, ale je zablokowałem, bo w zupełności starczają światła

> cofania 2 x 21W.

> Problem z brudzeniem jest minimalny, po prostu rutynowo raz na kilka dni przecieram palcem

> przechodząc za samochodem i starcza.

Sam myślałem o kamerze, ale same kamery, to nie wszystko, jest jeszcze kwestia miejsca ich instalacji, monitora i robocizny (przy czujnikach jest mniej problemów z instalacją). W niektórych autach jest problem z logicznym ulokowaniem monitora (taki malutki jest według mnie bez sensu, musi mieć chociaż 4,5-5 cali). Wiem, że można dać w lusterko albo podłączyć do stacji multimedialnej, jednak to dodatkowe spore pieniążki. Optimum to połączenie jednego i drugiego. Ja po namyśle założyłem najprostsze czujniki Valeo z "pipczykiem" (nie zaburzają estetyki wnętrza jakimiś wyświetlaczami, takie małe zboczenie 893goodvibes.gif).

Napisano

Mam monitory 7". W uno po chamsku na środku deski, w audi w lustrze. Ten drugi nie jest dobrym pomyslem na słoneczne dni, bo obraz odbijany przez tylną szybę mocno się odbija w obrazie z kamery, więc czasem monitor trzeba obrócić w dół.

Napisano

większej wiochy dawno nie widziałem. Nawet do golfa 3ki pod remizą wstyd to zalożyć.

Nie wspominam nawet o walorach użytkowych w pojeździe, który rejestrację ma na klapie, nie zderzaku i ta klapa nie jest najbardziej wystającym elementem auta.

Napisano

> Mam monitory 7". W uno po chamsku na środku deski, w audi w lustrze. Ten drugi nie jest dobrym

> pomyslem na słoneczne dni, bo obraz odbijany przez tylną szybę mocno się odbija w obrazie z

> kamery, więc czasem monitor trzeba obrócić w dół.

No i to właśnie spowodowało, że zrezygnowałem z pomysłu. Lubię fabryczną prostotę i estetykę w samochodzie. Nawet radio CB kupiłem takie z "bebechami" ukrytymi w osobnej puszce, ukrytej pod siedzeniem, a na tzw. podorędziu mam tylko gruszkę z wyświetlaczem.