Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wydajność klimy Megane II

Featured Replies

Napisano

Swoją " Renię" kombi , mam jakieś trzy tygodnie , klimatyzacji używałem wielokrotnie , i wydawała się mieć raczej normalną wydajność. Nie była to jakś lodówka ,ale w średnio ciepłe, słoneczne dni , dawała radę. Dziś wracając z pracy (27 stopni) , stwierdziłem jednak , ze szału nie ma ,efekt chłodzenia można było poczuć dopiero po skierowaniu nawiewu na pysk. Poprzednio w Astrze , ( też klima manualna) , wydajność była o niebo lepsza , a...może dla tego że przestrzeń w Oplu (HB) była mniejsza?.

PS. Klima trzy tygodnie po przeglądzie w ASO

Napisano

> Swoją " Renię" kombi , mam jakieś trzy tygodnie , klimatyzacji używałem wielokrotnie , i wydawała

> się mieć raczej normalną wydajność. Nie była to jakś lodówka ,ale w średnio ciepłe, słoneczne

> dni , dawała radę. Dziś wracając z pracy (27 stopni) , stwierdziłem jednak , ze szału nie ma

> ,efekt chłodzenia można było poczuć dopiero po skierowaniu nawiewu na pysk. Poprzednio w

> Astrze , ( też klima manualna) , wydajność była o niebo lepsza , a...może dla tego że

> przestrzeń w Oplu (HB) była mniejsza?.

> PS. Klima trzy tygodnie po przeglądzie w ASO

U Mnie zarówno w Megane II jak i scenic II klimatronik daje radę smile.gif

Napisano
  • Autor

> U Mnie zarówno w Megane II jak i scenic II klimatronik daje radę

U mnie wnętrze, jest owszem schłodzone , do takiej temperatury , przy ktôrej się nie dusisz i nie spocisz , ale w Astrze , efekt schłodzenia następował dużo szybciej i był bardziej odczuwalny. W podobnych warunkach w Oplu musiałem mieszać z ciepłym powietrzem lub wręcz wyłączać , bo było za zimno.

Napisano

> U mnie wnętrze, jest owszem schłodzone , do takiej temperatury , przy ktôrej się nie dusisz i nie

> spocisz , ale w Astrze , efekt schłodzenia następował dużo szybciej i był bardziej odczuwalny.

> W podobnych warunkach w Oplu musiałem mieszać z ciepłym powietrzem lub wręcz wyłączać , bo

> było za zimno.

W I mam tak samo ,rok temu miałem nieszczelnosc ,zrobili napełnili ale zimno tez nie mam .Przyjemniej robi sie od 3 biegu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W I mam tak samo ,rok temu miałem nieszczelnosc ,zrobili napełnili ale zimno tez nie mam

> .Przyjemniej robi sie od 3 biegu

U mnie także trzeci bieg , znacznie poprawia schładznie...może ten typ tak ma?

Napisano

> U mnie także trzeci bieg , znacznie poprawia schładznie...może ten typ tak ma?

A filtr kabinowy wymienili na przeglądzie plony ? Temperaturę na nawiewach zmierzyli ? Ile było ?

Napisano
  • Autor

> A filtr kabinowy wymienili na przeglądzie plony ? Temperaturę na nawiewach zmierzyli ? Ile było ?

Za wymianę filtra zapłacilem ...a czy faktycznie wymienili niewiem.gif.Tak samo z pomiarem temp z nawiewów , nie było mnie przy tym.

Napisano

u siebie w Megane II nic nie ruszałem i śmigało dobrze,

bez zastrzeżeń,

obecnie w XP, nie mogę kierować nadmuchu na twarz bo zamarza zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Za wymianę filtra zapłacilem ...a czy faktycznie wymienili .Tak samo z pomiarem temp z nawiewów ,

> nie było mnie przy tym.

No to sam sprawdź, to będziesz bliżej rozwiązania problemu.

Napisano
  • Autor

> No to sam sprawdź, to będziesz bliżej rozwiązania problemu.

A jaka powinna być temperatura na wylocie z samych nawiewów ?.

Napisano

> A jaka powinna być temperatura na wylocie z samych nawiewów ?.

przy manualnej klimie 5-7*C jest OK

Napisano

> U mnie także trzeci bieg , znacznie poprawia schładznie...może ten typ tak ma?

nie, powinno chłodzić bardzo dobrze, uzupełnij czynnik i powinno zacząć chłodzić. Dobrze serwisowana klima w MII jest bardzo wydajna. Z kratek powinno lecieć ok 4 - 5 stopni.

Napisano
  • Autor

> nie, powinno chłodzić bardzo dobrze, uzupełnij czynnik i powinno zacząć chłodzić. Dobrze

> serwisowana klima w MII jest bardzo wydajna. Z kratek powinno lecieć ok 4 - 5 stopni.

Tak jak pisałem wcześniej, trzy tygodnie temu serwis klimy w ASO...w poniedziałek jadę z reklamacją, ale na początek zmierzę jutro temp. na wylocie z nawiewów.

Napisano

> przy manualnej klimie 5-7*C jest OK

Rodzaj klimy nie ma znaczenia. Zasada w każdej jest ta sama.

A co do pomiaru to:

1. Obieg zamknięty,

2. Nawiew na wprost,

3. Minimalną temperatura,

4. Maksymalny nadmuch.

Temp na wylocie 4-6 C

Napisano

> Rodzaj klimy nie ma znaczenia. Zasada w każdej jest ta sama.

> A co do pomiaru to:

> 1. Obieg zamknięty,

> 2. Nawiew na wprost,

> 3. Minimalną temperatura,

> 4. Maksymalny nadmuch.

> Temp na wylocie 4-6 C

Obieg zamkniety? a nie otwarty?

Napisano

> Obieg zamkniety? a nie otwarty?

na zamkniętym jest zimniej, bo pobiera już schłodzone powietrze

Napisano

> Obieg zamkniety? a nie otwarty?

tak

Napisano

> na zamkniętym jest zimniej, bo pobiera już schłodzone powietrze

Faktycznie.Dzis to wypróbowałem i jest ciut chłodniej ok.gif Raz dawałem na szybę ,pewnie bardziej sie to sprawdzi na trasie, w mieście dałem na twarz szybciej sie odczuwa chłodek wink.gif Ale klima zamula mi auto i to sporo ,jedzie jak z przyczepą no.gif

Napisano

Wg mnie w niektorych francach klima jest mniej wydajna niz w innych autach. Np passat vs laguna.Druga kwestia to kolor auta.

Napisano

> Wg mnie w niektorych francach klima jest mniej wydajna niz w innych autach. Np passat vs

> laguna.Druga kwestia to kolor auta.

fakt, kolor auta, atermiczne szyby + jasna tapicerka mogą sporo ułatwiać klimie robotę ok.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

U mnie po nabiciu klima działa lepiej niż w służbowym, nowym golfie VII. Wystarcza nadmuch na 2 biegu

Napisano
  • Autor

> U mnie po nabiciu klima działa lepiej niż w służbowym, nowym golfie VII. Wystarcza nadmuch na 2

> biegu

Jak odkopałeś temat , to muszę napisać o finale całej sprawy . Ponownie zleciłem nabicie klimy , tym razem w poza ASO , odessano 350 ml czynnika , a wtłoczono prawidłowe 500 ml . Czyli co? w ciągu miesiąca znikło 150 ml? , nic bardzej mylnego .Po tygodniu jazdy z klimą ( tym razem już wydajną) w najgorsze upały , sprawdzono szczelność lampą UV , i...nic. Wniosek , ASO Renault Zdunek w Gdyni , najzwyczajniej w świecie dopuściło się na mnie kolejnego oszustwa , zapłaciłem za niewykonaną usługę. Klima chłodzi aż miło ok.gif.

Napisano

> Jak odkopałeś temat , to muszę napisać o finale całej sprawy . Ponownie zleciłem nabicie klimy ,

> tym razem w poza ASO , odessano 350 ml czynnika , a wtłoczono prawidłowe 500 ml . Czyli co? w

> ciągu miesiąca znikło 150 ml? , nic bardzej mylnego .Po tygodniu jazdy z klimą ( tym razem już

> wydajną) w najgorsze upały , sprawdzono szczelność lampą UV , i...nic. Wniosek , ASO Renault

> Zdunek w Gdyni , najzwyczajniej w świecie dopuściło się na mnie kolejnego oszustwa ,

> zapłaciłem za niewykonaną usługę. Klima chłodzi aż miło .

Mówiłem Ci już wcześniej.Jak najdalej od Zdunka.Ile razy jeszcze musisz się sparzyć aby zrozumieć i zacząć się stosować?

Napisano

> Jak odkopałeś temat , to muszę napisać o finale całej sprawy . Ponownie zleciłem nabicie klimy ,

> tym razem w poza ASO , odessano 350 ml czynnika , a wtłoczono prawidłowe 500 ml . Czyli co? w

> ciągu miesiąca znikło 150 ml? , nic bardzej mylnego .Po tygodniu jazdy z klimą ( tym razem już

> wydajną) w najgorsze upały , sprawdzono szczelność lampą UV , i...nic. Wniosek , ASO Renault

> Zdunek w Gdyni , najzwyczajniej w świecie dopuściło się na mnie kolejnego oszustwa ,

> zapłaciłem za niewykonaną usługę. Klima chłodzi aż miło .

Masz rachunek z ASO ?

Masz papiery z serwisu klimy ? Ile odessano ile nabito, opinię o szczelnosci ?

Ja bym się pofatygował do szefa serwisu i właściciela smile.gif

Napisano
  • Autor

> Mówiłem Ci już wcześniej.Jak najdalej od Zdunka.Ile razy jeszcze musisz się sparzyć aby zrozumieć i

> zacząć się stosować?

A ile razy serwisowałem u Zdunka ? ...1 raz , słownie jeden . Nie popadaj proszę w tak protekcjonalne nuty .

PS. Pisalem o kolejnym oszustwie ,gdyż pierwsze oszustwo popełnił pracownik zdunkowego komisu .

Napisano

> A ile razy serwisowałem u Zdunka ? ...1 raz , słownie jeden . Nie popadaj proszę w tak

> protekcjonalne nuty .

> PS. Pisalem o kolejnym oszustwie ,gdyż pierwsze oszustwo popełnił pracownik zdunkowego komisu .

No to już 2 razy:

1. Komis,

2. Serwis klimy.

Napisano
  • Autor

> No to już 2 razy:

> 1. Komis,

> 2. Serwis klimy.

Pełen serwis startowy był " robiony" jeszcze przed odbiorem samochodu( był już kupiony , załatwiłem przerejstrowanie a w tym czasie ludzie od Zdunka , udawali że robią przegląd) , wówczas jeszcze, nie byłem śwadomy iż zamawiając tą usługę mam do czynienia z organizacją przestępczą ,i zostanę jednorazowo oszukany ,na dwa sposoby.

Napisano

> Pełen serwis startowy był " robiony" jeszcze przed odbiorem samochodu( był już kupiony ,

> załatwiłem przerejstrowanie a w tym czasie ludzie od Zdunka , udawali że robią przegląd) ,

> wówczas jeszcze, nie byłem śwadomy iż zamawiając tą usługę mam do czynienia z organizacją

> przestępczą ,i zostanę jednorazowo oszukany ,na dwa sposoby.

Nie chcę Cię martwić ale... miałem taką sytuację w Megane (wtedy 3-letnim).

Serwis nabijał klimę, robił test szczelności "maszyną" po czym czynnik powolutku uciekał (powolutku to znaczy w 2-3 tygodnie).

Po paru gorzkich słowach i zrobieniu prawdziwego testu szczelności klimy skończyło się na wymianie jednej rurki (wyceniona na 800,- więc zakładam że była conajmniej posrebrzana grinser006.gif ) - na szczęście w ramach gwarancji.

Od tej pory aż do dziś skuteczność klimy jest OK.