Hadziej Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Cześć, W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. Jako że patrząc w googlu ilość filtrów i ich rodzajów jest duża a ja niejestem znawcą tematu, proszę Was o pomoc. Czym się kierować przy wyborze filtra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 > W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. > Jako że patrząc w googlu ilość filtrów i ich rodzajów jest duża a ja niejestem znawcą tematu, > proszę Was o pomoc. Czym się kierować przy wyborze filtra? Przerabiałem już kilka filtrów. Osmoza z mineralizatorem rządzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadziej Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 > Przerabiałem już kilka filtrów. Osmoza z mineralizatorem rządzi. No właśnie osmoza, odwrócona co to daje i jaki jest koszt tak plus minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 > No właśnie osmoza, odwrócona co to daje i jaki jest koszt tak plus minus. Ja mam coś takiego - RO7. Ten ostatni poziom, jonizator, uważam za ściemę. Więc jak jego żywotność minęła to nie wymieniałem tylko wylądował w koszu. Mam ponad dwa lata i wymieniałem wkłady wg instrukcji. Koszty policz. Ale dochodzę do wniosku, że skoro i tak osmoza wszystko wyłapuje, to tak naprawdę te trzy pierwsze wkłady to tylko ochrona membrany. Więc pewnie tylko wymieniać będę 1mikron. Minus jest taki, że 2x więcej wody niż do garnka trafia do ścieków. No ale i tak wychodzi jakieś 18 gr za pięciolitrową bańkę za samą wodę. Do tego trzeba dorzucić "narzut" za wkłady + amortyzację zestawu jak chcesz realną cenę za litr. Minusem osmozy jest też to, że woda filtruje się cienkim strumyczkiem. Dlatego masz bańkę. Ale jak na raz potrzebujesz więcej niż pojemność tego zbiornika, to trzeba czekać. Są osmozy, gdzie masz ze dwie równoległe, wydajne membrany i wyrabia to w czasie rzeczywistym, ale są dosyć drogie i do domowych zastosowań powinna wystarczyć wersja ze zbiornikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 > Ja mam coś takiego - RO7. Też mam taki, chyba nawet ten sam model. I mam analogiczne przemyślenia - będę wymieniał pierwszy filtr, bo tylko on się brudzi. Reszta jest czysta. Sama woda z osmozy jest rewelacyjna. BTW - mam go do wody ze studni - filtr kosztował mniej, niż analiza składu wody. Stwierdziłem, że jeśli będzie coś nie tak ze składem to i tak muszę go kupić, a jeśli jest tańszy niż badanie wody, to kupuje od razu filtr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 > Cześć, > W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. > Jako że patrząc w googlu ilość filtrów i ich rodzajów jest duża a ja niejestem znawcą tematu, > proszę Was o pomoc. Czym się kierować przy wyborze filtra? Ja myślałem, byłem gotowy wydać kilka tysięcy i ostatecznie mam dzbanek z wymiennym filtrem do zastosowań kuchennych. Wyjdzie taniej niż osmoza, jeśli Twoim problemem jest tylko twardość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leatz Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Cześć, > W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. > Jako że patrząc w googlu ilość filtrów i ich rodzajów jest duża a ja niejestem znawcą tematu, > proszę Was o pomoc. Czym się kierować przy wyborze filtra? Ja mam zwykły dzbanek na twardą wodę wystarczające rozwiązanie choć strasznie upierdliwe jak dla mnie. Zastanawiam się na takimi filtrami tylko jest ciekawy czy one działają. Jeśli efekt by był taki sam jak w zwykłym dzbankowym to kupie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Ja mam zwykły dzbanek na twardą wodę wystarczające rozwiązanie choć strasznie upierdliwe jak dla > mnie. Zastanawiam się na takimi filtrami tylko jest ciekawy czy one działają. Jeśli efekt by > był taki sam jak w zwykłym dzbankowym to kupie takie. Sprawdź sobie jak dławiony jest przepływ wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Cześć, > W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. > Jako że patrząc w googlu ilość filtrów i ich rodzajów jest duża a ja niejestem znawcą tematu, > proszę Was o pomoc. Czym się kierować przy wyborze filtra? tym, zeby nie stosowac tego do wody pitnej, ale co najwyzej do prania, zmywania naczyn itd. Twarda woda, to zdrowa woda - po przejsciu przez odwrocona osmoze nie nadaje sie do spozycia, bo dostarczasz do organizmu plyn hipotoniczny (o zbyt malej osmolalnosci), a w organizmie osmoza zachodzi w kazdej komorce - w tym przewodnienie hipotoniczne, ktore powoduje obrzek komorek, ale i wydalanie sodu z organizmu. Koledzy wyzej nie zdaja sobie z tego sprawy, a jeden najwyrazniej dodatkowo pozbawil swoj filtr mechanizmu lagodzacego ten efekt (jonizatora). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaqxxl Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 twarda woda, zakamieniona, zawapniona jest wg Ciebie zdrowa ? jak patrze na to co zostawiala woda na armaturze, w garnkach, czajniku smiem watpic w jej zdrowotne wlasciwosci. wole pic jalowa wode, a mineraly uzupelniac w inny sposob niz zakamieniac sobie organizm, m.in. zeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > twarda woda, zakamieniona, zawapniona jest wg Ciebie zdrowa ? jak patrze na to co zostawiala woda tak > na armaturze, w garnkach, czajniku smiem watpic w jej zdrowotne wlasciwosci. wole pic jalowa > wode, a mineraly uzupelniac w inny sposob niz zakamieniac sobie organizm, m.in. zeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucash Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 dobry wątek. Czekam na rozwój wydarzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiaqxxl Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > tak rozwiniesz mysl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > rozwiniesz mysl ? google, hasla: plyn hipotoniczny plyn izotoniczny plyn hipertoniczny osmolalnosc rownowaga elektrolitow przewodnienie odwodnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zet Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Cześć, > W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. Na głównym ujęciu załóż filtr ze złożem jonowymiennym, czyli tzw zmiękczacz wody. Jedyny problem to to ze zajmuje troche miejsca (ale mozna go zaplanować gdzies pod szafkami - ale tak zeby dalo sie dosypywać sól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > tym, zeby nie stosowac tego do wody pitnej, ale co najwyzej do prania, zmywania naczyn itd. Twarda > woda, to zdrowa woda - po przejsciu przez odwrocona osmoze nie nadaje sie do spozycia, bo > dostarczasz do organizmu plyn hipotoniczny (o zbyt malej osmolalnosci), a w organizmie osmoza > zachodzi w kazdej komorce - w tym przewodnienie hipotoniczne, ktore powoduje obrzek komorek, > ale i wydalanie sodu z organizmu. > Koledzy wyzej nie zdaja sobie z tego sprawy, a jeden najwyrazniej dodatkowo pozbawil swoj filtr > mechanizmu lagodzacego ten efekt (jonizatora). Zdajemy sobie sprawę z tego, że woda po filtrze oo jest hipotoniczna. Wiemy też, że twarda woda też jest równie hipotoniczna. Wiemy nawet, że minerały uzupełnia się inną drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekw Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > proszę Was o pomoc. Ja ostatnio kupiłem Brita On-line. Wersja "plus" ma w zestawie wylewkę. W sumie zastępuje to dzbanek - i wymaga wymiany filtra raz na pól roku. P.S. Szukaj w sklepach internetowych - ten zestaw kosztuje połowę tego co na stronie producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Zdajemy sobie sprawę z tego, że woda po filtrze oo jest hipotoniczna. Wiemy też, że twarda woda też > jest równie hipotoniczna. > Wiemy nawet, że minerały uzupełnia się inną drogą. ja nie pisze o uzupelnianiu mineralow, choc woda mineralna swietnie sie do tego nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Wiemy też, że twarda woda też > jest równie hipotoniczna. podaj no mi przyklad (w praktyce) twardej wody hipotonicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hadziej Napisano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Ja ostatnio kupiłem Brita On-line. > Wersja "plus" ma w zestawie wylewkę. > W sumie zastępuje to dzbanek - i wymaga wymiany filtra raz na pól roku. > P.S. Szukaj w sklepach internetowych - ten zestaw kosztuje połowę tego co na stronie producenta... Dzięki, chyba się skusze Polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > podaj no mi przyklad (w praktyce) twardej wody hipotonicznej. Aby woda była izotoniczna musi być w niej prawie 10g składników mineralnych na 1 l płynu. Żadna twarda woda tyle nie ma. Woda uznawana za bardzo twardą ma około 0,5 g soli wapnia na litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekw Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Polecasz? Jeszcze nie zamontowałem tego filtra Jakość powinna być jak z dzbanka Brita, ale nie musisz pamiętać o nalaniu wody (jest "on-line"). I filtr wymieniasz co pól roku, a nie co miesiąc. Ja kupiłem głownie po to, żeby podłączyć lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > Aby woda była izotoniczna musi być w niej prawie 10g składników mineralnych na 1 l płynu. > Żadna twarda woda tyle nie ma. > Woda uznawana za bardzo twardą ma około 0,5 g soli wapnia na litr. a to ok. ale sam fakt hipotonicznosci obu nie oznacza, ze te dwie wody sa takie same. Slyszales o programie Nord Kareliia? To suplementacja m.in. magnezem i wapniem wody w polnocnej Finlandii (woda zdaje sie z lodowcow - bardzo miekka) - efekt, to 75% zmniejszenie zgonow z powodu chorob serca i ukladu krazenia. To potwierdony fakt, ze im mieksza woda, tym wieksza zachorowalnosc na te choroby. Jeszcze niestety nikt nie zrobil badan dot. wpływu popularnosci filtrow OO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > a to ok. ale sam fakt hipotonicznosci obu nie oznacza, ze te dwie wody sa takie same. Slyszales o > programie Nord Kareliia? To suplementacja m.in. magnezem i wapniem wody w polnocnej Finlandii > (woda zdaje sie z lodowcow - bardzo miekka) - efekt, to 75% zmniejszenie zgonow z powodu > chorob serca i ukladu krazenia. To potwierdony fakt, ze im mieksza woda, tym wieksza > zachorowalnosc na te choroby. Jeszcze niestety nikt nie zrobil badan dot. wpływu popularnosci > filtrow OO. A wiesz, że deszczówka jest bardzo miękka? I że przez wieki ludzie pili zbieraną deszczówkę i żyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 6 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 > A wiesz, że deszczówka jest bardzo miękka? > I że przez wieki ludzie pili zbieraną deszczówkę i żyli? Wiem, ale krocej. Producenci takich filtrow pitola o tym, ze amerykanskie wojsko uzywa OO do produkcji wody pitnej na okretach i w Afryce, a zolnierze pija praktycznie wode destylowana. Pewnie uzywaja, ale nie pija destylowanej, bo dlugo by nie pozyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VadeRsky Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Cześć, > W związku źe mam twardą wode, pomyślałem o zamontowaniu jakiegoś filtra przepływowego w kuchni. > Jako że patrząc w googlu ilość filtrów i ich rodzajów jest duża a ja niejestem znawcą tematu, > proszę Was o pomoc. Czym się kierować przy wyborze filtra? Witaj Zadaj sobie pytanie ile potrzebujesz wody dziennie. I jakie masz wymagania odnośnie wody. Jeśli tylko chcesz pozbyć się kamienia a nie chcesz inwestować dużych pieniędzy to taki "dzbanek" załatwia twój problem ale jeśli dbasz o swoje zdrowie i swojej rodziny i możesz sobie pozwolić na więcej oraz nie szkoda ci miejsca pod zlewem to polecam filtr z odwróconą osmozą. Ja taki założyłem ponad rok temu. Na tę okoliczność kupiłem nowy czajnik, który obecnie wygląda tak jak go kupiłem. Wspomnę jeszcze, że potrawy umyte pod tą wodą jak i przyrządzone zupy lepiej smakują. obecnie kąpie w niej noworodka i żadnych odczynów alergicznych nie ma. dodatkowo są filtry węglowe do prysznica oraz pralki/zmywarki które hamują wapń w wodzie, dzięki czemu po prysznicu nie ma zacieków a pralka nie potrzebuje standardowej ilości środka piorącego tylko mniejszej. Wracając do osmozy trzeba wymieniać filtry co pół roku. koszty są zróżnicowane w zależności od potrzeb. wiadomo że im droższy filtr tym tańsze filtry do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > ale jeśli dbasz o swoje zdrowie i swojej rodziny i możesz sobie pozwolić na więcej oraz nie szkoda > ci miejsca pod zlewem to polecam filtr z odwróconą osmozą. dobry zart tynfa wart przydaloby sie miec dwie instalacje w domu - do spozywki bez filtra i z filtrem do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VadeRsky Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > dobry zart tynfa wart > przydaloby sie miec dwie instalacje w domu - do spozywki bez filtra i z filtrem do reszty. W bloku jest to utrudnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leatz Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 A jak nie ma filtra OO to nie dbam o zdrowie swoje i swojej rodziny? Kapie dziecko w zwykłej wodzie i tez nie ma żadnych problemów. Przecież woda w krainie spełnia jakieś parametry i nie jest trujące. Jedyny problem to kamień u mnie jest bardzo twarda woda i wystarczy tylko dzbanek (kawa herbata) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Wyjdzie taniej niż osmoza, jeśli Twoim problemem jest tylko twardość > wody. Wkłady to z 15 zł/szt czyli przy wymianie co miesiąc rocznie wychodzi 180 zł i możesz przefiltrować 100 l wody jednym wkładem. Przy osmozie masz po pół roku zestaw za 15 zł a po roku za 50 zł i żywotność w tysiącach litrów. Przy wymianie wszystkich wg instrukcji. Jak nawet doliczysz koszty wody do kanalizacji to dalej wychodzi w używaniu taniej osmoza. Im więcej wody przefiltrujesz, tym taniej wyjdzie osmoza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Koledzy wyzej nie zdaja sobie z tego sprawy, a jeden najwyrazniej dodatkowo pozbawil swoj filtr > mechanizmu lagodzacego ten efekt (jonizatora). Chcesz pić wodę z Wisły? Smacznego. Biegaj z baniaczkami. Bo w kranie przecież jest filtrowana. Tylko pomiędzy filtrem a domem jest masa pordzewiałych rur i różne świństwa. Jakbyś widział co się zbiera na wstępnym mechanicznym to nie gadałbyś, że to zdrowe. Naprawdę wierzysz w ten bełkot marketingowy? Jakoś żaden z moich aparatów nie widzi, żeby ten filtr świecił FIR. Jak dla mnie to ściema i tyle. Po osmozie mam filtr węglowy i mineralizator. I mam do wyboru (podwójna wylewka) wodę mineralną albo demineralizowaną (wstrętna w smaku, ale nawilżaczowi, parownicy, żelazku itp. baaardzo podchodzi). Przerabiałem dzbanek, Everpure (jakiś zintegrowany - jedna wielka tuba, dokładnego modelu nie pomne), RO7(6). Potem zrobiło mi się żal wody trafiającej do kanalizacji i zmieniłem na FP3. I szybko się przeprosiłem z osmozą. Tylko po niej herbata nie zostawia nalotu i nie ma żadnego kożucha no i smakuje najlepiej. Jeden z pojonych tą wodą ma od dwóch lat regularne badania krwi i wszystko wzorowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > W bloku jest to utrudnione. Niestety. Ciekawy jestem, czy sa filtry z bypassem bez filtra - wowczas do spozywki (pare litrow dziennie?) mozna brac z takiego bypassa, a z miekkiej wody korzysta sie do mycia (mniejsze zuzycie mydla, choc trudniej splukac), prania (mniejsze zuzycie proszku, nie trzeba zmiekczacza i dluzsza zywotnosc sprzetu), zmywarki (nie trzeba nablyszczacza, mniejsze zuzycie srodkow i dluzsza zywotnosc), toalety (mniej brudzi sie kibel), prysznica (mniejszy osad na szybie) itd. Ale jesli mialbym cos takiego u siebie zrobic, to taki bypass musialbym dac w piwnicy, a troche kiepsko to brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
graf Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Koledzy wyzej nie zdaja sobie z tego sprawy... A nie wystarczy zamontować mineralizator klik >> + podwójny kranik? klik >> Woda do picia -> po mineralizatorze Woda do gotowania zupy, ziemniaków itp. lub do akumulatora -> czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > zmiekczacza i dluzsza zywotnosc sprzetu), zmywarki (nie trzeba nablyszczacza, mniejsze zuzycie To są zmywarki bez zmiękczacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Chcesz pić wodę z Wisły? Smacznego. Biegaj z baniaczkami. Bo w kranie przecież jest filtrowana. Do Wisly mam daleko... > Tylko pomiędzy filtrem a domem jest masa pordzewiałych rur i różne świństwa. Jakbyś widział co > się zbiera na wstępnym mechanicznym to nie gadałbyś, że to zdrowe. Mam dwa filtry mechaniczne, parenascie metrow szesciennych wody poszlo i filtry czysciutkie. Moze dlatego, ze dwa lata temu zrobili nowa instalacje do mnie z PE (chyba, takie niebieskie)? > Naprawdę wierzysz w ten bełkot marketingowy? A Ty w ten? http://tylkowoda.pl/ Przeciez to palce zamieraja w powietrzu, jak sie zabieram do komentowania, a mozg slupem staje! http://tylkowoda.pl/picie-wody-uzyskanej-dzieki-odwroconej-osmozie-jest-niezdrowe/ http://tylkowoda.pl/mit-3-odwrocona-osmoza-usuwa-z-wody-zdrowe-mineraly/ http://tylkowoda.pl/mit-4-odwrocona-osmoza-wysysa-z-organizmu-mineraly/ > Jakoś żaden z moich aparatów nie widzi, żeby ten filtr świecił FIR. Jak dla mnie to ściema i tyle. > Po osmozie mam filtr węglowy i mineralizator. Nie znam sie na szczegolach konstrukcji owych produktow, wiec mniemalem, ze ow "jonizator", to wlasnie mineralizator > I mam do wyboru (podwójna wylewka) wodę mineralną > albo demineralizowaną (wstrętna w smaku, ale nawilżaczowi, parownicy, żelazku itp. baaardzo > podchodzi). Nie tylko wstretna, ale i wysoce szkodliwa. Chcialbym zobaczyc naukowe (a nie producenckie) wyniki analizy skladu chemicznego wody po owej mineralizacji. > Przerabiałem dzbanek, Everpure (jakiś zintegrowany - jedna wielka tuba, dokładnego modelu nie > pomne), RO7(6). Potem zrobiło mi się żal wody trafiającej do kanalizacji i zmieniłem na FP3. I > szybko się przeprosiłem z osmozą. Tylko po niej herbata nie zostawia nalotu i nie ma żadnego > kożucha no i smakuje najlepiej. > Jeden z pojonych tą wodą ma od dwóch lat regularne badania krwi i wszystko wzorowo. Jesli mineralizator dziala sprawnie i zgodnie z wiedza medyczna, to taki filtr do spozywki jest jedynie bardzo droga zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > a to ok. ale sam fakt hipotonicznosci obu nie oznacza, ze te dwie wody sa takie same. Slyszales o > programie Nord Kareliia? To suplementacja m.in. magnezem i wapniem wody w polnocnej Finlandii No właśnie. Między innymi - a Ty chcesz całą zasługę przypisać wapniowi? Gdzie można więcej o tym poczytać, bo poza ogólnymi hasłami nie znalazłem nic konkretnego. A co do spadku zgonów - to o ile w tym czasie spadły w na innych terenach, gdzie tego programu nie wprowadzono? Bo znowu może zasługi innych czynników przypisujesz wapniowi? Można wyciągać wnioski i manipulować - np. ryzyko wystąpienia raka prostaty jest większe wśród kibiców Legii Warszawa, niż przeciętna w populacji. Wniosek - lepiej nie kibicować Legii? Nie, wśród kibiców Legii jest więcej mężczyzn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > A nie wystarczy zamontować mineralizator klik Woda do picia - bo to zbedne wydawanie kasy, jesli mozna brac po prostu z wodociagow? > Woda do gotowania zupy, ziemniaków > itp. lub do akumulatora -> czysta Do zupy jeszcze od biedy, bo sporo zwiazkow sie rozpusci z gotowanych produktow, ale do ziemniakow demineralizowana nie moze byc - calosc mineralow z ziemniakow (a sa w nie bogate, chocby np. potas) wyladuje w wodzie. Ewentualnie bedziesz musial wiecej wode solic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Jesli mineralizator dziala sprawnie i zgodnie z wiedza medyczna, to taki filtr do spozywki jest > jedynie bardzo droga zabawka. Moje kubki smakowe twierdzą inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Wkłady to z 15 zł/szt czyli przy wymianie co miesiąc rocznie wychodzi 180 zł i możesz przefiltrować > 100 l wody jednym wkładem. Przy osmozie masz po pół roku zestaw za 15 zł a po roku za 50 zł i > żywotność w tysiącach litrów. Przy wymianie wszystkich wg instrukcji. > Jak nawet doliczysz koszty wody do kanalizacji to dalej wychodzi w używaniu taniej osmoza. Im > więcej wody przefiltrujesz, tym taniej wyjdzie osmoza. Porównajmy zatem. Dzbanek kosztował mnie jakieś 30zł i przewiduję, że 2 lata pociągnie. Za filtry płacę średnio 7-8 zł, ostatnio kupiłem zapas z promocji 3szt za 17,99, czasem jak przegapię i się skończy to kupię jeden w normalnej cenie za jakieś 11pln. Filtry są zawsze jak najtańsze, nie używam Brity bo nie widzę różnicy. Z resztą wodę mam poza kamieniem bardzo przyzwoitą. Filtr zmieniam nie częściej niż co miesiąc, czasem zdarzy się i co 2, przypominam sobie jak w czajniku zaczyna się odkładać kamień. Za całą dwuletnią eksploatację dzbanka zapłacę: - dzbanek 30 - filtry niech będzie, że aż 20 po 7,50=150 co daje i tak poniżej 200zł za dwa lata. Wody tej używam w kuchni do wszystkiego poza myciem czyli jak np gotuję jajka to również. Nie wiem na ile litrów wystarcza jeden filtr ale w moim przypadku koszt jego używania można określić jako 7,50 miesięcznie i nie potrzebuję instalacji, drogich urządzeń, nie zastanawiam się nad możliwymi wydatkami w przyszłości większymi niż standardowa obsługa. Nadal twierdzisz, że tak drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > No właśnie. Między innymi - a Ty chcesz całą zasługę przypisać wapniowi? > Gdzie można więcej o tym poczytać, bo poza ogólnymi hasłami nie znalazłem nic konkretnego. > A co do spadku zgonów - to o ile w tym czasie spadły w na innych terenach, gdzie tego programu nie > wprowadzono? Bo znowu może zasługi innych czynnikom przypisujesz wapniowi? tutaj troche znalazlem kiedys jeszcze sporo faktow bylo na portalu wodadlazdrowia.pl, ale tam sie ciezko szuka, a ja nie mam teraz czasu. Byly m.in. podane dane dla kilku regionow ze wskazaniem poziomu mineralizacji wody pitnej oraz % zgonow z powodow krazeniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > tutaj troche znalazlem No właśnie zero konkretów. Tylko jedna publikacja jednej osoby bez żadnych konkretów. Wikipedia ani po polsku, ani po angielsku nie zna programu Nord Kareliia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olleo Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Moje kubki smakowe twierdzą inaczej. Twoje kubki smakowe beda twierdzic, ze frytki, chipsy, piwo, coca cola, lody pistacjowe, toffi i pizza sa zdrowesze od brokulow i buraczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Porównajmy zatem. Dzbanek kosztował mnie jakieś 30zł i przewiduję, że 2 lata pociągnie. Za filtry > płacę średnio 7-8 zł, ostatnio kupiłem zapas z promocji 3szt za 17,99, Oryginały czy niewiadomoco? Ja porównywałem oryginały producenta filtrów. > nie używam Brity bo nie widzę różnicy. Ja przestałem używać, bo też nie widziałem różnicy już po paru dniach (to samo, co z kranu). A nie będę przecież wymieniał wkładu co tydzień. > Nadal twierdzisz, że tak drogo? Brita to namiastka filtra. To naprawdę złoto dla naiwnych. To tylko filtr węglowy o niezwykle małej żywotności. Wkład węglowy do filtra pod zlew kupisz za 5 zł i wystarczy na co najmniej pół roku i 5-10 m3. Efekt ten sam (albo i lepszy, bo dłużej jest sprawny). Jak Ci wystarcza taki stopień filtrowania, to kupujesz za jakieś 100 zł obudowę, wylewkę i akcesoria montażowe i płacisz za wkłady 10 zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Twoje kubki smakowe beda twierdzic, ze frytki, chipsy, piwo, coca cola, lody pistacjowe, toffi i > pizza sa zdrowesze od brokulow i buraczkow. Słabo je znasz. Z tych rzeczy to tylko piwo im podchodzi. A i to nieliczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > No właśnie zero konkretów. Tylko jedna publikacja jednej osoby bez żadnych konkretów. Wikipedia ani > po polsku, ani po angielsku nie zna programu Nord Kareliia. Szukanie informacji o Nord Kareliia przypomina szukanie informacji o sepulkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Oryginały czy niewiadomoco? Ja porównywałem oryginały producenta filtrów. > Ja przestałem używać, bo też nie widziałem różnicy już po paru dniach (to samo, co z kranu). A nie > będę przecież wymieniał wkładu co tydzień. > Brita to namiastka filtra. To naprawdę złoto dla naiwnych. > To tylko filtr węglowy o niezwykle małej żywotności. Wkład węglowy do filtra pod zlew kupisz za 5 > zł i wystarczy na co najmniej pół roku i 5-10 m3. Efekt ten sam (albo i lepszy, bo dłużej jest > sprawny). Jak Ci wystarcza taki stopień filtrowania, to kupujesz za jakieś 100 zł obudowę, > wylewkę i akcesoria montażowe i płacisz za wkłady 10 zł rocznie. Filtry kupuję zelmer, dafi- co się trafi Stosując je, jakie by nie były, zawsze mam czysty czajnik przez 1,5- 2 miesiące. Ja widzę wyraźnie efekt ich działania. Ale wracając do tematu, proszę Cię o podanie jaka jest lepsza perspektywa cenowa dla dzbanka, bo zarzuciłeś, że to drogie rozwiązanie. Poproszę o konkretne koszty tej obudowy, wylewki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Ja widzę wyraźnie efekt ich działania. Owszem. Jakiś jest. Głównie ten, co chwalą się w reklamach - brak kożucha na herbacie. > Ale wracając do tematu, proszę > Cię o podanie jaka jest lepsza perspektywa cenowa dla dzbanka, bo zarzuciłeś, że to drogie > rozwiązanie. Poproszę o konkretne koszty tej obudowy, wylewki itp. Trójnik i zawór 21 zł Obudowa 32 zł Wkład 5 zł Inna opcja - bez obudowy, wkład liniowy węglowy. Tyle, że wtedy wkład będzie po 15 zł. No i jak masz obudowę, to możesz spróbować z innym wkładem. Wylewka 36,5 zł (ja mam zintegrowaną w baterii) Wężyk ze 3 zł. Zależy ile potrzebujesz. Szybkozłączki 8 zł Niewiele drożej, a sporo lepiej wychodzi trzystopniowy FP3 za 125 zł. Tylko, że zestaw wkładów do niego to z 50 zł co pół roku. Dalej wychodzi taniej, niż oryginały do dzbanka. A jak apetyt wzrośnie, to będziesz mógł rozbudować do membrany kapilarnej czy osmotycznej + mineralizator. I wszystkie wkłady masz po kilka tysięcy litrów wydajności. W praktyce wymieniasz mało zużyte po upływie czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igorek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Owszem. Jakiś jest. Głównie ten, co chwalą się w reklamach - brak kożucha na herbacie. > Trójnik i zawór 21 zł > Obudowa 32 zł > Wkład 5 zł > Inna opcja - bez obudowy, wkład liniowy węglowy. Tyle, że wtedy wkład będzie po 15 zł. No i jak > masz obudowę, to możesz spróbować z innym wkładem. > Wylewka 36,5 zł (ja mam zintegrowaną w baterii) > Wężyk ze 3 zł. Zależy ile potrzebujesz. > Szybkozłączki 8 zł > Niewiele drożej, a sporo lepiej wychodzi trzystopniowy FP3 za 125 zł. Tylko, że zestaw wkładów do > niego to z 50 zł co pół roku. Dalej wychodzi taniej, niż oryginały do dzbanka. A jak apetyt > wzrośnie, to będziesz mógł rozbudować do membrany kapilarnej czy osmotycznej + mineralizator. > I wszystkie wkłady masz po kilka tysięcy litrów wydajności. W praktyce wymieniasz mało zużyte po > upływie czasu. Przesyłka rozumiem, że tego wszystkiego to za darmo jest? W ogóle jak się allegro posługujemy to chciałbym skorygować cenę dzbanka do 16zł a wkładu poniżej 7. Dlaczego też porównujesz do oryginałów? Ale najważniejsze pytanie: czy ten wkład co podałeś to naprawdę zapewnia redukcję twardości czy podałeś oby tylko przekonać, że będzie taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucash Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > tutaj troche znalazlem > kiedys jeszcze sporo faktow bylo na portalu wodadlazdrowia.pl, ale tam sie ciezko szuka, a ja nie > mam teraz czasu. Byly m.in. podane dane dla kilku regionow ze wskazaniem poziomu mineralizacji > wody pitnej oraz % zgonow z powodow krazeniowych. @Olleo: czy jest sens kupić filtr do zmywarki, pralki lub prysznica? Np. taki lub taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 7 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 > Przesyłka rozumiem, że tego wszystkiego to za darmo jest? Wybierasz sprzedawcę lokalnego. Ale niepotrzebnie dodałem szybkozłączki, bo są w komplecie z obudową. > W ogóle jak się allegro posługujemy to > chciałbym skorygować cenę dzbanka do 16zł a wkładu poniżej 7. Rzuć linkami. > Dlaczego też porównujesz do > oryginałów? Bo podróbkom nie ufam. > Ale najważniejsze pytanie: czy ten wkład co podałeś to naprawdę zapewnia redukcję twardości czy > podałeś oby tylko przekonać, że będzie taniej? W środku to samo, co we wkładach Brita. Więc sam sobie odpowiedz. O ile Brita Ci zmiękcza wodę w pierwszym i np. czwartym tygodniu od zamontowania? Tylko, że jak chodzi o zmiękczanie, to zastosuj złoże jonowymienne albo filtr FCCST. Wkłady węglowe to słabo robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.