Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2101 vs Fiat 124

Featured Replies

Napisano

> dośc ciekawe porównanie:

> http://totalcarmagazine.com/classicandbeloved/2014/04/29/fiat_124_vs_lada_shiguli_1200/

To było zgoła inaczej niż z PF 125p. Rosjanie ulepszyli projekt, gdzie mogli i dostosowali do swoich warunków (większy prześwit, lepszy silnik), my w nowoczesnym nadwoziu umieściliśmy starsze podzespoły, żeby było taniej i żeby nasz przemysł to udźwignął.

Napisano

> To było zgoła inaczej niż z PF 125p. Rosjanie ulepszyli projekt, gdzie mogli i dostosowali do

> swoich warunków (większy prześwit, lepszy silnik), my w nowoczesnym nadwoziu umieściliśmy

> starsze podzespoły, żeby było taniej i żeby nasz przemysł to udźwignął.

Zmian dostosowawczych też było niemało.

Napisano

> dośc ciekawe porównanie:

> http://totalcarmagazine.com/classicandbeloved/2014/04/29/fiat_124_vs_lada_shiguli_1200/

Kiedyś oglądałem jakiś rosyjski dokument (tzn. w miarę współczesny, ale z wieloma materiałami archiwalnymi z czasów ZSRR) na temat wdrażania produkcji licencyjnej w Togliatti i tam między innymi pojawiła się taka informacja, że oryginalne nadwozie Fiata 124 było zbyt słabe i w czasie testów zaczęło w kilku miejscach pękać, więc wymagało dość poważnych adaptacji. grinser006.gif

Napisano

Świetne ok.gif Dopiero po przeczytaniu zwróciłem uwagę, że Łada faktycznie nieco wyżej stoi. Przy okazji wiadomo już dlaczego włoskie auta z lat 70 i 80 tak rdzewiały hehe.gif

Napisano

a może nie fiat był za słaby tylko drogi był g...e biglaugh.gif

no i warto pamiętać przy tych zachwytach na ładą, że to jednak włosi wymyśli fiata 124 grinser006.gif

Napisano

> a może nie fiat był za słaby tylko drogi był g...e

> no i warto pamiętać przy tych zachwytach na ładą, że to jednak włosi wymyśli fiata 124

To nie kupili licencji od Rosjan? hmm.gif

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a może nie fiat był za słaby tylko drogi był g...e

> no i warto pamiętać przy tych zachwytach na ładą, że to jednak włosi wymyśli fiata 124

Najlepszą ruską furą i tak nie jest Łada tylko Wołga zlosnik.gif

Napisano

Klamki jak w dużym fiacie przed i po FL. zlosnik.gif Pamiętam jak po próbie włamu do wujkowego fiaciora (taxi) przycisk zwalniający klamki miał wystającą, ostrą, przecinającą kciuki blachę. Nienawidziłem tej klamki, a jak zobaczyłem kaseciaki to się zakochałem...i do tej pory mi zostało. Nienawidzę klamek typu VW, ale uwielbiam typu Audi (B4, B5). zlosnik.gif

Ale jak wspomnę lata...'85/'87 to Polonez w wersji LE czy 125p z pakiecie ME to był mega wypas, a taka Żiguli była przeze mnie postrzegana jak dziś ludzie patrzą na Logana bez klimy. zlosnik.gif Dało się czuć dumę z polskiego samochodu w porównaniu do ruskiego, czeskiego czy NRDowskiego.

A w porównaniu Lada vs. 124 najbardziej razi mnie maska silnika, ślady tłoczenia od wewn. strony. shocked.gif

Pozdrawiam.

Napisano

).

> Ale jak wspomnę lata...'85/'87 to Polonez w wersji LE czy 125p z pakiecie ME to był mega wypas, a

> taka Żiguli była przeze mnie postrzegana jak dziś ludzie patrzą na Logana bez klimy.

Uff, dobrze że nie tylko ja miałem i mam takie odczucia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ).

> Uff, dobrze że nie tylko ja miałem i mam takie odczucia

szkoda że to uczucie nie przekładało się na walory jezdne hehe.gif

bo te były dokładnie odwrotne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

jak chcesz równac Poloneza to równaj do tego

K%C3%A9p%20012.jpg

poza tym Ziguli i tak jest lepsze od Poloneza zlosnik.gif i to powiedziałbym - mocno, o 125p nie wspominając nawet, szczególnie z lat o których mówisz zlosnik.gif

Napisano

> jak chcesz równac Poloneza to równaj do tego

To jest czyste, estetyczne, klimatyczne, ale...skromne. W tamtych latach zbyt skromne. Deska rozdzielcza Poloneza, która była rozbudowana skutecznie ukrywała podłogę i przewody elektryczne. Widoczne przewody elektryczne były dla mnie symbolem tandety. Jak w latach '85/'86 byliśmy na kupnie produktu FSO to ojciec widząc jakiegoś kanta czy poldka mówił "idź kuknij czy widać kable". biglaugh.gif

Nie pamiętam też, żeby codziennością był widok tak wylizanego i czystego wnętrza. 30 lat później patrzy się na to zupełnie inaczej.

Mało tego. Nawet deski rozdzielcze takich samochodów jak Golf I, Passat B2, Kadett E wyglądały przy Polonezie bardzo skromnie, prosto i tanio. Brak obrotomierzy, brak reg. wys. kierownicy to była norma w tych autach. Doceniało się je dopiero podczas jazdy. Przyspieszenie, hamowanie, pokonywanie zakrętów...

> poza tym Ziguli i tak jest lepsze od Poloneza i to powiedziałbym - mocno

Zgadzam się, ale teraz. W tamtych latach byłbyś jak ktoś (ciekawe kto cfaniaczek.gif) kto chce przekonać, że Peugeot 301 jest lepszy od Insigni. Jak się ma kilka lat, pragnie się wypasu. zlosnik.gif

> o 125p nie wspominając nawet, szczególnie z lat o których mówisz

Zmieniają się odczucia, oceny i preferencje.

Pozdro