Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sam naprawiam

Featured Replies

Napisano

Pojechałem na plażę, wysiadam, chce zamknąć samochód, a w tylnych drzwiach tylko chrupnęło i zamiast zamknąć zaczęło terkotać.

Jak mi złość przeszła, pod ośrodkiem na parkingu, rozebrałem drzwi, wymontowałem zamek, rozebrałemi go na części pierwsze i po dłuższej chwili rozkminiłem jak to działa i dlaczego nie działa. Główna dźwignia centralnego zamka siedzi na dwóch wypustkach w obudowie. I jeden z tych wypustków wziął się i ułamał. Popatrzyłem co mam w bagażniku, znalazłem stary spryskiwacz z renówki i z niego zrobiłem małą tuleję. Podrasowałem nieco znaleziony obok koła zapasowego blachowkręt i z tej tulejki zrobiłem ułamany wypustek. Zlożyłem zamek, zamontowałem w drzwiach, przykleiłem oryginalną folie i boczek drzwi. Póki co działa jak przedtem.

Jestem debeściak. palacz.gif

Napisano

> Jestem debeściak.

Niech Ci będzie, ale wątek pasuje bardziej na HP biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Niech Ci będzie, ale wątek pasuje bardziej na HP

Czy ja wiem? W sumie dorobiłem własnoręcznie ułamany fragment obudowy zamka i to w warunkach polowych

Napisano
  • Autor

> MacGyver

No prawie. Śrubokręt, kombinerki, scyzoryk i imbus zamiast torksa. cool.gif

Napisano

> No prawie. Śrubokręt, kombinerki, scyzoryk i imbus zamiast torksa.

ale ten stary spryskiwacz mnie rozbroił rotfl.gif

Napisano

Witaj w klubie. Też właśnie takie naprawy najbardziej lubię, bo pójść i kupić nowe to każdy głupi potrafi.

Napisano
  • Autor

> Witaj w klubie. Też właśnie takie naprawy najbardziej lubię, bo pójść i kupić nowe to każdy głupi

> potrafi.

Nowe w aso za 500 zeta.

Napisano
  • Autor

> ale ten stary spryskiwacz mnie rozbroił

No mnie też, ale najważniejsze że się idealnie sprawdził. Potrzebna była tulejka fi 6 dlugości ok 7mm, którą trzeba było przykręcić do obudowy w miejsce urwanego stworznia

Napisano

> Pojechałem na plażę, wysiadam, chce zamknąć samochód, a w tylnych drzwiach tylko chrupnęło i

> zamiast zamknąć zaczęło terkotać.

> Jak mi złość przeszła, pod ośrodkiem na parkingu, rozebrałem drzwi, wymontowałem zamek, rozebrałemi

> go na części pierwsze i po dłuższej chwili rozkminiłem jak to działa i dlaczego nie działa.

> Główna dźwignia centralnego zamka siedzi na dwóch wypustkach w obudowie. I jeden z tych

> wypustków wziął się i ułamał. Popatrzyłem co mam w bagażniku, znalazłem stary spryskiwacz z

> renówki i z niego zrobiłem małą tuleję. Podrasowałem nieco znaleziony obok koła zapasowego

> blachowkręt i z tej tulejki zrobiłem ułamany wypustek. Zlożyłem zamek, zamontowałem w

> drzwiach, przykleiłem oryginalną folie i boczek drzwi. Póki co działa jak przedtem.

> Jestem debeściak.

jesteś bohaterem w moim domu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> jesteś bohaterem w moim domu

W ośrodku wczasowym i samochodzie 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w takim przypadku w Yarisie odłączyłem siłownik od elektryki.

To rozwiązanie było brane pod uwagę, ale to by było zbyt proste. zlosnik.gif

Napisano

> Nowe w aso za 500 zeta.

To ja wiem. Kilka lat temu dzięki wsparciu informacyjnemu z kącika francowatych naprawiłem rodzicowi w C5 zacinającą się blokadę wstecznego biegu zerokosztowo w pół godziny, a serwisy w Anglii chciały wymieniać cały mechanizm za 500 funtów zlosnik.gif

Napisano

> W ośrodku wczasowym

Będziesz tam dłużej bawił? Bo jak wieść się rozniesie, to posadę konserwatora masz murowaną... grinser006.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> Będziesz tam dłużej bawił? Bo jak wieść się rozniesie, to posadę konserwatora masz murowaną...

Konserwator? Zero kreatywności, tylko wymiany, nuda. zlosnik.gif

Napisano

> Pojechałem na plażę, wysiadam, chce zamknąć samochód, a w tylnych drzwiach tylko chrupnęło i

> zamiast zamknąć zaczęło terkotać.

> Jak mi złość przeszła, pod ośrodkiem na parkingu, rozebrałem drzwi, wymontowałem zamek, rozebrałemi

> go na części pierwsze i po dłuższej chwili rozkminiłem jak to działa i dlaczego nie działa.

> Główna dźwignia centralnego zamka siedzi na dwóch wypustkach w obudowie. I jeden z tych

> wypustków wziął się i ułamał. Popatrzyłem co mam w bagażniku, znalazłem stary spryskiwacz z

> renówki i z niego zrobiłem małą tuleję. Podrasowałem nieco znaleziony obok koła zapasowego

> blachowkręt i z tej tulejki zrobiłem ułamany wypustek. Zlożyłem zamek, zamontowałem w

> drzwiach, przykleiłem oryginalną folie i boczek drzwi. Póki co działa jak przedtem.

> Jestem debeściak.

bez foto się nie liczy skromny.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bez foto się nie liczy

Kolega co pomagał pstrykał coś. Ściągnę to zapodam. zlosnik.gif

Napisano

> Kolega co pomagał pstrykał coś. Ściągnę to zapodam.

ok.gifbiglaugh.gif

inaczej będzie, że ściemniasz rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

rzwi. Póki co działa jak przedtem.

> Jestem debeściak.

Bez focenia nie liczy się.

Napisano
  • Autor

Najpierw rozbebeszyłem

287859726-z2.jpg

potem rozkminiałem jak to otworzyć, żeby potem było co składać

287859726-z4.jpg

potem dochodziłem co padło i znalazłem tego dynksa co się urwał

287859726-z1.png

a był w zaznaczonym miejscu.

287859726-z3.jpg

Na nim siedziała dźwignia operująca blokadą zamka i linką od przełącznika przy klamce.

Dorobiłem dynksa ze spryskiwacza od renówki, przykręciłem do obudowy zamka, poskładałem bebechy, zamknąłem i działa.

Fotek z montażu nie ma bo już ciemno było.

post-10454-14352525273834_thumb.jpg

Napisano

Dawno Cię nie widziałem, ale nic żeś się nie zmienił. ok.gif

Napisano

claps.gifclaps.gifclaps.gif

tylko te prześwity.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dawno Cię nie widziałem, ale nic żeś się nie zmienił.

Jak już zostało zauważone prześwity mam większe. Znaczy lakier na głowicy mi się nieco starł. zlosnik.gif

Napisano

> Jak już zostało zauważone prześwity mam większe. Znaczy lakier na głowicy mi się nieco starł.

Na mądrej głowie włos się nie utrzyma... smile.gif

Napisano

> Ja w takim przypadku w Yarisie odłączyłem siłownik od elektryki.

To jest ta znana bezawaryjność toyoty? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To jest ta znana bezawaryjność toyoty?

Tak dokładnie. zlosnik.gif Brzęczący wydech, odklejająca się "skóra" na boczkach drzwi, wyskakujący teleskop schowka, pękające plastiki pokrywy górnego schowka, a teraz siłownik zamka. Samochód ma 6 lat i nalatane 77tyś

Napisano

> Jak już zostało zauważone prześwity mam większe. Znaczy lakier na głowicy mi się nieco starł.

Nie jest źle. zlosnik.gif

Napisano

> Tak dokładnie. Brzęczący wydech, odklejająca się "skóra" na boczkach drzwi, wyskakujący teleskop

> schowka, pękające plastiki pokrywy górnego schowka, a teraz siłownik zamka. Samochód ma 6 lat

> i nalatane 77tyś

No to u mnie poza siłownikiem i uszczelką pod głowicą do 200 kkm nie działo się nic.