Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Jaki rodzaj automatycznie otwieranej bramy jest tanszy, prostszy i mniej awaryjny? Przesuwna, czy podwojna uchylna?

Czy automaty potrafia otwierac podwojna uchylna mocniej, niz pod katem 90°?

Ktora z nich jest lepsza, jak zabraknie pradu?

Musze sie na cos zdecydowac - albo przesuwna o szerokosci przejazdu po otwarciu 4m, albo 5m uchylna, jesli otwiera sie tylko na 90°, ewentualnie 4.5m, jesli ok. 135°.

Mowa o bramach zamontowanych na stalowych slupkach.

Napisano

Przesuwna lepiej daje sobie radę przy dużych opadach śniegu.

Napisano
  • Autor

> Przesuwna lepiej daje sobie radę przy dużych opadach śniegu.

snieg na plus, dodatkowy fundament na minus

Napisano

> snieg na plus, dodatkowy fundament na minus

Pod zwykłą bramę też trzeba zrobić fundament.

U siebie mam pod całym wjazdem wylaną zbrojoną belkę, która łączy słupy, na których wiszą skrzydła bramy.

Napisano

> Ktora z nich jest lepsza, jak zabraknie pradu?

U mojej ex wspólnoty były dwie bramy. Jedna przesuwna i jedna uchylna.

W przesuwnej obluzowała się listwa zębata - prosta i szybka naprawa pomogła na długo.

Za to rozwierna ciągle się psuje. A to ktoś się przeciskał i wygiął uchwyty siłowników (po taniości było zrobione i rygla nie ma do tej pory), a to sama z siebie (podobno od przechodzenia/przejeżdżania zanim otworzyła się do końca) wyginała sobie te uchwyty. No i trzeba przed nią odśnieżać co w przypadku wspólnoty nie jest problemem, ale w domu będzie.

Co do otwierania bez prądu, to uchylna ma w siłownikach na kluczyk (niestety typowy kwadrat czy trójkąt, dobrze już nie pamiętam) odblokowanie i normalnie bramę się otwiera. Przesuwna ma kluczyk taki bardziej normalny (dla dobrego włamywacza pewnie też nie problem, ale nie ma go w kieszeni byle majster. Po odblokowaniu tymże kluczykiem przesuwa się bramę bez oporu.

Głos na przesuwną smile.gif

Napisano

Kazda ma swoje plusy i minusy. Koszty podobne. Jak nie ma pradu to lzej otworzyc uchylana niz suwana. W zimie z kazda z nich bywaja problemy, z uchylana jak nasypie duzo sniegu i mechanizm nie ma sily, suwane z potrafia przymarzac i wtedy trzeba im reczne pomagac przy otwieraniu.

Napisano

> Kazda ma swoje plusy i minusy. Koszty podobne. Jak nie ma pradu to lzej otworzyc uchylana niz

> suwana. W zimie z kazda z nich bywaja problemy, z uchylana jak nasypie duzo sniegu i mechanizm

> nie ma sily, suwane z potrafia przymarzac i wtedy trzeba im reczne pomagac przy otwieraniu.

Kwestia bramy, ja mam Wisniowskiego i można jednym palcem ja sunac. Przy suwanej duży plus jest zima, nie trzeba odśnieżać żeby otworzyć ok.gif. Tez nie słyszałem żeby były jakoś awaryjne, u rodziców 18 lat już chodź bezproblemowo.

Napisano

> Kwestia bramy, ja mam Wisniowskiego i można jednym palcem ja sunac. Przy suwanej duży plus jest

> zima, nie trzeba odśnieżać żeby otworzyć . Tez nie słyszałem żeby były jakoś awaryjne, u

> rodziców 18 lat już chodź bezproblemowo.

Zalezy od terenu, sposobu zamocowania mechanizmu itd. Tam gdzie brama sie chowa po otwarciu trzeba odsniezac, szczegolnie gdy mechanizm jest nisko.

Jak masz mala i delikatna brame to odworzysz ja jednym palcem, tylko co ona jest warta. Jak masz masywna brame to juz tak lekko nie jest.

Mam oba rodzaje, z czego suwana z ogonem ma prawie 7m, lekka nie jest.

Napisano

Przy suwanej będziesz miał problem, jezeli odsuwa się w nieckę lub jest zbyt mały prześwit pomiędzy szyną nośną, a fundamentem wózków. Jeżeli jest z 5 cm i więcej, problemów nie ma, trzy i mniej to problemy regularne.

Napisano
  • Autor

> Pod zwykłą bramę też trzeba zrobić fundament.

> U siebie mam pod całym wjazdem wylaną zbrojoną belkę, która łączy słupy, na których wiszą skrzydła

> bramy.

DODATKOWY - na brame przesuwna z przeciwwaga, dodatkowy procz slup(k)ow lub znacznie powiekszony.

Napisano

> DODATKOWY - na brame przesuwna z przeciwwaga, dodatkowy procz slup(k)ow lub znacznie powiekszony.

A ilez to roboty? Sam wykopalem dól, zazbroilem i zalalem betoniarką 80 litrową.

Dobra rada - dól pod fundent wykop pod "jaslółczy ogon", czyli w obudwu wymiarach rozszerzajacy się wgłąb. Wtedy zyskujesz dodatkowe wzmocnienie go masą i oporem ziemi przed "pracą". Swój kopałem na 120 cm.

Napisano

> Zalezy od terenu, sposobu zamocowania mechanizmu itd. Tam gdzie brama sie chowa po otwarciu trzeba

> odsniezac, szczegolnie gdy mechanizm jest nisko.

co znaczy sie chowa ?

Zawsze te bramy jada w boku i suna toche sniegu, ale powierzchnia w poprzek jest tak mala ze niewiele tego zbiera. Problem jest tylko jak ejst odwilz + mroz, ale wtedy wszytsko szlak trafia.

> Jak masz mala i delikatna brame to odworzysz ja jednym palcem, tylko co ona jest warta. Jak masz

> masywna brame to juz tak lekko nie jest.

> Mam oba rodzaje, z czego suwana z ogonem ma prawie 7m, lekka nie jest.

ja mam 4,5m dlugosci i 1,6m wysokosci z metalowymi "sztachetami", ciezka w kij, 6 osob ja przesuwalo/sciagalo z auta, bo nie bylo w stanie jej podniesc. Wszystko to kwestia mocowania, mechanizmu i regulacji.

Ojciec ma stara brame znacznie mniejsza i fakt chodzi ciezej ale spokojnie jedna reka bez wiekszego wysilku mozna ja przepchnac.

Napisano

> Przy suwanej będziesz miał problem, jezeli odsuwa się w nieckę lub jest zbyt mały prześwit pomiędzy

> szyną nośną, a fundamentem wózków. Jeżeli jest z 5 cm i więcej, problemów nie ma, trzy i mniej

> to problemy regularne.

ale tak sie nie montuje, 6cm to min, tak mowili mi panowie jak instalowali brame. Zreszta to chyba dotyczy kazdej bramy, przy otwieranej trudniej to osiagnac bo jest wiekszy promien i musi byc rowny teren.

Napisano

Problem w tym, że śnieg się nabija w środek szyny i potem brama Ci się nie domyka. Tak jest w bramach, w których wykonawca zaspawuje na głucho końce szyny deklami zlosnik.gif Ja mam własny patent z deklami uchylnymi - na pchaniu przepychają śnieg, a przy cofaniu się uchylają i pozwalają ujść śniegowi ewentualnie wbitemu w szynę.

Napisano

Tacy mądrzy to oni są od niedawna zlosnik.gif kiedyś montowali na 2-4 cm.

Poza tym, ja mialem od zawsze psy i małe jamniki potrafiły wyłazić pod bramą wyższą, niż 5 cm zlosnik.gif Dlatego uchylne mam na 2-3 cm (bo zimą ich generalnie nie używam, a latem nie ma problemu, bo teren mam zniwelowany), zaś w przesuwnej mam taki patent, że dla mechaniki jest 10 cm nad ziemią, ale dla jamnika jest 4 cm zlosnik.gif

Napisano

> Tacy mądrzy to oni są od niedawna kiedyś montowali na 2-4 cm.

> Poza tym, ja mialem od zawsze psy i małe jamniki potrafiły wyłazić pod bramą wyższą, niż 5 cm

> Dlatego uchylne mam na 2-3 cm (bo zimą ich generalnie nie używam, a latem nie ma problemu, bo

> teren mam zniwelowany), zaś w przesuwnej mam taki patent, że dla mechaniki jest 10 cm nad

> ziemią, ale dla jamnika jest 4 cm

Od kiedy pamietam montowalo sie pow 5cm, 2-4 to chyba jak sie uzytkownik uprze.

Jestes pewien, ze to byl jamnik, skoro przechodzil pow 5cm grinser006.gif ?

Odnosnie psow i przechodzenia, mialem kiedys owczarka niemieckiego, co jak tylko brama ruszala to zwiewal, raz tak wyszlo, ze fotokomorka nie zadzialala, operator nei zuwazyl, ze pies blisko i psa brama docisnela do murka. Pies pisnal, ale od tego momentu bal sie zblizyc do bramy wink.gif

Napisano

> Problem w tym, że śnieg się nabija w środek szyny i potem brama Ci się nie domyka. Tak jest w

> bramach, w których wykonawca zaspawuje na głucho końce szyny deklami Ja mam własny patent z

> deklami uchylnymi - na pchaniu przepychają śnieg, a przy cofaniu się uchylają i pozwalają ujść

> śniegowi ewentualnie wbitemu w szynę.

ale jakiej szyny, tam zazwyczaj sa zeby skierowane do dolu (na wysokosci ok 30cm), takze nie ma sie co nabijac. Mokry snieg moze sie conajwyzej przykleic do czola i odpasc przy koncu (otwieranie) lub na boki (zamykanie).

Ja raz jedynie musialem czyscic po odwilzy jak przymarzlo, ale wtedy nawet smietnika sie nei dalo otworzyc.

Napisano

> ale jakiej szyny, tam zazwyczaj sa zeby skierowane do dolu (na wysokosci ok 30cm), takze nie ma sie

> co nabijac.

Chociazby w tej co w niej chodzi wozek. Jak przymarza to czesto on, bo jest nisko, a nie zebatka.

Napisano
  • Autor

a co z tym katem otwierania bramy skrzydlowej?

I bonus pytanie do przesuwnej - jak sie robi takie przesuwne ciezkie z przeciwwaga, jesli ogrodzenie jest ze stalowych slupkow i drewnianych przesel? Nie pytam o wykonczenie bramy, a wieszanie jej na ogrodzeniu - domyslam sie, ze slupek nie wystarczy.

Napisano

> a co z tym katem otwierania bramy skrzydłowej?

Wygooglaj sobie pdf do Faac 414, tam są podane wymiary. z tego co patrzyłem to 110 stopni.

Napisano

> Chociazby w tej co w niej chodzi wozek. Jak przymarza to czesto on, bo jest nisko, a nie zebatka.

I o to chodzilo.

Napisano

> a co z tym katem otwierania bramy skrzydlowej?

> I bonus pytanie do przesuwnej - jak sie robi takie przesuwne ciezkie z przeciwwaga, jesli

> ogrodzenie jest ze stalowych slupkow i drewnianych przesel? Nie pytam o wykonczenie bramy, a

> wieszanie jej na ogrodzeniu - domyslam sie, ze slupek nie wystarczy.

noce albo jej odpowiednik z leryoja mhaus otwieraja Sie na stopniu maja ograniczeniczniki w silownikach , w faacu musisz ograniczniki w podlozu umiescic.

Napisano

Brama przesuwna jest konstrukcyjnie niezależna od ogrodzenia, ono tylko do niej przylega. W osi przesuwu trzyma ją fundament wózków, w prostopadlej (żeby się nie "położyła") trzyma ją lekka konstrukcja z rolką prowadzącą. U mnie to jest ramka z kwadratów 25x25 mm. Słupek do którego brama się domyka też nie przenosi żadnych większych sił.

Napisano

> Chociazby w tej co w niej chodzi wozek. Jak przymarza to czesto on, bo jest nisko, a nie zebatka.

U mnie jest cos takiego zespol_nosny_WISNIOWSKI_04.png

u ojca troche inaczej rozwiazane, ale jak pisalem tylko raz przez kilkanscie lat przymarzla. Ja tam nie widze pkt gdzie moze przymarznac po opadach.

Napisano

> U mnie jest cos takiego

> u ojca troche inaczej rozwiazane, ale jak pisalem tylko raz przez kilkanscie lat przymarzla. Ja tam

> nie widze pkt gdzie moze przymarznac po opadach.

Szhna jezdna w kształcie C zbiera do środka luźny śnieg. Gdy dojeżdza zadeklowanym końcem do wózka, ten go dobija do dekla, co ogranicza ruch szyny. Stopniowo coraz bardziej.