Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż klocków hamulcowych bez pasty na ich prowadnice

Featured Replies

Napisano

> wiesz co, swego czasu na kąciku punto serwisowaliśmy sami sobie kilkanaście aut na przekroju ok

> 5-8.lat

> Od 2-3. latków po takie, które miały już 10. i więcej, pkt odniesienia mam nie tylko do jednego

> auta

No cóż, a ja przez rok pracowałem w ASO Fiata i tygodniowo było kilkanaście - kilkadziesiąt aut (przeglądy gw. i pogwarancyjne) gdzie w większości były czyszczone lub naprawiane układy hamulcowe. Zawsze przy montażu klocków używane były pasty do tego przeznaczone i nigdy żadne auto nie wróciło z jakimkolwiek problemem z hamulcami. Żaden fachowiec od hamulców, który dodatkowo musi dać gwarancję na naprawę (nie typowy Mietek ze stodoły) będzie robił tak, żeby mieć pewność, że auto nie wróci - bo to strata kasy, czasu i renomy. Ale każdy orze jak może i umie wink.gif

Tak na szybko, bo we Fiatach sporo układów Bosch - LINK

I co my tu mamy? Bosch superfit ...

Napisano

Nigdy niczym nie smarowałem. Wyjąłem stare, wyczyściłem, zakładałem nowe i już.

Przecież wystarczy przejechać paręset kilometrów by do jakiegokolwiek smarowidła poprzyklejał się pył z klocków.

A po dłuższym czasie ze smarowidła nie zostaje nic. Woda z kałuż czy dostająca się podczas mycia, brud itp skutecznie wypłuczą lub spowodują zbrylenie wszelakiej maści smarowideł.

Hamulców po prostu trzeba używać. Raz na jakiś czas porządnie depnąć na pedał do granicy przyczepności. Nic nie będzie się wówczas blokować, zacierać itp.

Napisano

> Hamulców po prostu trzeba używać. Raz na jakiś czas porządnie depnąć na pedał do granicy

> przyczepności. Nic nie będzie się wówczas blokować, zacierać itp.

A co to zmieni w kwestii przesuwania się klocków? Jak depniesz mocniej to bardziej przysuną się do tarczy lub odsuną?

Jeśli zadziała abs to co najwyżej otrzepią się z brudu trochę i tyle.

Napisano

> A ja w corolli na tylnej osi to smarowałem, bo klocek krzywo chodził

Powinieneś wymienić blaszki na nowe.

Napisano

> No nie do konca ...

> Np dla 8gena Civica jest cos takiego

No przecież po to napisałem żeby zajrzeć tam grinser006.gif Jest różnie w różnych samochodach.

Napisano

> No przecież po to napisałem żeby zajrzeć tam Jest różnie w różnych samochodach.

Mimo tego, ze manual tak mowi, ja osobiscie nie smarowalem. Moj mechanik przy swapie hamulców na większe też powiedział, że nie stosuje smaru na prowadnice. Klocek sobie daje radę slizgajac sie po blaszce z nierdzewki.

Nie mialem z tym problemow w zadnym aucie.

Napisano

> Zabrzmiało to tak, jakby ktoś miał smar łopatą nakładać...

A myślisz, że nie nakładają takich ilości że na tarczę wyłazi? grinser006.gif

Napisano

> A myślisz, że nie nakładają takich ilości że na tarczę wyłazi?

Jeśli ktoś wie, co robi, to aplikuje delikatnie i z umiarem miligramy specyfiku grinser006.gif