Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzyżowanie o przesuniętych wlotach

Featured Replies

Napisano

Może mi ktoś wyjaśnić jak tu jest prawidłowo

287980772-skrzyzowanie_1.jpg

Czerwony na drodze z pierwszeństwem skręca w lewo, ustępuję fioletowymi, który nadjeżdża z przeciwka , ale za fioletowym z drugiego wlotu włącza się zielony.

Są to dwa skrzyżowania czy zielony powinien puścić czerwonego ? .

Analogicznie jest z skrętem w prawo z drogi w którą chce wjechać czerwony , czy musi puścić zielonego czy zielony musi ustąpić .

Obydwa wloty mają znak ustąp pierwszeństwa , nie ma innych znaków .

post-9174-14352526339913_thumb.jpg

Napisano

> Może mi ktoś wyjaśnić jak tu jest prawidłowo

> Czerwony na drodze z pierwszeństwem skręca w lewo, ustępuję fioletowymi, który nadjeżdża z

> przeciwka , ale za fioletowym z drugiego wlotu włącza się zielony.

> Są to dwa skrzyżowania czy zielony powinien puścić czerwonego ? .

> Analogicznie jest z skrętem w prawo z drogi w którą chce wjechać czerwony , czy musi puścić

> zielonego czy zielony musi ustąpić .

> Obydwa wloty mają znak ustąp pierwszeństwa , nie ma innych znaków .

Traktowałbym je chyba jako dwa oddzielnie skrzyżowania.

Napisano

> Może mi ktoś wyjaśnić jak tu jest prawidłowo

> Czerwony na drodze z pierwszeństwem skręca w lewo, ustępuję fioletowymi, który nadjeżdża z

> przeciwka , ale za fioletowym z drugiego wlotu włącza się zielony.

> Są to dwa skrzyżowania czy zielony powinien puścić czerwonego ? .

Jeżeli zielony już wjechał na drogę z pierwszeństwem to on przejeżdża przed czerwonym.

Napisano

Kotomierz smile.gif

a wiec tak - DK56 jest drogą z pierwszeństwem , osobnik jadący od strony koronowa i zamierzający skręcić w lewo ma obowiązek przepuścić obu delikwentów jadących w kierunku koronowa

to są 2 osobne skrzyżowania

Napisano
  • Autor

> Kotomierz

> a wiec tak - DK56 jest drogą z pierwszeństwem , osobnik jadący od strony koronowa i zamierzający

> skręcić w lewo ma obowiązek przepuścić obu delikwentów jadących w kierunku koronowa

> to są 2 osobne skrzyżowania

po czym to stwierdzić czy że są osobne skrzyżowania ?

Napisano

> po czym to stwierdzić czy że są osobne skrzyżowania ?

a po czym mozesz stwierdzic, ze jest jedno? chyba sa od siebie oddalone prawda?

Napisano

Nie ma znaków przed nimi? A-6a, A-6b czy A-6c?

Napisano

Jeśli nie ma jakiejś odmiany tabliczki T6, która wskazywałaby inne niż wynikające ze zdrowego rozsądku pierwszeństwo, kierowałbym się rozsądkiem.

Nie widzę jakie znaki ma zielony, więc traktuję jakby jechał drogą z pierwszeństwem.

Napisano

> Nie ma znaków przed nimi? A-6a, A-6b czy A-6c?

Ja mam takie u siebie w miescie i jest kłopotliwe- na drodze z pierwszenstwem jest A-6a. Skąd ci na podporządkowanej mają wiedzieć, jak się zachować? Bo jest spory problem zwłaszcza z kierunkowskazami, nie wiadomo czy ten co ma kierunek w lewo pojedzie w lewo czy prosto.

Napisano

To "od tyłu" może... Jaką odległość (w metrach, kilometrach...) między skrzyżowaniami dopuszczasz, aby nadal twierdzić, że jest to jedno skrzyżowanie? smile.gif

Edit: Jeszcze jedno pytanie dodatkowe smile.gif Czy jadąc tą drogą podporządkowaną i dojeżdżając do głównej (chcąc jechać dalej "prosto") zasygnalizujesz jakoś swoje manewry kierunkowskazem? wink.gif

Napisano

> a po czym mozesz stwierdzic, ze jest jedno? chyba sa od siebie oddalone prawda?

W Gliwicach jest takie jedno miejsce i na drodze podporządkowanej jest sygnalizacja ze znakami typu C-7, które sugerują, że jest to jedno skrzyżowanie...

Napisano

Jak to?

Przecież oznakowanie poziome nie pozostawia żadnych wątpliwości ze są tam 2 skrzyżowania .

P.S. wskazałbyś linkiem konkretnie miejsce na mapie (link) gdzie to jest zamiast inicjować jałowe dyskusje akademickie.

Napisano

> Traktowałbym je chyba jako dwa oddzielnie skrzyżowania.

IMHO 2

287981267-kotomierz.PNG

post-51671-14352526344302_thumb.png

Napisano

> W Gliwicach jest takie jedno miejsce i na drodze podporządkowanej jest sygnalizacja ze znakami typu

> C-7, które sugerują, że jest to jedno skrzyżowanie...

no ale nie o 50 metrow

Napisano

> a po czym mozesz stwierdzic, ze jest jedno? chyba sa od siebie oddalone prawda?

A w tym miejscu też są oddalone?

Napisano

> A w tym miejscu też są oddalone?

a w tym miejscu to bez znaczenia prosze Pana, nie ma oznakowania, skrzyzowanie rownorzedne

Napisano

> a w tym miejscu to bez znaczenia prosze Pana, nie ma oznakowania, skrzyzowanie rownorzedne

Jest oznakowanie ze wszystkich stron.

Napisano

> Jest oznakowanie ze wszystkich stron.

to zrob prosze screenshota i pokaz ba na tym to ja nie widze ... dla mnie to mozna traktowac jak jedno skrzyzowanie

Napisano

> to zrob prosze screenshota i pokaz ba na tym to ja nie widze ... dla mnie to mozna traktowac jak

> jedno skrzyzowanie

Nie chce mi się screenshotować.

Na sv droga na której jest googlowóz jest główną - wcześniej jest właśnie znak ostrzegający o skrzyżowaniu (obustronnym). Na drogach z boku są A-7. Tyle tylko, że ten z boku nie wie, że to jedno skrzyżowanie.

Napisano

> A w tym miejscu też są oddalone?

Jeśli pole powierzchni figury utworzonej przez przedłużenia krewężników dróg przecinających się dla jednego skrzyżowania typu T pokrywa się choć kawałkiem z analogicznym polem drugiego skrzyżowania T to jest to JEDNO skrzyżowanie. Jeśli się nie pokrywa to są DWA.

Wystarczy Wam taka interpretacja?

Napisano

> Jeśli pole powierzchni figury utworzonej przez przedłużenia krewężników dróg przecinających się dla

> jednego skrzyżowania typu T pokrywa się choć kawałkiem z analogicznym polem drugiego

> skrzyżowania T to jest to JEDNO skrzyżowanie. Jeśli się nie pokrywa to są DWA.

> Wystarczy Wam taka interpretacja?

"Pokrywa" w sensie "mają część wspólną" czy "jedno pole zawiera w całości drugie"?

Napisano

tu chyba tkwi odpowiedź:

Napisano

> tu chyba tkwi odpowiedź:

> > Obydwa wloty mają znak ustąp pierwszeństwa , nie ma innych znaków .

Tu nie ma odpowiedzi, czy ten, który skręci w lewo na główną ma ustąpić skręcającemu z głównej.

Napisano

> "Pokrywa" w sensie "mają część wspólną" czy "jedno pole zawiera w całości drugie"?

Pokrywa choć kawałkiem. Trza czytać...

Napisano

> Pokrywa choć kawałkiem. Trza czytać...

Faktycznie - nie doczytałem.