Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Jak pisałem tutaj kiedyś, miałem szlif 270751858-jezyk.gif, Jakiś czas temu dostałem wycenę szkody - oczywiście zakwalifikowano moją staruszkę na szkodę całkowitą, niemniej jednak podjąłem decyzję o odbudowaniu motocykla. Znalazłem firmę i lakiernika z Bydgoszczy, który jest skłonny rozebrać całe moto, owiewki które wymagają spawania może pospawać, polakieruje całość i do tego zrobi serwis przed kolejnym sezonem (zawory, gaźniki, łańcuch rozrządu o ile tego będzie wymagał). Za całość powinienem się wyrobić w kwocie odszkodowania, jeżeli dołożę to za serwis, który i tak bym robił. Moto dostanie nowe życie, więc do kompletu wypadałoby założyć nowe opony....i nie wiem jakie zlosnik.gif

Jeżdżę niewiele, sporo po mieście i trasy bez szaleństwa max po 150km. Nie stać mnie na opony z topowej półki, po torze i sportowo też nie mam zamiaru jeździć. Więc co proponujecie?

Moto to Kawa ZZR600..

Continental

Pirelli

Metzeler

a może coś innego? Chciałbym jednakowe gumy na przód i tył czyli rozmiary 180/55/17 i 120/ ?? /17 (profil przodu muszę sprawdzić, bo nie pamiętam)

Napisano

> Jak pisałem tutaj kiedyś, miałem szlif , Jakiś czas temu dostałem wycenę szkody - oczywiście

> zakwalifikowano moją staruszkę na szkodę całkowitą, niemniej jednak podjąłem decyzję o

> odbudowaniu motocykla. Znalazłem firmę i lakiernika z Bydgoszczy, który jest skłonny rozebrać

> całe moto, owiewki które wymagają spawania może pospawać, polakieruje całość i do tego zrobi

> serwis przed kolejnym sezonem (zawory, gaźniki, łańcuch rozrządu o ile tego będzie wymagał).

> Za całość powinienem się wyrobić w kwocie odszkodowania, jeżeli dołożę to za serwis, który i

> tak bym robił. Moto dostanie nowe życie, więc do kompletu wypadałoby założyć nowe opony....i

> nie wiem jakie

> Jeżdżę niewiele, sporo po mieście i trasy bez szaleństwa max po 150km. Nie stać mnie na opony z

> topowej półki, po torze i sportowo też nie mam zamiaru jeździć. Więc co proponujecie?

> Moto to Kawa ZZR600..

> Continental

> Pirelli

> Metzeler

> a może coś innego? Chciałbym jednakowe gumy na przód i tył czyli rozmiary 180/55/17 i 120/ ?? /17

> (profil przodu muszę sprawdzić, bo nie pamiętam)

Jak kupiłem Bridgestone'a Battlax'a S20. Narzekać nie mogę, a i opinię całkiem niezłe są w sieci.

Napisano

Mam dobre zdanie o:

- michelin pilot power

- pirelli angel ST

bo na takich jeździłem.

pierwsze to budżetowe sportowe - znikają w oczach.

drugie to sportowo - turystyczne bo mają więcej km wytrzymać.

Ale też więcej kosztują.

Na obydwu kompletach jakoś tak jeździłem codziennie do roboty, że tył pozamykany... pod warunkiem, że temperatura powyżej

15 st C.

Napisano

> Jak kupiłem Bridgestone'a Battlax'a S20. Narzekać nie mogę, a i opinię całkiem niezłe są w sieci.

Wybacz ale raz, ze to konstrukcja z za czasow ja Dinozaury biegaly a dwa to nie obraz sie ale te gumy byly na trzecim miejscu od konca na tescie.

Generalnie biorac pota BT S 21 to Bridgestone to syf i ja trzymam sie od nich zdaleka, znajomi notabee rowniez.

wink.gif

Napisano

Ja trzymal bym sie Metzeler'ow sa w super cenie do jakosci i dobrze trzymaja. Polecilbym M3 a turystyczno sportowych Z8 ktore robia fantastyczne dystanse a przy tym jedziesz jak po szynach.

Michelin jest dobry ale kosztuje majatek wiec nie bardzo sie kalkuluje.

Conti trzymaja rewelacyjnie ale schodza w oczach.

wink.gif

Napisano

> Wybacz ale raz, ze to konstrukcja z za czasow ja Dinozaury biegaly a dwa to nie obraz sie ale te

> gumy byly na trzecim miejscu od konca na tescie.

> Generalnie biorac pota BT S 21 to Bridgestone to syf i ja trzymam sie od nich zdaleka, znajomi

> notabee rowniez.

Wybaczam wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja trzymal bym sie Metzeler'ow sa w super cenie do jakosci i dobrze trzymaja. Polecilbym M3 a

> turystyczno sportowych Z8 ktore robia fantastyczne dystanse a przy tym jedziesz jak po

> szynach.

> Michelin jest dobry ale kosztuje majatek wiec nie bardzo sie kalkuluje.

> Conti trzymaja rewelacyjnie ale schodza w oczach.

W oczach to znaczy jak szybko? Zakładając moje przebiegi roczne po ok. 5-8 kkm, to ile mogę na tych gumach pojeździć? hmm.gif

Napisano

Podłączając się pod wątek:

Muszę kupić opony do FJR, ktoś coś poleci?

Poszedłbym bardziej w kierunku sportu, mocnego trzymania niż długich dystansów.

A jak się za szybko skończą to się kupi nastepne smile.gif

Napisano

Jeżdżąc spokojnie

to pilot power - 10 do 12 tyś

pirelli angel ST - testuję ale co najmniej 15 tyś powinny wytrzymać.

Napisano

> Podłączając się pod wątek:

> Muszę kupić opony do FJR, ktoś coś poleci?

> Poszedłbym bardziej w kierunku sportu, mocnego trzymania niż długich dystansów.

> A jak się za szybko skończą to się kupi nastepne

Jak wyzej Z8 Metzeler

wink.gif

Napisano

> Jak wyzej Z8 Metzeler

No chyba, ze chcesz bardziej trwale to wtedy Z 6

wink.gif

Napisano

> Jeżdżąc spokojnie

> to pilot power - 10 do 12 tyś

> pirelli angel ST - testuję ale co najmniej 15 tyś powinny wytrzymać.

Na jakim sprzecie, bo poejrzewam, ze na moim po gora 5 000 beda wiory leciec

wink.gif

Napisano

SV 650, SVF 650

tzw entry level

kolega który jeździ ZZR 1400 potwierdza, po 6 tyś pilot power zjedzony

ale jest bardzo zadowolony z pirelli angel GT

Napisano

> W oczach to znaczy jak szybko? Zakładając moje przebiegi roczne po ok. 5-8 kkm, to ile mogę na

> tych gumach pojeździć?

Na ZZR 600 Conti Sport Attack 2 powinne te 8 000 km wytrzymac, u mnie skonczyly sie przy 4 600 km biglaugh.gif a nalezy dodac, ze jezdzilem tylko po dorach, no moze za wyjatkiem 15 00 km po dosc prostych ( nie tak do konca trasach, bo zawsze wybieram te najbardziej krete biglaugh.gif )

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na ZZR 600 Conti Sport Attack 2 powinne te 8 000 km wytrzymac, u mnie skonczyly sie przy 4 600 km

> a nalezy dodac, ze jezdzilem tylko po dorach, no moze za wyjatkiem 15 00 km po dosc prostych (

> nie tak do konca trasach, bo zawsze wybieram te najbardziej krete )

ok.gif dzięki za opinię - u mnie powinny wytrzymać w takim razie dłużej blush.gifzlosnik.gif

Napisano

> kolega który jeździ ZZR 1400 potwierdza, po 6 tyś pilot power zjedzony

> ale jest bardzo zadowolony z pirelli angel GT

Kwestia tego jak na tym ZZR 1400 jezdzi, moj kumpel sutningowal go o 20 % wiecej a Opone zrarl po 800 km

Generalnie zadna opona nie wytrzymywala u niego wiecej niz 3000 km, z tym, ze on jezdzil a nie sie turlau biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

Podłączając się pod wątek kolegi: kiedy jest najkorzystniej kupować opony do moto?

Czekać do zimy na większe obniżki cen, brać tuż przed sezonem czy może już teraz?

Napisano

> Podłączając się pod wątek kolegi: kiedy jest najkorzystniej kupować opony do moto?

> Czekać do zimy na większe obniżki cen, brać tuż przed sezonem czy może już teraz?

Ja nie widzę jakiś szczególnych różnic cenowych w sklepach internetowych odnośnie pór roku. Nawet jakieś leżaki 2 letnie trzymają cenę.

Dopiero na trzy, piecioletnich kapciach jest różnica (na allegro tego trochę jest), ale mnie taka oferta nie interesuje, bo na oponach, przy obecnej sytuacji rodzinnej, spokojnie 3 lata przejeżdżę.

W zimę na pewno mniejszy ruch w serwisach (naprawy bieżące)i nie ma ciśnienia z jazdą, to wtedy zmieniam opony.

Napisano

Ok, dzięki za opinię. ok.gif

W takim razie nie wiem czy się zaraz nie zdecyduje na kpl. Michelin Pilot Road za niecałe 700PLN hmm.gif

Napisano

Podlacze sie , ile nabijacie do 140/60-17 ...

Czy na wilgotne poranki obnizac cisnienie confused.gif

Pytam bo sie nie znam palacz.gif

Napisano

> Podlacze sie , ile nabijacie do 140/60-17 ...

> Czy na wilgotne poranki obnizac cisnienie

> Pytam bo sie nie znam

Nie

Napisano

> Nie

A ile nabijac ? Mam 2,5atm , i wrazenie , ze to za duzo

Napisano

> A ile nabijac ? Mam 2,5atm , i wrazenie , ze to za duzo

A co mówi manual do sprzęta? Bo wiesz, waga motocykla/squta też jest ważna wink.gif

Napisano

> A co mówi manual do sprzęta? Bo wiesz, waga motocykla/squta też jest ważna

Romet nie umiescil tego w manualu ...

Masa pojazdu gotowego do jazdy: 144 kg

Napisano

> Romet nie umiescil tego w manualu ...

> Masa pojazdu gotowego do jazdy: 144 kg

Do trampka walę na asfalt 2 atm przód i tył (jedna osoba), na dwie walę 2,2 atm. Na offa daję przód 1,5 do 1,8 atm, tył 1,8 albo mniej.

Wagę trampka + mnie przyjmijmy na 280 do 300 kg

Do tego dochodzą zmienne w postaci opon. Niektóre wolą być bardziej dodmuchane od innych wink.gif

Napisano

Wg. manuala

przód 2.25

tył 2.5

i tego się trzymam.

ciężar: 200kg + 120kg

Napisano

> Romet nie umiescil tego w manualu ...

> Masa pojazdu gotowego do jazdy: 144 kg

u mnie analogicznie jak u elCiapek (bo i moto podobne grinser006.gif ) manual mówi 2,25 przód i 2,5 tył do 180kg loadu. Moto 200 +115 zlosnik.gif

Napisano

> Ja trzymal bym sie Metzeler'ow sa w super cenie do jakosci i dobrze trzymaja. Polecilbym M3

Zgadza sie - dobre opony wink.gif tylko uściślając temat M3 juz nie produkują, zastąpiły je M5, a te z kolei zostają zastępowane M7 (weszły do sprzedaży bodajże w tym roku) zlosnik.gif

Napisano

> Zgadza sie - dobre opony tylko uściślając temat M3 juz nie produkują, zastąpiły je M5, a te z

> kolei zostają zastępowane M7 (weszły do sprzedaży bodajże w tym roku)

M3 sa w dalszym ciagu produkowane, tyle, ze moga byc dostepne ze specyficznym oznaczeniem dla nieco ciezszych i mocniejszych motocykli.

Do konca miesiaca musze byc u handlarza, to sie dowiem.

wink.gif