Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dogrzewanie jest?

Featured Replies

Napisano

> Jak masz zimno przez 10 km, to albo masz popsuty termostat, albo ja mam PTC

a jak u Ciebie z EGRem? masz sprawny i drożny, czy zaślepiony?

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z informacjami na forum, ok miesiąca temu włączyłem PTC i zrobiłem osiowanie. Nie mogę

> porównać ogrzewania z zeszłym rokiem, ale przy nastawach auto i temp. zewnętrznej 0 .. -2 po 4

> km mam huragan. Jeżeli po starcie włączę automat nawiewu na przednią szybę, to zaczyna wiać na

> maksa po ok. 1-1.5 km.

> 10 km w Twoim przypadku to jest jakaś porażka, polecam skorzystanie z ELMa

darmowym FESEM zrobiles?

mi niestety ta f-cja nie gada, rozlacza z komunikatem ze cos poszlo nie tak:(

Napisano

> darmowym FESEM zrobiles?

> mi niestety ta f-cja nie gada, rozlacza z komunikatem ze cos poszlo nie tak:(

robiłem FESEM zarejstrowanym "inaczej"

Napisano

> a jak u Ciebie z EGRem? masz sprawny i drożny, czy zaślepiony?

Wyłączony.

Napisano

> Wyłączony.

bo w Cromce dogrzewanie płynu jest przez tą chłodniczkę spalin, która jest przed EGR. JEśli jest zaślepiony, to spaliny nie lecą i przez chłodniczkę, więc płyn się nagrzewa wolniej... frown.gif

Napisano

> robiłem FESEM zarejstrowanym "inaczej"

horse.gif

Napisano

> bo w Cromce dogrzewanie płynu jest przez tą chłodniczkę spalin, która jest przed EGR. JEśli jest

> zaślepiony, to spaliny nie lecą i przez chłodniczkę, więc płyn się nagrzewa wolniej...

Czyli to jeszcze bardziej przemawia za istnieniem grzałki.

Napisano

> trzeba by w podobnych warunkach zmierzyć temperaturę nadmuchu żeby stwierdzić czy jest grzejnik

Dla potwierdzenia istnienia PTC potrzebuję jeszcze chłodniejszych dni.

Zrobiłem zapis temperatur w różnych punktach, ale muszę jeszcze kilka pomiarów przeprowadzić, bo to był pierwszy testowy.

Muszę czujniki z temp. wody okryć bo w ich przypadku wpływ na odczyt ma przepływające powietrze w komorze silnika,

bo maksymalnie odczytał niecałe 70°C co było nieprawdą bo było 87-93°C w czasie całego pomiaru.

Krótki opis wykresu:

1. silnik - czujnik przed dodatkową grzałką (grzałka dobudowana przed nagrzewnicą wnętrza)

2. nagrzewnica ciepła - pomiar za grzałką przed nagrzewnicą

3. nagrzewnica zimna - pomiar za nagrzewnicą

Miejsca pomiaru nawiewów chyba jasne smile.gif

Około 15:55 została załączona klima

288105916-head.png

Tutaj zapis całej rejestracji.

Dwukrotne załamanie niebieskiego wykresu to efekt wyłączonego silnika.

288105916-caly.png

post-133437-14352527475308_thumb.png

Napisano

> Dla potwierdzenia istnienia PTC potrzebuję jeszcze chłodniejszych dni.

Łoooo matko toć to doktorat... skąd tyle czujników PT-100 miałeś hehe.gif

Po 5 minutach to i u mnie zaczyna lecieć ciepło bo juz mam 110 km/h

Napisano
  • Autor

> Łoooo matko toć to doktorat... skąd tyle czujników PT-100 miałeś

> Po 5 minutach to i u mnie zaczyna lecieć ciepło bo juz mam 110 km/h

cos masz zapchane na bank, toz maluch potrzbuje nieco ponad minute do 110 a ty az 5? yikes.gifhehe.gif

Napisano

> cos masz zapchane na bank, toz maluch potrzbuje nieco ponad minute do 110 a ty az 5?

Jakie spalanie takie przyspieszanie. grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> cos masz zapchane na bank, toz maluch potrzbuje nieco ponad minute do 110 a ty az 5?

Rusza z piątego biegu, but, przy osiemdziesięciu wrzuca szósty bieg, but i do 110. Przyspieszenie marne, ale za to jakie małe spalanie wink.gif

Jak przyjdą mrozy to policzę dokładnie czas, kiedy zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem, przy jeździe osiedlowymi drogami z małą prędkością.

Napisano

> Jak przyjdą mrozy to policzę dokładnie czas, kiedy zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem, przy jeździe

> osiedlowymi drogami z małą prędkością.

Z ciekawości włożyłem termometr do szczeliny nawiewu na szybę przednią.

Temp startowa 2oC, silnik zimny

brak dodatkowych podgrzewaczy (w BodyComputer grzejnik dodatkowy wyłączony)

ustawienia: full auto - wiadomo najpierw nawiew na szybe

miasto

po 800m - 12.5 oC shocked.gif

po 1300m od startu (jakieś 3min) 25 oC

po 1700m (jakieś 4min) - 32 oC

zastanawiam się gdzie ta grzałka jest hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Z ciekawości włożyłem termometr do szczeliny nawiewu na szybę przednią.

> Temp startowa 2oC, silnik zimny

> brak dodatkowych podgrzewaczy (w BodyComputer grzejnik dodatkowy wyłączony)

> ustawienia: full auto - wiadomo najpierw nawiew na szybe

> miasto

> po 800m - 12.5 oC

> po 1300m od startu (jakieś 3min) 25 oC

> po 1700m (jakieś 4min) - 32 oC

> zastanawiam się gdzie ta grzałka jest

Co byś powiedział jakby po 800m było 32 stopnie?

Napisano

> Po 5 minutach to i u mnie zaczyna lecieć ciepło bo juz mam 110 km/h

Nieważne jak szybko i jak długo się jechało, ważne że po włączeniu klimy temp. wylotu powietrza była wyższa od temp. płynu chłodzącego wink.gif

Niestety następne pomiary dopiero prawdopodobnie w przyszłym tygodniu bo 5°C jest teraz i tak ma być przynajmniej do niedzieli mad.gif

P.S. Ma ktoś schemat modułu świec żarowych?

288107108-head.png

post-133437-14352527482067_thumb.png

Napisano

> a jak u Ciebie z EGRem? masz sprawny i drożny, czy zaślepiony?

" nie ma " smile.gif + zaślepka

Z tego doktoratu - az sam musze przeprowadzic mini testy.

Ale u was - to rewelka. I to jeszcze po osiedlu.

Kupie chyba termometr zewn w obiku z kabelkiem i tez czujniki pozakładam - dziennie gdzie indziej smile.gif

Napisano

Pytanie dla bardziej wtajemniczonych , gdzie przejść kabelkiem z komory silnika do kabiny i gdzie znaleść plus po stacyjce. Ma ktos pomysł w jaki sposób nie załączać wszystkich świec na raz ( łącznie z tymi w silniku ) .

Napisano

> Co byś powiedział jakby po 800m było 32 stopnie?

Jak start z zimnego i od razu spokojna jazda to musi być ptc smile.gif

Nie spodziewałem się, że prawie od startu silnik zaczyna dogrzewać wnętrze.

W końcu jest trochę masy do podgrzania.

Sprawdzę jeszcze jak ma się ta temp. do temp. płynu (z kompa).

zmierzyłem pierwsze 5 min.:

288107628-nagrzewanie.jpg

post-153382-14352527484428_thumb.jpg

Napisano

> Pytanie dla bardziej wtajemniczonych , gdzie przejść kabelkiem z komory silnika do kabiny i gdzie

> znaleść plus po stacyjce. Ma ktos pomysł w jaki sposób nie załączać wszystkich świec na raz (

> łącznie z tymi w silniku ) .

stojąc przodem do samochodu, lewy narożnik podszybia, tam jest gumowa zaślepka która przechodzi w okolice schowka pasażera; trzeba ją przebić i wsadzić kable, schowek rozbierasz i przeciągasz sobie kable do skrzyneczki z bezpiecznikami; nie pamiętam który mial + po stacyjce ale to proste do ustalenia bo bierzesz miernik i heja.

Ja założyłem dodatkowy włącznik właśnie w klapce osłony bezpieczników - załączałem grzałki kilka minut po odpaleniu auta aby za bardzo nie obciążać układu

Napisano

> Rusza z piątego biegu, but, przy osiemdziesięciu wrzuca szósty bieg, but i do 110. Przyspieszenie

> marne, ale za to jakie małe spalanie

> Jak przyjdą mrozy to policzę dokładnie czas, kiedy zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem, przy jeździe

> osiedlowymi drogami z małą prędkością.

zlosnik.gif Sąsiad mnie holuje na lince a 110 to tylko z wiatrem i z górki osiągam zlosnik.gifzlosnik.gif

Ale dzisiaj ON na Auchanie po 4,36 zł/litr shocked.gif jak spadnie do 4 to kto wie może nawet zaszaleje i będę jeździł 95 km/h hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Nieważne jak szybko i jak długo się jechało, ważne że po włączeniu klimy temp. wylotu powietrza

> była wyższa od temp. płynu chłodzącego

> Niestety następne pomiary dopiero prawdopodobnie w przyszłym tygodniu bo 5°C jest teraz i tak ma

> być przynajmniej do niedzieli

> P.S. Ma ktoś schemat modułu świec żarowych?

Ponieważ wentylator pobiera kilkaset wat... a część tej mocy odkłada się na rezystorze dmuchawy który jest chłodzony powietrzem z nawiewu... tak więc nagrzewasz i dmuchasz wink.gif

Napisano

> Ponieważ wentylator pobiera kilkaset wat... a część tej mocy odkłada się na rezystorze dmuchawy

> który jest chłodzony powietrzem z nawiewu... tak więc nagrzewasz i dmuchasz

Puszczanie bąków też podnosi temperaturę, tylko obowiązkowo przy obiegu zamkniętym zlosnik.gif

Napisano

> Sąsiad mnie holuje na lince a 110 to tylko z wiatrem i z górki osiągam

> Ale dzisiaj ON na Auchanie po 4,36 zł/litr jak spadnie do 4 to kto wie może nawet zaszaleje i

> będę jeździł 95 km/h

Jak spadnie do 4zł to sprzedam seicento.

Bo nie będzie mi się opłacać jeździć na gazie. oink.gif

A tak w ogóle.. cool.gif

Właśnie moja krówka dostała prezent.

Zbiorniczek spryskiwaczy od wersji z ksenonami.

Teraz biorę banieczkę płynu i ... wlewam całą po czym pustą wywalam

A nie jak wcześniej wożę pół bańki w aucie. zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ma ktos pomysł w jaki sposób nie załączać wszystkich świec na raz (

> łącznie z tymi w silniku ) .

U siebie podłączyłem dodatkowy przekaźnik odcinający zasilanie grzałki, sterowany z przewodu zasilającego świece. Odcięcie analogicznie do czujnika temperatury.

Teraz gdybym to robił, to podpiąłbym sobie jakieś małe Arduino i sterował wszystkim programowo smile.gif

Napisano

> Ponieważ wentylator pobiera kilkaset wat... a część tej mocy odkłada się na rezystorze dmuchawy

Zgadzam się

> który jest chłodzony powietrzem z nawiewu

zawsze w takim samym stopniu na pierwszym biegu czy klima działa czy też nie

>tak więc nagrzewasz i dmuchasz

to dlaczego do momentu włączenia klimy temp. nie rosła, a wentylator przed jak i po włączeniu klimy i tak pracował na pierwszym biegu do osiągnięcia temp. 50°C płynu chłodzącego?

Chyba, że o czymś nie wiem confused.gif to chętnie się dowiem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale dzisiaj ON na Auchanie po 4,36 zł/litr

ozesz yikes.gif ale przeplacilem bo mam V-pałera nitro z shela po pachy za 4,74:(

niestety ałszan nie mam po drodze bo jakies 15 km

Napisano

> Jak spadnie do 4zł to sprzedam seicento.

> Bo nie będzie mi się opłacać jeździć na gazie.

> A tak w ogóle..

> Właśnie moja krówka dostała prezent.

> Zbiorniczek spryskiwaczy od wersji z ksenonami.

> Teraz biorę banieczkę płynu i ... wlewam całą po

Hmmm jest to miłe... zdejmowałeś zderzak do wymiany czy od dołu wyszedł do kanału ?

Napisano

> U siebie podłączyłem dodatkowy przekaźnik odcinający zasilanie grzałki, sterowany z przewodu

> zasilającego świece. Odcięcie analogicznie do czujnika temperatury.

> Teraz gdybym to robił, to podpiąłbym sobie jakieś małe Arduino i sterował wszystkim programowo

Ja również mam przekaźnik pod świecami aby obie grzałki w silniku i na wodzie mi nie pracowały... wystarczy że napięcie na grzałki ( jedną grzałkę ) odetnie zasilanie dogrzewacza

Natomiast należy pamiętać, że grzałki w silniku sa po odpaleniu uruchomione i dogrzewają silnik cały czas podczas pracy w zależności od temperatury nawet kilka minut lub do przekroczenia około 2500 obr/min przez silnik old.gif

Napisano

> ozesz ale przeplacilem bo mam V-pałera nitro z shela po pachy za 4,74:(

> niestety ałszan nie mam po drodze bo jakies 15 km

Ja też upychałem do maxa po 4,64... a tu masz ci los... mam 3/4 zbiornika i będę czekał aż będzie po 4 zł wink.gif

Napisano

> to dlaczego do momentu włączenia klimy temp. nie rosła, a wentylator przed jak i po włączeniu klimy

> i tak pracował na pierwszym biegu do osiągnięcia temp. 50°C płynu chłodzącego?

> Chyba, że o czymś nie wiem to chętnie się dowiem

Hmm hmm.gif klima to nic innego jak pompa ciepła może chłodzić ale może i nagrzewać .... ale ja osobiście nie słyszałem aby w Cromie klima miała taką funkcję hmm.gif

Czy sprawdzałeś czy w okolicy klimy są jakieś grube przewody zasilające - co najmniej 5-10 mm2. Wszystkie nagrzewnice/centrale klimatyzacyjne do Cromy które ja widziałem nie miały nic takiego a w Stilaku czy w innych autach jest to norma w okolicy grzałki elektrycznej... Ta moc w jakiś sposób musi dopłynąć do nawiewu i na pewno nie cieniutkim przewodzikiem... zlosnik.gifzlosnik.gif Poza tym praca auta z załączoną grzałką jest wyraźnie inna - słychać zmiany prędkości obrotowej silnika i przygasanie świateł w trakcie pracy grzałki - spadki napięcia... tak miałem w Stilo gdzie była sześciuset watowa grzałka 2-stopniowa

Tu poszukiwania PTC w Cromie z 2011 roku

Napisano

> Hmmm jest to miłe... zdejmowałeś zderzak do wymiany czy od dołu wyszedł do kanału ?

Zdjąłem koło,odkręciłem parę śrub i zapinek od nadkola-odgiąłem je trochę i wystarczyło.

Pół godziny i po sprawie.

Trzeba tylko wcześniej zaślepić jeden otwór w tym zbiorniczku bo ma miejsce na dwie pompki.

Zakleiłem najpierw klejem dwu składnikowym a potem po wierzchu silikonem dla pewności.

Napisano

Rozkręciłem to i owo, zrobiłem kilka zdjęć i sam się zastanawiam co widziałem zlosnik.gif

Po wyjęciu środkowych kratek nawiewu w głębi widać to:

288110687-DSC_0007.JPG

Można powiedzieć że to normalna nagrzewnica na płyn chłodniczy, ale powinna wyglądać tak:

288110687-4847393436.jpeg

Lamele na nagrzewnicy wyglądają zupełnie inaczej.

Po wypięciu bocznej tapicerki przy pedale gazu, widać lewą stronę obudowy klimatyzatora. Zauważyłem tam dość gruby szary kabel, dużo grubszy od pozostałych, wchodzących w skrzynie klimatyzatora:

288110687-DSC_0016.JPG

Do czego może on być? Wygląda na kabel przez który można puścić dużo prądu zlosnik.gif

post-47069-14352527538327_thumb.jpg

Napisano

> Rozkręciłem to i owo, zrobiłem kilka zdjęć i sam się zastanawiam co widziałem

> Po wyjęciu środkowych kratek nawiewu w głębi widać to:

> Można powiedzieć że to normalna nagrzewnica na płyn chłodniczy, ale powinna wyglądać tak:

a czy przypadkiem nie jest to skraplacz/parownik od klimatyzacji, czyli to, co nam chłodzi powietrze...?

Napisano

> a czy przypadkiem nie jest to skraplacz/parownik od klimatyzacji, czyli to, co nam chłodzi

> powietrze...?

Może i tak , ale powinien wyglądać tak i tu lamele też inaczej wyglądają hmm.gif

288110724-4848260037.jpeg

Parownik patrząc po czarnych rurkach powinien być położony jak zaznaczona czerwona ramka. Nagrzewnica na płyn niebieska ramka. To coś co widać na mojej fotce, jest położone jak zielona ramka:

288110724-285722617-1023016-2.jpg

post-47069-14352527539121_thumb.jpg