Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagłe zgasnięcie silnika a akumulator

Featured Replies

Napisano

praca na lpg (była) przy oparach benzyny w baku. Czy za zgasniecie silnika moze odpowadac niedoładowany akumulator? (pompa paliwa jescze działa) niewiem.gif

Napisano

> praca na lpg (była) przy oparach benzyny w baku. Czy za zgasniecie silnika moze odpowadac

> niedoładowany akumulator? (pompa paliwa jescze działa)

Jeśli alternator nie działa to hipotetycznie może.

Inaczej aku nie może być rozładowany. Chyba, że obciążasz instalację bardziej niż wydajność alternatora?

Napisano
  • Autor

> Jeśli alternator nie działa to hipotetycznie może.

> Inaczej aku nie może być rozładowany. Chyba, że obciążasz instalację bardziej niż wydajność

> alternatora?

Chodzi mi po glowie: pompa paliwa przeciązyła wydajność, możliwe to?

Napięcia kiedyś sprawdzałem, były ok.

Napisano

> praca na lpg (była)

Chłodno się ostatnio zrobiło. Może instalacja gazowa podaje zbyt ubogą mieszankę. Miałem ostatnio taki przypadek. Wgrałem nową mapę i póki co, jest ok.

Napisano

> Chodzi mi po glowie: pompa paliwa przeciązyła wydajność, możliwe to?

> Napięcia kiedyś sprawdzałem, były ok.

Wątpliwe. Niemal na pewno nie. Jeśli alternator działa to m usiałbyś zapalić wszystkie światła, ogrzewanie, nadmuch, grzanie szyby żeby zbliżyć się do maksimum.

Żeby przeciążyć to jeszcze jakieś, dodatkowe, prądożerne odbiorniki. Jakieś grzałki, dużo dodatkowych reflektorów itp.

Napisano
  • Autor

> Wątpliwe. Niemal na pewno nie. Jeśli alternator działa to m usiałbyś zapalić wszystkie światła,

> ogrzewanie, nadmuch, grzanie szyby żeby zbliżyć się do maksimum.

> Żeby przeciążyć to jeszcze jakieś, dodatkowe, prądożerne odbiorniki. Jakieś grzałki, dużo

> dodatkowych reflektorów itp.

Domysłam się, mam na mysli natomiast pompę przed agonia/pracujaca na zbyt malej ilosc noPb

Napisano

> Domysłam się, mam na mysli natomiast pompę przed agonia/pracujaca na zbyt malej ilosc noPb

Szybciej się silnik spali (lub bezpiecznik) niż altka przeciąży.

Napisano
  • Autor

> Szybciej się silnik spali (lub bezpiecznik) niż altka przeciąży.

Ok, czyli nierozgrzany/zbyt uboga mieszanka - gasnie - wielokrotne proby odpalenia przy niemaniu beznyny powoduja pad akumulatora? Chyba taki bylby ciag przyczynowo-skutkowy?

Napisano

> Ok, czyli nierozgrzany/zbyt uboga mieszanka - gasnie - wielokrotne proby odpalenia przy niemaniu

> beznyny powoduja pad akumulatora? Chyba taki bylby ciag przyczynowo-skutkowy?

To już bardziej.

Napisano

> praca na lpg (była) przy oparach benzyny w baku. Czy za zgasniecie silnika moze odpowadac

Jechałem autem bez akumulatora z włączonymi światłami i nie było problemu.

Napisano

> Ok, czyli nierozgrzany/zbyt uboga mieszanka - gasnie - wielokrotne proby odpalenia przy niemaniu

> beznyny powoduja pad akumulatora? Chyba taki bylby ciag przyczynowo-skutkowy?

mogłeś też tym sposobem tak konkretnie zjarać pompę że jakieś zwarcie poszło.

Napisano

A czy po zgaśnięciu akumulator nie kontaktuje i trzeba poprawić klemę? U mnie tak się działo, gdy minusa nie dało się dobrze zacisnąć, więc rozgiąłem obejmę, żeby mocniej się zaciskała przy dokręcaniu i problem zniknął "raz na zawsze".

Napisano
  • Autor

> mogłeś też tym sposobem tak konkretnie zjarać pompę że jakieś zwarcie poszło.

Nie ja grinser006.gif Pompa zyje, aku po 36 h ladowania wskazuje kolo 80 procent.

Napisano

> Czy za zgasniecie silnika moze odpowadac

> niedoładowany akumulator?

Tak.

Sprawdzone doświadczalnie.

Napisano

> Szybciej się silnik spali (lub bezpiecznik) niż altka przeciąży.

Dokładnie. Teraz altki w segmencie B mają 140 i więcej amperów. W zasadzie prościej jest wypalić wszystkie bezpieczniki, lub bez nich po prostu stopić kable niż przy pracującym silniku dojść do momentu w którym prąd płynie nie do, a z akumulatora.

Napisano

Niedawno opisywałem na kąciku Uno ściąganie z drugiego końca kraju jednej padliny z zupełnie padniętym alternatorem. Ściąganie polegało na podmianie akumulatora jak Uno gasło. Silnik 1.1 na wtrysku.

Po ok. 150 km zaczynała żarzyć się "marchewa" (kontrolka wtryskiwacza), Uniacz jechał. Niedługo później zapalała się na stałe, Uniacz tracił moc ale jechał. W międzyczasie stopniowo przygasały światła. Po 180-200 km silnik stawał, ale akumulator był tak zdojony że nawet lampka w kabinie nie bardzo chciała świecić.

Tak więc czy silnik przy rozładowanym akumulatorze zgaśnie? Zgaśnie. Ale raczej nie natychmiast beż żadnych objawów w stylu CE, przygasających świateł czy podświetlenia. A jak już zgaśnie to na pewno nie odpali.

Napisano

> Jechałem autem bez akumulatora z włączonymi światłami i nie było problemu.

To się ciesz, że nie spaliło Ci się parę rzeczy w samochodzie hehe.gifpalacz.gif

Napisano

Tylko że uno jest względnie proste w budowie, a altek się wzbudza bezpośrednio przez żarówkę sygnalizacji braku ładowania. Ale to było zbyt proste i teraz komplikują - w wielu samochodach prąd wzbudzenia podaje ECU na podstawie swojego widzimisię. I sąsiadowi w cytrynie przestało podawać, mimo sprawnego altka i akumulatora. Okazalo się, że pod wielowtyki kompa dostala się wilgoć, co podobno w tym modelu nie należy do rzadkości i zaczął żyć własnym życiem.

Napisano

> Okazalo się, że pod wielowtyki kompa dostala się

> wilgoć, co podobno w tym modelu nie należy do rzadkości i zaczął żyć własnym życiem.

I ta naprawa jest droższa czy bardziej czasochłonna niż rozkręcenie zegarów i wymiana żarówki?

Napisano

> I ta naprawa jest droższa czy bardziej czasochłonna niż rozkręcenie zegarów i wymiana żarówki?

A nie jest icon_eek.gif

Po drugie-kto wymienia żarówkę od ładowania, przecież ona się nie przepala ok.gif

Napisano

> A nie jest

Jest. Po pierwsze trzeba to znaleźć, a na kompie niekoniecznie wychodzi. Potem trzeba to ECU wybebeszyć, co też nie jest banalne. Naprawa standardowa polega w serwisie na wymianie ecu, co kosztuje jedne dwa patyki. Sąsiadowi dalem znajomego dłubacza fascynata, który komp naprawił. Bo na skutek tych zawilgoceń skurzył się jeden z przekaźników i coś jeszcze. W sumie był kilka dni bez pojazdu, zaś gdyby trzeba było wymieniać te żarówki, to by zajęło 15 do 30 minut.

> Po drugie-kto wymienia żarówkę od ładowania, przecież ona się nie przepala

No wlaśnie się tak zastanowiłem i chyba w żadnym samochodzie od lat 70 nie wymienialiśmy.

Napisano
  • Autor

> Niedawno opisywałem na kąciku Uno ściąganie z drugiego końca kraju jednej padliny z zupełnie

> padniętym alternatorem. Ściąganie polegało na podmianie akumulatora jak Uno gasło. Silnik 1.1

> na wtrysku.

> Po ok. 150 km zaczynała żarzyć się "marchewa" (kontrolka wtryskiwacza), Uniacz jechał. Niedługo

> później zapalała się na stałe, Uniacz tracił moc ale jechał. W międzyczasie stopniowo

> przygasały światła. Po 180-200 km silnik stawał, ale akumulator był tak zdojony że nawet

> lampka w kabinie nie bardzo chciała świecić.

> Tak więc czy silnik przy rozładowanym akumulatorze zgaśnie? Zgaśnie. Ale raczej nie natychmiast

> beż żadnych objawów w stylu CE, przygasających świateł czy podświetlenia. A jak już zgaśnie to

> na pewno nie odpali.

Nic nie wskazuje na padniety alternator. Pomierzylem napliecia PO ladowaniu (niestety z pamieci) 12,X, 14,5, 10,5.