Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smarowanie zawiasów drzwi

Featured Replies

Napisano

jest sobie stary złom i przy otwieraniu i zamykaniu drzwi słychać dość duże skrzypienie... jakiego smaru do tego użyć? Spryskałem jakimś slikonowym do domowych zastosować, ale zrobiło się z dnia na dzień jeszcze gorzej :/

Musi być coś dobrze penetrujące, bo to zawiasy i nie ma tam możliwości nałożenia zwykłego smaru raczej...

Napisano

smar litowy w sprayu. Na poczatku jest plynny, potem puchnie i staje sie staly. Daje rade do jakis -30 stopni.

Mozesz kupic w castoramie, przynajmniej kiedys tam byly

Napisano

Wurth hsw-100 bialy polstaly.

Pytanie czy to nie ograniczniki bo to one potrafia niezle skrzypnac lub strzelac

Napisano
  • Autor

> Wurth hsw-100 bialy polstaly.

> Pytanie czy to nie ograniczniki bo to one potrafia niezle skrzypnac lub strzelac

I jedno i drugie daje o sobie znać ok.gif A co na ograniczniki? Chyba juz zwykły smar?

Napisano

> smar litowy w sprayu. Na poczatku jest plynny, potem puchnie i staje sie staly. Daje rade do jakis

> -30 stopni.

> Mozesz kupic w castoramie, przynajmniej kiedys tam byly

WOW, nie wiedziałem że jest coś takiego, chyba potraktuje tym ograniczniki w lanosie bo też potrafią mi skrzypieć... wink.gif

Napisano

> jest sobie stary złom i przy otwieraniu i zamykaniu drzwi słychać dość duże skrzypienie... jakiego

> smaru do tego użyć? Spryskałem jakimś slikonowym do domowych zastosować, ale zrobiło się z

> dnia na dzień jeszcze gorzej :/

> Musi być coś dobrze penetrujące, bo to zawiasy i nie ma tam możliwości nałożenia zwykłego smaru

> raczej...

Jak jest spora szczelina to zadziałają sposoby opisywane powyżej.

A jak jest mała - to nic nie zadziała. Ja już walczę ze skrzypiącymi drzwiami w Punto 5 lat i nic nie pomaga.

Napisano

Na zawiasy z zerową przerwą stosuję olej ATF, albo (jak jest już bardzo ciasno) olej do maszyn do szycia.

Tylko trzeba trochę cierpliwości. Podaję kropelkę i czekam aż samo zassie. Czasami trzeba ze 20 minut na zawias.

Napisano

Co prawda nie do zawiasów ale do ograniczników w Oplach stosowałem smar biały z PTFE i sprawdzał się znakomicie.

Napisano

> Na zawiasy z zerową przerwą stosuję olej ATF, albo (jak jest już bardzo ciasno) olej do maszyn do

> szycia.

> Tylko trzeba trochę cierpliwości. Podaję kropelkę i czekam aż samo zassie. Czasami trzeba ze 20

> minut na zawias.

U mnie 4 lata się nie przegryzł....

Napisano

Na początek psikałem w zawiasy od góry wd40 wielokrotnie "machając" drzwiami, żeby się dostał w szczelinę. Potem kilka kropel mocno penetrującego oleju, akurat mam taki do broni. Na kilka lat spokój.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem podobnie, najpierw wlałem WD-40, żeby to w ogóle rozruszać, a później smar litowy właśnie w duże ilości ok.gif Póki co jest bardzo w porządku, zobaczymy na jak długo...

Napisano

> jest sobie stary złom i przy otwieraniu i zamykaniu drzwi słychać dość duże skrzypienie... jakiego

> smaru do tego użyć? Spryskałem jakimś slikonowym do domowych zastosować, ale zrobiło się z

> dnia na dzień jeszcze gorzej :/

> Musi być coś dobrze penetrujące, bo to zawiasy i nie ma tam możliwości nałożenia zwykłego smaru

> raczej...

W mojej Daewoo Nubirze z miesiąc temu wysmarowałem zawiasy drzwi kierowcy smarem do łańcuchów rowerowych.

Nie wiem co to za smar, ale był kupiony w takiej buteleczce z długim podajnikiem, w sklepie rowerowym zlosnik.gif

Od miesiąca jest cisza, więc chyba działa.

PS. Skoro w buteleczce to chyba bardziej olej, a nie smar grinser006.gif

Napisano

> W mojej Daewoo Nubirze z miesiąc temu wysmarowałem zawiasy drzwi kierowcy smarem do łańcuchów

> rowerowych.

> Nie wiem co to za smar, ale był kupiony w takiej buteleczce z długim podajnikiem, w sklepie

> rowerowym

Pewnie silikonowy smile.gif