Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu: co wybrać - golf plus, altea, c-max

Featured Replies

Napisano

Tato przymierza się do zmiany samochodu. Obecnie jeździ wiekowym scenic-iem. Był z tego samochodu zadowolony, ale niestety samochód ma już naście lat i progi uległy biodegradacji. Taki typ nadwozia mu odpowiada ze względu na wygodę wsiadania i wysiadania.

W sobotę byliśmy w mazowieckim zagłębiu komisów i obejrzeliśmy kilka różnych modeli. Wygląda na to, że tato wybierze spośród tych trzech:

- vw golf plus

- seat altea

- ford c-max

ze szczególnym wskazaniem na dwa pierwsze.

Budżet: powiedzmy 30tyś.

Rocznik najlepiej oczywiście jak najmłodszy...

Sposób jazdy: niemal codziennie, po kilka kilkanaście km i powrót. Czasem dłuższa trasa, ale to raz na 2-3 tygodnie. Tato nie musi być pierwszy na mecie wink.gif Ze względu na to wskazanie raczej na nie za dużą benzynę, ale decyzja jeszcze nie zapadła.

Tutaj pytania:

- dlaczego któregoś z nich nie powinien wybrać?

- na jaki silnik się nastawić?

- których silników unikać?

- których roczników unikać?

Spośród oglądanych wybrałbym mazdę 5, ale jego za bardzo nie zainteresowała wink.gif

Napisano

a nowszego Scenika oglądaliście??

Napisano

> - ford c-max

> Budżet: powiedzmy 30tyś.

to chyba będzie jeszcze poprzedni model ? (od 2010 wszedł nowy), ma to swoje wady i zalety

czyli powinny być dobrze wyposażone, wyleczone z chorób wieku dziecięcego wink.gif

ford chyba będzie najtańszy ?

> Tutaj pytania:

> - dlaczego któregoś z nich nie powinien wybrać?

to już sobie sam odpowiedz, nam się c-max podobał, był tańszy od konkurencji

VW drogi i chyba mniejszy/mniej vanowaty (odpowiednikiem jest touran ?)

seat hmm kwestia wyglądu

> - na jaki silnik się nastawić?

benzyny 1.8 i 2.0 (wbrew opinii można gazować), rozrząd na łańcuchu, silniki znane z mondeo raczej pozytywne opinie

mój ma 160kkm (rocznik 2004) silnik pracuje OK, z napraw wysypał się alternator (dość częsta usterka w tym modelu)

diesle 1.6 i 2.0 to silniki od PSA, 1.8 fordowska konstrukcja

raczej nie ma tu tragedii,

> - których silników unikać?

nie polecam benzyny 1.6 IMO za mały do auta o masie 1400kg

> - których roczników unikać?

niewiem.gif

> Spośród oglądanych wybrałbym mazdę 5, ale jego za bardzo nie zainteresowała

ok.gif

Napisano
  • Autor

> a nowszego Scenika oglądaliście??

Oglądaliśmy, ale odpadł ze względu na wygląd tylnej części nadwozia. Dla mnie dziwne, że dla faceta ma to znaczenie wink.gif

Napisano
  • Autor

> to chyba będzie jeszcze poprzedni model ? (od 2010 wszedł nowy), ma to swoje wady i zalety

> czyli powinny być dobrze wyposażone, wyleczone z chorób wieku dziecięcego

> ford chyba będzie najtańszy ?

Na pewno sprzed 2010 roku, no i fakt, że były najtańsze spośród tych trzech. Ja bym pewnie wybrał właśnie forda, znaczenie ma tu ogrzewana przednia szyba. Rodzicom wyglądem bardziej seat i vw przypadły do gustu. Touran jest za duży jak na ich potrzeby.

W fordzie też bym się skłaniał ku 1.8, to taki kompromis pomiędzy kosztami i osiągami, szczególnie że ten samochód do najmniejszych nie należy. Rozrząd na łańcuchu - o tym nie wiedziałem, wychodzi na pewną oszczędność w "inwestycje" po zakupie.

Dzięki.

Napisano

Obecnie posiadam golfa + więc coś napiszę, może się przyda

Zalety:

wysoko się siedzi, ceny części przyzwoite, oszczędny i bezproblemowy silnik(1.9 TDI 105 KM), dużo miejsca dla 4 osób, lub b. duży bagażnik(przesuwana tylna kanapa)

Wady:

kiepski wygląd(w tym gatunku to norma), drogi w zakupie, drobne problemy z rdzą(tylna klapa), głośny silnik(ropniak)

Auto w rodzinie już 10 lat, przez ten czas miał 2 awarie: padło coś w lampie(wymiana na gwarancji) i ostatnio coś z turbiną się działo(naprawa 200 zł), przebieg 159 tys, dwumas oryginalny turbina też, właściwie zawieszenie też

Napisano

MIałem C-maxa 2006r,

fajnie się prowadzi,duzo miejsca w środku,bardzo dobre wyposażenie w standardzie,podgrzewana przednia szyba serce.gif,sporo przydatnych schowków/uchwytów....

Masakryczne plastiki-wykończenie drzwi jak w dostawczaku.

No i chyba najwiekszy problem -korozja.

Napisano
  • Autor

> Obecnie posiadam golfa + więc coś napiszę, może się przyda

> Zalety:

> wysoko się siedzi, ceny części przyzwoite, oszczędny i bezproblemowy silnik(1.9 TDI 105 KM), dużo

> miejsca dla 4 osób, lub b. duży bagażnik(przesuwana tylna kanapa)

> Wady:

> kiepski wygląd(w tym gatunku to norma), drogi w zakupie, drobne problemy z rdzą(tylna klapa),

> głośny silnik(ropniak)

> Auto w rodzinie już 10 lat, przez ten czas miał 2 awarie: padło coś w lampie(wymiana na gwarancji)

> i ostatnio coś z turbiną się działo(naprawa 200 zł), przebieg 159 tys, dwumas oryginalny

> turbina też, właściwie zawieszenie też

Dzięki za pomoc.

Wygląd jest kwestią gustu i akurat golf mu pasuje.

Korozja jest największa udręką ojca. Najpierw było espero, które prawie samo uległo biodegradacji, teraz scenic też się sypie. Jeżeli jest to tylko klapa, to nie problem. Gorzej jakby pojawiała się na elementach konstrukcyjnych.

Napisano
  • Autor

> MIałem C-maxa 2006r,

> fajnie się prowadzi,duzo miejsca w środku,bardzo dobre wyposażenie w standardzie,podgrzewana

> przednia szyba ,sporo przydatnych schowków/uchwytów....

> Masakryczne plastiki-wykończenie drzwi jak w dostawczaku.

> No i chyba najwiekszy problem -korozja.

No właśnie gadam z kumplem, który od nastu lat jest zakochany w fordach wink.gif i twierdzi, że po 2003 nie ma problemu z korozją. Specjalnie go zapytałem, bo w pierwszym focusie oczywiście miał z tym problem.

Napisano

> Tato przymierza się do zmiany samochodu. Obecnie jeździ wiekowym scenic-iem. Był z tego samochodu

> zadowolony, ale niestety samochód ma już naście lat i progi uległy biodegradacji. Taki typ

> nadwozia mu odpowiada ze względu na wygodę wsiadania i wysiadania.

> W sobotę byliśmy w mazowieckim zagłębiu komisów i obejrzeliśmy kilka różnych modeli. Wygląda na to,

> że tato wybierze spośród tych trzech:

> - vw golf plus

> - seat altea

> - ford c-max

> ze szczególnym wskazaniem na dwa pierwsze.

> Budżet: powiedzmy 30tyś.

> Rocznik najlepiej oczywiście jak najmłodszy...

> Sposób jazdy: niemal codziennie, po kilka kilkanaście km i powrót. Czasem dłuższa trasa, ale to raz

> na 2-3 tygodnie. Tato nie musi być pierwszy na mecie Ze względu na to wskazanie raczej na nie

> za dużą benzynę, ale decyzja jeszcze nie zapadła.

> Tutaj pytania:

> - dlaczego któregoś z nich nie powinien wybrać?

> - na jaki silnik się nastawić?

> - których silników unikać?

> - których roczników unikać?

> Spośród oglądanych wybrałbym mazdę 5, ale jego za bardzo nie zainteresowała

alte 1.6 8V 100KM + LPG

tanszego w ekspoatacji wozidla nie znajdzie

Napisano

:

> - vw golf plus

> - seat altea

> - ford c-max

Nie wiem jak scenic bo nie jeżdziłem ale mam cmaxa i jeżdziłem trochę golfem plusem i w żadnym wypadku jesli piszesz o pozycji za kierownica i wsiadaniu nie porównał bym tych aut. W golfie wsiadanie/wysiadanie i pozycja jest praktycznie taka sama jak w kazdym "zwykłym"aucie.

Napisano

> No właśnie gadam z kumplem, który od nastu lat jest zakochany w fordach i twierdzi, że po 2003 nie

> ma problemu z korozją. Specjalnie go zapytałem, bo w pierwszym focusie oczywiście miał z tym

> problem.

Mam 2004 rok i nie podzielam tych rewelacji zlosnik.gif

Napisano

> Mam 2004 rok i nie podzielam tych rewelacji

DSC_5688.JPG

grinser006.gif

ale to było bite, rok po wyjeździe auta z salonu

Napisano

> ale to było bite, rok po wyjeździe auta z salonu

u mnie dwa błotniki , klapa ( ale to było robione)

do tego rudy nalot na podłuznicach wnętrzach tylnych błotników i całym pasie przednim zlosnik.gif

Napisano

> u mnie dwa błotniki , klapa ( ale to było robione)

> do tego rudy nalot na podłuznicach wnętrzach tylnych błotników i całym pasie przednim

mój był prawie cały malowany po różnych przygodach, ale ruda wylazła tylko na drzwiach i progu, to co było robione w 2005r.

i tak nieźle wytrzymało icon_rolleyes.gif

mama jak matiza robiła to klapę trzy razy malowali (bezgotówkowo warta) bo po roku już ruda szalała grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> :

> Nie wiem jak scenic bo nie jeżdziłem ale mam cmaxa i jeżdziłem trochę golfem plusem i w żadnym

> wypadku jesli piszesz o pozycji za kierownica i wsiadaniu nie porównał bym tych aut. W golfie

> wsiadanie/wysiadanie i pozycja jest praktycznie taka sama jak w kazdym "zwykłym"aucie.

Ja się nie znam, dla mnie w każdym z nich siedzi się jak w autobusie, a w zakrętach lusterka się o asfalt rysują zlosnik.gif

Natomiast do każdego z nich wsiada mu się wygodnie i nie siedzi się na podłodze, co ułatwia wysiadanie.

Dzięki za info o korozji.

Napisano

> No właśnie gadam z kumplem, który od nastu lat jest zakochany w fordach i twierdzi, że po 2003 nie

> ma problemu z korozją. Specjalnie go zapytałem, bo w pierwszym focusie oczywiście miał z tym

> problem.

ze względu na korozję rantów tylnych nadkoli pozbyłem się cmaxa, co zresztą doradzono mi w ASO smile.gif

Napisano

> problem.

mogę podesłać kumpla ze swoim focusem żeby zobaczył jak rdzewieje zlosnik.gif

Napisano

> Oglądaliśmy, ale odpadł ze względu na wygląd tylnej części nadwozia. Dla mnie dziwne, że dla faceta

> ma to znaczenie

uuu szkoda , ja mam Scenica 2005 i właśnie jako następne też jest brany następca ok.gif

Napisano

Z typów rozumie, że ma być coś wyższego, niekoniecznie Van. A Fiat Croma? Myśle, że za 30k można coś sensownego znaleźć, ale w dieslu. Najlepiej 120KM najmniej problematyczny motor.

Napisano

> Dzięki za pomoc.

> Wygląd jest kwestią gustu i akurat golf mu pasuje.

> Korozja jest największa udręką ojca. Najpierw było espero, które prawie samo uległo biodegradacji,

> teraz scenic też się sypie. Jeżeli jest to tylko klapa, to nie problem. Gorzej jakby pojawiała

> się na elementach konstrukcyjnych.

Kiedy ostatnio patrzyłem na dół auta to widziałem tam jakieś rudawe miejsca, ale takie delikatne, no ale to po 9 latach więc chyba miało prawo, tłumik np jest jeszcze oryginalny. Musisz jeszcze zwrócić uwagę na nadkola przednie, ja musiałem je malować, gdyż pojawiły się tam pęcherze. Lakiernik gdy je rozbierał to stwierdził, że chlapacze dołożone dodatkowo w salonie przy zakupie blokowały odprowadzanie wody i dlatego ruda. Chlapacze z przodu wywaliłem, pytałem później ludzi którzy jeździli też tymi golfami, ale sprowadzonymi (bez chlapaczy) i oni faktycznie rudej tam nie widzieli.

Napisano
  • Autor

> Z typów rozumie, że ma być coś wyższego, niekoniecznie Van. A Fiat Croma? Myśle, że za 30k można

> coś sensownego znaleźć, ale w dieslu. Najlepiej 120KM najmniej problematyczny motor.

Hmm... Cromy żadnej nie oglądaliśmy, zapomniałem o niej, ale na placach też żadnej nie było. Może uda mi się gdzieś obejrzeć.

Dzięki.

Napisano

> Hmm... Cromy żadnej nie oglądaliśmy, zapomniałem o niej, ale na placach też żadnej nie było. Może

> uda mi się gdzieś obejrzeć.

> Dzięki.

jezeli touran jest za duzy,to chyba tym bardziej croma nono.gif

Napisano

> jezeli touran jest za duzy,to chyba tym bardziej croma

Croma jest większa od Tourana?

Napisano

> Croma jest większa od Tourana?

chyba ze 475 jest mniejsze od 440 zlosnik.gif

Napisano

> chyba ze 475 jest mniejsze od 440

ale jest węższa i niższa wink.gif

Napisano

> ale jest węższa i niższa

to akurat przy parkowaniu nie ma dużego znaczenia wink.gif

touran wcale nie jest duży, niecałe 4.4m to mniej niż większość kompaktów kombi/sedan

golf plus ma 20cm mniej, a c-max 10cm icon_rolleyes.gif

Napisano

Croma 1,9 MJTD 150 KM z manualem lub automatem... po 2007 roku lift cena do 30 tyś sie zmieścicie nawet w 2010 rocznikiem i auto większe i wygodniejsze od konkurencji 500 litrów bagażnik, 4,8 metra długości do tego 1,6 metra wysokości p siedzi się wysoko wink.gif

Napisano
  • Autor

> Croma 1,9 MJTD 150 KM z manualem lub automatem... po 2007 roku lift cena do 30 tyś sie zmieścicie

> nawet w 2010 rocznikiem i auto większe i wygodniejsze od konkurencji 500 litrów bagażnik, 4,8

> metra długości do tego 1,6 metra wysokości p siedzi się wysoko

Przyjrzę się jej, ale faktycznie wygląda na zbyt dużą. Rodzice już nie potrzebują wielkiego samochodu, dodatkowo trzeba go będzie utrzymać z emerytur smile.gif

Napisano

> Przyjrzę się jej, ale faktycznie wygląda na zbyt dużą. Rodzice już nie potrzebują wielkiego

> samochodu, dodatkowo trzeba go będzie utrzymać z emerytur

W takim razie punto ..... wink.gif