Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stilo 1.6 termostat

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czytając archiwum widzę że polecamy behr a wahler czy vernet jest beee.

Na allegro nie widzę behr'a ale znalazłem magnati marelli jakiś tekst

Wiemy coś o tym?

Ewentualnie gdzie można dostać behr'a?

Napisano

Bierz Behra. Znajdziesz na allegro np u tanifiat.

Napisano

> Witam,

> Czytając archiwum widzę że polecamy behr a wahler czy vernet jest beee.

> Na allegro nie widzę behr'a ale znalazłem magnati marelli jakiś tekst

> Wiemy coś o tym?

> Ewentualnie gdzie można dostać behr'a?

jak szukałeś ?

trzeci od góry

behr

Napisano

> Witam,

> Czytając archiwum widzę że polecamy behr a wahler czy vernet jest beee.

a ja założyłem ....

Vernet zlosnik.gif

przy okazji wymiany rozrządu, robocizna całkowita kosztowała 150 zeta. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> jak szukałeś ?

> trzeci od góry

> behr

to jest do jtd ja szukam do 1,6

Napisano

> to jest do jtd ja szukam do 1,6

no tak,fakt.

czytać dokładnie należy.

Napisano

Najprościej będzie jak po prostu kupisz oryginał. Ceny nie powalają.

Napisano

> a ja założyłem ....

> Vernet

I popełniłeś tragiczny błąd. Nigdy więcej nie zaufam tym termostatą, ja wiem że nic nie jest idealne, i może działać nie do końca dobrze, a to trochę za mało a to trochę za dużo, ale zagotowanie silnika po kilku dniach użytkowania jest przesadą, zwłaszcza że zdarza Ci się to 2 razy w ciągu paru miesięcy w dwóch różnych samochodach. Termostaty są na tyle wredne że po montażu i sprawdzeniu działają, otwierają się i zamykają, gdy nagle się blokują na zamkniętym, z pod maski Ci się kopci a on nie puści.... gdy czujnik temperatury to wykryje i zapali się kontrolka to jest już duuuużo za późno, nie ma co na to liczyć że w razie czego zapali mi się kontrolka....

A co do wątku to Magnetii Mirelli też pewnie będzie ok, o ile termostatu na oczy nie widziałem o tyle inne mechaniczne częsci mają dobrą jakość.

Napisano

W Stilo i BBMach 1.6 są praktycznie takie same termostaty. Jak kupiłem Mareę 1.6, to miała uwalony termos fabryczny behr, przebieg 73kkm. Założyłem vernet i wytrzymał trochę dłużej bo ponad 80kkm (zablokował się na otwartym). W BMW wymieniałem 31kkm temu na verneta i nadal działa. W warsztacie zakładam w 80% vernety i nie pamiętam żadnej reklamacji na nie. Według mojej opinii ta firma nie robi gorszych termosów niż inne. Przypomniałem sobie jeszcze fakt, jak kolega w prawie nowej Bravie 1.6 z przebiegiem około 20kkm zagotował silnik na zamkniętym termosie behr.

Napisano

niby dlaczego ?

wymontowany ori Behr był zablokowany w pozycji otwarty, zablokowany znaczy wyskoczył z trzpienia prowadzącego i się szczęśliwie zatrzymał w pozycji otwartej auto się dogrzewało tylko latem. trafił na stół w garażu i śrubokręt pomógł dziada naprowadzić na trzpień, zalany wrzątkiem się otworzył, jak ostygł zamknął się = niepotrzebnie wymieniałem ?

w d... mam taki termostat który sam z siebie wyskakuje z prowadzenia i się blokuje otwarty (na szczęście) lub zamknięty i gotuje silnik.

nie mam złych przypadłości z Vernetem, będzie lał się wymieni, auto jeździ tylko na krótkich odcinkach więc się raczej za bardzo nie zgrzeje, mulher.gif kazałem obserwować wskaźnik temp.

stary sprawny jak się wydaje Behr na pewno nie pojdzie na wymianę a do kosza.

najbardziej mnie interesuje dlaczego wyskoczył z prowadnika.

Napisano
  • Autor

> Najprościej będzie jak po prostu kupisz oryginał. Ceny nie powalają.

Wydaje mi się żę przeglądając forum ktoś pisał że fiat wkładał i behry i vernrty ( jaki oryginalne )

W fiacie krzyknęli a termostat 416 zł i Pan nie wie jakiej to produkcji.

Napisano

> Wydaje mi się żę przeglądając forum ktoś pisał że fiat wkładał i behry i vernrty ( jaki oryginalne

> )

> W fiacie krzyknęli a termostat 416 zł i Pan nie wie jakiej to produkcji.

MM kosztuje:

- pod jeden czujnik 95zł,

- pod dwa czujniki 132zł.

Pozdrawiam BAS

ps, Ceny z dokładnością do 5zł bo nie pamiętam dokładnie.

Napisano
  • Autor

> MM kosztuje:

> - pod jeden czujnik 95zł,

> - pod dwa czujniki 132zł.

> Pozdrawiam BAS

> ps, Ceny z dokładnością do 5zł bo nie pamiętam dokładnie.

A jakościowo będzie ok?

i druga sprawa da się jakoś sprawdzić ile ma być czujników?

rocznik to 2005 eper podaje numer 46776217

Napisano

> A jakościowo będzie ok?

Nie wiem, jeszcze się za to nie zabrałem, na razie zrobiłem reseach.

> i druga sprawa da się jakoś sprawdzić ile ma być czujników?

> rocznik to 2005 eper podaje numer 46776217

Z Epera wydaje mi się, że jeden czujnik, z allegro podobnie, ale najlepiej wsadzić głowę pod maskę i popatrzeć, rocznik mam ten sam, ale jakoś pogoda nie zachęca mnie do grzebania pod maską.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, jeszcze się za to nie zabrałem, na razie zrobiłem reseach.

> Z Epera wydaje mi się, że jeden czujnik, z allegro podobnie, ale najlepiej wsadzić głowę pod maskę

> i popatrzeć, rocznik mam ten sam, ale jakoś pogoda nie zachęca mnie do grzebania pod maską.

> Pozdrawiam BAS

No mi się też nie chce zwłaszcza że przeniosłem komputer nad termostat i nie ma tam teraz dobrego dojścia, no ale nic jakoś trzeba będzie się za to zabrać.

• 9 miesięcy później...
Napisano

Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Po wymianie rozrządu zauważyłem że trochę inaczej działa u mnie układ chłodzenia. Silnik nagrzewa się prawidłowo, 90 stopni po przejechaniu ok. 5 km. W czasie jazdy wskazówka stoi dokładnie w połowie skali, ale kiedy się zatrzymam na światłach przy włączonym lekkim nadmuchu wskazówka odchyla się w lewo czyli temperatura lekko spada. Ruszam i za chwilę wskazówka znów wraca do pionu. Przy wyłączonym nadmuchu nie jest to aż tak zauważalne. Czy to normalne, czy zaczyna szwankować termostat?

Napisano

To nie jest normalne, to typowy objaw popsutego termostatu, on nawet nie szwankuje, on już jest do wyrzucenia, wskazówka zaczyna się odchylać dopiero jak spadnie poniżej 80stopni.... to nie jest 2 czy 3 stopnie w te czy w te. Idzie zima, wymień go i broń Boże nie Vernet.

Napisano

Dla mnie popsuty termostat to taki, który:

a) jest cały czas otwarty - długie nagrzewanie silnika

b) jest cały czas zamknięty - tendencje do przegrzewania się silnika

Tak jak wspomniałem, silnik nagrzewa się w miarę szybko (5 km), nie przegrzewa się, czyli w miarę prawidłowo. Jedynie te spadki temperatur. Czyli co, zacina się? Przepuszcza? Przed wymianą rozrządu wszystko było ok. Wskazówka bez względu na  okoliczności stała w pionie jak murzyńska pała, także na bank coś jest nie tak... Dziwi mnie tylko jak wymiana rozrządu mogła wpłynąć na awarię termostatu, bo jestem na 100% pewien, że objawy pojawiły się zaraz po odebraniu auta. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zapowietrzony układ lub okoliczność, że mechanik wziął sobie sprawny termostat i założył szrot. Bawią się jeszcze mechanicy w takie przypały? Zrobię trasę z podłączoną diagnostyką żeby sprawdzić jak pływa wartość temperatury. 

Napisano

edyne co mi przychodzi do głowy to zapowietrzony układ lub okoliczność, że mechanik wziął sobie sprawny termostat i założył szrot. Bawią się jeszcze mechanicy w takie przypały?

Niestety bawią i to częściej niż nam się wydaje....

Pisząc że jest zepsuty chodziło mi o podkreślenie że tu nie chodzi o 2 stopnie, tylko pewnie o 10 a to już kwalifikuje termostat do wymiany bo silnik jest niedogrzany. Twój po prostu otwiera się za wcześnie, 'wyrobił się' to raczej klasyczny objaw termostatu, są przypadki że się zatnie w pozycji otarty/zamknięty (jak np. dwa vernety w moim przypadku po paru tygodniach od montażu) ale 99% przypadków to jak u Ciebie, z czasem puszcza coraz wcześniej aż całkiem przestanie się zamykać.

Napisano

Wiesz, ja się z Tobą zgadzam, coś jest nie tak. Jeszcze mi się nie zdarzyło w żadnym aucie, żeby wskazówka po osiągnięciu pionu opadała na pracującym silniku. Obejrzałem opaski zaciskowe. Z tych 3, które widać bez ściągania osłony silnika 2 są oryginalne - mały wężyk i wyjście na chłodnicę. Ta od powrotu pompy wygląda na nieoryginalną. Są na niej jakieś niemieckie napisy. Auto pochodzi z rynku niemieckiego, może coś tam przy termostacie grzebali i aktualna awaria tuż po wymianie rozrządu to zbieg okoliczności. Jeśli będę termostat wymieniał, to tylko BEHR, ewentualnie zastosuję patent z dodatkowym termostatem za 25 zł. Tymczasem jutro sprawdzę co się dzieje z temperaturą na postoju, dodatkowo mniej więcej w połowie rozgrzewania silnika sprawdzę wąż idący do chłodnicy. 

Napisano

Tez tak miałem, we końcu wymieniłem i po wymienia stał jak po Braweranie ;]

Także zabieraj się za szykowanie kasy na wymianę :)

Napisano

A co sądzicie nt patentu stosowanego dość powszechnie przez posiadaczy nie tylko Stilo, ale również innych aut, który przewiduje montaż taniego wkładu termostatu za 22 zł pomiędzy stary termostat, a wąż zmierzający do chłodnicy? Drut? Pomysłowa oszczędność? Oczywiście zdaje sobie sprawę, że dwukrotnie wzrasta ryzyko przegrzania silnika w przypadku zablokowania się jednego z termostatów w pozycji zamkniętej... 

edit:

Zlogowałem właśnie auto. Ustawiłem 2 parametry "Temperatura wody" oraz "Obroty silnika". Powinienem był dodać parametr "Hodometr" żeby można było łatwo wyłapać odległość po jakiej auto jest "w pełni" nagrzane. No ale nic, mamy co mamy i wnioski są następujące. Termostat co sprawdziłem namacalnie nie przepuszcza. Silnik nagrzewa się równomiernie do temperatury 82 stopni C po czym otwiera się duży obieg. W tym momencie temperatura spada do 77 stopni i jest to najniższa temperatura zlogowana podczas tej przejażdżki. Najwyższa temperatura jaką zarejestrował program to 82 stopnie. Średnia temperatura w czasie jazdy to 80 stopni. Teraz tak, wg specyfikacji termostatu Behr temp. otwarcia wynosi 88 stopni. Czy jest to temperatura maksymalnego otwarcia czy początkowego? Mnie coś podpowiada, że jest to temperatura maksymalnego otwarcia i tak naprawdę termostat zaczyna otwierać się szybciej. 

edit II:

Z informacji znalezionych w necie, wszystkie silniki JTD produkowane do końca 2005 roku posiadały fabrycznie termostaty o temperaturze otwarcia 78-82 stopnie. Dopiero w 2006 roku wprowadzono termostaty dla aut na rynki o klimacie umiarkowanym. Moje auto pochodzi z rynku niemieckiego, wyprodukowano je w lutym 2006, więc powinno mieć termostat pozmianowy. I pewnie miało, bo jeszcze pół roku temu wszystko było w porządku...

Napisano

Osobiście patent z tym termostatem dodatkowym uważam za niebezpieczną druciarnię i nie miałem zamiaru nawet nigdy tego stosować.

Napisano

Ja póki co pozostaję przy termostacie, który mam obecnie w aucie. Nie sądzę aby te 10 stopni poniżej legendarnych, aczkolwiek mocno teoretycznych 90 stopni mogły znacząco wpływać na zużycie paliwa. Tak jeszcze się zastanawiam czy przypadkiem na wahania temperatury nie ma wpływu zawór EGR... Jak wiadomo, jedną z jego nielicznych zalet jest obniżanie temperatury silnika, zwłaszcza na biegu jałowym. Wydaje mi się, że to dobry trop. Następne logi z zaślepionym EGR'em. Ale to za jakiś czas :)

Napisano

dla ciekawości, Vernet działa, zaliczył w upały letnie kilka tras w tym 2 x tam i z powrotem Kraków (300 w jedna stronę) i nie był to "Hood mode", stoi na baczność nagrzany jak wspomniana "pała murzyna", więc nie wiem o co chodzi z tym Vernetem ?

Napisano

więc nie wiem o co chodzi z tym Vernetem ?

Przejezdzilem 1 zime - bajka,

Przejezdzilem 2 zime - widoczne slady wczesnego otwierania

lato (przy 20*C)  - do pionu dochodzi dluzej niz po wymianie przy -15*C

jeszcze trzyma tem na swiatlach, ale jak zjade na luzie z 1km gorki przy -10 - juz tak sie poddaje,

żeby byl tanszy od behr'a,ale nie...

o to wlaśnie chodzi z Vernetem

Napisano

Potwierdzam, pomijając fakt że po roku Vernet zaczyna puszczać za wcześnie o te 5-10stopni (praktycznie nie zauważalne) ale odczuwalne w nagrzewaniu, ogrzewaniu kabiny i w jakimś tam stopniu na spalaniu to jeszcze osobiście trafiłem na 2 sztuki które w przeciągu paru tygodni zacięły się na zamkniętym.... a to już nie jest wesołe, jak by trafiło to na moje stilo to chyba bym zabił tą firmę  :ogien:  

Napisano

Ja wymieniłem w kwietniu tego roku sam wkład (nowy polski MERA tv-170) kupiony z jakiejś wyprzedaży na all..ro za 12 zł. Mam termostat 73501426 (Multipla 1.6 - 2005r). Otwiera się przy 92 stopniach i trzyma 88 - testowana na postoju. Działa bez zastrzeżeń jakieś 10tkm. MERA wymagała małej poprawy z mojej strony.