Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy łańcuchy....

Featured Replies

Napisano

...zimowe róznia sie jakoś wyraźnie skutecznością - w zależności od ceny? bo napewno róznia sie technika/latwością zakładania zdejmowania....

Pytanie o samochody osobowe - bo w moim "rozmiarze" róznica w cenie jest 3 krotna...

Napisano

> ...zimowe róznia sie jakoś wyraźnie skutecznością - w zależności od ceny? bo napewno róznia sie

> technika/latwością zakładania zdejmowania....

> Pytanie o samochody osobowe - bo w moim "rozmiarze" róznica w cenie jest 3 krotna...

roznia sie:

- rozmiarem oczka - nie wszystkie rozmiary daje sie zalozyc, szczegolnie te grubsze do aut gdzie jest maly odstep kola od nadkola

- rodzajem/ksztaltem sladu na sniegu - podobno najlepsze sa romboidalne slady, ale bywaja tez drabinki itp.

- sposobem montazu - sa takie na ktore musisz wjechac i naciagnac, a sa takie ktore zakladasz doslownie jednym ruchem wink.gif

- jakoscia materialu z ktorego sa wykonane (w sensie twardoscia oczek, sposobem splotu czy laczenia roznych elementow lancucha)

- jakoscia wykonczenia

- ...

... wiecej nie pamietam smile.gif

Napisano
  • Autor

> roznia sie:

Dzięki za info

> - rozmiarem oczka -

to wiem ale u mnie wchodzą wszystkie - to znaczy nawet te 12 mm

> - rodzajem/ksztaltem sladu na sniegu - podobno najlepsze sa romboidalne slady,

też tak słyszałem drabinek do osobowych nie widziałem już ze 20 lat...

> - sposobem montazu -

to wiem dlategorozpartuje rózne ceny

> - jakoscia materialu z ktorego sa wykonane

We wszystkich opis materiału jest podobny, zresztą do ew doraxnego stosowania trwałośc nie bedzie miała okazji zapracować na siebie...

A pytam o skutecznośc - w domysle o trakcje...

Na zdrowy rozum te o większej srednicy lepiej sprawdzą sie na sniegu... A na lodzie? te z ogniwami kruszacymi lód? czy to tylko bajer marketingowy?

Napisano

> Dzięki za info

> to wiem ale u mnie wchodzą wszystkie - to znaczy nawet te 12 mm

> też tak słyszałem drabinek do osobowych nie widziałem już ze 20 lat...

> to wiem dlategorozpartuje rózne ceny

> We wszystkich opis materiału jest podobny, zresztą do ew doraxnego stosowania trwałośc nie bedzie

> miała okazji zapracować na siebie...

> A pytam o skutecznośc - w domysle o trakcje...

> Na zdrowy rozum te o większej srednicy lepiej sprawdzą sie na sniegu... A na lodzie? te z ogniwami

> kruszacymi lód? czy to tylko bajer marketingowy?

nie mam pojecia, ja kupilem 9mm bo inne mi nie wejda oraz najtansze, bo nie wydaje mi sie zebym kiedykolwiek potrzebowal uzyc, ale ze czesto jezdze drogami gdzie moze byc konieczne uzycie (w wyjatkowych warunkach) i policja czasami pyta w okresie zimowym czy posiadam lancuch pchajac sie na przelecz to wrzucilem do bagaznika i mam nadzieje ze nie bede musial ich uzywac wink.gif

Raz na sucho sie z nimi szarpalem w garazu... jakbym mial kiedykolwiek uzyc to chyba bym zepchnal auto w zaspe i poszedl pieszo dalej grinser006.gif wiec jesli spodziewasz sie ze uzyjesz wiecej niz raz w sezonie , to dolozylbym do takich z ktorymi nie trzeba sie szarpac grinser006.gif

co do kruszenia lodu... pewnie zalezy od grubosci lodu grinser006.gif ale jesli lancuch ma jakies ostre krawedzie to istnieje spora szansa ze taka ostra krawedz wyladuje tez od strony opony i pewnie zwiekszy jej zuzycie.

generalnie nie bardzo jestem w stanie ci pomoc z wyborem... musisz sie najpierw zastanowic ile razy bedziesz musial korzystac i czy gotow jestes zaplacic wiecej za latwosc zakladania. Na jakies dodatkowe bajery poza tymi zwiazanymi z ulatwieniami przy zakladaniu raczej bym nie patrzyl.

Napisano

nie.

Jedyne różnice to łatwość zakładania, samonapinanie i jakość materiału.

Używałem kiedyś w aucie najtańszych marketowych i robiły swoje, z ciekawości muszę zerknąć w jakim są stanie bo nieużywane w garażu leżą z 7-8.lat jak nie lepiej zlosnik.gif

Napisano

Zawsze kupowałem raczej tańsze - kiedyś poniżej 100zł, obecnie ciut powyżej.

Zasady są podobne.

Należy najpierw na sucho spróbować i nauczyć się zakładać.

A w górach - tak czy siak sprawa jest trudniejsza, gdy zakładamy w brei śniegowej w niskiej temp. zlosnik.gif

Po przejechaniu kilka metrów trzeba sprawdzić i poprawić naciąg.

Zdjąć też czasami nie jest łatwo, więc ja byłem wyposażony w podwójne szczypce alien.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze kupowałem raczej tańsze - kiedyś poniżej 100zł, obecnie ciut powyżej.

> Zasady są podobne.

> Należy najpierw na sucho spróbować i nauczyć się zakładać.

Mysle ze zakładac umiem...

w zyciu zakładałem ze 100 razy...

Napisano
  • Autor

> Czyli łańcuchy 9mm za cenę rzędu 120 zł na koła 16" są dla Ciebie

Tylko że takie za 120 zł trzeba dociagać.... musze zastanowić sie czy to dociąganie warte jest 100 zł oszczedności...

Napisano

> Tylko że takie za 120 zł trzeba dociagać.... musze zastanowić sie czy to dociąganie warte jest 100

> zł oszczedności...

Sprawdz :-) jeszcze roznej masci certyflikaty.... Pod kjkatem tego gdzie jedziesz i jakich certyfikatow wymaga dany kraj oraz jjahkie inne -akceptuje-

Napisano

> ...zimowe róznia sie jakoś wyraźnie skutecznością - w zależności od ceny? bo napewno róznia sie

> Pytanie o samochody osobowe - bo w moim "rozmiarze" róznica w cenie jest 3 krotna...

Skutecznością pewnie też trochę, ale generalnie zakładanie marektowych a kilka razy droższych Koonigów to jest przepasć.

Znam przypadek, gdzie łańcuch ze sklepu w stylu Norauto czy Interpack był źle zakuty. Trzeba było rozginać pod stokiem ogniwa [były tak gówniane, że sie dało i przekładać]

Ja mam takie:

zakłada je się w 30 kilka sek. na koło

Napisano

kupiłem właśnie markowe używki

Konig z samonapinaniem w cenie najtańszych nówek no name

imho warto polować na okazje na olx i allegro

Napisano

> Skutecznością pewnie też trochę, ale generalnie zakładanie marektowych a kilka razy droższych

> Koonigów to jest przepasć.

Mam konig t2 magic. Musiałem zakładać łańcuchy na auto, które wjechało dziobem w zaspę. Marketowych/ tanich bym nie założył w tamtych warunkach.

Napisano

Według mnie warto dołożyć i kupić firmowe. Pierwsze jakie miałem (marketowe firmy Bottari) po przejechaniu kawałka drogi zaczęły strzelać. Kawałki łańcucha tłukły mi się o nadkola, pytanie w co mogły się przy odrobinie pecha wkręcić. Naprawiałem je dołączonymi ogniwkami ale dalej się rozłaziły.

Kolejne jakie kupiłem - Koenig (polecam firmę) służą bezawaryjnie już w drugim moim samochodzie (szczęśliwie rozmiar opon pasował do zakresu łańcucha).

Koenigi kupiliśmy też do samochodu ojca i tak samo żadnych problemów nie sprawiają.