Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szumy z przodu po serwisie w Fabii I

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jest sobie Fabia I, która to była w warsztacie. Robione było zawieszenie z przodu wg określeń właścicielki "wahacze" lub "tuleje wahaczy". Po tym zabiegu powyżej 50km/h dość mocno szumi z przodu jakby łożyska w kołach.

Pytanie - czy zakładając, że faktycznie wymieniano tuleje, mogło dojść do zbyt mocnego dokręcania łożysk w piastach, np. pneumatem? Ma to sens? Pytam, bo temat znam tylko z relacji starszej pani.

Dziękować za porady!

Napisano

Tak, zbyt mocno dokręcone łożyska szybko robią 30.GIF

Napisano

> Robione było zawieszenie z przodu wg określeń

> właścicielki "wahacze" lub "tuleje wahaczy". Po tym zabiegu powyżej 50km/h dość mocno szumi z

> przodu jakby łożyska w kołach.

> Pytanie - czy zakładając, że faktycznie wymieniano tuleje, mogło dojść do zbyt mocnego dokręcania

> łożysk w piastach, np. pneumatem? Ma to sens?

Sensu brak, bo to nie maluch, gdzie się ustawiało/regulowało luz łożysk w piaście. Prędzej po ingerencji jest zmieniona zbieżność i szum to "cięcie" opon... hmm.gif (jeśli zbieżność była kontrolowana/jest OK, to nie mam pomysłu).

Napisano

Sprawdź zbieżność.

Napisano
  • Autor

> tylko po jaką cholerę demontować piastę przy wymianie przedniego wahacza?

Właśnie nie wiem i pytam, czy piasta/łożyska mają powiązanie z wymianą tulei.i czy ew. jest ryzyko zbyt mocnego dokręcania.

Napisano

Zdziwisz się, ale u mnie swego czasu w Fabii w ASO zdemontowali wahacz, żeby wymienić łącznik stabilizatora hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif I potem nie dokręcili i jechałem do domu zastanawiając się, co się tam tłucze angryfire.gif

Napisano

> Właśnie nie wiem i pytam, czy piasta/łożyska mają powiązanie z wymianą tulei.i czy ew. jest ryzyko

> zbyt mocnego dokręcania.

ryzyko jest zawsze... ale przy tak popularnym aucie i tak prostej czynności nie powinno mieć miejsca.

Geometria na dzień dobry, a potem szukać dalej jak nie przejdzie.

Napisano
  • Autor

> koła podokręcane?

Hehe, objawem nie jest stukanie ale szum, jakby opór, na ucho kojarzy się to z zatartymi łożyskami, ale cholera wie, może to i kwestia zbieżności, nie miałem z czymś takim doświadczenia do tej pory. crazy.gif

Napisano

Hamulce do sprawdzenia/czyszczenia prowadnic...

Napisano
  • Autor

> Hamulce do sprawdzenia/czyszczenia prowadnic...

Opory toczenia raczej w normie, po zdjęciu nogi z gazu auto nie wytraca gwałtownie prędkości, po jeździe hamulce się nie palą, felgi nie grzeją...

Napisano

Mechanik przy odbiorze auta, czasem nie sugerował że w niedługim czasie łożyska do wymiany ??

Napisano

> Opory toczenia raczej w normie, po zdjęciu nogi z gazu auto nie wytraca gwałtownie prędkości, po

> jeździe hamulce się nie palą, felgi nie grzeją...

Nic muszą. To nie reguła. Jeśli słabo trzymają to nie będzie się grzało ani nie wyczuje się hamowania a hałas będzie. Dopiero co przerabiałem w Cuore.

mulher.gif tak jak jak hamuje głównie silnikiem i hamulce prawie nieużywane. Przyłapało z jednej strony dając tylko efekty dźwiękowe.

Wskazówką jest to, że trochę nasilają się po dłuższej jeździe bo tarcza minimalnie się nagrzewa i tarcie a co za tym idzie natężenie dźwieku troszkę rośnie.

Można wyczuć dopiero po podniesieniu i zakręceniu kołem. Jeśli samoczynnie wyhamowuje po pół do jednego obrotu to lekko trzymają a jeśli kręci się kilka obrotów to jest OK.

Napisano

a może, banalna sprawa, odwrotnie koła założone, tzn. lewe z prawym zamienione i kierunek toczenia się nie zgadza? hmm.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

DOBRA PANOWIE, proszę o pomoc. Dziś był pan, który "się dotykał". Przypomnę, że robił "przednie wahacze". Po jeździe testowej potwierdził moje przypuszczenia - do wymiany łożyska w kołach. Teraz 2 ważne dla mnie kwestie:

- czy to zbieg okoliczności, że łożyska zaczęły huczeć po wyjechaniu z serwisu? Pan twierdzi, że często na wiosnę tak się dzieje, że "podeschło i łożyska dają ciała".

- czy wymieniając tuleje wahacza możliwym jest, że łożyska były odkręcane i dokręcane? (szukam ew. przyczyny usterki po wizycie w serwisie)

Napisano

> - czy wymieniając tuleje wahacza możliwym jest, że łożyska były odkręcane i dokręcane? (szukam ew.

> przyczyny usterki po wizycie w serwisie)

O to zapytaj mechanika wink.gif Przednie łożyska nie mają regulacji luzu. Dokręcasz nakrętke półosi przy aucie stojącym na kołach.

Napisano
  • Autor

> O to zapytaj mechanika Przednie łożyska nie mają regulacji luzu. Dokręcasz nakrętke półosi przy

> aucie stojącym na kołach.

Czyli nie było możliwości zepsucia łożysk przy wymianie tulei?