Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

focus 1.6 czy 1.8 tdci?

Featured Replies

Napisano

> brak dostępu

zbanowali Cie na giełdzie czy co? hehe.gif

Napisano

> Dokładnie było 4,3l/100, ale podczas jazdy po krk skoczyło na 4,5

Dokładnie to komp Focusa zaniża z reguły o ok. 0,5L zlosnik.gif

A przy takim stylu jazdy to DKZ może zacząć szybko dzwonić zlosnik.gif

Napisano

> Kupiony

No to współczujemy hehe.gif

> Pierwsza dłuższa trasa i spalanie z kompa 4.5/100 km

Sprawdź spalanie z "dystrybutora" bo komputery w fokach to lubią dziwne rzeczy pokazywać - tak czy siak jak w trasie i spokojna jazda to faktycznie koło 5 powinno się zamknąć ok.gif

Napisano

> Kupiony

> Pierwsza dłuższa trasa i spalanie z kompa 4.5/100 km

czyli co diesla wziales?

Napisano

> albo i wiecej

> moj zaniza o 1-1.1l

O, to, to, to - mój tak w przedziale 0,5 - 1,2 ale nie doszedłem od czego to zależy. Żeby było śmieszniej spalenie chwilowe wydaje się podawać prawidłowo (chyba zlosnik.gif).

Napisano
  • Autor

> Dokładnie to komp Focusa zaniża z reguły o ok. 0,5L

> A przy takim stylu jazdy to DKZ może zacząć szybko dzwonić

Nie mówcie, że faktycznie było pod 5? To słaaaabo!!! Żeby ten kaszlak palił tylko o 0,5l mniej w trasie niż 1.4 tsi?

Obroty trzymam na poziomie 1,7-1.9 tys obr/min. Za nisko jak na diesla? Benzyną 1.4 tsi też jeździłem na poziomie 2 tys obr, oczywiście bez deptania wtedy.

Napisano
  • Autor

> No to współczujemy

dzięki zlosnik.gif

Dzisiaj już pierwsze przerażenie! Trzeba jakoś dłużej czekać między przekręceniem stacyjki ,a odpaleniem? Po za pierwszy razem dziś rano chciałem trochę szybciej odpalić i jakiś zgrzyt był ,a silnik nie załapał. Za 2 razem od razu wink.gif

Napisano

> Tak. Za kilka miesięcy zmiana na inne auto

juz Ci się znudził?

Napisano
  • Autor

> juz Ci się znudził?

pierwsze używane auto i kolejne przez jakiś czas także będą używane, a więc nie ma co się ograniczać grinser006.gif

Napisano

> Nie mówcie, że faktycznie było pod 5? To słaaaabo!!! Żeby ten kaszlak palił tylko o 0,5l mniej w

> trasie niż 1.4 tsi?

Proszę Pana... w prestiżu to i poniżej 3 litrów zejdziesz no ale jak Pan wziąłeś auto dla biedoty to się proszę ja Ciebie cudów nie spodziewaj grinser006.gif

No a na serio to wg mnie koło 5 to i tak jest nieźle. W końcu to 1.8, konstrukcja przedpotopowa z nowym osprzętem, no i samo auto też trochę sobie waży.

>trzymam na poziomie 1,7-1.9 tys obr/min. Za nisko jak na diesla? Benzyną 1.4 tsi też

> jeździłem na poziomie 2 tys obr, oczywiście bez deptania wtedy.

Ja tak zazwyczaj 2 kprm mniej więcej - tak się przyzwyczaiłem.

Napisano

> Tyle, że ja mam 1.6 tdci

> Czyli jazda na poziomie 1,5 tys.obr/min jest szkodliwa? Mowa o toczeniu się?

tak , dwumas dostaje po tyłku

Napisano

> tak , dwumas dostaje po tyłku

Przy 1500obr i więcej dwumas nie dostaje jakoś po zadku, najgorzej dostaje przyspieszając od 1000obr i chcąc to zrobić sprawnie wciskając gaz do oporu.

Napisano

> tak , dwumas dostaje po tyłku

moj jakos nie dostaje

czesto mi sie zdarza utrzymywac 1500 obr, powiem wiecej, nawet przyspieszam z takich obrotow (tylko w miare delikatnie, a nie z gazem w podlodze)

Napisano

> moj jakos nie dostaje

> czesto mi sie zdarza utrzymywac 1500 obr, powiem wiecej, nawet przyspieszam z takich obrotow (tylko

> w miare delikatnie, a nie z gazem w podlodze)

Od 1500obr to praktycznie każdy użytkownik diesla przyspiesza, jeśli jest to np jazda na 4 biegu 50km/h to normalna sprawa że dodając gazu auto jedzie normalnie bez obciążania.

Napisano

> Tyle, że ja mam 1.6 tdci

A... kurczę nie doczytałem... jakoś się zafiksowałem, że masz 1.8. Sprawdź to spalanie z tankowania i będziesz miał jasność - też w sumie jestem ciekawy.

A na przykładzie mojego szwagra, który ma 1.6 109KM to tylko mogę powiedzieć, że on notował najniższe spalania z tras wakacyjnych na poziomie 4,9-5,0.

> Czyli jazda na poziomie 1,5 tys.obr/min jest szkodliwa? Mowa o toczeniu się?

Myślę, że toczenie to tam pół biedy - mówią, że ostre przyspieszanie z niskich obrotów nie najlepiej służy m. in. dwumasie...

Ale czasem niskie obroty i wyższy bieg wcale nie oznaczają niższego spalania - popatrz co się dzieje na komputerze na chwilowym spalaniu przy poszczególnych biegach i obrotach przy stałej jeździe.

Napisano
  • Autor

> moj jakos nie dostaje

> czesto mi sie zdarza utrzymywac 1500 obr, powiem wiecej, nawet przyspieszam z takich obrotow (tylko

> w miare delikatnie, a nie z gazem w podlodze)

Właśnie robię podobnie wink.gif W 1.4 tsi zrobiłem jeżdżąc podobnie 70 kkm i nic (obroty ok 1800)

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem i z pierwszych 300 km wyszła średnia ok 5.1.

Teraz zatankowałem do pełna i zrobiłem już 350 km, a wskazówka jest mniej więcej trochę poniżej 2/3 baku. Z kompa i wskazówki wynika, iż powinienem zrobić ok 900 km na baku.

Ile ma bak w tej foce pojemności?

Napisano

> Sprawdziłem i z pierwszych 300 km wyszła średnia ok 5.1.

Ładnie ok.gif

Mój ostatnio wyżłopał 8.62 zlosnik.gif Ale samo miasto w korkach i krótkie odcinki...

Napisano

> Ile?!

No też mnie delikatnie zaskoczył ale notowałem już podobne wyniki więc jakoś specjalnie się tym nie przejmuję. Ten wynik to z 350 km czystego miasta (Kraków) - do tego akurat jakoś tak się składało, że co jechałem to gdzieś korek większy albo mniejszy no i do tego króciutkie odcinki w większości typu 3-4 km - dzieciak do żłobka itp... To myślę incydentalny przypadek - zobaczę przy kolejnym tankowaniu zlosnik.gif

Napisano

> Ile?!

to chyba normalny wynik w takich warunkach nono.gif

moj przeoszczedny tdi pali tyle samo ok.gif

Napisano

> Ile?!

1.8 TDCi ma taką rozbierzność hehe.gif

W trasie najmniej udało mi się zejść poniżej5 litrów ale z wysiłkiem. W mieście zazwyczaj 6.5 a autostradzie najwięcej równe 8 z boxem dachowym.

Spróbuj swoim i zobaczysz, że w mega korkach to 5 litrów palić nie będzie grinser006.gif

Napisano

> 1.8 TDCi ma taką rozbierzność

> W trasie najmniej udało mi się zejść poniżej5 litrów ale z wysiłkiem. W mieście zazwyczaj 6.5 a

> autostradzie najwięcej równe 8 z boxem dachowym.

> Spróbuj swoim i zobaczysz, że w mega korkach to 5 litrów palić nie będzie

Oooo i Twoje wyniki traktuję jako właściwą wykładnię, gdyż albowiem moje w przeszłości były takie same zlosnik.gif

Napisano

> 1.8 TDCi ma taką rozbierzność

> W trasie najmniej udało mi się zejść poniżej5 litrów ale z wysiłkiem. W mieście zazwyczaj 6.5 a

> autostradzie najwięcej równe 8 z boxem dachowym.

Ja swoim w mieście za chiny nie mogę zejść poniżej 7 litrów - zazwyczaj jest tak koło 7,3-7,5. Jeśli chodzi o trasy to na przykładzie tras wakacyjnych: równiutkie 5 litrów na dystansie około 2500 km. Gdzie mniej więcej autostrad jest 3/4 a reszta to drogi lokalne. Z tym, że na autostradzie bez szaleństw - stałe tempo około 120 max 130 km/h. Wynik jest powtarzalny od 3 lat zlosnik.gif

> Spróbuj swoim i zobaczysz, że w mega korkach to 5 litrów palić nie będzie

Nie ma szans zlosnik.gif

Napisano

> Sprawdziłem i z pierwszych 300 km wyszła średnia ok 5.1.

> Teraz zatankowałem do pełna i zrobiłem już 350 km, a wskazówka jest mniej więcej trochę poniżej

> 2/3 baku. Z kompa i wskazówki wynika, iż powinienem zrobić ok 900 km na baku.

> Ile ma bak w tej foce pojemności?

dziennik spalania rozdział pierwszy zlosnik.gif

wlane 47 l przejechane równo 900 km w trybie mieszanym ze wskazaniem na miejski mocno zakorkowany hehe.gif . Spalanie z kompa 5.0 z dystrybutora 5.2. Chyba jest dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> dziennik spalania rozdział pierwszy

> wlane 47 l przejechane równo 900 km w trybie mieszanym ze wskazaniem na miejski mocno zakorkowany

> . Spalanie z kompa 5.0 z dystrybutora 5.2. Chyba jest dobrze

Taki sam silnik? Ja mam obecnie na kompie średnią 5.5, ale ciągle jeżdżę na zimnym silniku po krk , także średnia idzie w górę. Dzisiaj po pracy wracam na Śląsk, także średnia pewnie spadnie wink.gif

Napisano

> Taki sam silnik? Ja mam obecnie na kompie średnią 5.5, ale ciągle jeżdżę na zimnym silniku po krk ,

> także średnia idzie w górę. Dzisiaj po pracy wracam na Śląsk, także średnia pewnie spadnie

1.6 115hp

Napisano

> Ja swoim w mieście za chiny nie mogę zejść poniżej 7 litrów - zazwyczaj jest tak koło 7,3-7,5.

> Jeśli chodzi o trasy to na przykładzie tras wakacyjnych: równiutkie 5 litrów na dystansie

> około 2500 km. Gdzie mniej więcej autostrad jest 3/4 a reszta to drogi lokalne. Z tym, że na

> autostradzie bez szaleństw - stałe tempo około 120 max 130 km/h. Wynik jest powtarzalny od 3

> lat

> Nie ma szans

Bo ja jeżdżę głównie po Opolu, a to małe miasto, choć już teraz mocno zakorkowane czasami. Na trasie do HR zawsze wychodziło mi 5.85 - 6.15. Z tym, że załadowany na maxa i na autostradzie 130 - 140 km/h i wszystko się zgadza ok.gif

Myślę, że temat został już wyczerpany zlosnik.gifofftopic.gif

Napisano

> 1.6 115hp

hmm.gif Były takie? Kojarzę 1.6 90hp i 109hp ale 115hp to chyba były w 1.8 - przynajmniej jeśli chodzi o focusa mkII.

Napisano

> dziennik spalania rozdział pierwszy

> wlane 47 l przejechane równo 900 km w trybie mieszanym ze wskazaniem na miejski mocno zakorkowany

> . Spalanie z kompa 5.0 z dystrybutora 5.2. Chyba jest dobrze

Aż się wierzyć nie chce zlosnik.gif Po samej trasie to ok ale jak piszesz, że to średnia i jeszcze przewaga miasta... - no ale zakładam, że wiesz co piszesz i jak dla mnie to jest wynik rewelacyjny ok.gif

Napisano

> Bo ja jeżdżę głównie po Opolu, a to małe miasto, choć już teraz mocno zakorkowane czasami. Na

> trasie do HR zawsze wychodziło mi 5.85 - 6.15. Z tym, że załadowany na maxa i na autostradzie

> 130 - 140 km/h i wszystko się zgadza

ok.gif

> Myślę, że temat został już wyczerpany

No co ty - temat "ile spala moje auto" nigdy nie jest wyczerpany hehe.gif

Napisano

> Widzę, że Kolega z krk, także może jakiś spot?

Może jak się cieplej zrobi - bo na razie to za oknem śnieg widzę zlosnik.gif ale jak najbardziej ok.gif

Napisano

> Były takie? Kojarzę 1.6 90hp i 109hp ale 115hp to chyba były w 1.8 - przynajmniej jeśli chodzi o

> focusa mkII.

mkIII fl

Napisano

> mkIII fl

A to zmienia postać rzeczy ok.gif

Napisano

> Aż się wierzyć nie chce Po samej trasie to ok ale jak piszesz, że to średnia i jeszcze przewaga

> miasta... - no ale zakładam, że wiesz co piszesz i jak dla mnie to jest wynik rewelacyjny

sam byłem zdziwiony, zakładałem ze przejade 700 może 750 km, a tu stukneło 900. Tymbardziej ze wystałem sie w megakorasach codziennie na siekierkach w jedną i drugą strone. Fakt ze jak kapelusz jeździłem ale już zdobyłem puchar i tytuł eksperta ecodrivingu hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif wg komputera

Napisano

> sam byłem zdziwiony, zakładałem ze przejade 700 może 750 km, a tu stukneło 900. Tymbardziej ze

> wystałem sie w megakorasach codziennie na siekierkach w jedną i drugą strone. Fakt ze jak

> kapelusz jeździłem ale już zdobyłem puchar i tytuł eksperta ecodrivingu wg komputera

Używasz gazu w ogóle? Taka wajcha pod prawą nogą grinser006.gif

Zacny wynik - naprawdę. Ford widzę w jakiś sposób musiał poprawić te motory oprócz podniesienia mocy.

Mój szwagier, który ma ten motor ale w starej specyfikacji (109hp) choć też ma lekką nogę to takie wyniki notował tylko i wyłącznie w czystej trasie.

Napisano

> Używasz gazu w ogóle? Taka wajcha pod prawą nogą

no bez przesady, 180 też zdarzyło sie pogonić;]

> Zacny wynik - naprawdę. Ford widzę w jakiś sposób musiał poprawić te motory oprócz podniesienia

> mocy.

> Mój szwagier, który ma ten motor ale w starej specyfikacji (109hp) choć też ma lekką nogę to takie

> wyniki notował tylko i wyłącznie w czystej trasie.

ten 110 konny motor mam w xsarze. Wiadomo inne auto, inna buda ale w mieście 6.5 i nie ma opcji zejść niżej. w trasie 5.0-5.5 jest spokojnie do zrobienia bez zamulania.

Natomiast jeśli idzie o focusa to na razie pierwsze koty za płoty. Jeszcze ze 2 miesiące i coś więcej powiem nt. silnika jednak póki co wygląda to obiecująco ok.gif

Napisano

> no bez przesady, 180 też zdarzyło sie pogonić;]

> ten 110 konny motor mam w xsarze. Wiadomo inne auto, inna buda ale w mieście 6.5 i nie ma opcji

> zejść niżej. w trasie 5.0-5.5 jest spokojnie do zrobienia bez zamulania.

> Natomiast jeśli idzie o focusa to na razie pierwsze koty za płoty. Jeszcze ze 2 miesiące i coś

> więcej powiem nt. silnika jednak póki co wygląda to obiecująco

Czyli to świeży zakup? Jakie pierwsze wrażenia? Mój teść się zastanawia nad zmianą na nowy model. Celuje właśnie w fokusa, ewentualnie fiestę.

Rozstrzał klasowy dość duży ale chciałby kontynuować tradycję fokusową a z drugiej strony fiesta spokojnie by mu wystarczyła bo jeździ zazwyczaj sam ostatnio i przebiegi też niewielkie (~10 kkm rocznie)

Napisano

> Czyli to świeży zakup? Jakie pierwsze wrażenia? Mój teść się zastanawia nad zmianą na nowy model.

> Celuje właśnie w fokusa, ewentualnie fiestę.

> Rozstrzał klasowy dość duży ale chciałby kontynuować tradycję fokusową a z drugiej strony fiesta

> spokojnie by mu wystarczyła bo jeździ zazwyczaj sam ostatnio i przebiegi też niewielkie (~10

> kkm rocznie)

tak nowy. Narazie pozycji za kierownica nie moge znaleźć niby jest ok, fotel zdaje sie wygodny a wieczorem bolą mnie plecy.... musimy sie dotrzeć zlosnik.gif

reszta jak to w kompakcie szału nie ma ale jest przyjemnie. Natomiast zaskoczony jestem jak fajnie i skutecznie działa asystent parkowania. Niby gadżet ale cieszy zlosnik.gif

Napisano

> tak nowy. Narazie pozycji za kierownica nie moge znaleźć niby jest ok, fotel zdaje sie wygodny a

> wieczorem bolą mnie plecy.... musimy sie dotrzeć

> reszta jak to w kompakcie szału nie ma ale jest przyjemnie. Natomiast zaskoczony jestem jak fajnie

> i skutecznie działa asystent parkowania. Niby gadżet ale cieszy

Podejrzewam, że wersja Silver albo Trend bez "pakietu sportowego czy tam Gold" gdzie fotele są o wiele gorsze wink.gif

Napisano

> Podejrzewam, że wersja Silver albo Trend bez "pakietu sportowego czy tam Gold" gdzie fotele są o

> wiele gorsze

titanium i fotele w wersji sport. grinser006.gif Generalnie sa wygodne ale coś mi nie gra. Mam wrażliwe plecy na takie rzeczy wiec musze pokombinowac z optymalnym ustawieniem

Napisano

> tak nowy. Narazie pozycji za kierownica nie moge znaleźć niby jest ok, fotel zdaje sie wygodny a

> wieczorem bolą mnie plecy.... musimy sie dotrzeć

> reszta jak to w kompakcie szału nie ma ale jest przyjemnie. Natomiast zaskoczony jestem jak fajnie

> i skutecznie działa asystent parkowania. Niby gadżet ale cieszy

U mnie asystent parkowania w aucie innej marki ani razu nie zaparkował krzywo icon_eek.gif , a już się nim pobawiłem kilka razy (z ciekawości) zlosnik.gif