Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Weryfikacja sprawności wymontowanych/używanych części

Featured Replies

Napisano

Słyszałem, że:

1. Amortyzator jest jeszcze dobry, jeśli na ściskanie idzie lekko, a na rozciąganie ciężko.

2. Tylny most jest dobry, jeśli nie czuć luzu przy obracaniu wałkiem.

A więc - ile w tym prawdy i czy znacie jakieś "domowe" sposoby na sprawdzenie innych części/podzespołów?

Napisano

> Słyszałem, że:

> 1. Amortyzator jest jeszcze dobry, jeśli na ściskanie idzie lekko, a na rozciąganie ciężko.

Fake

Jak kupiłem bilstein b6 to ciężko bylo nawet troszeczkę je wcisnąć do środka tak ręcznie

> A więc - ile w tym prawdy i czy znacie jakieś "domowe" sposoby na sprawdzenie innych

> części/podzespołów?

Napisano

> Słyszałem, że:

> 1. Amortyzator jest jeszcze dobry, jeśli na ściskanie idzie lekko, a na rozciąganie ciężko.

> (...)

Na logikę to powinno być dokładnie na odwrót.

Napisano

> Na logikę to powinno być dokładnie na odwrót.

Dziwną masz logikę. Amortyzator ma pochłonąć energię. W obydwie strony powinien stawiać duży opór i pochłaniać ją.

Napisano

> Dziwną masz logikę. Amortyzator ma pochłonąć energię. W obydwie strony powinien stawiać duży opór i

> pochłaniać ją.

Ściskanie amortyzatora następuje wskutek masy pojazdu. Rozciąganie wskutek masy koła.

Co jest większe?

Napisano

> Słyszałem, że:

Raczej odwrotnie, ale to zależy, bo np.amortyzator gazowo-olejowy dwustronnego działania sam wychodzi do pewnego miejsca i dalej musisz mocno się postarać by wyciągnąć tłoczysko do oporu grinser006.gif

W kążdym razie jeśli nie ma wycieków ani luzów a tłoczysko idzie ciężko choć w jedną stronę to można przyjąć, że jest ok

> 2. Tylny most jest dobry, jeśli nie czuć luzu przy obracaniu wałkiem.

Tu to może być różnie, bo pomimo braku luzów może wyć zlosnik.gif

> A więc - ile w tym prawdy i czy znacie jakieś "domowe" sposoby na sprawdzenie innych

> części/podzespołów?

Oglądanie, macanie, ewentualnie pomiary grinser006.gif

Napisano

> Ściskanie amortyzatora następuje wskutek masy pojazdu. Rozciąganie wskutek masy koła.

> Co jest większe?

A sprężynę UFO zajumało grinser006.gif Wszystko zależy od rodzaju amortyzatora, ale generalnie ma dawać mniejszy opór przy ściskaniu.

Napisano

> Ściskanie amortyzatora następuje wskutek masy pojazdu.

Nie mylisz amorka ze sprężyną? Sprężyna niweluje masę pojazdu.

Amorek ma za zadanie pochłonąć energię spowodowaną rozciągnięciem lub ściśnięciem sprężyny ponad spoczynek. I żeby to zrobić jak najszybciej musi jak najwięcej tłumić i przy ściskaniu, i przy rozciąganiu.

Napisano

> Ściskanie amortyzatora następuje wskutek masy pojazdu. Rozciąganie wskutek masy koła.

> Co jest większe?

oczy mi się zrobiły większe od pięciozłotówek jak przeczytałem Twojego posta ...

pozostaje mi Cię zapewnić że masa nieresorowana ma w cywilnym aucie znikomy wpływ na "rozciąganie " amortyzatora cool.gif

Napisano

> A sprężynę UFO zajumało Wszystko zależy od rodzaju amortyzatora, ale generalnie ma dawać mniejszy

> opór przy ściskaniu.

A sprężynę łatwiej ścisnąć czy rozciągnąć?

Napisano

> A sprężynę łatwiej ścisnąć czy rozciągnąć?

Zależy jaką grinser006.gif Niektórych się nie da ścisnąć wcale-rozciągnąć zresztą też (a przynajmniej nie w normalnych warunkach pracy). Jeśli się nie wie, to się siedzi cicho, bo inaczej wszyscy będą wiedzieć, że się nie wie hehe.gif

Napisano

\\

weź może sobie google włącz popatrz na czym polega praca sprężyny , na czym amortyzatora a na czym kompletnego zawieszenia

smile.gif

Napisano

Taką z zawieszenia Twojego bolidu?

Na dobrą sprawę taka sprężyna nigdy nie pracuje na rozciąganie w sensie - wydłużenie większe, niż w stanie swobodnym. Ona zawsze jest mniej lub więcej, ale ściśnięta.

Koło wykonując ruch w górę, musi pokonać opór stawiany przez sprężynę i pomijalne w zasadzie oddziaływanie grawitacji (pomijamy takie zawieszenia, gdzie sprężyna jest np. poziomo). Przy ruchu w dół sprężyna oddaje zmagazynowaną w niej energię. Dlatego amor na ściskanie stawia mniejszy opór, a na rozciąganie większy - dla mnie jest to logiczne i oczywiste.

Napisano

> Co jest większe?

Są takie same, bo inaczej pojazd zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki albo odleciałby, albo zagłębił sie w ziemię hehe.gif

Napisano

> Są takie same, bo inaczej pojazd zgodnie z pierwszą zasadą dynamiki albo odleciałby, albo zagłębił

> sie w ziemię

To byłaby prawda gdyby samochód miał tylko jedno koło.

Napisano

> To byłaby prawda gdyby samochód miał tylko jedno koło.

W związku z tym twój samochód samoistnie obraca się wokół którejś z osi?

Zadam pytanie pomocnicze - która siła w samolocie jest większa - ciężaru czy nośna skrzydeł?

Napisano

>

> Zadam pytanie pomocnicze - która siła w samolocie jest większa - ciężaru czy nośna skrzydeł?

To zależy od tego, czy w samolocie jest pilot, czy go nie ma. zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zadam pytanie pomocnicze - która siła w samolocie jest większa - ciężaru czy nośna skrzydeł?

Pytasz o Tupolewa na Brzozie czy ktorys z aktualnie lecacych?