Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Peugeot 207 do oceny

Featured Replies

Napisano

> 207 i belka nie klei sie,

Nie piszę o 207, ale o peżocie w ogólności.

> wiec niestety znowu wychodzi Twoja niewiedza...

Raczej Twoja nieumiejętność czytania ze zrozumieniem. Pisałem o wadliwym łańcuchu rozrządu w silniku 1,2 TSi grupy VAG.

Napisano

> Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

> Jednak po tym watku i wcześniejszych decyzja padła, że szukamy suzuki swifta

i to jest dobry kierunek

Napisano

odniosłem się do tego:

Quote:

Czy peżot wymienia użytkownikom wadliwe rozwiązania ?

I napisałem Ci że na chwilę obecną Peugeot stosuje taki sam trik jak Vw, przyjmuja na klate wymiane rozrzadu/silnika...

"wasze" ulubione belki skonczyly sie na modelach 206/306/Partner/Berlingo/Xsara.

Poza tym powiedz mi czemu ta belka jest taka zła? Bo chyba nie powiesz mi że z racji tego że po przebiegu 180-200kkm wymaga jakiś czynności od użytkownika?

Napisano

> 207 i belka nie klei sie, widze ze masz nikłą wiedzę odnośnie rozwiazania ktore stosowane jest w

> modelach z 7 na koncu...

> Lancuch, Peugeot i wymiana po gwarancji, owszem, okres gwarancji na rozrzad w rodzinie EP zostal

> wydluzony do 5 lat, wiec niestety znowu wychodzi Twoja niewiedza...

nie zatruwaj ludzi tą francuską zarazą, poczekamy jak sprzedaż to wtedy zobaczymy jakie kupisz kolejne auto. PSA to zło i tyle w temacie, doskonale rozumiem właścicieli, każda pliszka swój ogon chwali ale mówienie o bezawaryjności w kontekście peugeotów to zaklinanie rzeczywistości

Napisano

nie zatruwam, jezdze tylko francuskimi, do tej pory 2x Xsara, 1x Clio, i aktualnie C5 i uwierz ze nie czuje tego co piszecie...

Napisano

> odniosłem się do tego:

> Quote:

> Czy peżot wymienia użytkownikom wadliwe rozwiązania ?

> I napisałem Ci że na chwilę obecną Peugeot stosuje taki sam trik jak Vw, przyjmuja na klate wymiane

> rozrzadu/silnika...

> "wasze" ulubione belki skonczyly sie na modelach 206/306/Partner/Berlingo/Xsara.

> Poza tym powiedz mi czemu ta belka jest taka zła? Bo chyba nie powiesz mi że z racji tego że po

> przebiegu 180-200kkm wymaga jakiś czynności od użytkownika?

akurat belka to małe miki, nawet katowana jak pies wytrzymuje blisko 100 tys a koszt regeneracji to raptem 700 zł, największe zło tych aut to niechlujny montaż szeroko pojętej elektryki, która po kilku zaledwie latach zaczyna ulegać biodegradacji i stąd te wszystkie problemy

Napisano

> nie zatruwam, jezdze tylko francuskimi, do tej pory 2x Xsara, 1x Clio, i aktualnie C5 i uwierz ze

> nie czuje tego co piszecie...

clio bym w to nie mieszał, to mimo wszystko inna półka

Napisano

> I napisałem Ci że na chwilę obecną Peugeot stosuje taki sam trik jak Vw, przyjmuja na klate wymiane

> rozrzadu/silnika...

Dyskusja była o przełączniku zespolonym. Tego peżot nie wymienia, mimo że jest konstrukcyjnie wadliwe. UPG w 1,4 8v też nie wymienia.

Napisano

Ja do tej pory 106, 206, 307, a teraz 308.

W mojej firmie większosć floty to Peugeot. Od modelu 107, 207, po 308 i 508 + partner.

207 - rzeczywiscie spalają sie zarówki.

Moja 308 - 100 tys przebiegu. Zarówki oryginalne, zadnych problemów z autem.

Reszta - jeździ, specjalnie nikt nie narzeka, nie psują się, dobijają do przebiegów 250 tys i idą dalej.

Gdyby się sypały to co roku nie kupowany byłby Peugeot.

aaa - czekamy na dostawę kolejnych 208.

Napisano

> nie zatruwam, jezdze tylko francuskimi, do tej pory 2x Xsara, 1x Clio, i aktualnie C5 i uwierz ze

> nie czuje tego co piszecie...

trochę racji masz, te stare nawet dawały radę, ale tam z elektryki były światła

Napisano

> akurat belka to małe miki, nawet katowana jak pies wytrzymuje blisko 100 tys a koszt regeneracji to

> raptem 700 zł, największe zło tych aut to niechlujny montaż szeroko pojętej elektryki, która

> po kilku zaledwie latach zaczyna ulegać biodegradacji i stąd te wszystkie problemy

Jak mozna niechlujnie zmontowac CAN? grinser006.gif

Kupiles jakiegos pascia z poprzedniej epoki i piszesz te same pierdoly w kazdym temacie...

Napisano

> Ja do tej pory 106, 206, 307, a teraz 308.

> W mojej firmie większosć floty to Peugeot. Od modelu 107, 207, po 308 i 508 + partner.

> 207 - rzeczywiscie spalają sie zarówki.

> Moja 308 - 100 tys przebiegu. Zarówki oryginalne, zadnych problemów z autem.

> Reszta - jeździ, specjalnie nikt nie narzeka, nie psują się, dobijają do przebiegów 250 tys i idą

> dalej.

> Gdyby się sypały to co roku nie kupowany byłby Peugeot.

> aaa - czekamy na dostawę kolejnych 208.

gratuluje, już zawiadamiam prasę

Napisano

> Dodaję do tego UPG, tylną belkę, quiz pt. "Znajdź na drodze peżota z kompletnym oświetleniem" itp,

> itd ...

> Przełącznik zespolony może być przykładem podejścia firmy - wiemy, że jest wadliwy, ale nic z tym

> nie robimy.

> Ależ oczywiście że przyznaję, że VW 1,2 TSi nie wyszło. Tylko popatrz na podejście - łańcuch się

> nie udał, w nowym 1,2 TSi jest już pasek, a łańcuchy są wymieniane przez ASO nawet po

> gwarancji.

> BTW - od ponad roku nie jestem już użytkownikiem Yeti ....

Noras cos ci sie pomylilo z zawieszeniem w peugeot 207 nie ma tej tylnej belki co byla w citroenach czy peugeot 106.No ale najlepiej jak ktos sie wypowiada o samochadach ktorych nie miał,tacy specjalisci sa najlepsi.Typowy bełkot internetowego pseudo fachowca o autach ktorych nie mial i ktorymi nie jezdzil a zaslyszal cos gdzies ale nie wie gdzie dzwoni

Napisano

> nie zatruwam, jezdze tylko francuskimi,

Wiesz, są też zwolennicy Fiata. Mieli 126p, potem CC, dalej Bravo, Stilo i też nie widzą awaryjności fiata. Czasem zmieniają markę np. na jakąś japońską - i wtedy im się otwierają oczy.

Napisano

> Jak mozna niechlujnie zmontowac CAN?

> Kupiles jakiegos pascia z poprzedniej epoki i piszesz te same pierdoly w kazdym temacie...

tak to sobie tłumacz, na temat c4 to nawet mi się pisać nie chcę, nie zastanawia cię taka wielka utrata wartości w tych super autach

Napisano

> Noras cos ci sie pomylilo z zawieszeniem w peugeot 207 nie ma tej tylnej belki

Już pisałem wyżej, że to o peżocie w ogólności, nie o 207. Tego 207 bym nie chciał za samo UPG, jednak dla mnie wymiana UPG to nie jest "czysta eksploatacja".

Napisano

na to jak drogie części są do japończyków które to rzekomo wcale się nie psują...

Napisano

> Wiesz, są też zwolennicy Fiata. Mieli 126p, potem CC, dalej Bravo, Stilo i też nie widzą

> awaryjności fiata. Czasem zmieniają markę np. na jakąś japońską - i wtedy im się otwierają

> oczy.

mądrego to aż miło poczytać

Napisano

Clio darzyłem najmniejszą sympatią, oprócz tego że było najszybsze z całego zestawienia to nic innego dobrego napisać nie mogę, ceny części, dostępność zamiennikow itd generalnie masakra..

Napisano

> tak to sobie tłumacz, na temat c4 to nawet mi się pisać nie chcę, nie zastanawia cię taka wielka

> utrata wartości w tych super autach

Akurat to C4 od ponad 3 lat nie sprawilo zadnego wiekszego problemu hehe.gif

Utrata wartosci jak w kazdym innym aucie, wyjsciowo kosztuja sporo mniej, wiec uzywane tez musza byc tansze.

Aha, obecnie szukam kolejnego auto i bardzo chetnie wezme cos z PSA ok.gif

Napisano

> Clio darzyłem najmniejszą sympatią, oprócz tego że było najszybsze z całego zestawienia to nic

> innego dobrego napisać nie mogę, ceny części, dostępność zamiennikow itd generalnie masakra..

miałem kilka starych renówek i wszystkie miło wspominam a najlepiej R5 z 1990 roku, motor 1,7 przy masie tego auta to prawie jak wyscigówka

Napisano

> trochę racji masz, te stare nawet dawały radę, ale tam z elektryki były światła

Tzn, w ktorych ?

Jak widzisz troche samochodow od PSA miałem w swojej historii i mam nadal, co najmniej drugie tyle jezdzi lub jezdzilo po rodzinie i akurat problemy z elektryka w tych samochodach się nie zdarzały.

Ale widocznie ja mam szczęście a Ciebie prześladuje pech uszkodzeń elektrycznych i elektronicznych w autach od PSA smile.gif

Napisano

> Akurat to C4 od ponad 3 lat nie sprawilo zadnego wiekszego problemu

> Utrata wartosci jak w kazdym innym aucie, wyjsciowo kosztuja sporo mniej, wiec uzywane tez musza

> byc tansze.

> Aha, obecnie szukam kolejnego auto i bardzo chetnie wezme cos z PSA

no właśnie te tak zwane " większe problemy" w innych markach nie występują. a kup sobie nawet czołg ,twoja sprawa i żyj dalej w nieświadomości bez "większego problemu"

Napisano

> Jak mozna niechlujnie zmontowac CAN?

Nie żebym się czepiał francuzów ale to jakiś problem? smile.gif

Napisano

> na to jak drogie części są do japończyków które to rzekomo wcale się nie psują...

Porównajmy ranking:

miejsce --- 207 --- Mazda2 --- Yaris

-------------108 --- 5 --- 7

-------------111 --- 2 --- 18

-------------113 --- 2 --- 15

-------------103 --- 2 --- 31

-------------87 --- 2 --- 6

Różnica - przepaść.

Napisano

> Tzn, w ktorych ?

> Jak widzisz troche samochodow od PSA miałem w swojej historii i mam nadal, co najmniej drugie tyle

> jezdzi lub jezdzilo po rodzinie i akurat problemy z elektryka w tych samochodach się nie

> zdarzały.

> Ale widocznie ja mam szczęście a Ciebie prześladuje pech uszkodzeń elektrycznych i elektronicznych

> w autach od PSA

mnie prześladują heheh, napisz problem z elektryka w psa do wyszukiwarki i wyskoczy liczba, której nawet przeczytać nie będziesz potrafił, ludzie jeżdżą tymi padłami z jakiegoś powodu nie wiedząc chyba, ze na świecie są auta w podobnych pieniądzach, które te francuziki jakością wyprzedzają o lata świetlne, ale cóż potrzeba nieuświadomiona nie istnieje

Napisano

Ty wierzysz rankingom, ja wierze temu co widze... Dzieli nas przepaść jeśli chodzi o postrzeganie świata...

Napisano

> na to jak drogie części są do japończyków które to rzekomo wcale się nie psują...

Np. do mojego Forka nie są wcale droższe od Laguny, którą miałem wcześniej. Potrzeba ich jednak mniej smile.gif

Napisano

no jednak rozpatrujemy tutaj w watku auta z grupy PSA a nie Renault...

Napisano

> no właśnie te tak zwane " większe problemy" w innych markach nie występują. a kup sobie nawet czołg

> ,twoja sprawa i żyj dalej w nieświadomości bez "większego problemu"

Dobra dla mnie EOT ok.gif

NIe kupuj wiecej zadnego francuskiego auto i badz szczesliwy grinser006.gif

Napisano

> Ty wierzysz rankingom, ja wierze temu co widze...

Tyle, że te rankingi pokrywają się z moimi doświadczeniami z peżotami. Doświadczenie to jest zbudowane na znacznie większej populacji peżota niż może mieć prywatny użytkownik.

Napisano

> no jednak rozpatrujemy tutaj w watku auta z grupy PSA a nie Renault...

Zwykle w PSA jest drożej. Przynajmniej tak twierdzi mój mechanik. A on trochę tego robi.

Napisano

które te francuziki jakością

> wyprzedzają o lata świetlne, ale cóż potrzeba nieuświadomiona nie istnieje

Moje nie wiedzą, że są z Francji i wyprodukował je koncern PSA i się nie psują a elektryczno mechaniczne elementy, które w nich zdychają mają znaczek jakże "francuskiego" koncernu Bosch smile.gif

Silnik wycieraczek przedniej w XP i tylniej swego czasu w Partnerze smile.gif

A legendarne problemy z elektryką najczęściej dotyczą modelu 307, którego to BSI było regularnie zalewane wodą przez gówniane umiejscowienie na podszybiu i miało to miejsce do liftingu.

pozdr.

M.

Napisano

no niestety raczej tak nie jest, ale co ja tam moge wiedziec...

Napisano

> no niestety raczej tak nie jest, ale co ja tam moge wiedziec...

No to rzuć jakimiś cenami skoro wiesz. Weź L2 i P407.

Napisano

> które te francuziki jakością

> Moje nie wiedzą, że są z Francji i wyprodukował je koncern PSA i się nie psują a elektryczno

> mechaniczne elementy, które w nich zdychają mają znaczek jakże "francuskiego" koncernu Bosch

> Silnik wycieraczek przedniej w XP i tylniej swego czasu w Partnerze

> A legendarne problemy z elektryką najczęściej dotyczą modelu 307, którego to BSI było regularnie

> zalewane wodą przez gówniane umiejscowienie na podszybiu i miało to miejsce do liftingu.

> pozdr.

> M.

no i tak między zdaniami co chwila do czegoś się przyznajecie, więc wcale tak różowo nie jest, kolega mnie wozi do pracy xp i owszem jedzie ale jakość tej jazdy jest koszmarna, czego by się nie złapać istniej ryzyko, że już zostanie w łapie.

Napisano

> no i tak między zdaniami co chwila do czegoś się przyznajecie, więc wcale tak różowo nie jest,

> kolega mnie wozi do pracy xp i owszem jedzie ale jakość tej jazdy jest koszmarna, czego by się

> nie złapać istniej ryzyko, że już zostanie w łapie.

Albo Ty jestes taki silny albo Twoj kolega nie dba o auto... smile.gif

Napisano

> ale co konkretnie? bo nie bardzo rozumiem...

Skoro twierdzisz że PSA ma niższe ceny niż Renault to weź dwa przykładowe auta w podobnym wieku i podobne klasowo - L2 i P407. I napisz co takiego jest droższego w L2.

Napisano

slepa uliczka

teraz przyjda narzekacze swifta i znowu bedziesz musial szukac innego...

w tym 207 z poczatku w zasadzie kwestia "zlej" ceny najwazniejsza byla

Napisano
  • Autor

> slepa uliczka

> teraz przyjda narzekacze swifta i znowu bedziesz musial szukac innego...

> w tym 207 z poczatku w zasadzie kwestia "zlej" ceny najwazniejsza byla

Akurat swift spodobał się ojcu i wiele osób go polecało.

Wątku o nim już nie zakładam bo zacznie się to samo.

Dlatego ryzykujemy zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> odniosłem się do tego:

> Quote:

> rozrzadu/silnika...

Khem. VW przyjmuje na klatę... stawiając masę warunków odnośnie serwisowania auta. Jeszcze jakiś czas temu potrafili się wypiąć na użytkowników 2.0TDi z ewidentną wadą fabryczną, brakiem jednej pieczątki w książce serwisowej.

Napisano

Ale tylko po 2010 roku wczesniejszych nie bierz pod uwage z powodu rdzy i usterek skrzyni. Nie we wszystkich egzemplarzach ale sie zdarza.

Napisano
  • Autor

> Ale tylko po 2010 roku wczesniejszych nie bierz pod uwage z powodu rdzy i usterek skrzyni. Nie we

> wszystkich egzemplarzach ale sie zdarza.

Tak myślałem hehe.gif

Dochodzi jeszcze hyundai i30.

opinię?

Napisano

> Kojarzę cenę 1,5 kpln. Jasne - kierownicę i airbaga demontuję 2x dziennie, przecież to czysta

> eksploatacja, jak poranne kasowanie błędów i wymiana alternatora w Fiacie.

No też uważam konstrukcję tego przełącznika za dramat, ale że airbaga i przełacznik jest łatwo wyjać to inna sprawa.

I chyba doczytałeś, że pisałem, że taka babranina nie dla każdego, normalnego usera to ma prawo wkurzyć.

> Drut & taśma technology ?

Prawie. Ważne, że skuteczne. I za 10zł a nie 1500zł.

Napisano

> Ten umierający przełącznik zespolny ma w XP ponad 350 kkm i działa a jest taki sam jak w innych

> modelach PSA między innymi w 207.

To kwestia szczęścia. Obejrzałem i przeanalizowałem konstrukcję tego przełącznika dokładnie.

Nie ma znaczenia przebieg. Jak już to jakiś wpływ może mieć ilość razy przekręcenia manetki świateł.

Ale głównie szczęście - zależy jak się dany egzemplarz manetki udał.

Elementem tej konstrukcji jest taśma drukowana, przyklejona do powierzchni plastikowej. Powinna stanowić płaszczyznę i byłoby wszystko ok, ale chyba zależy jak się przyklei - raz równiej raz nie - jak zacznie gorzej stykać wodzący po ścieżce krążek z wypustkami, to się zaczyna grzać, a potem to już krótka droga do upalenia.

To powinno być inaczej skonstruowane, ścieżki na taśmie są zbyt nieprzewidywalne. Albo krążek/stycznik powinien być bardziej sprężysty/elastyczny żeby dobrze stykał mimo nieidealności płaszczyny.

Napisano

> Dlatego nie wiem jak trzeba go traktowac, zeby to padlo po 100kkm.

Wystarczy zwyczajnie używać i mieć pecha.

> Moze jak ktos tym szarpie jak lewarkiem od biegow to faktycznie szybko sie zuzywa

Szarpanie nie ma tu nic do rzeczy.

Po prostu ten element to bubel jakie zdarzają się w motoryzacji.

Coś jak kluczyki w starszych Fordach, generalnie zużywały się szybciej niż kluczyki innych marek. Chociaż na pewno jakiejś części userii się nigdy nie popsuł.

Napisano

> Tak myślałem

> Dochodzi jeszcze hyundai i30.

> opinię?

Jak benzyna to brac i pogodzic sie z roznymi usterkami ale nie rdzewieje. I wiekszosc slabo wyposazone kila bedzie lepiej wyposazona.

Napisano

> Tak myślałem

> Dochodzi jeszcze hyundai i30.

> opinię?

Mój teść jeździ poliftowym kupiony jako nówka silnik 1.6 benzyna odpycha sie wystarczajaco. Ma wszystko co miec powinien pali przywoicie, w serwisie bywa tylko na okresowej wymianie oleju i filtrow nic wiecej go nie boli. natomiast z tego co widze tu bedzie wchodzic w gre wersje przed liftem i ta jest glosniejsza od swojego nastepcy. Hyundai popracowal nad wyciszeniem zecydowanie no i jest brzydsza. smile.gif

pozdr.

M.