Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z serii straciłem dziewictwo - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

> widocznie sprzedali Ci stary motocykl z zepsutym łożyskiem ramy

Rozumiesz człowieku, że prawdopodobieństwo wystąpienia shimmy w sprzęcie rozkolibany, zdezelowanym nie trzymającym geometrii jest większe niż w nowy, sprawnym? Co nie wyklucza wystąpienia tego zjawiska w każdym sprzęcie.

Napisano

> Ne brnij

A ty się nie kompromituj straszeniem ludzi shimmą! Większość motocyklistów widziała shimmy jak dupa niebo! Ile razy miałeś to zjawisko u siebie na kierownicy? Bo ja ANI RAZU mimo ponad 40-50 tys. km na moto. Ile razy słyszałeś o shimmy w motocyklu typu cruzer? Bo ja ani razu.

Napisano

> A ty się nie kompromituj straszeniem ludzi shimmą! Większość motocyklistów widziała shimmy jak dupa

> niebo! Ile razy miałeś to zjawisko u siebie na kierownicy? Bo ja ANI RAZU mimo ponad 40-50

> tys. km na moto. Ile razy słyszałeś o shimmy w motocyklu typu cruzer? Bo ja ani razu.

Moje Benyco Dark Star ma jedynie 212 km przejechanych ale shimmy jeszcze nie doświadczyłem zlosnik.gif Aczkolwiek na filmach na youtube kilka razy widziałem i to dość interesująco wyglądało wink.gif20.GIFok.gif

Napisano

> A ty się nie kompromituj straszeniem ludzi shimmą! Większość motocyklistów widziała shimmy jak dupa

> niebo! Ile razy miałeś to zjawisko u siebie na kierownicy? Bo ja ANI RAZU mimo ponad 40-50

> tys. km na moto. Ile razy słyszałeś o shimmy w motocyklu typu cruzer? Bo ja ani razu.

czy ja strasze? To Ty piszesz ze nie masz strachu przed prędkością, a jak Ci napisałem o shimie to mi piszesz ze mztce nie ma tego problemu...

Napisano
  • Autor

No i nie jest źle. Na pierwszej jeździe bałem się przekroczyć 40km/h, dziś było prawie 80 na liczniku zlosnik.gif I strachu jakiegoś wielkiego nie czułem. Ale adrenalinka była. Szybciej się nie dało, bo ulica mi się kończyła zlosnik.gif Znaczy może jakby umiejętności większe były to i szybciej by się dao ale nie szarżowałem smile.gif

Na następnych zajęciach redukcja z międzygazem. W teorii proste toto nie jest. Zobaczym jak w praktyce smile.gif

Napisano

> Ja piszę o moto dla ludzi. Widziałeś shimmy w MZ-tce? Widziałeś w GS 500? Widziałeś w Bandicie?

> Wiesz dlaczego? Bo te moto mają "ludzką" geometrię ramy i nie są podatne na tego typu

> atrakcje. Gdyby shimmy było czymś oczywistym to już dawno montowano by amorki warte do każdego

> moto, żeby nie narażać się na odszkodowania za wypuszczenie moto mogącego narazić na kalectwo

> jego użytkownika.

Spokój dziewczęta zlosnik.gif

Quote:

"W zależności od nawierzchni, warunków drogowych, prędkości, opon i zawieszenia, motocykl będzie wpadał w wibracje i shimmy oraz w kombinacje tych zjawisk. Każdy motocykl tak się zachowuje. To, z czego większość zawodników nie zdaje sobie sprawy jest fakt, że to shimmy jest konieczną składową charakterystyki pracy zawieszenia motocykla... Widelec po prostu musi poruszać się na boki... Nikt nie jest wystarczająco silny, aby temu zapobiec. W gruncie rzeczy jeśli kierowca próbuje powstrzymać ruchy widelca, motocykl natychmiast zaczyna wibrować gwałtownie i może całkowicie wymknąć się z poza kontroli."

„Jeżeli luźno trzymasz kierownicę, widelec będzie wychylał się na bok. Usztywnianie kierownicy sprawia, że wibracje przenoszone są poprzez ciało kierowcy na cały motocykl”

„Jeśli motocyklista jest usztywniony i próbuje kierować poprzez przeciwskręt, jego motocykl będzie wynoszony na zewnątrz”

Keith Code

W krótkich żołnierskich słowach - trzeba odpier.... się od kierownicy.

W kruzerach jest to dosyć łatwe, bo siedzisz jak na kiblu.

w sportach i nakedach masz ścisnąć bak udami i zaprzeć się o podnóżki na nie opierać się nadgarstkami o kierownicę.

Napisano

raz i wiecej nie chce tego miec

Napisano

> No i nie jest źle. Na pierwszej jeździe bałem się przekroczyć 40km/h, dziś było prawie 80 na

> liczniku I strachu jakiegoś wielkiego nie czułem. Ale adrenalinka była. Szybciej się nie

> dało, bo ulica mi się kończyła Znaczy może jakby umiejętności większe były to i szybciej by

> się dao ale nie szarżowałem

> Na następnych zajęciach redukcja z międzygazem. W teorii proste toto nie jest. Zobaczym jak w

> praktyce

Wszystko jest proste, kwestia tylko, żeby weszło w nawyk, żeby się na tym nie skupiać, bo w czasie jazdy nie ma czasu na skupianie się na "organicznych" kwestiach.

Napisano

> Ja piszę o moto dla ludzi. Widziałeś shimmy w MZ-tce? Widziałeś w GS 500? Widziałeś w Bandicie?

Ja widziałem zlosnik.gif

Co więcej, kilka razy ok.gif

2oo są mechanicznie tip-top. Niestety, przedni zawias w Bandicie 600, pomimo założenia sprężyn progresywnych i dbania o olej, nie nadaje się do "agresywnej" jazdy.

Napisano

Raz w ułęży jak się zatrzymałem to mi się nogi trzęsły jak kilkanaście sekund wcześniej kierownica crazy.gif

Napisano

> Raz w ułęży jak się zatrzymałem to mi się nogi trzęsły jak kilkanaście sekund wcześniej kierownica

Nie strasz, bo się tam wybieram grinser006.gif

Napisano

a czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi? zlosnik.gifniewiem.gif

Napisano

> a czy możecie mi wyjaśnić o co chodzi?

Męża zapytaj, może już miał skoro ostatnio blady wrócił wpysk.gif

Delikatne shimmy

Mniej delikatne - od 1:00

Napisano

Dziękuję Wam smile.gif

Napisano

Pielucha do wymiany, sam od oglądania prawie nie popuściłem... hehe.gif

Napisano

> Delikatne shimmy

Takie trochę mocniejsze doświadczyłem (ale nie aż tak, jak to drugie) - nie jest tak strasznie zlosnik.gif