Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkło w kuchni - czym kleimy?

Featured Replies

Napisano

Powinienem zapytac o to przed przyklejeniem. Niestety - będę kleił drugi raz, to mi się wiedza przyda. Na razie muszę wytłuć sciana.gif to co przykleiłem, bo klej odbarwił grafikę drukowaną na szybie frown.gif. Kilka stów psu w zad, ale zanim znów spieprzę kolejne grafiki, to może ktoś mi powie jak to przykleić... niewiem.gif

Napisano

Jakie szkło do czego chcesz przykleić ? Może warto zamówić z montażem ?

Napisano
  • Autor

> Jakie szkło do czego chcesz przykleić ? Może warto zamówić z montażem ?

No teraz na pewno rozważę taką opcję zlosnik.gif

Szkło z nadrukowaną od spodu grafiką chcę przykleić do ściany...do ściany w kuchni:) wink.gif

Napisano

> No teraz na pewno rozważę taką opcję

> Szkło z nadrukowaną od spodu grafiką chcę przykleić do ściany...do ściany w kuchni:)

ja szkło z nadrukiem kleiłem klejem LAKMA klej do luster . Polecił mi go sprzedawca szkła. Nic się nie odbarwiło.

Napisano

> No teraz na pewno rozważę taką opcję

> Szkło z nadrukowaną od spodu grafiką chcę przykleić do ściany...do ściany w kuchni:)

A stare odpadło bo puścił klej czy odpadły kawałki tynku a klej trzymał ? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A stare odpadło bo puścił klej czy odpadły kawałki tynku a klej trzymał ?

Trzyma się idealnie. Ale niestety klej odbarwił grafikę w kilku miejscach angryfire.gif i wygląda to paskudnie crazy.gif

Tak trochę jak by ktoś napluł w kilku miejscach zlosnik.gif

Napisano

A jak zamawiałeś szkło to zapytałeś się czym przykleić ? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A jak zamawiałeś szkło to zapytałeś się czym przykleić ?

Jak bym zapytał, to pewnie bym teraz nie pytał grinser006.gif

Napisano

> Jak bym zapytał, to pewnie bym teraz nie pytał

Czyżbyś użył silikonu sanitarnego?

"Fachowcy" mieli przykleić lustro w łazience. Dostali ch...je specjalny klej do luster. Oczywiście byli mądrzejsi i użyli silikonu.

Efekt? Lustro do zerwania, bo zrobiły się czarne mazaje.

Napisano

Zapytaj tam gdzie zamawiałeś szkło ponieważ spec klej do luster nie odbarwia luster ale tam jest jednak inna powłoka niż ten nadruk na szkle

Napisano
  • Autor

> Czyżbyś użył silikonu sanitarnego?

Nie...użyłem kleju montażowego, jakiś tytan czy mamut. Wcześniej kleiłem kamień wokół kominka na ten klej i stwierdziłem, że skoro kamień się trzyma, to szkło też się utrzyma zlosnik.gif. Mało tego - zrobiłem próbę na małym kawałki szkła, który w tym celu dostałem. Po godzinie nie było żadnych śladów, więc przykleiłem duże szkła. I wieczorem szlag mnie mało nie trafił sciana.gif bo pokazały się przebicia z kleju frown.gif

> Efekt? Lustro do zerwania, bo zrobiły się czarne mazaje.

No i ja też będę zamiawiał nowe szyby frown.gif

Napisano
  • Autor

> Zapytaj tam gdzie zamawiałeś szkło ponieważ spec klej do luster nie odbarwia luster ale tam jest

> jednak inna powłoka niż ten nadruk na szkle

Szkło to ja zamawiałem u szklarza, potem zawiozłem te szyby do kumpla, który ma drukarnię i maszyny do druku na szkle i wziął i wydrukował. Całe szczęście, że liczył po znajomości, to jestem w plecy "tylko" ok. 500zł, bo gdybym zamawiał normalnie to byłoby pewnie z 8 stów crazy.gif

Napisano

Musisz się zapytać kogoś oblatanego w temacie czym to kleić smile.gif Ja bym jednak nie obstawiał silikonu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz się zapytać kogoś oblatanego w temacie czym to kleić

Właśnie to robię grinser006.gif Przecież na AK wszyscy oblatani we wszystkim grinser006.gif

Napisano

> Powinienem zapytac o to przed przyklejeniem. Niestety - będę kleił drugi raz, to mi się wiedza

> przyda. Na razie muszę wytłuć to co przykleiłem, bo klej odbarwił grafikę drukowaną na

> szybie . Kilka stów psu w zad, ale zanim znów spieprzę kolejne grafiki, to może ktoś mi powie

> jak to przykleić...

Tylko Lakma. Nigdy nie odbarwiła żadnego lustra, lacobelu ani grafiki.

Napisano
  • Autor

> Tylko Lakma. Nigdy nie odbarwiła żadnego lustra, lacobelu ani grafiki.

ok.gif wypróbuję na następnych szybach wink.gif

Napisano

> wypróbuję na następnych szybach

A bez klejenia się nie obejdzie?

Jakby dać korytko listwę alu u dołu i u góry?

Coś jak to:

profile_alu_glaz_8mm.jpg

Przykręcić takie korytko do ściany u dołu i u góry, a potem wsunąć szybę?

Ew. korytko dać tylko u dołu, a szybę unieruchomić elementem przykręconym do górnych szafek?

Napisano
  • Autor

> A bez klejenia się nie obejdzie?

> Jakby dać korytko listwę alu u dołu i u góry?

> Coś jak to:

> Przykręcić takie korytko do ściany u dołu i u góry, a potem wsunąć szybę?

> Ew. korytko dać tylko u dołu, a szybę unieruchomić elementem przykręconym do górnych szafek?

Nie mam górnych szafek:

288303426-DSC_1039.jpg

więc listwa byłaby widoczna.

post-6413-14352529351347_thumb.jpg

Napisano

> Nie mam górnych szafek:

> więc listwa byłaby widoczna.

Ładnie, kurczę.

Napisano

ja mam szklo malowane na grafitowo, poczekaj chwile z tym klejem bo po montazu przez gosci od kuchni tez mialem plamy przez 2 dni, potem zniklo i kolor zostal. Lustro tez mi kiedys zalatwili kafelkarze i tutaj wyszlo bez sladow.

Co do zrywania moze przyklej na poprzednia warstwe?

U mnie szklo peklo w jednym miejscu i naklejono na nie druga warstwe. Moze byc tylko lipa bo nie masz szafek zeby to ukryc i trzeba mega idealnie przylozyc zeby nie bylo widac.

Napisano

Tylko silikon neutralny, szkło, lacobelle, lustra, wszystko na to kleimy i po latach nie żadnego problemu.

Napisano

> Nie...użyłem kleju montażowego, jakiś tytan czy mamut.

A mógłbyś podać dokładniej? Tak dla potomności wink.gif.

Ja kleiłem lustra do płytek i płyty meblowej silikonem neutralnym sanitarnym Den Braven. Jak dotąd trzymają się dobrze i nie ma przebarwień, ale lustro jest trochę lepiej zabezpieczone od tyłu.

Napisano

Też bede polecał Lakme , chłopaki koło mojego sklepu produkują od ponad 20 lat lustra i na obecną chwile tylko tego używaja

Napisano

> Szkło to ja zamawiałem u szklarza, potem zawiozłem te szyby do kumpla, który ma drukarnię i maszyny

> do druku na szkle i wziął i wydrukował. Całe szczęście, że liczył po znajomości, to jestem w

> plecy "tylko" ok. 500zł, bo gdybym zamawiał normalnie to byłoby pewnie z 8 stów

No to toć piszę żebyś pytał u źródła, czyli w tym przypadku u kolegi ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ładnie, kurczę.

Z daleka grinser006.gif

Z bliska jest masakra. Zresztą - foto tego nie oddaje, bo na żywo widać plamy nawet z daleka frown.gif

288304686-DSC_1041.jpg

288304686-DSC_1042.jpg

288304686-DSC_1043.jpg

post-6413-14352529362683_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> A mógłbyś podać dokładniej? Tak dla potomności .

> Ja kleiłem lustra do płytek i płyty meblowej silikonem neutralnym sanitarnym Den Braven. Jak dotąd

> trzymają się dobrze i nie ma przebarwień, ale lustro jest trochę lepiej zabezpieczone od tyłu.

Takiego czegoś nie używajcie do klejenia szkła z grafiką old.gifold.gif

288304692-DSC_1040.jpg

post-6413-14352529363159_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No to toć piszę żebyś pytał u źródła, czyli w tym przypadku u kolegi

facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gif

Kolega to ma drukarnię, a nie firmę do zabudowy kuchni grinser006.gif

Jak drukuje szkła, to ewentualnie je komuś wysyła, nigdy nie przykleja grinser006.gif

Napisano

> wypróbuję na następnych szybach

Oczywiście wiesz, że koło płyty grzewczej musisz mieć szkło hartowane cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście wiesz, że koło płyty grzewczej musisz mieć szkło hartowane

A po co? grinser006.gif Przecież to płyta indukcyjna. Przy gazowej, to się zgodzę.

Kilku znajomych ma od kilku lat indukcję + zwykłe szkło i nic się nie dzieje.

Napisano

> A po co? Przecież to płyta indukcyjna. Przy gazowej, to się zgodzę.

> Kilku znajomych ma od kilku lat indukcję + zwykłe szkło i nic się nie dzieje.

ale przecież to garnek a nie płyta oddaje Ci ciepło

(teraz zbaraniałem czy faktycznie mam hartowane wink.gif)

Napisano
  • Autor

> ale przecież to garnek a nie płyta oddaje Ci ciepło

> (teraz zbaraniałem czy faktycznie mam hartowane )

jeszcze się nie zdarzyło, by garnek rozgrzał się do czerwoności grinser006.gif

Napisano

Klej do luster.

W łazience mam zamontowane listwy szklane i ostrzegano mnie, żebym nie próbował przyklejać czym innym, bo będą plamy.

Napisano

> Kolega to ma drukarnię, a nie firmę do zabudowy kuchni

> Jak drukuje szkła, to ewentualnie je komuś wysyła, nigdy nie przykleja

Dalej Pawełku nie rozumiesz przesłania biglaugh.gif

Skoro kolega drukuje to zna materiał czyli powinien wiedzieć czym to potraktować żeby było dobrze, nie wchodziło w reakcję i nie wyłaziły plamy.

Wiadomym jest że lustra które jednak mają inną konstrukcję niż te nadruki jak potraktujesz takim wynalazkiem lub podobnym to również wylezą plamy dlatego używa się neutralnego.

ALE ponieważ ten nadruk podejrzewam że jest jakąś matową folią to wydaje mi się że również przy neutralnym wylezą plamy dlatego zasugerowałem żebyś podpytał kolegi który to drukuje bo powinien wiedzieć co nie wchodzi w reakcję.

Jak nie wie to podpytaj tutaj http://abglass.pl/page/o-nas.html

http://abglass.pl/gallery/show?dir=Panele+kuchenne

Napisano

> Oczywiście wiesz, że koło płyty grzewczej musisz mieć szkło hartowane

Niekoniecznie, od 14 lat moja niehartowana szyba wisi na ścianie przy kuchence i nic jej nie jest. Dodatkowo jest to szyba z wklejoną folią w środku i jak przytopiła się listwa narożna między blatem a szybą nic jej się nie stało. Nie ma co panikować.