Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co mi da zmiana pompy hamulcowej na większą?

Featured Replies

Napisano

Pomijając problem, który opisałem w innym wątku, z tym sobie poradzę na dniach, to mam inne pytanie.

Teraz to w sumie nie wiem jaką mam pompę, wg EPC Hondy podane jest 7"+8", czyli 7/8. Co mi da włożenie pompy z serwem 1"?

Z przodu mam założone trochę większe hamulce, w serii było 262mm, teraz 282mm, tył seryjny 262mm.

Jest sens? Bo mogę stosunkowo tanio zakupić po pełnej regeneracji taką pompę z serwem z Hondy Prelude i z tego co się zorientowałem, będzie pasować bez problemu, ewentualnie z Accorda VII też powinna podejść.

Napisano

> Pomijając problem, który opisałem w innym wątku, z tym sobie poradzę na dniach, to mam inne

Możesz założyć zaciski z większą średnicą tłoczka, lub dwutłoczkowe.

Napisano

> Teraz to w sumie nie wiem jaką mam pompę, wg EPC Hondy podane jest 7"+8", czyli 7/8. Co mi da

> włożenie pompy z serwem 1"?

Większe ciśnienie przy tej samej przyłożonej sile, skoro średnica wzrośnie.

> Z przodu mam założone trochę większe hamulce, w serii było 262mm, teraz 282mm,

A średnica tłoczków jest taka sama? Pytam, bo gdy ja zmieniłem tarcze, serwo, pompę i zaciski, to skutkiem większych tłoczków był większy skok pedału, ale większe tarcze, większe serwo i większa pompa dały rezultaty nieosiągalne fabrycznie w tym bolidzie grinser006.gif

> Jest sens? Bo mogę stosunkowo tanio zakupić po pełnej regeneracji taką pompę z serwem z Hondy

> Prelude i z tego co się zorientowałem, będzie pasować bez problemu, ewentualnie z Accorda VII

> też powinna podejść.

Na pewno nie zaszkodzi, a skoro i tak w tym grzebiesz, to może być tylko lepiej grinser006.gif

Napisano

> Ja już mam większe zaciski

To powinieneś uzyskać mniejszy skok tłoczków pompy, w konsekwencji skrócisz skok pedału hamulca.

Napisano
  • Autor

> A średnica tłoczków jest taka sama?

Średnica jest taka sama niestety - 54mm w przypadku Stream i w przypadku Civica.

Napisano

> Pomijając problem, który opisałem w innym wątku, z tym sobie poradzę na dniach, to mam inne

> pytanie.

> Teraz to w sumie nie wiem jaką mam pompę, wg EPC Hondy podane jest 7"+8", czyli 7/8. Co mi da

> Z przodu mam założone trochę większe hamulce, w serii było 262mm, teraz 282mm, tył seryjny 262mm.

> Jest sens? Bo mogę stosunkowo tanio zakupić po pełnej regeneracji taką pompę z serwem z Hondy

> Prelude i z tego co się zorientowałem, będzie pasować bez problemu, ewentualnie z Accorda VII

> też powinna podejść.

Robiłem kiedyś taką zamianę w swoim aucie. Jeśli wraz z większą pompą wrzucisz większe serwo, powinieneś być bardzo zadowolony. Większa pompa spowoduje, że pedał będzie twardszy i zdecydowanie lepiej będziesz czuł moment w którym hamulce już "konkretnie biorą". Pedał z takiego lekko gumowego stanie się twardy. Dzięki temu dużo fajniejsze jest "wyczucie" hamulców i poprawia się "dozowalność".

Większe serwo sprawi, że pedał hamulca będzie potrzebował mniejszej siły naciśnięcia, aby tak samo hamować, czyli w prostych słowach, będziesz miał wrażenie, że pedał hamulca lżej się wciska i ogólnie, że hamulce się poprawiły.

Dla mnie taka wymiana jak najbardziej wyszła na plus.

Napisano

> Większe ciśnienie przy tej samej przyłożonej sile, skoro średnica wzrośnie.

Ciekawe kiedy zmieniono prawa fizyki?

Napisano

Stary kombinujesz jakbyś tam miał 300KM a tam siedzi jedynie 1,4 grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Stary kombinujesz jakbyś tam miał 300KM a tam siedzi jedynie 1,4

W silniku nie ma co rzeźbić to może chociaż hamulce poprawić grinser006.gif a nóż widelec kiedyś włożę tam K20A1 ze Streama grinser006.gif

Napisano

> Większe ciśnienie przy tej samej przyłożonej sile, skoro średnica wzrośnie.

Jest dokładnie odwrotnie

Napisano

> Ciekawe kiedy zmieniono prawa fizyki?

Po ogłoszeniu wyników wyborów?

Napisano

> W silniku nie ma co rzeźbić to może chociaż hamulce poprawić a nóż widelec kiedyś włożę tam K20A1

> ze Streama

Wcześniej sprzedaż to auto ok.gif

Pamiętaj ładne ale i lekka gleba jak auto to koza i wystarczy nic więcej ok.gif

Napisano

> pytanie.

> Z przodu mam założone trochę większe hamulce, w serii było 262mm, teraz 282mm, tył seryjny 262mm.

> też powinna podejść.

wkładaj, pedał nie będzie tak wpadał w podłogę ok.gif

Napisano

> Jest dokładnie odwrotnie

No i masz rację waytogo.gif coś mi się pomerdało z siłownikiem i powierzchnią jego tłoczyska... niewiem.gifblagam.gif

Napisano
  • Autor

Na razie zmianę pompy i serwa odpuściłem na rzecz nowozakupionych przewodów w stalowym oplocie Hel ok.gif Zobaczę co da mi takie posunięcie smile.gif

Napisano

Myślę, że warto by było uporządkować wiedzę.

Jeżeli wymieniasz zaciski na mocniejsze, wielotłoczkowe bądź ogólnie rzecz biorąc mające większą powierzchnię tłoczków, to będziesz potrzebował przepchnąć przez układ hamulcowy większą objętość płynu hamulcowego. Do tego będzie Ci potrzebną pompa hamulcowa o większej średnicy.

Natomiast jeśli chcesz założyć "większe" serwo, to jedyna rzecz, na którą wpłyniesz, to "odczucie pedału hamulca" - może stać się bardziej miękki oraz zyskać lepsze wyczucie dozowania siły hamowania. Ale nadal, za samą siłę odpowiadać będzie kombinacja zacisków oraz średnicy pompy hamulcowej.

Mam nadzieję, że rozjaśniłem nieco.

Pozdreaux

Bartek

Napisano

> Na razie zmianę pompy i serwa odpuściłem na rzecz nowozakupionych przewodów w stalowym oplocie Hel

> Zobaczę co da mi takie posunięcie

Przewody hamulcowe w oplocie dadzą nie za wiele. Zadaniem oplotu jest walka z powiększającą się średnicą przewodu elastycznego w miarę zwiększania się ciśnienia w układzie (spowodowanego naciskaniem na pedał hamulca). Zastosowanie oplotu da CI tyle, że przewody hamulcowe będa przenosiły na zaciski ciśnienie generowane przez pompę, bez strat wywołanych "puchnięciem" przeowodów gumowych, czyli zwiększaniem ich objetości.

Jak chcesz mieć mocniejsze hamulce, to:

- zwiększ średnice tarczy i dobierz pod to zaciski (i klocki)

- zwiększ wydajność zasilania ukł hamulcowego = pompa + wspomaganie

- czasami samo wspomaganie daje sobie radę ze zmienioną średnicą zacisków

Napisano

Do Twojego zestawu obowiązkowo 1". Pedał hamulca będzie twardszy, lepiej wyczuwalny.

Napisano
  • Autor

> Do Twojego zestawu obowiązkowo 1". Pedał hamulca będzie twardszy, lepiej wyczuwalny.

Niby tak, w 5g i 6g jeżdżą na 15/16 albo na 1" przy hamulcach 282/262. Z drugiej strony w cięższym Streamie przy 282/282 siedzi pompa 15/16, więc sam nie wiem. Z tego co znalazłem to u mnie powinna też być 15/16 ale nie widzę tego na pompie.

Pompa to widzę, że ta sama jest w EP3 za to serwo inne. EP3 ma przód 300mm, tył 260mm, może samo serwo w tym wypadku podmienić i byłoby jak w oryginale. Ta pompa z Preludy ma wyprowadzenia z drugiej strony, musiałbym dać krótkie odcinki miedzianych. hmm.gif

Napisano

> Niby tak, w 5g i 6g jeżdżą na 15/16 albo na 1" przy hamulcach 282/262. Z drugiej strony w cięższym

> Streamie przy 282/282 siedzi pompa 15/16, więc sam nie wiem. Z tego co znalazłem to u mnie

> powinna też być 15/16 ale nie widzę tego na pompie.

> Pompa to widzę, że ta sama jest w EP3 za to serwo inne. EP3 ma przód 300mm, tył 260mm, może samo

> serwo w tym wypadku podmienić i byłoby jak w oryginale. Ta pompa z Preludy ma wyprowadzenia z

> drugiej strony, musiałbym dać krótkie odcinki miedzianych.

Sama pompa nic tu nie zmieni poza lepszym dozowaniem siły hamowania. Mam w Stilo pompę 22,2mm, tarczę przód od cięższego diesla 284mm i hebel taki, że każdy nowy kierowca przy pierwszym hamowaniu ląduje na kierownicy. Generalnie u mnie problemem są opony w tym momencie, bo uruchomić ABS to mogę przy dużych prędkościach na suchej drodze nie używając wielkiej siły na pedale.

Napisano
  • Autor

Mowa jest o zestawie pompa+serwo. ok.gif Tylko skoro w CTR jest ta sama pompa a jedynie serwo inne i to przy jeszcze większym heblu z przodu to nie wiem czy jest sens wkładać większą pompę z innego modelu, a po prostu kupić używany zestaw z CTR i założyć tylko serwo. Ja mam pompę 23,81.