Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AUDI A4 B8 1.8/2.0 TFSI

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Accord 2.4 noPB?

Mniej mi się buda podoba

Gust... wiadomo grinser006.gif

A MB W204? hmm.gif

Napisano

> Mniej mi się buda podoba

> Gust... wiadomo

> A MB W204?

A uporali sie z ruda w W204? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Honda Accord?

Jak wcześniej. Na upartego by wziął, ale szału nie ma oslabiony.gif

>Subaru Legacy?

Odpada

>Saab 9-5NG Aero?

Poza budżetem

>Laguna GT

Królową lawet?

Co prawda COUPE jeszcze daje radę, ale sedan zdecydowanie mi się nie podoba. Poza tym boje się maskarycznej utraty wartości

> Audi jest fajne - ale żaden prestiż jak wymienisz dwa razy silnik przez okres użytkowania

No tutaj ciężko Ci odmówić racji

Napisano
  • Autor

> A uporali sie z ruda w W204?

No i masz smirk.gif

Takie to właśnie szukanie używki

Trzeba pól internetu przekopać, a potem i tak wyjdzie, ze trzeba szukac czegoś innego bo to lub tamto się sypie na potęgę

Wychodzi na to, że może lepiej brac w ciemno spy.gif

Napisano

> Te statystyki to próba wśród twoich znajomych?

znajomy serwisuje skody i wiem ile tego robi;

- tloki z pierscieniami;

- rozrzady;

- zatarte walki rozrzadu oraz uszkodzone napedy pomp wysokiego cisnienia

Najczesciej silniki 1.8 lub 2.0 w skodach, VW i AUDI

Napisano

> Królową lawet?

> Co prawda COUPE jeszcze daje radę, ale sedan zdecydowanie mi się nie podoba. Poza tym boje się

> maskarycznej utraty wartości

Akurat Lagune 3 z tego co się słyszy jest bardzo solidnym autem.

Mi sie podoba kombiak GT zlosnik.gif Sedan nie bardzo.

A utrata wartość to fakt - audi z powodu wiecznego mitu Vaga w naszym kraju będzie trzymać cenę lepiej.

W204 nie ma problemu z rudą z tego czytałem na forach smile.gif

C250 z automatem grinser006.gif

A nad Volvo nie myślałeś jakimś?

Napisano
  • Autor

> Akurat Lagune 3 z tego co się słyszy jest bardzo solidnym autem.

Nie neguje, ale też specjalnie nie chciałbym tego weryfikować osobiście grinser006.gif

> Mi sie podoba kombiak GT Sedan nie bardzo.

Gust to wiadomo grinser006.gif

> A utrata wartość to fakt - audi z powodu wiecznego mitu Vaga w naszym kraju będzie trzymać cenę

> lepiej.

Dlatego kupując coś z VAGa lub BMW jest mała szansa, że na tym sporo stracisz przy odsprzedaży. A na pewno mniej niż na takim francuzie

Inna sprawa ile w to włożysz, no ale co byś nie kupił to zawsze coś włożysz oink.gif

> W204 nie ma problemu z rudą z tego czytałem na forach

> C250 z automatem

> A nad Volvo nie myślałeś jakimś?

S60 po lifcie mi się podoba, ale jest poza budżetem, więc nawet sobie głowy nie zawracam

Napisano

> A utrata wartość to fakt - audi z powodu wiecznego mitu Vaga w naszym kraju w naszym kraju będzie trzymać cenę

> lepiej.

ale bzdury opowiadasz facepalm%5B1%5D.gif

zobacz sobie ceny audi w Niemczech czy UK.

Napisano

> No dobrze, ale mowa jest o zakupie używki.

> Jak sobie teraz wyobrażasz tą cała procedurę?

> Pojadę do sprzedającego pozaślepiam mu co potrzeba i powiem, że wróce za 1000km zobaczyć co i jak i

> jak nic nie ubyło to możemy przechodzić do dyskusji o cenie?

pytałeś jak to robi ASO, więc Ci odpowiedziałem że robi właśnie tak a nie inaczej

Napisano

> Nie dolewałem tyle, to cytat z instrukcji 1.8 TSI z Passata.

Tylko że ta "norma" wcale nie jest "normą w rzeczywistości".

Napisano

> A utrata wartość to fakt - audi z powodu wiecznego mitu Vaga w naszym kraju będzie trzymać cenę

co z tego że można dostać więcej przy sprzedaży, jak trzeba więcej wyłożyć przy kupnie

inne marki kwotowo tracą zbliżone wartości a często wręcz można niemile się zaskoczyć ile traci kwotowo tzw. premium, takie np Renault TANIO się sprzedaje bo TANIO się kupuje a nie dlatego że nie trzyma wartości, ludzie myślą że jak sprzedadzą Audi za X lat za 30% więcej niż Renault to Audi trzyma wartość, zadziwia mnie ta ekonomia spineyes.gif

takie używane Audi to nawet gorzej dla kupującego niż Renault: bo zwrot przy sprzedaży (czyli to mityczne trzymanie wartości) jest odłożone w czasie, a wyłożyć dużo więcej niż np za Renault trzeba TU I TERAZ

Napisano

> znajomy serwisuje skody i wiem ile tego robi;

No to świetne statystyki - znajomy naprawia silniki i tylko jeden z nich był sprawny.

Pewnie w rzeczywistości też 1 na 15 jest sprawny - jaki inny wniosek mógłby być?

Napisano

> No to świetne statystyki - znajomy naprawia silniki i tylko jeden z nich był sprawny.

> Pewnie w rzeczywistości też 1 na 15 jest sprawny - jaki inny wniosek mógłby być?

wiesz akurat robie w tej branzy i wiem jakie bolaczki maja silniki grupy VAG. Niestety pancernosc VW etc sie skonczyla a co rok to silniki maja gorsze, drozsze w utrzymaniu oraz kiepsko zaprojektowane, po kosztach. Niestety do takiej sytuacji koncerny zostaly zmuszone przez pseudo oszołomo ekologów. A co do informacji odnośnie uszkodzeń to są moje spostrzezenia co do ilości. Ale osobiscie nie widzialem tych silników ktore nie braly oleju, procz jednego od kolegi co jezdzi nowym superb z 2015r.

Napisano

> co z tego że można dostać więcej przy sprzedaży, jak trzeba więcej wyłożyć przy kupnie

> inne marki kwotowo tracą zbliżone wartości a często wręcz można niemile się zaskoczyć ile traci

> kwotowo tzw. premium, takie np Renault TANIO się sprzedaje bo TANIO się kupuje a nie dlatego

> że nie trzyma wartości, ludzie myślą że jak sprzedadzą Audi za X lat za 30% więcej niż Renault

> to Audi trzyma wartość, zadziwia mnie ta ekonomia

> takie używane Audi to nawet gorzej dla kupującego niż Renault: bo zwrot przy sprzedaży (czyli to

> mityczne trzymanie wartości) jest odłożone w czasie, a wyłożyć dużo więcej niż np za Renault

> trzeba TU I TERAZ

Wreszcie jakiś głos rozsądku ok.gif

Napisano

> wiesz akurat robie w tej branzy i wiem jakie bolaczki maja silniki grupy VAG.

Nie przeczę. Ale żeby rzetelnie oszacować, jaki procent tych silników ma wady, należałoby też wiedzieć cokolwiek o liczbie sprawnych. Bo jeżeli masz do czynienia tylko z uszkodzonymi, to taka statystyka jest - delikatnie mówiąc - niedokładna.

Napisano

> Nie przeczę. Ale żeby rzetelnie oszacować, jaki procent tych silników ma wady, należałoby też

> wiedzieć cokolwiek o liczbie sprawnych. Bo jeżeli masz do czynienia tylko z uszkodzonymi, to

> taka statystyka jest - delikatnie mówiąc - niedokładna.

ok.gif

Zgodze sie z Tobą, ale też w kręgu mechanikó z któymi współpracuje niespotkałem się z pozytywnymi opiniami. Dotyczy to aut sciaganych z zagranicy oraz krajowych u jednego wlasciciela. Same takie informacje czesto dostaje z serwisu VW/SKODA. Więc coś jest na rzeczy niewątpliwie.

Napisano

> Tylko że ta "norma" wcale nie jest "normą w rzeczywistości".

To jest dopuszczalne zużycie oleju przez silnik. Każde zużycie poniżej tej wartości jest normalne i nie ma o co kruszyć kopii IThankYou.gif

Przy 'braniu' większym niż norma można próbować drogi oficjalnej (plombowanie, ważenie, mierzenie, itp.). Nie zawsze z pozytywnym skutkiem wink.gif

I nie mówię, że to złe silniki. TTTM i już smile.gif