Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Migające czerwone

Featured Replies

Napisano

IMO fajna sprawa w tym RPA. Jeśli są jakieś prace na skrzyżowaniu, bądź cokolwiek co utrudnia ruch, jest migające czerwone, co oznacza - STOP, podobnie jak znaki. Nie trzeba ich ustawiać. U nas podobna sytuacja może wystąpić, ale wówczas stosowane jest migające żółte. Nie nakazuje ono zatrzymania się...

Takie tam pierwsze wrażenia z jazdy po RPA smile.gif

Napisano

Może niekoniecznie związane z Twoją wypowiedzią ale..

Na Ukrainie zielone światło zanim zgaśnie, miga trzy razy i dopiero potem zapala się żółte. Moim zdaniem dobre rozwiązanie, szczególnie że montują nam coraz więcej fotoradarów rejestrujących przejazd na czerwonym świetle.

Napisano

> Może niekoniecznie związane z Twoją wypowiedzią ale..

> Na Ukrainie zielone światło zanim zgaśnie, miga trzy razy i dopiero potem zapala się żółte. Moim

> zdaniem dobre rozwiązanie, szczególnie że montują nam coraz więcej fotoradarów rejestrujących

> przejazd na czerwonym świetle.

Szkoda że tak nie robią frown.gif

Napisano

> Szkoda że tak nie robią

Ja bym byl za licznikiem sekund do zmiany swiatla. Pare razy przez takie skrzyżowanie jechałem i chwale sobie. Nie trzeba caly czas czatowac kiedy będzie zielone i wiesz za ile będzie czerwone

Napisano

> Ja bym byl za licznikiem sekund do zmiany swiatla. Pare razy przez takie skrzyżowanie jechałem i

> chwale sobie. Nie trzeba caly czas czatowac kiedy będzie zielone i wiesz za ile będzie

> czerwone

Tak, licznik jest jeszcze lepszym rozwiązaniem. Wymaga jednak dodatkowego urządzenia. Myślę, że migające zielone byłoby znacznie prostsze w realizacji

Napisano

> Szkoda że tak nie robią

Wtedy zyski z mandatów byłyby mniejsze. A chyba nie chciałbyś tego państwu zrobić!

Napisano

> Ja bym byl za licznikiem sekund do zmiany swiatla. Pare razy przez takie skrzyżowanie jechałem i chwale sobie. Nie trzeba caly czas czatowac kiedy będzie zielone i wiesz za ile będzie czerwone

Bardzo popularna sprawa w byłym ZSRR. Tyle, że to nie sprawdza się w przypadku sygnalizacji sterowanej dynamicznie.

Napisano

> Ja bym byl za licznikiem sekund do zmiany swiatla. Pare razy przez takie skrzyżowanie jechałem i

> chwale sobie. Nie trzeba caly czas czatowac kiedy będzie zielone i wiesz za ile będzie

> czerwone

Bardzo fajne rozwiązanie wink.gif nie trzeba cisnąc aby zdążyć grinser006.gif

Napisano

> Wtedy zyski z mandatów byłyby mniejsze. A chyba nie chciałbyś tego państwu zrobić!

Oczywiście że chciałbym uzbroj_zlo.gif

Napisano

> to nie sprawdza się w przypadku sygnalizacji

> sterowanej dynamicznie.

A to niby czemu? niewiem.gif

Napisano

> Myślę, że

> migające zielone byłoby znacznie prostsze w realizacji

I pomyśleć, że 30 lat wstecz było i w PRL-u, teraz, niestety, nie ma... beksa.gif

Napisano

> I pomyśleć, że 30 lat wstecz było i w PRL-u, teraz, niestety, nie ma...

Jak bywałem z rodzicami w dzieciństwie (lata 80te) w Krakowie to pamiętam, że była zielona fala, były wyświetlacze, które pokazywały z jaką trzeba jechać prędkością, żeby przejechać bez zatrzymywania.

Widać obecna technologia nie pozwala na takie rozwiązania, lepiej żeby ludki stały w korkach, spalały paliwo i generowały dochód do budżetu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A przypadkiem kiedyś w Polsce sygnalizatory tak nie działały?

3 mignięcia i dopiero później pomarańczowe i czerwone...

Napisano

> A przypadkiem kiedyś w Polsce sygnalizatory tak nie działały?

> 3 mignięcia i dopiero później pomarańczowe i czerwone...

Tak było. Tak samo, jak były systemy wyliczające optymalną prędkość, liczniki czasu trwania poszczególnych faz świateł (to w sumie się spotyka w przypadku świateł o zadanej długości faz.

Napisano

> Może niekoniecznie związane z Twoją wypowiedzią ale..

> Na Ukrainie zielone światło zanim zgaśnie, miga trzy razy i dopiero potem zapala się żółte. Moim

> zdaniem dobre rozwiązanie, szczególnie że montują nam coraz więcej fotoradarów rejestrujących

> przejazd na czerwonym świetle.

W Austrii coś takiego widziałem dobre 10 lat temu, bdb rozwiązanie!

Napisano

> A to niby czemu?

A to dlatego, że w momencie rozpoczęcia nadawania światła zielonego nie wiadomo jeszcze ile będzie się świeciło - dopiero natężenie ruchu wysteruje długością "zielonego". Dla przykładu: włączenie zielonego na 30 sekund (licznik pokazywałby 30 sek.), po upłynięciu 10 sekund okazałoby się, że ruch jest znikomy i wówczas komputer skraca "zielone" i włącza żółte i potem czerwone (a na liczniku zielonego byłoby 20 sek.).

Napisano

> IMO fajna sprawa w tym RPA. Jeśli są jakieś prace na skrzyżowaniu, bądź cokolwiek co utrudnia ruch,

> jest migające czerwone, co oznacza - STOP,

W USA jest tak samo.

HanYs

Napisano

> czerwone

City of Chicago ma takie rozwiązanie na większości głownych dróg.

Sprawdza się to nieźle ,bo z reguły są tam fotoradary na przejazd na czerwonym świetle.

Jedynym problemem jest to ,że czas żóltego światła jest ewidentnie zaniżony w sosunku do stanowych przepisów.

http://www.slate.com/blogs/the_slatest/2...ew_tickets.html

HanYs

Napisano
  • Autor

> W USA jest tak samo.

Dla Europejczyka, który pierwszy raz w życiu jedzie autem po lewej stronie, a następnie wjeżdża na takie skrzyżowanie to jest niezły szok grinser006.gif

Powoli zaczynam ogarniać ten rodzaj ruchu, ale nie wyrobiłem sobie jeszcze opinii, który jest lepszy grinser006.gif

Napisano

> Dla Europejczyka, który pierwszy raz w życiu jedzie autem po lewej stronie, a następnie wjeżdża na

> takie skrzyżowanie to jest niezły szok

> Powoli zaczynam ogarniać ten rodzaj ruchu, ale nie wyrobiłem sobie jeszcze opinii, który jest

> lepszy

Nie dziwię się. Pamiętam jak się zachowywałem po przylocie do USA zlosnik.gif

Inny świat ale to temat na HP wink.gif

HanYs

Napisano

> Pomyśl

Ach... już wiem: tu chodzi o licznik grinser006.gif a ja z niewiadomych przyczyn nawiązałem do migającego zielonego przed żółtym... niewiem.gifmlot.gif teraz wszystko jasne.

Napisano

> Ach... już wiem: tu chodzi o licznik a ja z niewiadomych przyczyn nawiązałem do migającego zielonego przed żółtym... teraz wszystko jasne.

Dokładnie 20.GIF