Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda. Olej przekładniowy.

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który olej będzie najlepszy?

• OEM Honda MTF
      95%
      20
    • Motul Motyl Gear 10W40
      0%
      0
    • Amsoil Manual Synchromesh Transmission Fluid 5W-30
      4%
      1

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Napisano

Chciałbym poznać opinię, głównie Hondziarzy, ale też nie tylko. Najwięcej osób wybiera oryginalny olej przekładniowy MTF, są też zwolennicy Motula, który jest sporo tańszy od oryginału. W cenie oryginału można kupić Amsoil, którego chwalą przede wszystkim na amerykańskich forach.

Będę wymieniał u siebie sprzęgło, więc 2L oleju trzeba kupić. Łożyska w skrzyni u mnie jak na razie mają się dobrze mimo przebiegu prawie 185kkm, a niestety jest to bolączka Hondy Civic VII generacji i raczej każda z nich miała lub będzie miała wymieniane łożyska.

Napisano

brałbym ten w najładniejszym opakowaniu.

Napisano

co ile wymieniasz olej w skrzyni? ja bym nie ryzykowal w  hondzie i lal MTF

Napisano

jak łożyska w porządku to lej MTF, jak są wyje... to będzie szum bo MTF to dość rzadki olej 

Napisano

Mam to samo auto z identycznym przebiegiem. Przy 160kkm zalałem MTFa. Na razie cisza.

Napisano
  • Autor

Wcześniej lany był MTF, po opiniach na temat AMSa czy Motula widzę, że praca skrzyni jest dużo lepsza, tylko że Amsoil to 5W30 a Motul 10W40, oba przeznaczone do skrzyń Hondy. Fabryczny MTF ma około 10W30 z tego co zdążyłem wyczytać i jest to olej mineralny...

Napisano
  • Autor

co ile wymieniasz olej w skrzyni? ja bym nie ryzykowal w  hondzie i lal MTF

Co 60kkm zmieniany był olej na MTFa.

Napisano

Trudno doradzic. Wiele zlego slyszy sie o skrzyniach hondy...

Do skrzyni AT subaru leje zamiennik bo jest 3 razy tańszy. Tyle że te skrzynie uchodzą za pancerne i mało wrazliwe na nieASO olej

Napisano

U mnie dwie hondy jeżdzą na MTF, nie zauważyłem ani plusów, ani minusów po wymianie, za dwa litry u sprawdzonego sprzedawcy i z kuponem 20pln zapłacisz koło 100pln z wysyłką.

Napisano
  • Autor

Trudno doradzic. Wiele zlego slyszy sie o skrzyniach hondy...

Do skrzyni AT subaru leje zamiennik bo jest 3 razy tańszy. Tyle że te skrzynie uchodzą za pancerne i mało wrazliwe na nieASO olej

W VII generacji te skrzynie były dość słabe, tzn. słabe jak słabe, one zniosą naprawdę wiele, tyle że łożyska (chyba dokładnie 2 sztuki) zaczynały hałasować przy różnych przebiegach, czasem jeszcze w okresie gwarancyjnym. W V i VI generacji Civica nic takiego się nie działo, przynajmniej u mnie.

Napisano

Jeszcze jest Texaco MTF94 generalnie do skrzyń Rovera, ale polecany też do Hondy.

A tak z ciekawości, czy ktoś testował co się z takimi skrzyniami dzieje po zalaniu np. dobrej jakości 75W90 GL4 jak do europejczyków ?

Napisano
  • Autor

Niektórzy jeździli na Motulu Gear 300, to jest 75W90 i też chwalili, ale auta użytkowane były w bardziej sportowym trybie. Opieram się oczywiście na Hondzie.

Skrzynie hondowskie to i na silnikowym 10W40 normalnie pracują, ale jak taka eksploatacja wychodzi w dłuższym czasie (jakieś 20-40kkm) to nie mam pojęcia.

Tutaj ludzie piszą na czym jeżdżą i jakie są ich spostrzeżenia:

http://www.8thcivic.com/forums/civic-si/127389-mtf-thread-end-all-mtf-threads.html

Edytowane przez analyzer64

Napisano

A jak te gęstości silnikowe mają się to tych typowych dla olei przekładniowych?

A w ogóle lanie olejów silnikowych do skrzyń biegów to norma dla hondy czy tylko dotyczy nowych modeli, łada samara miała też olej silnikowy w skrzyni :)

Napisano

raczej nie dotyczy wszystkich aut bo np. do Uno zalecają 80W90 a do 147 75W90 ;]