Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A8 D2

Featured Replies

Napisano

Jak myślicie jaka jest odpowiednia cena za egzemplarz 4.2 V8 w miarę nadający się do jazdy ? Ceny jak na takie auto poniżej 10k wydają się podejrzane ?

Napisano

Jak myślicie jaka jest odpowiednia cena za egzemplarz 4.2 V8 w miarę nadający się do jazdy ? Ceny jak na takie auto poniżej 10k wydają się podejrzane ?

Żadna. Cena zakupu, to tylko początek wydatków. Uszczelnienie silnika, wymiana rozrządu, wymiana tarcz hamulcowych, naprawa skrzyni biegów wystarczy, by spokojnie przekroczyć kwotę 10 kzł.

Napisano

Ale automaty nie psują się raz do roku. A piszesz jakby to była wymiana oleju. Uszczelnienie silnika to też niecodzienność.

W golfie 4 z automatem te same czynności czyli to koszt pewnie 6-8 tyś zł.

Napisano

Taaa, koszty w limuzynie klasy E i w kompakcie zbliżone? Silnik w A8 będzie miał dwa razy więcej cylindrów, głowic i wszystkiego co z tym związane. Skrzynia też nie będzie taka sama.

Kiedy ludzie się nauczą, że niskie ceny sprzedaży takich luksusowych wózków wynikają tylko i wyłącznie z nieuchronnie zbliżającego się momentu, gdy trzeba taczkę złotówek wsypać w tę świnkę-skarbonkę?

Napisano

Nie zrozumiałeś mojej intencji. Oczywiście że limuzyna będzie dużo droższa w serwisowaniu od kompakta. Tu nie ma w ogóle o czym mówić.  Przyjmuje że, ktoś kto decyduje się na taki krok wie o tym dobrze. Ale kolega kaczorek79 wymienił kilka poważnych napraw jakby to były klocki hamulcowe które wymienia się co pewien okres. 

Napisano

Ale automaty nie psują się raz do roku. A piszesz jakby to była wymiana oleju. Uszczelnienie silnika to też niecodzienność.

W golfie 4 z automatem te same czynności czyli to koszt pewnie 6-8 tyś zł.

Bo widzisz, nie widziałem V8 w Audi, z którego nie leciało z każdej strony (mowa o oleju), a awarie ASB w tym konkretnym modelu, to właśnie zdarzają bardzo często (brak wstecznego biegu, tryb awaryjny).

Napisano

Mam znajomego i o kolejnej a8 słyszałem, ze remont skrzyni to normalka wiec cos w tym jest...

Napisano

Czołem.

Nie ma takiej ceny, ale poniżej 10 tyś raczej pewne, że dołożysz i to sporo. Choć oczywiście nie wykluczam trafienia zadbanego egzemplarza.

Silnik raczej nie będzie sprawiał problemu, napęd quattro również. :ok:

Skrzynia a i owszem może klęknąć – u mnie po 310 tysiącach (tiptronic) – naprawa razem z regeneracją (nowy konwerter itp.) 5,5 tyś.

Tarcze hamulcowe przednie TRW około 300zł za sztukę, tarcze hamulcowe tylne TRW około 127zł za sztukę klocki przednie TRW 249zł za komplet, klocki tylne TRW 90zł za komplet,

Olej – wchodzi 7 i pó litra, więc wymiana razem z filtrem to około 350 złotówek.

Także zakup poniżej 10 tysi można sobie pogdybać. :chipsy:

Jeśli jesteś poważnie zainteresowany ty modelem to polecam zakup bezpośrednio w Szwajcarii lub Austrii. Jeśli tylko jako „alternatywa dla golfa” to odradzam. U nas to już raczej zajeżdżone egzemplarze.

Napisano

Bo widzisz, nie widziałem V8 w Audi, z którego nie leciało z każdej strony (mowa o oleju), a awarie ASB w tym konkretnym modelu, to właśnie zdarzają bardzo często (brak wstecznego biegu, tryb awaryjny).

bardzo często znaczy po 400k km i więcej nalotu... no naprawdę często.

tam akurat montują dobry model ZF... a opinie powielane jak przez Ciebie, wynikają z tego że te auta są już pełnoletnie. przy czym należy też wspomnieć że naprawa ich to żaden problem dla całej floty warsztatów od skrzyń, bo to model wsadzany w wielu markach i znany mechanikom.

oczywiscie cena też nie jest jak za klocki :)

Napisano

10 tys to mało. będzie miał spawane aluminium na wyposażeniu :)

zapisz się na http://www.a8team.pl/. tam wszystko co trzeba wyczytasz, a może i kupisz od klubowicza.

osobiście też stałem przed takim dylematem zakupowym i po badaniach rynku, właścicieli, podaży zdecydowałem się na E38. I nie żałuję od ponad 4 lat. D2 trąci trochę (lub nawet mocno) Golfem w środku... 

Napisano

tam akurat montują dobry model ZF... a opinie powielane jak przez Ciebie, wynikają z tego że te auta są już pełnoletnie. przy czym należy też wspomnieć że naprawa ich to żaden problem dla całej floty warsztatów od skrzyń, bo to model wsadzany w wielu markach i znany mechanikom.

No właśnie kolega kupił parę lat temu, zrobił (włożył chyba 8 kzł). Od tej pory jeździ, zrobił tym autem ponad 100kkm i nie słyszałem o awariach. Więc chyba nie jest tak źle. Tyle że koszty nie są na poziomie Matiza i do tego trzeba się przyzwyczaić. I rzeczywiście trąci Golfem :)

Napisano

Kilka uszkodzonych asb w d2 v8 widziałem, jak te auta miały najwyżej 8 lat. Dobry zf i owszem, w silniku 2.8 nie sprawiał problemów, ale moment obrotowy v8 nie sprzyjał tej skrzyni często już między 200-300 kkm. Jeśli według Ciebie małym problemem jest wyłożyć ponad 50% wartości auta na samą naprawę skrzyni, to jak najbardziej to rozumiem i nię będę więcej tłumaczył, że takich aut nie kupuje się do jeżdżenia na co dzień.

Napisano

Jeśli masz 10 tys na samochód to daj sobie spokój. Przy kwocie 2x większej możesz zacząć się rozglądać, na zasadzie-pojechać obejrzeć parę igieł po 13-15, potem po 17 a potem po 19-20, różnicę zobaczysz gołym okiem. Bardzo dużo zniszczonych egzemplarzy. Zupełnie olałbym polski rynek, wielu napalonych młodziaków je kupowało, a potem zderzenie z rzeczywistością i naprawianie poniżej przyzwoitości, które się potem mści i okazuje się, że nagle trzeba wsadzić w auto mnóstwo $$$. 

Jeśli faktycznie szukasz dla siebie w miarę dobrego egz to wyjazd do A czy De i samodzielnie sobie sprowadź jakiś serwisowany egz z 300-350 tys, wyjdzie Cię to finalnie taniej niż kupić jakiegoś druta.

Napisano

Kilka uszkodzonych asb w d2 v8 widziałem, jak te auta miały najwyżej 8 lat. Dobry zf i owszem, w silniku 2.8 nie sprawiał problemów, ale moment obrotowy v8 nie sprzyjał tej skrzyni często już między 200-300 kkm. Jeśli według Ciebie małym problemem jest wyłożyć ponad 50% wartości auta na samą naprawę skrzyni, to jak najbardziej to rozumiem i nię będę więcej tłumaczył, że takich aut nie kupuje się do jeżdżenia na co dzień.

tak to mały problem. wystarczy wyjść ze stanowiska ze wartość auta nie ma tu nic do rzeczy... czy jak kupisz trupa za 2 tys PLN, to znaczy że 1 roboczodzień warsztatu, który spędza nad nim czas ma kosztować 50 PLN? :)

ten sam ZF (w wersji bez A - bez quattro) jest montowany w E38 gdzie masz tak samo V8 o kilkanascie koni słabsze. nie sprawia problemów ponad to czego można się spodziewać (sprawia natomiast w 40d i temu nikt nie przeczy, ale tam jest moment vs v8 absurdalny) - pad automatu po kilkuset tys km, to nie jest "słaba strona" tego elementu... a normalna eksploatacja.