Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płyn chłodniczy a ponowne wykorzystanie.

Featured Replies

Napisano

Jest sobie płyn chłodniczy który stał w misce jedną dobę po spuszczeniu z chłodnicy w Fiacie (pomaranczowo-czerwony płyn). Czy można go wlać i użyć czy zaszły jakieś niekorzystne reakcje z powietrzem ?

Napisano

pytanie ile był w chłodnicy?

może zdała by się wymiana na nowy

Napisano
  • Autor

pare lat był ale miałem auta z płynem po 10 lat i nigdy nie doswiadczylem negatywnych skutków więc dla mnie wymiana płynu tylko ze względu na wiek to zalecenie producentów a nie praktyka która może przynieść jakieś plusy. Płyn po spuszczeniu był czysciutki.

Napisano

ale może nie ma tych wartości, które powinien posiadać.

5 litrów płynu nie kosztuje dużo - choćby taki DYNAGEL 2000

Napisano

Jest sobie płyn chłodniczy który stał w misce jedną dobę po spuszczeniu z chłodnicy w Fiacie (pomaranczowo-czerwony płyn). Czy można go wlać i użyć czy zaszły jakieś niekorzystne reakcje z powietrzem ?

Wlewać śmiało jak nie zamierzasz zmieniać. Nic mu będzie, aby syfu jakiegoś nie napruszyło się.

Napisano

Nic mu będzie, aby syfu jakiegoś nie napruszyło się.

jak będzie syfik to darmowe uszczelnienie układu będzie ;l 

Napisano

pare lat był ale miałem auta z płynem po 10 lat i nigdy nie doswiadczylem negatywnych skutków więc dla mnie wymiana płynu tylko ze względu na wiek to zalecenie producentów a nie praktyka która może przynieść jakieś plusy. Płyn po spuszczeniu był czysciutki.

ale inhibitory korozji po kilku latach tracą swoją skuteczność i może zacząć się w układzie rozwijać korozja. Jak chcesz zalewać to lej, nikt Ci nie zabroni ale rozsądniej byłoby wlać coś z przedłużonym okresem między wymianami i mieć spokój na kolejne kilka lat.

Tylko weź to przefiltruj przez coś zanim wlejesz, albo delikatnie zdekantuj z obecnego naczynia do innego.

Napisano

Ktoś poleci jakiś niezły płynik? ;]

U siebie bym zmienił profilaktycznie, bo niby był zmieniany razem z rozrządem przy 117kkm, teraz mam 198kkm, ale grom wie czy nie zalali może starego.

Do Cytryny nalałem Havoline XLC, tu też się nad nim zastanawiam ale jeszcze myślę o Motulu Inugel Optimal.

Oryginalny Hondy jest niebieski, teraz jest czerwony. Przepłukałbym może układ i zalał jakiś świeży G12/G12+.

Napisano

ale inhibitory korozji po kilku latach tracą swoją skuteczność

Żeby tylko...

W poprzednim bolidzie kiedyś przy kontroli poziomu płynu w zbiorniku zintegrowanym z chłodnicą wyglądałem o tak: :ooniee: na powierzchni płynu piana, niczym na piwie... myślę sobie: pewnie pada UPG...

Jakież było moje zdziwienie, gdy wymiana płynu na nowy (dotychczasowy miał 10 lat/70kkm) rozwiązała problem i rozwiała moje obawy. Że o kolorze starego płynu nie wspomnę... :chory:

Napisano

Filtr do ekspresu przelewowego Twoim przyjacielem, chociaż płyn kosztuje grosze to rozważyłbym zakup nowego.

Ktoś poleci jakiś niezły płynik?

Każdy przeznaczony do danego typu chłodnic lub uniwersalny. Rozumiem płyn hamulcowy, jakoś mogę zrozumieć olej, ale płyn do układu chłodzenia wybiera się stosując kryteria:

• -35*C
  • Cena.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ktoś poleci jakiś niezły płynik? ;]

U siebie bym zmienił profilaktycznie, bo niby był zmieniany razem z rozrządem przy 117kkm, teraz mam 198kkm, ale grom wie czy nie zalali może starego.

Do Cytryny nalałem Havoline XLC, tu też się nad nim zastanawiam ale jeszcze myślę o Motulu Inugel Optimal.

Oryginalny Hondy jest niebieski, teraz jest czerwony. Przepłukałbym może układ i zalał jakiś świeży G12/G12+.

Czasami, jak czytam Twoje posty, to mam wrażenie, że pracujesz w NASA i na co dzień poruszasz się statkiem kosmicznym.

Generalnie 99% płynów jest mieszalnych. Obecne VAGi, Ople, Fiaty, Fordy i nie tylko zresztą używają G12, czyli płyn bezkrzemianowy, dla odróżnienia w kolorze różowym, wielu producentów natomiast stosuje płyn krzemianowy w kolorze zielonym/niebieskim. Jak zamienisz, to nic się nie stanie.

Ja od lat stosuję płyny K2, kupuję tylko w koncentratach, mają dość mocno jaskrawą barwę i łatwiej w przyszłości o ewentualne znalezienie nieszczelności. Osobiście sprawdziłem ich temperaturę zamarzania i jest taka, jak podaje producent.

Napisano

wielu producentów natomiast stosuje płyn krzemianowy w kolorze zielonym/niebieskim. Jak zamienisz, to nic się nie stanie.

byle nie pomylić z zielonym BORYGO EKO

Napisano

byle nie pomylić z zielonym BORYGO EKO

Ten, to w ogóle nie wiem do czego jest i omijam szerokim łukiem. Co przyjeżdża do mnie klient z sitem pod zderzakiem, to się dowiaduję, że nalał Borygo eko.

Napisano

jest dobry, ale mieszalny tylko z płynami na bazie glikolu propylenowego

Napisano

@@kaczorek79

Nie mam statku kosmicznego  ;]  ale lubię wiedzieć co jeszcze jest na rynku dlatego pytam o różne rzeczy. O kolorach płynów to wiem, napisałem tylko że w oryginale jest niebieski, a że jest dziwnie drogi (98zł za niecałe 4L, gotowego płynu) to coś innego szukam. Kiedyś lałem Borygo Nowy (bladoczerwony kolor) i był niezły, ale jakoś temperatura zachowywała się inaczej niż na Dynagelu 2000, chyba że dziwnym trafem akurat wtedy coś zaczęło się dziać z termostatem ale wątpię.

Napisano

Czasami, jak czytam Twoje posty, to mam wrażenie, że pracujesz w NASA i na co dzień poruszasz się statkiem kosmicznym.

Generalnie 99% płynów jest mieszalnych. Obecne VAGi, Ople, Fiaty, Fordy i nie tylko zresztą używają G12, czyli płyn bezkrzemianowy, dla odróżnienia w kolorze różowym, wielu producentów natomiast stosuje płyn krzemianowy w kolorze zielonym/niebieskim. Jak zamienisz, to nic się nie stanie.

Ja od lat stosuję płyny K2, kupuję tylko w koncentratach, mają dość mocno jaskrawą barwę i łatwiej w przyszłości o ewentualne znalezienie nieszczelności. Osobiście sprawdziłem ich temperaturę zamarzania i jest taka, jak podaje producent.

Obecne VAGi zalewane są płynem który na powrót zawiera krzemiany (G12++ od 2005 i G13 od 2010) bo doszli do słusznego wniosku że głupim pomysłem było je eliminować.

Nie ma co wymyślać cudów jeżeli coś działa i jest sprawdzone to trzeba się tego trzymać, chociaż nawet płyn chłodniczy da się spieprz*ć, dla ciekawych hasło do google: "Dex Cool lawsuit" - pozew zbiorowy bo płyn zalewany fabrycznie do samochodów GM w USA, zżerał uszczelki, powodował wycieki, rdzawy osad i  zapychanie się układu chłodzenia. Ot inhibitory korozji im się źle dobrały ;]