Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd takie różnice w cenie?

Featured Replies

Napisano
Napisano

te filozof - za 83 masz wypas, 4x4, grzane tylne zydle itp.

Za 60parę masz auto powypadkowe.

a za 70 coś pomiędzy.

Napisano

@@Vadero A to za 10,000 ? :hmm:

Napisano

A to za 10,000 ?

Maj kolig, podaję maj akkount, ju send mi jors piniondze, a ja send ju tumoroł kar baj ju. Nie mogę erajw tu poland bikos maj syn mi się pochorował.

I tyle widziałeś 10 patoli posyłając je do Nigerii.

Napisano

Maj kolig, podaję maj akkount, ju send mi jors piniondze, a ja send ju tumoroł kar baj ju. Nie mogę erajw tu poland bikos maj syn mi się pochorował.

I tyle widziałeś 10 patoli posyłając je do Nigerii.

Pudło, jak wejdziesz w ogłoszenie to dowiesz się, że to cesja leasingu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

ja teraz passata sprzedaję

w okolicach mojego rocznika ceny od 50 do 100 :)

Napisano

Bezwypadkowe, benzyna, 2013 rok.

Ceny od 67 do 87 tys. Dosyć duża rozpiętość - jakby nie patrzeć. 

Te wyższe ceny są w ogóle realne?

A ile byś chciał aby kosztował 2 latek który jako nowy kosztował od 80 do 170k bo taka była rozpiętość w cennikach? Skoda trzyma cenę. Ja po 4,5 roku sprzedałem yeti za sporo więcej niż 50% kwoty na fakturze..

Krawiec

Napisano
  • Autor

te filozof - za 83 masz wypas, 4x4, grzane tylne zydle itp.

Jak już jesteś na fali, to wyjaśnij różnice w cenie auta za 83900 i 69990 (2 pierwsze).

Te 45 tys. km różnicy przebiegu i podgrzewana przednia szyba chyba nie są warte dopłaty 14 tys. PLN?

Napisano
  • Autor

A ile byś chciał aby kosztował 2 latek który jako nowy kosztował od 80 do 170k bo taka była rozpiętość w cennikach? Skoda trzyma cenę. Ja po 4,5 roku sprzedałem yeti za sporo więcej niż 50% kwoty na fakturze..

Krawiec

Tylko że po opisie wyposażenia tej różnicy w początkowej cenie nie widzę. Ten tańszy nie jest golasem a ten dużo droższy nie jest wypasem - ma ze 2 rzeczy więcej i tyle.

Napisano

Jak już jesteś na fali, to wyjaśnij różnice w cenie auta za 83900 i 69990 (2 pierwsze).

Te 45 tys. km różnicy przebiegu i podgrzewana przednia szyba chyba nie są warte dopłaty 14 tys. PLN?

Ale co tu wyjasniac? :hehe: Skoro wlascicel sobie tyle zyczy to jego sprawa. Poki co rynek nie jest odgornie sterowany.

Albo sprzeda bo znajdzie amatora, albo bedzie musial obnizyc cene,

Swoja droga to naprawde ciezko mi zrozumiec, kto moze byc klientem na takie auto.

To juz lepiej dolozyc troche i kupic nowke, niz wywalac blisko 100kPLN na uzywke...

Napisano

Kolor. Samochód praktycznie nowy. Nie wiem czy warty dopłaty ale zwykle ciemne są droższe.

Napisano
  • Autor

Swoja droga to naprawde ciezko mi zrozumiec, kto moze byc klientem na takie auto.
To juz lepiej dolozyc troche i kupic nowke, niz wywalac blisko 100kPLN na uzywke...

No właśnie - a  podobno 2-latki najwięcej tracą ...

Kiedyś widziałem ogłoszenie 2-letniego avensisa, który był 6 tys. tańszy od nowego. W dodatku nowy był lepiej wyposażony.

Napisano

Tylko że po opisie wyposażenia tej różnicy w początkowej cenie nie widzę. Ten tańszy nie jest golasem a ten dużo droższy nie jest wypasem - ma ze 2 rzeczy więcej i tyle.

Ten droższy to kombi, ma jakiś normalny kolor i wyposażenie.

Ten tańszy to biały golas. Gdybym szukał auta nawet bym na niego nie spojrzał. Utargowałbym z 5k od pierwszego i miał prawie nowe auto tańsze o 1/3 od takiego samego w salonie.

Napisano

Utargowałbym z 5k od pierwszego i miał prawie nowe auto tańsze o 1/3 od takiego samego w salonie.

I bądź tu mądry ;]

Napisano

I bądź tu mądry ;]

Wiesz, ja 20kkm zrobię w 4 miesiące więc nie opłaca mi się wydawać 10k za każdy miesiąc zużycia samochodu mniej. Jeśli tylko miałbym opcję przedłużenia gwarancji to bym brał. Takie auto niewiele się różni od demo, które rzadko czekają na klientów.

Napisano

Ale co tu wyjasniac? :hehe: Skoro wlascicel sobie tyle zyczy to jego sprawa. Poki co rynek nie jest odgornie sterowany.

Albo sprzeda bo znajdzie amatora, albo bedzie musial obnizyc cene,

no właśnie też nie ogarniam o co facetowi chodzi - przecież każdy woła za swoje auto ile mu sie podoba.

Polarny pewnie jest jednym z tych co pisze wiadomości do ogłoszeniodawców typu: "jak mozesz wołać tyle za to auto, za tą kasę można mieć auto yyyyyyyy 2 lata młodsze!" ;]

A co do Superbów - jak nowy kosztował koło 150kpln, to półtoraroczny za 80 to może być dobry deal. Co chciałbyś kupić nowego za te 80kpln? Focusa kombi? Jednak do superba mu daleko, szczególnie gabarytowo. W tych wymiarach auto za 80kpln, z małym nalotem, młode, na gwarancji - ja bym brał.

Napisano
  • Autor

Ten droższy to kombi, ma jakiś normalny kolor i wyposażenie.

Porównałem wyposażenie - faktycznie ma kilka rzeczy więcej, ale to jakieś pierdoły. Najbardziej w pierwszym brakuje mi tempomatu.

Kombi i kolor to kwestia gustu - kiedyś nawet założyłem wątek nt. białego koloru i było bardzo dużo zwolenników.

No i ten pierwszy wcale takim golasem nie jest.

Napisano
  • Autor

no właśnie też nie ogarniam o co facetowi chodzi

A to już naprawdę nie moja wina, że nie ogarniasz.

Chyba zresztą nietrudno się domyśleć, że zamierzam sprzedać swojego superba i orientuję się w cenach.

Ew. można przypuszczać, że takiego zamierzam kupić i chcę wiedzieć za co przepłacam.

Napisano

No właśnie - a  podobno 2-latki najwięcej tracą ...

Kiedyś widziałem ogłoszenie 2-letniego avensisa, który był 6 tys. tańszy od nowego. W dodatku nowy był lepiej wyposażony.

I co to wnosi do sprawy ?

Bo wiesz ogłoszenie jak ogłoszenie.... Można wszystko napisać tylko jeszcze trzeba sprzedać w takiej cenie...

Jak koledzy zauważyli pierwsza podstawowa różnica to wersja nadwozia , dwa w drugim nie jest nic napisane o gwarancji itp. itd...

Napisano
  • Autor

I co to wnosi do sprawy ?
Bo wiesz ogłoszenie jak ogłoszenie.... Można wszystko napisać tylko jeszcze trzeba sprzedać w takiej cenie...

Właśnie o to mi chodzi - czy te wyższe ceny są na tyle uzasadnione że takie auta są sprzedawalne.

Gwarancji fabrycznej to tam też za wiele nie zostało.

Niżej jest link do NOWEGO superba (nowego fabrycznie i nowa wersja), z podobnym silnikiem (10 KM mniej, taki sam moment obrotowy) i niewiele gorszym wyposażeniem za ledwie 6 tys. PLN więcej ... 

Napisano

Dlatego ogłoszenie swoje a cena sprzedaży swoje ...

Napisano

Kombi i kolor to kwestia gustu - kiedyś nawet założyłem wątek nt. białego koloru i było bardzo dużo zwolenników.

Biały kolor jest tańszy. Jakiś powód tego jest.

Napisano

A to już naprawdę nie moja wina, że nie ogarniasz.

Chyba zresztą nietrudno się domyśleć, że zamierzam sprzedać swojego superba i orientuję się w cenach.

no to teraz gadasz po ludzku ;]

Jaki rocznik, wypas, cena? ;] Bity, nie bity, jaki przebieg? ;]

Napisano
  • Autor

Jaki rocznik, wypas, cena? Bity, nie bity, jaki przebieg?

Taki jak ten droższy, z wyjątkami:

przebieg 40 tys. km

liftback

brak el. foteli, LEDów, tylnych poduszek bocznych

ale za to dodatkowo: rolety fabryczne tylnych drzwi, dsg, drugi komplet kół

bezwypadkowy, ale zarysowany na parkingu - i to było naprawiane

Ciekawy jestem ile w praktyce jest wart.

Napisano

Jaki sens ma w ogóle zastanawianie się nad takimi rzeczami. Każdy chce tyle ile uważa że jest warte. Jedno może być lepiej utrzymane od drugiego. Jedno może się sprzedawać tydzień a drugie kilka lat bo cena zawyżona. Szkoda czasu na takie głupoty. Ogląda się auta w swoim zasięgu finansowym i tyle w temacie. 

Napisano
  • Autor

Jaki sens ma w ogóle zastanawianie się nad takimi rzeczami. Każdy chce tyle ile uważa że jest warte. Jedno może być lepiej utrzymane od drugiego. Jedno może się sprzedawać tydzień a drugie kilka lat bo cena zawyżona. Szkoda czasu na takie głupoty. Ogląda się auta w swoim zasięgu finansowym i tyle w temacie. 

Tylko że ja na to patrzę z drugiej strony - sprzedającego. Bo aktualnie właśnie sprzedaż mnie interesuje, nie zakup.

Napisano

Wg mnie podstawowy błąd to taki że patrzysz na auta z jednego rocznika. Ja jak kupuje to zawsze biorę sobie jakieś tam widełki. 
Dla przykładu ten za 84 000zł to chyba lekko przesadzony z ceną. bo za 87 000 można mieć nowego ale gorszego (w sensie wypasu). I wg mnie większość ludzi będzie wolała nowego. 
Z nowu za 49 999 jest 1.8 TSI tyle że 160 tysi nalatane ma. 

Warto by zaglądnąć do eurotaxu wtedy miał byś jakieś porównanie.