Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagranie z kamery samochodowej i wezwanie na komendę

Featured Replies

Napisano

Kupili kamerki i mysla, ze sa cwani.

Przepisy obowiązują wszystkich, także cwanych, co je lubią łamać. A przyzwolenie na łamanie przepisów jest coraz mniejsze.

Napisano

chyba większe :hmm:

Napisano

Dziwnie napisane. Nie wiem czy próbujesz mnie obrazić czy po prostu Cię poniosło. Spróbuj kiedyś poopowiadać bzdury w sądzie a sam zobaczysz jak to jest. Co prawda swoimi insynuacjami trafiłeś kulą w płot ale ja jednak nie będę kontynuował dyskusji w takim tonie.

No widziałem kiedyś takiego cwaniaka, który normalnie jest b. wygadany a jak przed sędziną zaczął nawijać to wyszedł po przesłuchaniu mokry od potu i blady jak ściana.

Napisano

Dziwnie napisane. Nie wiem czy próbujesz mnie obrazić czy po prostu Cię poniosło. Spróbuj kiedyś poopowiadać bzdury w sądzie a sam zobaczysz jak to jest. Co prawda swoimi insynuacjami trafiłeś kulą w płot ale ja jednak nie będę kontynuował dyskusji w takim tonie.

Dlatego tak trzeba pokierować sprawą, aby dostać umorzenie przed rozprawą, np. na etapie policji, SM lub na posiedzeniu sądu (kto zna przepisy, wie o czym piszę).

Napisano
  • Autor

Sprawa się wyjaśniła - wykroczenie popełniono moim poprzednim autem, 5 dni po sprzedaży. Pokazałem umowę (do tego opieczętowaną w wydziale komunikacji, gdzie zgłosiłem sprzedaż następnego dnia po transakcji) podałem do protokołu, że autem w tym czasie już nie dysponowałem i tyle. Zatanawiam się, czy zadzwonić do nowego właściciela (o ile mam gdzieś jego numer jeszcze) i powiedzieć, że go będą fatygować na komisariat.

Napisano

Gdybym ja kogoś nagrał to nawet bym się ucieszył, że będzie okazja na niego w sądzie popatrzeć.

Pod warunkiem, że to nie znanyw okolicy "kibic" jakiegoś znanego klubu, który czesto się po twoim osiedlu włóczy z kolegami! :panic:

Napisano

Pod warunkiem, że to nie znanyw okolicy "kibic" jakiegoś znanego klubu, który czesto się po twoim osiedlu włóczy z kolegami! :panic:

Na moim osiedlu to JA mam kolegów.  :hehe:  ;]

Napisano

Na moim osiedlu to JA mam kolegów.  :hehe:  ;]

Wreszcie normalna odpowiedź :ok: , a nie typu "masz rację jeszcze mi porysują auto". 

Napisano

Biorac pod uwage, ze autor zaklada iz mogl wyprzedzac

Taka sytuacja mogła nastąpić, jeśli jechała jakaś wybitna [kurza twarz] przede mną (chociaż tu też bym raczej czekał) lub zacząłem wyprzedzanie na przerywanej i powrót był już na ciągłej.

dziwie sie przebegowi tego watku w styu "zrobilem zle, chce sie z tego wymigac".

Troche żenujące ze winny wszystkiemu jest ten z kamerka, a nie ten ktory popelnil wykroczenie. 

Napisano

Troche żenujące ze winny wszystkiemu jest ten z kamerka, a nie ten ktory popelnil wykroczenie. 

Sam też mam PRPL (Pokładowy Rejestrator Parametrów Lotu  :phi: ), ale nie po to, by zgłaszać jakieś pierdołowate najechanie na linię ciągłą... no chyba, że z tym najechaniem wiąże się spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym, czyli inny użytkownik drogi musiał uciekać na pobocze itp, to rozumiem.

Sam też mam nagrane bolidy, które łamiąc zakaz skrętu w lewo zawracają przez dwie ciągłe... mam wysyłać nagrania? Nie chce mi się... ;]

Napisano

Sam też mam PRPL (Pokładowy Rejestrator Parametrów Lotu  :phi: ), ale nie po to, by zgłaszać jakieś pierdołowate najechanie na linię ciągłą... no chyba, że z tym najechaniem wiąże się spowodowanie zagrożenia w ruchu lądowym, czyli inny użytkownik drogi musiał uciekać na pobocze itp, to rozumiem.

Sam też mam nagrane bolidy, które łamiąc zakaz skrętu w lewo zawracają przez dwie ciągłe... mam wysyłać nagrania? Nie chce mi się... ;]

I słusznie. Każdy taki mail do Policji może skutkować telefonem z zaproszeniem na komendę. I nie ma wtedy zmiłuj "eee to ja rezygnuję" Musisz przyjść i spędzić tam godzinę czy dwie, odpowiadając na dziwne pytania. I najlepiej się wykuć na pamięć opisu całej sytuacji, bo pytają jak na egzaminie ;] A filmik trzeba przynieść na płycie, bo  mają za mało miejsca na dyskach aby magazynować radosną twórczość filmową obywateli. reasumując - szkoda czasu i naszego i policjantów

Napisano

bzdury waść opowiadasz albo masz pecha ze swoją komendą :no:

Napisano

bzdury waść opowiadasz albo masz pecha ze swoją komendą :no:

Kolega chyba nie ma pojęcia o polskich realiach. Całkiem niedawno policjanci przynosili do pracy swoje prywatne komputery albo stukali na maszynach do pisania. Czasem piszą też protokoły przesłuchania świadków czy pokrzywdzonych ręcznie. :facepalm:

Napisano

raczej mam, także w tym temacie

Napisano

raczej mam, także w tym temacie

no to słuchamy szczegółów ...

Napisano

po prostu zmień komendę - nie wszędzie jest tak, jak opisujesz.

powiedziałbym nawet - liczba takich komend się sporo zmniejszyła

Napisano

po prostu zmień komendę - nie wszędzie jest tak, jak opisujesz.

powiedziałbym nawet - liczba takich komend się sporo zmniejszyła

Nie wiem jak u Ciebie, ale obywatel raczej nie ma wpływu na wybór komendy ;] Nagranie miało miejsce w Łodzi, wysyła się na adres mailowy łódzkiej Policji i dostaje zaproszenie do komendy na Brzezińskiej (przedtem na Żeromskiego). Sprawę dodatkowo komplikuja korki na mieście

Ponawiam zaproszenie do podania konkretów co do twoich doświadczeń w tej materii ;)

Napisano

zeznań nie musisz składać w miejscu popełnienia wykroczenia. no chyba ze tam mieszkasz.

wyposażenie biurek szeregowych policmajstrów ma jest najlepsze to fakt i liczebnością etatów tez nie grzeszą.

kilkanascie czy kilkadziesiąt spraw na glowe miesięcznie tez nie przyspiesza pracy.

ale idzie ku lepszemu :)