Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sorento czy Antara?

Featured Replies

Napisano

Który z tych dwóch i dlaczego? Poszukiwane jest auto z silnikiem diesla, obydwa z rocznika min. 2010. Które silniki brać pod uwagę, jak ogólna awaryjność, koszty eksploatacji, jakie skrzynie automatyczne? Ogólnie każda informacja będzie cenna. Auto na ok. 4 lata i 100 kkm.

Napisano

Sorrento 2013. Diesel z automatem. Eksploatowane naprawdę ostro. Nie dzieje się nic. Tyle że ma porządny serwis. Jak coś chcesz konkretnego wiedzieć to zapytam.

Napisano

Który z tych dwóch i dlaczego? Poszukiwane jest auto z silnikiem diesla, obydwa z rocznika min. 2010. Które silniki brać pod uwagę, jak ogólna awaryjność, koszty eksploatacji, jakie skrzynie automatyczne? Ogólnie każda informacja będzie cenna. Auto na ok. 4 lata i 100 kkm.

Antara trochę trąci myszką wewnątrz ale ma lepszy silnik (2.2 D 184KM). Sorrento będzie ciężko znaleźć z silnikiem 2.2, głównie są na rynku 2.0 150KM.

Moim subiektywnym zdaniem w Sorento jest trochę ciaśniej wewnątrz. Za to chyba ma większy bagażnik.

Opel może mieć większą utratę wartości więc będzie łatwiej tanio i dobrze kupić.

Napisano

Antara trochę trąci myszką wewnątrz ale ma lepszy silnik (2.2 D 184KM). Sorrento będzie ciężko znaleźć z silnikiem 2.2, głównie są na rynku 2.0 150KM.

Moim subiektywnym zdaniem w Sorento jest trochę ciaśniej wewnątrz. Za to chyba ma większy bagażnik.

Opel może mieć większą utratę wartości więc będzie łatwiej tanio i dobrze kupić.

Alternatywnie captivę.

Napisano

Alternatywnie captivę.

Captiva wygrywa tym, że ma 7 miejsc.  :ok:

Napisano
  • Autor

Dodajmy w takim razie jeszcze Captivę. W którym z nich będzie najmniej problemowy silnik, zakładając że nie kupi się ulepa i czy automaty w nich są dobre?

Napisano

Dodajmy w takim razie jeszcze Captivę. W którym z nich będzie najmniej problemowy silnik, zakładając że nie kupi się ulepa i czy automaty w nich są dobre?

Nie słyszałem o problemach w Kii ale niech się jakiś użytkownik wypowie. Co do Captivy/Antary to technika jest ta sama, różnią się tylko opakowaniem. Moje doświadczenia z silnikami diesla w Chevroletach są bardzo dobre, te silniki nie odbiegają od reszty. Awaryjność powinna być znikoma lub wręcz zerowa jeśli auto dobrze serwisowane.

Jedynym awaryjnym (i drogim) elementem w Captivach jest duży wyświetlacz na desce. W modelach z początku produkcji (model po liftingu) padały te wyświetlacze a nowy w ASO był chyba po 10k czy jakaś inna kwota z sufitu.

Napisano

Jedynym awaryjnym (i drogim) elementem w Captivach jest duży wyświetlacz na desce. W modelach z początku produkcji (model po liftingu) padały te wyświetlacze a nowy w ASO był chyba po 10k czy jakaś inna kwota z sufitu.

W tym temacie chyba OZi się ostatnio wypowiadał :)

Tam nie było jakiegoś problemu z zawieszeniem ?

W naszym było wymieniane po niewielkim przebiegu i 2 latach. Z żarówkami też był jakiś problem, bo się paliły a nie łatwo było wymienić (ASO z jedną grzebało się przeszło godzinę)

Napisano

W naszym było wymieniane po niewielkim przebiegu i 2 latach. Z żarówkami też był jakiś problem, bo się paliły a nie łatwo było wymienić (ASO z jedną grzebało się przeszło godzinę)

Elementy zawieszenia są do tego auta niedrogie (o ile mi wiadomo). Żarówki to też nie jest jakiś problem (oprócz upierdliwości). Ale ten wyświetlacz to może szarpnąć po kieszeni.

Napisano

Elementy zawieszenia są do tego auta niedrogie (o ile mi wiadomo). Żarówki to też nie jest jakiś problem (oprócz upierdliwości). Ale ten wyświetlacz to może szarpnąć po kieszeni.

U nas w fabryce nie nie szarpneło, bo było w ramach gwarancji, ale było dość upierdliwe.Wyświetlacz akurat nie padł, ale ta navi w tym samachodzie to jakieś kompletne nie porozumienie - jak zresztą wiele rzeczy w tym aucie.

Napisano

U nas w fabryce nie nie szarpneło, bo było w ramach gwarancji, ale było dość upierdliwe.Wyświetlacz akurat nie padł, ale ta navi w tym samachodzie to jakieś kompletne nie porozumienie - jak zresztą wiele rzeczy w tym aucie.

Zgadza się, navi jest kiepska. Ja używałem wyświetlacza do pokazywania spalania. Żeby było śmieszniej, w Antarze w wersji z navi wyświetlacz jest na dole w miejscu radia. A na desce w tym daszku nadal są tylko informacje o spalaniu. Generalnie żeby zaoszczędzić to namieszali z tymi wyświetlaczami.

Opel_Antara_Interior_View_768x432_an155_

Napisano

Teraz zarzucom mi nienawisc do CRAP-tiva ;]  - u mnie to samo, Craptiva 5 = Opel Antara w EU, Craptiva 7 = Chevy Captiva...

Craptiva wygrala w 2009,10, 14  tytul najbardziej awaryjnego i najgorszego pod wzgledem jakosci auta u mnie .... W 2015, dostala zaszczytne drugie miejsce :hehe:

Ocene pozostawiam innym, ale na ostanie 5 Craptiv ktorymi "moj" lud w pracy jezdzil - wszystkie Diesel automatic - wszystkie 5 padlo .... 3 czy 4 padaly dwa i wiecej razy - juz nie pamietam .... Pamietam, ze mialem lokalnego dealer na speedial :facepalm:

Turbo poszlo pare razy,  silnik caly wymieniali tez dwa razy , skrzynia poszla jedna na 5 .... Nie przetrwaly do konca leasing - (3 lata) - po dwoch  zostaly wymienione na Hyundai i35 Diesel .... - na 5 jeszcze zaden nie padl ....

z reszta, mnie nie nalezy wierzyc -30 sec w google - "Holden Craptiva"

DLNAc4h.jpg

jR0T2y6.jpg

Napisano

Pls, przestan ;);]  - zrobisz mi fan klub jak tych co mnie za VW kochaja ;l;)

Powiem dyplomatycznie tyle, ze biore Sorento ...- to Hyundai - :skromny: . Skoro moich 5 chlopakow nie potrafi ich zabic - :oki:  - np ciagnac 1.5 tonne generator na ogonie lub jezdzac po torach kolejowych, etc etc - to znaczy ze auto w rekach normalnego uzytkownika przetrwa wszystko :hehe:

Napisano

Zgadza się, navi jest kiepska. Ja używałem wyświetlacza do pokazywania spalania. Żeby było śmieszniej, w Antarze w wersji z navi wyświetlacz jest na dole w miejscu radia. A na desce w tym daszku nadal są tylko informacje o spalaniu. Generalnie żeby zaoszczędzić to namieszali z tymi wyświetlaczami.

Opel_Antara_Interior_View_768x432_an155_

No i z tego co widzę Antara jednak robi lepsze wrażenie. Mi osobiście przeszkadzał ten rażąco - zielony wyświetlacz od radia.

Napisano

No i z tego co widzę Antara jednak robi lepsze wrażenie. Mi osobiście przeszkadzał ten rażąco - zielony wyświetlacz od radia.

Po liftingu jest rażąco niebieski.  :hehe:

Napisano

Pls, przestan ;);]  - zrobisz mi fan klub jak tych co mnie za VW kochaja ;l;)

Powiem dyplomatycznie tyle, ze biore Sorento ...- to Hyundai - :skromny: . Skoro moich 5 chlopakow nie potrafi ich zabic - :oki:  - np ciagnac 1.5 tonne generator na ogonie lub jezdzac po torach kolejowych, etc etc - to znaczy ze auto w rekach normalnego uzytkownika przetrwa wszystko :hehe:

Ten, który ja znam regularnie ciągnie przyczepe z koniem. Ostatnio go widziałem z workami cementu w środku. Auto nie do zabicia :)

Napisano

O których żarówkach piszesz?

Napisano

O których żarówkach piszesz?

te główne :) z przodu.

Napisano

te główne :) z przodu.

Wymiana w 10 minut. Zdejmujesz listwę nad lampami, lampa na 3 śrubach i wio ;]

Napisano

Wymiana w 10 minut. Zdejmujesz listwę nad lampami, lampa na 3 śrubach i wio ;]

Widocznie nie każde ASO jest tak doświadczone.

Napisano

Bo kto wymienia żarówki w ASO? :phi:

Znam takich ;]

Mi kiedyś mechanik na przeglądzie wymieniał żarówkę w Lacetti.

Nie dość, że źle założył - świeciła w kosmos, to jeszcze robił to przez zdjęte nadkole, a potem nie poskręcał jak trzeba.

A wystarczyło wyjąć lampę i zmienić żarówkę na stole :hehe: 

Napisano

Bo kto wymienia żarówki w ASO? :phi:

Od tego jest gwarancja, w robocie nikomu się przy tym nie chciało grzebać a nie wyglądało to na prostą czynność