Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stare vs nowe: 1979 VW Golf GTI vs 2015 Golf GTI drag race ....

Featured Replies

Napisano

Ciekawe porownnanie zrobione przez "Auto Express" drag race*:

Oryginalny Golf Mk I -1979 -1.6l naturalny 4 cyl z 110KM na pokladzie - 810kg wagi

vs. :bokser:

2015 Golf VII - 2015 -20.l Turbo - 1,406 kg - 220KM

Ktory jest szybszy? 1sm452racing.gif

* MkI dostal 3.5sec headstart ze wzgledu na wiek .... ale MK VII nie powieniene miec problemow go dogonic, nie ? :phi:

Napisano

co za bzdura, jakby dostał -10 sec. to mógłby nawet wyprzedzić jakieś Lambo :facepalm:

Napisano

No też mi się nie podoba takie porównanie a laska z opóźnieniem wrzuciła trójkę  :phi:

Bardziej by mi się podobał tradycyjny drag, o ile mk7 był by szybszy od 2x słabszego mk1 ale za to dużo lżejszego 

Napisano

Na szczęście da się obliczyć, że staruszek jest wolniejszy o 5 sekund jeśli się nie pomyliłem?

:hmm:

Napisano
  • Autor

co za bzdura, jakby dostał -10 sec. to mógłby nawet wyprzedzić jakieś Lambo :facepalm:

Ja bym zrobil to inaczej, ale nie widze tego jako bzdura. :hmm: IMVHO chca pokazac, ze kg/kW ma wplyw  :hmm: 

Napisano
  • Autor

Na szczęście da się obliczyć, że staruszek jest wolniejszy o 5 sekund jeśli się nie pomyliłem?

:hmm:

3.5 sec na start.

MK VII 0-100km a dokaldnie w ich przypadku 0-96km/h - 6.4 sec :hmm: , Mk I - 8.1 sec wg tego (MY82) (http://www.torquestats.com/index.php?car_id=207 )

F1c4PiC.jpg

Napisano

Przecież ta babka nie ma pojęcia o szybkim rozpędzaniu auta.  :facepalm:

Napisano

Co za bezsens. To albo drag race albo headstart. Inaczej faktycznie jakby dac wiecej czasu to i pagani zonda bedzie wolniejsza ;)

Nad zmiana biegow "pani redachtór" powinna popracowac, albo jezdzic z DSG.  

Ciekawe jakby wygladalo porownanie z Polo, ktore wielkosciowo jest bardziej zblizone do Gofra MkI, ale wg papierow ma 6.7 0-100 wiec tez raczej bez szans dla staruszka

Napisano

no a jakby się jakieś zakręty pojawiły po drodze to już w ogóle nie byłoby o czym mówić. Po co porównywać tak skrajnie różne auta.

Napisano

porównanie byłoby lepsze jakby wsadzić 220KM do mk1 ;]

Napisano
  • Autor

porównanie byłoby lepsze jakby wsadzić 220KM do mk1 ;]

Sa takie :-) widzialem pare Mk I zmodyfikowanych w South Africa.... Znajde pix

Napisano

ja wiem wiem, sa takie co mają i po 1000KM, ale porównanie aut o tej samej mocy i tak różnej masie bardziej pokazuje co oznaczają kilogramy dla przyśpieszenia ;)

Napisano

Sa takie :-) widzialem pare Mk I zmodyfikowanych w South Africa.... Znajde pix

w EU są takie co mają 1220 :)

Napisano

super porównanie, jakby miał 20s wyprzedzenia to zdążyłby dojechać do mety zanim drugi by ruszył :oki:

nie rozumiem dawania mu falstartu ze względu na wiek, powinni sprawdzic na hamowni moc czy trzyma serie i puścić je równo.