Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator temperatury do Immergas Victrix 24

Featured Replies

Napisano

Witam,

Kocioł działa, odpalony, podłogówka grzeje i teraz jeszcze serwisant polecił aby zakupić regulator pokojowy temperatury.

Z uwagi iż niestety nie mam kabli w pokojach musi być bezprzewodowy.

Serwisant poleca Auraton 2025, mówi ze dobry do tego zastosowania jak znalazł - nie mam bardzo rozbudowanego podłaczenia sprzęgieł itp. więc mówił że wystarczy do jednego pokoju.

Wiem że Immergas ma CAR v2 - ale że tak powiem jest to drogie rozwiązanie szczególnie że chyba aż takiego sprzętu mi nie potrzeba - chyba że jednak tak.

Dlatego pytam użytkowników czy ktoś spotkał się z powyższymi regulatorami, oraz czy może coś innego mogą polecić z własnego doświadczenia.

Podziękował.

Napisano

CAR v2 to masz jakby panel sterowniczy kotła przeniesiony (+ dodatkowe funkcje) do pokoju. Wersja bezprzewodowa kosztuje kosmos.
Jeśli potrzebujesz pokojowy bezprzewodowy to może być TYBOX 137 za ~250 zł.

Napisano

A po co ci regulator pokojowy?

Ustaw pogodówkę i pracę ciągłą.

Napisano

A po co ci regulator pokojowy?

Ustaw pogodówkę i pracę ciągłą.

Ale to bez sensu jest. Po co to ma grzać jak się np. dom nagrzeje od słońca albo zapalę w kominku?

Ja miałem na początku pogodówke i wyniesiony regulator tam gdzie jest obwód grzejnikowy ale musiałem dołożyć zdalne sterowanie (oczywiście regulator do Vaillanta jest bezprzewodowy ale zdalne sterowanie już musi być na kablu - przez co uważam że projektant był zwyczajnym debilem) do obwodu z podłogówką bo nie szło regulować temperatury. Do tego termostat pokojowy pozwala na oszczędność prądu. Przy pracy ciągłej wszystkie pompy chodzą non stop. Robiłem raz eksperyment z pracą ciągła ale poszło prądu przez sezon na 200 PLN więcej i było za ciepło. Wkurzało mnie że grzejniki są ciepłe mimo że słońce rozgrzało pokój do 22 stopni (ustawione 20,5). 

Z termostatem pokojowym boli mnie tylko że ma kijową histerezę a sterowanie podłogowe ma i tak jakąś własną dziwną logikę. Idealnym rozwiązaniem jest system jaki ma Viessman ze sterowaniem indywidualnym temperatury w każdym pomieszczeniu ale ich pogrzało z ceną. 

Teraz kombinuje jakieś sterowanie indywidualne i chyba będę blokował piec zewnętrznym sygnałem a sterownik od pieca będzie chodził tylko jako pogodówka.

Krawiec

Napisano

Instalatorzy, hydraulicy, panowie w sklepach z kotlami niemal wszyscy sa wielkimi zwolennikami rozbudowanego sterowania, dokladania do ukladu pomp, silownikow, zaworow - wszystko w imie podwyzszenia komfortu (nie pytaj mnie o definicje) i czasem obnizenia spalania gazu. O zuzyciu pradu nigdy nie wspominaja.

Sprobuj najpierw wyregulowac instalacje hydraulicznie tak zeby w kazdym pomieszczeniu miec temperature taka jaka zakladales na poczatku. Jesli uda CI sie to osiagnac to potem kwestia podregulowania kotla zeby nieco lepiej reagowal na zmiany temperatury zewnetrzej (krzywa grzewcza). Na spokojnie poobserwuj temperatury w pomieszczeniach, spalania gazu, poobserwuj co robi kociol i jest szansa, ze bedzie wszystko OK. Jesli nie, lub czegos wybitnie bedzie Ci brakowac to pomyslisz o rozbudowaniu sterowania.

Swoja droga opisz jak wyglada instalacja...100% podloglowka? Bez mieszaczy, sprzegiel, itp?

Napisano

Ale to bez sensu jest. Po co to ma grzać jak się np. dom nagrzeje od słońca albo zapalę w kominku?

Ja miałem na początku pogodówke i wyniesiony regulator tam gdzie jest obwód grzejnikowy ale musiałem dołożyć zdalne sterowanie (oczywiście regulator do Vaillanta jest bezprzewodowy ale zdalne sterowanie już musi być na kablu - przez co uważam że projektant był zwyczajnym debilem) do obwodu z podłogówką bo nie szło regulować temperatury. Do tego termostat pokojowy pozwala na oszczędność prądu. Przy pracy ciągłej wszystkie pompy chodzą non stop. Robiłem raz eksperyment z pracą ciągła ale poszło prądu przez sezon na 200 PLN więcej i było za ciepło. Wkurzało mnie że grzejniki są ciepłe mimo że słońce rozgrzało pokój do 22 stopni (ustawione 20,5).

Z termostatem pokojowym boli mnie tylko że ma kijową histerezę a sterowanie podłogowe ma i tak jakąś własną dziwną logikę. Idealnym rozwiązaniem jest system jaki ma Viessman ze sterowaniem indywidualnym temperatury w każdym pomieszczeniu ale ich pogrzało z ceną.

Teraz kombinuje jakieś sterowanie indywidualne i chyba będę blokował piec zewnętrznym sygnałem a sterownik od pieca będzie chodził tylko jako pogodówka.

Krawiec

Przeciez masz podłogowkę, ktora ma to do siebie, że sie sama reguluje.

Temperatura podlogi i tak jest prawie taka sama jak powietrza.

Jak w pomieszczeniu bedzie wyzsza temperatura, to po prostu podłogówka nie bedzie oddawala ciepla a kociol palil gazu. Jedyna wada to prad który idzie w pompy.

Napisano

CAR v2 to masz jakby panel sterowniczy kotła przeniesiony (+ dodatkowe funkcje) do pokoju. Wersja bezprzewodowa kosztuje kosmos.

Jeśli potrzebujesz pokojowy bezprzewodowy to może być TYBOX 137 za ~250 zł.

TYBOX ma aparature PI, co nie koniecznie będzie dobre dla prostych zastosowań

Napisano
  • Autor

Na listwie mam zamontowany zawór termostatyczny Afriso, za nim pompę obiegową (z czujnikiem temperatury i możliwością ustawienia tem. pracy) a później rozprowadzenia pętli do pokojów.

Mam tak na dole i osobna wiązka z kotła idzie na górę, w każdą listw przyłączeniową  wpięty jest również kaloryfer drabinkowy.

Jak grzeją drabinki to nie wiem bo po uruchomieniu rosiły (robione na teflonie) instalator musi to zmienić na konopie jutro bądź dziś.

Do tego właśnie chciałem zadać pytanko czy aby piec nie chodził ciągle mozna nabyć reg. temperatury.
Jeśli bardzo ciekawi to cyknę dziś foty i wieczorem lub jutro wrzucę żeby zobaczyć jak to jest zrobione.

Ciekawi mnie czy piec będzie chodził cały czas po zadanej tem, czy pompy też będą chodzić cały czas jak uzyskają temperaturę to polecą na okragło?

Dzieki
Chyba regulator jesli już to Auraton - bo cena ta sama co TYBOX a możliwość większej modyfikacji.

Napisano

Jesli dobrze zrozumialem to co napisales, to regulator w pokoju albo nie spelni

zadania w ogole, albo spelni czesciowo. Czy na gorze tez masz rozdzielacz z

osobna pompa i termostatem?

ps1. nie uzywaj slowa 'piec', bo czesc AK sie zagotuje ;]

ps2. takie pytanie do znajacych sie na rzeczy - czy zgodnie ze sztuka kilka pomp moze pracowac w takiej konfiguracji w jednym obiegu? Nie zaklocaja sie na wzajem? Co na to mowi teoretyka? Bo praktycznie, to wiadomo, ze rozne wydumki 'chodza jak zloto' :)

Napisano

TYBOX ma aparature PI, co nie koniecznie będzie dobre dla prostych zastosowań

Można włączyć stałą histerezę, regulowaną w zakresie 0,2 do 2 st C.

Napisano
  • Autor

dobra kocioł - bo piec jest w piecowni:)

pompa na górę również pracuje na listwie zbudowanej w ten sam sposób co na dole - i tak jest to zasilane z osobnej nitki kotła
nie są one góra i dół na jednej gałązce
czyli co jednak wziąć tego TYBOX
do to coś w tym przypadku, czy lepiej wysterować sobie to na listwach-dławiąc lekko przepływ
Kocioł bedzie chodził cały czas i palił gaz?
może Olleo się wypowie bo kiedyś pisał że ma taki piec

Napisano

Typ kotla nie ma tu nic do rzeczy ;)

Czyli sprawa wyglada tak, ze gorna i dolna pompa maja niezalezne sterowanie. Kociol powinien byc zalaczony jesli przynajmniej jedna z tych pomp jest zalaczona - czyli wystarczy znalezc sygnal, ktory odzwierciedli obecny stan zalaczenia pompy (moze drugi styk termostatu przy pompie?), zebrac dol i gore 'w kupe' tak zeby dac sygnal start/stop do kotla. I wtedy pompa w kotle nie bedzie sie meczyc jesli oba obiegi gora i dol nie beda potrzebowaly wiecej ciepla.

Masz jakies przewody miedzy skrzynkami z rozdzielaczami a kotlownia? Czy wszystko bezprzewodowo trzeba zrobic?

Napisano

pompa na górę również pracuje na listwie zbudowanej w ten sam sposób co na dole - i tak jest to zasilane z osobnej nitki kotła

do to coś w tym przypadku, czy lepiej wysterować sobie to na listwach-dławiąc lekko przepływ

Obie strefy będą chodzić na tej samej temperaturze czynnika grzewczego?

Ja bym dał 2x sterownik na górze i dole, z których każdy będzie załączał odpowiednią pompę obiegową plus dawał sygnał grzania do kotła.

Napisano

ps2. takie pytanie do znajacych sie na rzeczy - czy zgodnie ze sztuka kilka pomp moze pracowac w takiej konfiguracji w jednym obiegu? Nie zaklocaja sie na wzajem? Co na to mowi teoretyka? Bo praktycznie, to wiadomo, ze rozne wydumki 'chodza jak zloto' :)

Też jestem ciekawy, teoria mówi że będę się zakłócały, praktyka mówi że hydraulicy robią takie kotłownie i jakoś działają. Z drugiej strony mając 2x pompy obiegowe w dwóch obwodach o tej samej temperaturze grzewczej, dołożenie  sprzęgła to pestka, zarówno w kwestii kosztów jaki i nakładu pracy.

Napisano

Witam,

Kocioł działa, odpalony, podłogówka grzeje i teraz jeszcze serwisant polecił aby zakupić regulator pokojowy temperatury.

Serwisant poleca Auraton 2025, mówi ze dobry do tego zastosowania jak znalazł - nie mam bardzo rozbudowanego podłaczenia sprzęgieł itp. więc mówił że wystarczy do jednego pokoju.

Wiem że Immergas ma CAR v2 - ale że tak powiem jest to drogie rozwiązanie szczególnie że chyba aż takiego sprzętu mi nie potrzeba - chyba że jednak tak.

Dlatego pytam użytkowników czy ktoś spotkał się z powyższymi regulatorami, oraz czy może coś innego mogą polecić z własnego doświadczenia.

Podziękował.

CAR v2, to sterownik, nie regulator - proste wlaczanie i wylaczanie na podstawie temperatury w pomieszczeniu (mozna ustawic dwie rozne temperatury w zaleznosci od pory dnia i dnia tygodnia), w ktorym jest powieszony. Cala regulacje na podstawie temperatury zewnetrznej i/lub temperatury zasilania i powrotu CO i CWU robi elektronika w kotle. Co nie oznacza oczywiscie, ze sam sterownik jest bez sensu - w kazdej chwili mozna nie schodzac do podziemi/kotlowni zmienic parametry pracy kotla, podejrzec je na biezaco, sprawdzic temperature wewnatrz i na zewnatrz, temperatury zasilania, powrotu CO, wody CWU itd.

Wlasciwie rzecz biorac, szczegolnie z podlogowka, nie ma sensu sterowac sygnalem z poziomu czujnika pokojowego, ale dla celow kontrolnych/konfiguracyjnych polecam taka zabawke kupic.

Napisano

Co wiedzialem, to napisalem :) nie mam podlogowki, tylko same grzejniki, wiec nie mam tak rozbudowanej instalacji :nie_wiem:
Napisano

Tak jak napisalem, poki co nie kupowalbym nic tylko obserwowal i 'uczyl sie' tej konkretnej instalacji. Jak juz bedziesz mial jakies wnioski to bedzie latwiej podjac decyzje, w ktora strone pojsc z ewentualnymi modyfikacjami.

Pompe w kotle masz elektroniczna (w klasie A)? Czy ze stalym przelacznikiem wyboru kilku predkosci?

Napisano

Miałem regulator Auraton 2005 bezprzewodowy i co do jego samego działania to działał. Ale po dwóch latach wywaliłem bo moja instalacja grzewcza jest prosta, tzn. podłogówka i grzejniki są na jednym obiegu. Jak miałem regulator to w pokoju było ciepło, regulator wyłączał ogrzewanie a podłogówka w łazience zimna bo wiadomo piec nie grzeje. Komfort cieplny taki jaki chciałem był żaden, traciłem na podłogówce w łazienkach. Wywaliłem ustrojstwo, wszystko reguluję termostatami przy grzejnikach i jest tak jak chcę. Rozważam jeszcze wywalenie zwykłych termostatów i wstawienie elektronicznych z funkcją programowania na dany grzejnik, tak żebym po pracy i przed pracą nie musiał przykręcać ogrzewania na grzejnikach bo wychodzę z domu. Choć w sumie to pięć grzejników i mniej niż minuta czasu na przekręcenie wszystkich, więc wielkich wygód z tego nie będzie. Osobiście stałem się miłośnikiem prostych rozwiązań, bez wydziwiania, inteligentnych domów, etc.

Napisano
  • Autor

Pompa Grudfos Alpha 2 L nie pamietam dokładnie jaka na końcu oznaczona (więc chyba klasa A ze zmienną prękością)
Kable wychodzą właśnie z tej pompy na górze i dole, są do regulatora temp. w regulatorze mogę ręcznie ustawić temp. przy której pompy mają się włączyć i chodzić, a sygnała regulator bierze z czujnika temperatury zamocowanego na zasilaniu w osłonie.
luccass będę wdzięczny za info czy jest mozliwość pospinania tego w tej wersji i zasterowania tego w jakiś prosty sposób
na tą chwilę wstrzymuję sie z zakupem, popróbuję manualnie opanować grzanie, tymbardziej że jeszce tam nie mieszkam i będzie to teraz trudne
za 2-3 tygodnie jak przeprowadzę się do domu, to będę bardziej monitorował sytuację

Napisano

Nie wiem czy na pewno dobrze rozumiem to co chcesz przekazac - ja pytalem o pompe w kotle ;)

W kazdym razie na spokojnie narysuj sobie maly schamat swojej instalacji - pozwoli Ci to lepiej ja zrozumiec i latwiej nam opisac co tam masz poinstalowane :) W przypadaku regulacji podloglowki pospiech nie jest wskazany, bo bezwladnosc jest calkiem spora :)

Bedziesz mial jakies pytania czy watpliwosci, to wrzucaj tutaj. Jest na forum kilka ogarnietych w temacie osob, ktore maja dobre pomysly :)

Napisano

Przeciez masz podłogowkę, ktora ma to do siebie, że sie sama reguluje.

Temperatura podlogi i tak jest prawie taka sama jak powietrza.

Jak w pomieszczeniu bedzie wyzsza temperatura, to po prostu podłogówka nie bedzie oddawala ciepla a kociol palil gazu. Jedyna wada to prad który idzie w pompy.

Hm.. w sumie musiałbym sprawdzić jak by to działało, ale pewnie musiałbym ustawić dużo niższą temperaturę czynnika. Niestety durny kocioł i jego histereza jest strasznie powalona bo ma moc minimalną na poziomie 5 z hakiem kW co powoduje ze temperatura zasilania na czujniku mieszacza przy zadanej 35 waha się od 28 do 40 stopni, bo kocioł przegrzewa. Jak przekroczy o 5 stopni zadaną to wyłącza palnik i potem czeka aż spadnie o 5 stopni poniżej zadanej. Oczywiście nie da się tego zmienić. Kocioł grzeje ciągle tylko wtedy kiedy chodzi podłogówka i kilka grzejników.

Krawiec

Napisano

Jeśli będzie w stanie zejść z mocą do tak niskiego poziomu aby nie przekraczać potrzebnej temperatury czynnika to tak.

Jeśli nie da rady tak obniżyć mocy to będzie się włączał i wyłączał co chwilę.

Napisano

Kocioł, bo grzeje wodę.

Piecem jest np. piec kaflowy lub koza - bo grzeją bezpośrednio.

Napisano

Miałem regulator Auraton 2005 bezprzewodowy

Mam taki sam układ jak u Ciebie. Jeden pion do rozdzielacza i potem osobno grzejniki i osobno podłogowe. Mam regulator auratona 2030 bezprzewodowy i u siebie nie mam problemów z niedogrzaniem pomieszczeń. Może to wynika z temperatury na kotle? Sterownik działa na zasadzie włącz-wyłącz, pogodówki nie mam tylko ustawiam stałą temperaturę na kotle (zimą około 50-60 stopni) a sterownik odczytuje temperaturę z salonu, który jest największym pomieszczeniem i teoretycznie najdłużej się nagrzewa. Pompa do podłogówki załącza się sama i sama wyłącza kiedy temp. czynnika na jej obwodzie spadnie, także nie mieli zimnego czynnika wychładzając podłogę. Ogrzewam tym około 50 m2 piętra w nieocieplonym domu jednorodzinnym. Rodzice na dole mają swój oddzielny kocioł bez regulatora, tylko grzejniki i kocioł co chwilę się włącza i wyłącza.

Napisano

W kotle jest niestesty pradozerna pompa z 3 nastawami.

Skoro jedni moga prosic o nieuzywanie slowa "piec" na kociol, to ja prosze o nieuzywanie slowa "regulator" na sterownik ;)

Napisano

W kotle jest niestesty pradozerna pompa z 3 nastawami.

Ale to juz bylo.. ;) Od kilku tygodni zeby spelnic ekologiczne wymogi jakiejs nowej ustawy wszystkie kotly beda musialy miec pompy 'malo-prado-zerne'. Sprzedawcy zrobili zapasy, wiec jeszcze troche czasu uplynie zanim bedzie mozna kupic tylko energooszczedne pompy, ale Immergas musi miec juz teraz w ofercie cos nowego-zielonego.

Napisano

Ale to juz bylo.. ;) Od kilku tygodni zeby spelnic ekologiczne wymogi jakiejs nowej ustawy wszystkie kotly beda musialy miec pompy 'malo-prado-zerne'. Sprzedawcy zrobili zapasy, wiec jeszcze troche czasu uplynie zanim bedzie mozna kupic tylko energooszczedne pompy, ale Immergas musi miec juz teraz w ofercie cos nowego-zielonego.

No nie wymienie przeciez kotla po dwoch latach :)
Napisano

W niektórych są same pompy do wymiany.

Napisano

W niektórych są same pompy do wymiany.

Gdzie to sie dowiadywac? Kiedys pisalem do Immergas i mnie zlali.
Napisano

Gdzie to sie dowiadywac? Kiedys pisalem do Immergas i mnie zlali.

W instrukcji kotła.

To nie takie proste przełożenie. Elektronika kotła musi mieć odpowiedni regulator i sterownik.

Zobacz jak jest w termet gold. Są dwa wyjścia na pompy - zwykłe i pwm.

Napisano

Nic tu nie pisza: www.e-buderus.com.pl/pl/p/file/8e5123aabb41a88e7b3c034a7b600e2f/instrukcja_immergas_victrix_x24.pdf

Napisano

Ale ja autora wątku pytałem a nie Ciebie :) Ty pamiętam juz kiedys sie na to zaliles. Na upartego moze dalbys rade zamontować niezalezna pompę poza piecem, a te wewnątrz odlaczyc..?
Napisano

Ale ja autora wątku pytałem a nie Ciebie :) Ty pamiętam juz kiedys sie na to zaliles. Na upartego moze dalbys rade zamontować niezalezna pompę poza piecem, a te wewnątrz odlaczyc..?

Nie bardzo - ona tez robi do CWU.
Napisano

Mógłby się przegrzewać i zgłaszać błędy.

Napisano

Witam,

Podziękował.

Witam

mam kocioł immergasu i sterownik car v2.

W mieszkaniu mam ogrzewanie podłogowe i grzejniki.

Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma sensu bawić się w sterownik -przynajmniej w funkcji termostatu.

Problemem jest znalezienie odpowiedniego miejsca do montażu sterownika - powinno być to miejsce raczej mało uczęszczane, np. korytarz, czy coś tego typu. Kuchnia lub pokój dzienny jest zdecydowanie złym pomysłem.

Kolejny problem to duża bezwładność podłogówki. W słoneczne dni  kocioł wyłączał się na dłuższy czas, co powodowało wychłodzenie podłogówki i spadek komfortu cieplnego w domu.

W przypadku ustawienia w sterowniku trybu dziennego i ekonomicznego różnice w temperaturach nie powinny przekraczać 1 lub 2 stopni (dokładnie już nie pamiętam), ze względu na to, że zanim temperatura w mieszkaniu spadnie o 1 lub 2 stopnie i piec dostanie sygnał do grzania, to podłogówka się wychłodzi i zanim znowu się nagrzeje całość to jest nieprzyjemnie chłodno w stopy.

Obecnie podłogówka pracuje u mnie cały czas i jest miło, ciepło i przyjemnie.

Temperaturę zasilania podłogówki mam ustawioną chyba na 25 lub 27stC.

Regulacja temperatury w mieszkaniu jest realizowana poprzez głowice termostatyczne w grzejnikach.

Zamiast sterownika lepiej kupić czujnik temperatury zewnętrznej i odpowiednio dobrać sobie krzywą grzewczą.

A jeśli chodzi o czujnik temperatury to nie ma sensu kupować go od immergasu, bo kosztuje jakieś 100 zł,  a jest to jakiś standardowy czujnik temperatury w obudowie immergasu, który można kupić chyba za 20 zł w każdym sklepie z elektroniką.

Jeśli chodzi o sterowanie pompą obiegową do podłogówki - nie posiadam żadnego sterowania. Trochę obawiając się kosztów energii kupiłem pompę grundfosa alpha 2. Jak kiedyś policzyłem jej zużycie prądu przy przepływie jaki potrzebuję, to stwierdziłem, że może pracować cały czas i że zakup sterownika nie ma sensu. 

Napisano

To ja opiszę, jak mam u siebie:

Ma dwa regulatory pogodowe - w kotle i w sterowniku kotłowni. Tego w kotle nie używam - mam stałe nastawy - 80 stopni grzanie CWU i 62 stopnie grzanie CO.

Z kotła woda idzie na zawór trójdrożny - do Co lub CWU - standard. Zaworem steruje sterownik kotłowni Euroster UNI2

342_b.jpg

Generalnie jest do dupy, ale lepszego nie znalazłem.

Planuję zastąpić go samoróbką na arduino.

Dalej jest sprzęgło hydrauliczne i dwa obwody z mieszaczami i pompami energooszczędnymi - grzejnikowy i podłogowy. Czyli niezależnie można sterować temperaturą każdego obiegu. Kocioł - to stary, 10 letni Ulruch. na górze widać przyłącza do koncentrycznego komina z odzyskiem ciepła spalin.

3430731600_1416727346.jpg

Każdy z nich ma swój regulator pokojowy z histerezą 0,2 stopnia (!!!to ważne, ze jest taka mała histereza !!!) - podłogówka na dole (podłogówka jest na całym dole) a grzejnikowy na górze w korytarzu (bo grzejniki są na górze głównie).

c7_1.jpg

(jest też wersja radiowa - dla kolegi z początku wątku)

c7rf_1.jpg

Zacznijmy od prostszego - grzejnikowego. Grzejniki są na górze i we wszystkich łazienkach. Tam program trzyma 60 stopni temp. wody, regulator pokojowy załącza się przy spadku poniżej 21,3 i wyłącza przy 21,5.

Generalnie grzanie trwa kilka minut, potem jest parę godzin bez grzania - zależnie od temperatury zew. Sa dwa momenty, gdy temperatura regulacji jest ustawiona 28 stopni na 10 minut - o 19 i 22. Pierwszy moment grzeje ręczniki na grzejnikach przed kąpielą a drugi je suszy po kąpieli. To suszenie ręczników jest przez cały rok ustawione.

Podłogówka ma trudniej - większa bezwładność itp. Ale i na to jest sposób.

Temperatura wody jest sterowana pogodówką - od 30 do 40 stopni zależnie od temperatury zewnętrznej.

Regulator pokojowy przez większość doby załącza się przy 21,8 stopnia, wyłącza przy 22. I właściwie oprócz wielkich mrozów w ogóle nie spada temperatura aby się załączał.

Ale w nocy jest ustawione aby trzy razy o 2, 4 i 6 na 20 minut zmieniała się temperatura zadana na temp 22,8 do 23.

Jaki jest tego cel ? ano - bezwładność podłogówki jest duża, więc nie można jej grzać mocno i ciągle, bo się przesteruje i gdy regulator wyłączy grzanie to potem jeszcze wzrośnie. Dlatego grzeję na raty - po 20 min i 40 min stabilizacji. Czemu w nocy - bo w nocy nie grzeje się w kuchni i jest to niezakłócony pomiar temperatury.

Rozbicie grzania na okresy daje dodatkową dokładność regulacji - jak dojdzie do 23 stopni to się nie włączy na dalsze grzanie.

I teraz zależnie od pogody w nocy albo się włącza to grzanie albo nie.

Przy tej pogodzie, która jest teraz, czyli w nocy 7 stopni - załącza się co druga noc.

Finalnie w domu podłoga nie jest lodowata a temperatura jest pomiędzy 22 a 23 stopnie.

Napisano

Ale za tą "rozdzielnię" ktoś powinien autorowi coś uciąć... ;)

Napisano

Ale za tą "rozdzielnię" ktoś powinien autorowi coś uciąć... ;)

Wiesz, sam ją robiłem, bo żaden "majster" się nie podjął uruchamiania tej kotłowni....

Nie podobało się zostawienie starego kotła, zastosowanie Eurostera. Gdybym wydał jeszcze 10 klocków na kocioł + sterowanie to chętni by byli.

Majster zrobił tylko hydraulikę.

Napisano

@@maras77

Ja mam podobny układ, tylko ze wszystko jest zbudowane na oryginalnym mieszaczu Beretty i kotle kondensacyjnym, plus dwa sterowniki TY-137.

Obie strefy mają osobne krzywe grzewcze, niestety nie jest możliwe ich oddzielne przesunięcie. Automatyka kotła dobiera sobie temperaturę grzania w zależności czy zgłasza się strefa "zimna" czy ciepła, lub obie - przy samej podłogówce będzie grzało tylko do 45st bo na tyle mam ograniczenie.

Dlaczego nie korzystasz z pogodówki na kotle tylko ładujesz na grzejniki 60 stopni niezależnie od temperatury zewn ? Ten Twój Ulrich to kondensat czy tylko "turbo"

To nocne "ładowanie" płyty podłogowej wystarcza później na 48h ciepłej podłogi czy jeszcze regulator dogrzewa ją w międzyczasie?

Moje TY-137 mają opcję histerezy albo PI ze zmienną podstawą czasową - jak myślisz który tryb jest lepszy do podłogówki?

I ostatnie pytanie - jakie prędkości pomp masz ustawione w instalacji? Konkretnie chodzi o pompę obiegową kotła - w mojej instrukcji jest zalecenie żeby przy instalacji ze sprzęgłem pompa szła na maksa, ale jest jeszcze opcja pracy proporcjonalnej do aktualnej mocy kotła i stałej delta T. Od kotła do sprzęgła mam raptem 1m, więc nie wiem czy jest sens żeby pompa zasuwała na maksa.

Obecnie mam taką sytuację że przy tylko jednym obiegu i temperaturze zadanej na podłogówkę pomiędzy 25-28 st C kocioł zaczyna taktować - po odpaleniu zanim zejdzie z modulacją palnika to temperatura wody w obiegu kocioł/sprzęgło wzrasta powyżej trzydziestu kilku stopni i palnik jest wyłączany, chociaż temperatura wody w obiegu podłogówki na zasilaniu jest w granicach 20 st. Dopiero gdy temperatura w obiegu jest na poziomie 29 st to kocioł przestaje taktować a temperatura w obiegu jest na mniej więcej takim samym poziomie co wymagana.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam dwa pytania:

1. ile płacicie za przegląd (gwarancyjny) i czy jest jakiś autoryzowany serwis we Wrocławiu i okolicach, który bierze poniżej 200zl? Najtaniej znalazłem 270zl w Radwanicach.

2. Co może być przyczyną, że analizator spalin wariuje z powodu niewiarygodnie wysokich wartości tlenku węgla (rośnie powyżej 1000 i włącza się zabezpieczenie przed uszkodzeniem celi), podczas gdy kocioł chodzi poprawnie, spala poprawnie, nie gaśnie, nie ma żadnych problemów, a analiza powietrza dolotowego wychodzi tym samym analizatorem w porządku?

Napisano
  • Autor

Pytalem ile mnie będzie kosztował przyszło roczny serwis gdy gość odpalal kocial.

Panie na teraz 200 ale to okolica Bielska Białej, i tak będę szukał, może coś trafi tańszego, choć watpie, ale to dopiero październik 2016.

Ad 2. Nie pomoge bo dopiero ucze się kotła:)

Napisano
  • Autor

Więc ja opiszę jak jest u mnie:

to co napędza całą instalację,

później mam 2 rozdzielacze wykonane jak na zdjęciu 2, jeden rozdzielacz na dół a drugi na górze,

jest tam regulator generalnie ustawiony wstępnie na 40 stopni i po osiągnięciu temperatury na zasilaniu rozdzielacza załącza się pompa obiegowa i to dalej popycha,

na dziś zakupiony został termostat pokojowy Auratona 2025 - w piątek jest plan przeprowadzki i włączenia całego ustrojstwa do testów, choć przy obecnych temperaturach zapalenie w kominku z DGP w zupełności wystarcza aby osiągnąć żądana temperaturę

na pewno będzie grzało wodę - jaka temp dla wody użytkowej ustawić 45-50? 

z rozdzielaczy to prawie wszystko podłogówka, prawie bo po jednej pętli na górze i na dole idzie na grzejnik łazienkowy.

zobaczymy za jakiś czas co pokaże zużycie gazu, i jaka temperatura będzie panowała w pomieszczeniach.

po osiągnięciu zadanej temp, piec się wyłączy, ale pewnie Alpha będzie tłoczyć i pracować dalej-ciekawe jak długo?

.... reszta po testach

post-141810-0-44500300-1447810305_thumb.jpg

post-141810-0-14666200-1447810412_thumb.jpg

post-141810-0-19384300-1447810642_thumb.jpg

post-141810-0-66073300-1447810651_thumb.jpg

post-141810-0-41009800-1447810727_thumb.jpg