Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukladanie welny - ocieplanie poddasza

Featured Replies

Napisano

Moze debilne to pytanie, ale juz sam nie wiem...probuje wyliczyc ile bede potrzebowal welny do ocieplenia poddasza i nie wiem do konca jak to jest z iloscia odpadow. Jesli szerokosc rolki to 1.2m, a ja odstepy miedzy krokwiami mam powiedzmy 80 czy 90 cm, to po docieciu na wymiar zostana mi dlugie paski o szerokosci 30-40cm. Wykorzystuje sie to jeszcze gdzies, czy liczyc raczej jako odpad? Domyslam sie, ze fizycznie to da rade zuzyc, ale chcialem sie dowiedziec jak sprawa wyglada z laczeniami - jak to u Was bylo?   

Napisano

Ja jak robiłem u siebie, to ciąłem w poprzek i prawie nie było ścinków.

Niby więcej roboty, ale nie ma odpadów i łatwiej ciąć "przy linijce"

Napisano
  • Autor

A jeden kawalek do drugiego po prostu dobrze dociskales i to wystarczalo zeby sie jakies dziwne szpary nie robily?

Napisano

A jeden kawalek do drugiego po prostu dobrze dociskales i to wystarczalo zeby sie jakies dziwne szpary nie robily?

Ja jeszcze każdy kawałek folią owijam, bo raz poddasze nieużytkowe i nie daję szczeliny wentylacyjnej.

Generalnie system się sprawdził, bo żadna wilgoć nie wlazła ani do wełny, ani do desek.

A co do twojego pytania - zrób jedną krokiew w ten sposób, to się przekonasz i nabierzesz doświadczenia.

Ważne jest cięcie - ja ciąłem nożykiem segmentowym po dociśnięciu wełny kątownikiem. Idzie szybko i wychodzi równe i czyste cięcie.

Napisano
  • Autor

Dzieki. Ekipa bedzie robila - nawet nie wiesz jak bardzo chcialbym moc zrobic to samemu ;)

Napisano

Dzieki. Ekipa bedzie robila - nawet nie wiesz jak bardzo chcialbym moc zrobic to samemu ;)

Jeśli robi ekipa, to raczej mają swoje metody i nie narzucisz im cięcia w poprzek, jeśli tego nie robią.

Ale pogadać możesz i posłuchać ich argumenty.

Napisano
  • Autor

nie lepiej skalna welne np rockwool?

Jaka konkretnie i za ile kupiłeś?

Napisano
  • Autor

Jeśli robi ekipa, to raczej mają swoje metody i nie narzucisz im cięcia w poprzek, jeśli tego nie robią.

Ale pogadać możesz i posłuchać ich argumenty.

Zadzwonie jutro i spytam. Generalnie da się z nimi porozmawiać po ludzku :)
Napisano

ciałem po przekatnej, wkładasz taki przeciety prostokat miedzy krokwie i sam sie dopassowuje do szerokosci - sie rozjezdza na tym cieciu

Napisano

Albo od razu, fabrycznie cięta po przekątnej DeltaRock.

Napisano

Tniesz w poprzek z 1-2 cm nadmiarem i bardzo ładnie się układa. No i po każdym elemencie przystrzelasz sznurek do krokwi, żeby nie wypadało.

O tak jak tutaj

645d395daa0fed79med.jpg

Napisano
  • Autor

Tniesz w poprzek z 1-2 cm nadmiarem i bardzo ładnie się układa. No i po każdym elemencie przystrzelasz sznurek do krokwi, żeby nie wypadało.

O tak jak tutaj

645d395daa0fed79med.jpg

Tyle, ze wtedy bede mial w cholere odpadow...i pewnie tylko marna ich czesc uda mi sie wykorzystac. Chyba, ze zdecydowalbym sie na rolki o szerokosci 1m, ale to zaweza liste producentow.

Napisano

Tyle, ze wtedy bede mial w cholere odpadow...i pewnie tylko marna ich czesc uda mi sie wykorzystac. Chyba, ze zdecydowalbym sie na rolki o szerokosci 1m, ale to zaweza liste producentow.

o czym Ty mówisz? zobacz jak układa się wełnę

szerokość między krokwiami odcina się z długości rolki i ew odpad zostaje z ostatniego kawałka i tak często użyty do następnej części i ew odpad z końca rolki też często do użycia

tak czy inaczej daj pracować fachowcom

Napisano

Skalna ma ten minus, że pyli. W sklepie mnie przestrzegali o tym, ale zlałem to, kupiłem dwie rolki Rockwoola MegaRock i nie byłem w stanie a ni ja ani dwóch moich braci układać więcej niż przez 30min, teraz jak wchodzę na strych to nadal kicham. Co innego jak będzie to ktoś inny układał i będzie szczelnie zamknięta.

Niestety jest też droższa a ta o najlpeszych parametrach jest mega droga (w stosunku do szklanej)

Napisano

Skalna ma ten minus, że pyli. W sklepie mnie przestrzegali o tym, ale zlałem to, kupiłem dwie rolki Rockwoola MegaRock i nie byłem w stanie a ni ja ani dwóch moich braci układać więcej niż przez 30min, teraz jak wchodzę na strych to nadal kicham. Co innego jak będzie to ktoś inny układał i będzie szczelnie zamknięta.

Niestety jest też droższa a ta o najlpeszych parametrach jest mega droga (w stosunku do szklanej)

szklana też pyli - lata tego dziadostwa w powietrzu pełno. układałem w przeciągu i niewiele to pomogło. bez maski i gogli nie da się układać

Napisano

szklana też pyli - lata tego dziadostwa w powietrzu pełno. układałem w przeciągu i niewiele to pomogło. bez maski i gogli nie da się układać

Ze szklaną nie miałem żadnych problemów Knauffa i Ursy. Jedyne co to trzeba było w rękawiczkach układać.

Może to zależy od osoby, bo mój wykonawca twierdził, iż jemu żadna nie pyli.

Napisano
  • Autor

Nie kombinuj.

Zamów materiały takie, jakie będą odpowiadać fachowcom, których wynająłeś.

Ale wlasnie probuje wyliczyc ile tych materialow mam zamowic, a miec albo nie miec 30% odpadow to jednak robi roznice :) Co do samej welny to znam preferencje wykonawcy, ale dokladnie jaka i ile to juz moja decyzja.

Napisano
  • Autor

Skalna ma ten minus, że pyli. W sklepie mnie przestrzegali o tym, ale zlałem to, kupiłem dwie rolki Rockwoola MegaRock i nie byłem w stanie a ni ja ani dwóch moich braci układać więcej niż przez 30min,

Daruje sobie raczej skalna, bo nie chce zbytnio komplikowac tego calego ocieplania poddasza. I tak mam sporo m2 to ocieplenia / zabudowania, wiec musze do tego podejsc w miare bezpiecznie. Tymbardziej, ze nie bedzie mnie na miejscu zeby to nadzorowac.

Ze szklaną nie miałem żadnych problemów Knauffa i Ursy.

Ja sie wlasnie waham miedzy Knaufem, a Ursa - mozesz cos napisac jak wypadaja w bezposrednim starciu? Moj wykonawca preferuje Knaufa, ale jak bedzie Ursa (mam na nia lepsza cene niz na Knaufa), to tez dobrze.

Napisano

Ale wlasnie probuje wyliczyc ile tych materialow mam zamowic, a miec albo nie miec 30% odpadow to jednak robi roznice :) Co do samej welny to znam preferencje wykonawcy, ale dokladnie jaka i ile to juz moja decyzja.

Skoro wykonawca ma preferencje to niech policzy ile jego zdaniem trzeba i jak to polozy, ile scinek zostanie, a wtedy zdecydujecie co dalej.

Chyba, ze to juz jego propozycja owe 30% odpadu i CI nie pasuje.

Co do tego jaka to juz pileczka bardziej po Twojej stronie.

Napisano

Mnie wykonawcy podyktowali ile kupić. Odpadów mało było, a wełny została nie cała rolka :ok:

Napisano
  • Autor

Mnie wykonawcy podyktowali ile kupić. Odpadów mało było, a wełny została nie cała rolka :ok:

Spoko. Widzę, ze sposób ukladania jest właściwie jeden i każdy minimalizuje odpady :) Takze odpowiedz na pytanie uzyskalem. Dzieki.
Napisano

gdzie była maska i okulary ochronne? nie mowie o zwykłych okularach tylko o szczelnych

Napisano

gdzie była maska i okulary ochronne? nie mowie o zwykłych okularach tylko o szczelnych

i co mam za każdym razem zakładać maskę jak wchodzę na strych ?

Napisano

U mnie na poddaszu była układana wełna Rockwool MegaRock i TopRock. Ekipa miała do tej roboty cały strój: kombinezony, maski i okulary

Napisano

U mnie na poddaszu była układana wełna Rockwool MegaRock i TopRock. Ekipa miała do tej roboty cały strój: kombinezony, maski i okulary

U mnie była szklana, układali tylko w rękawiczkach, byłem wielokrotnie wtedy na poddaszu i nic mnie nie drazniło.

Napisano

Ja u siebie ocieplałem rocktonem. gdyby nie to, że w okapie musiałem leżeć na plecach to okulary mi praktycznie były zbędne, ale maska to podstawa.

Napisano

A ja ocieplam celulozą nadmuchowo.

Nigdy nie mam odpadów, nie drażni, nie drapie.

Do tego szybko, dokładnie i bez mostków.

Napisano

A ja ocieplam celulozą nadmuchowo.

Nigdy nie mam odpadów, nie drażni, nie drapie.

Do tego szybko, dokładnie i bez mostków.

I ile wychodzi, powiedzmy, ocieplenie takiego strychu, powierzchnia dachu 80m2, zwykły dwuspadowy ?

Napisano

I ile wychodzi, powiedzmy, ocieplenie takiego strychu, powierzchnia dachu 80m2, zwykły dwuspadowy ?

przy grubości izolacji np. 25cm to koszt(materiał i robocizna) 33,50zł netto/1m2.

Napisano
  • Autor

przy grubości izolacji np. 25cm to koszt(materiał i robocizna) 33,50zł netto/1m2.

A jak wyglada kwestia zostawienia szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem?

Napisano

A jak wyglada kwestia zostawienia szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem?

Nie ma takiej konieczności, ponieważ materiał jest naturalny i sam reguluje wilgotność. Ma też lepsze parametry jeżeli chodzi o pochłanianie wilgoci.

Ciekawy artykuł na ten temat jest tutaj: http://www.derowerk.pl/images/stories/galeria/wplyw-doboru-materialow/trwalosc-niewentylowanych-dachow-plaskich.pdf

Napisano
  • Autor

Nie ma takiej konieczności, ponieważ materiał jest naturalny i sam reguluje wilgotność. Ma też lepsze parametry jeżeli chodzi o pochłanianie wilgoci.

Ciekawy artykuł na ten temat jest tutaj: http://www.derowerk.pl/images/stories/galeria/wplyw-doboru-materialow/trwalosc-niewentylowanych-dachow-plaskich.pdf

Po pierwsze, nie widze, zeby w podsumowaniu na koncu drewno kryte papa bylo zalecanym rozwiazaniem. Wszedzie proponuja stosowanie membrany. Po drugie, jak sie ma przenikalnosc cieplna wilgotnej celulozy w stosunku do suchej?

Napisano
  • Autor

Szczelina sama się zrobi, bo wełny nie dopchniesz maksymalnie do desek.

Pytalem o celuloze. Ale jesli wspomniales welne, to dlaczego powiedzmy 2cm szpara miedzy welna a deskowaniem mialaby sie zrobic sama z siebie?

Napisano

Wełna trochę opada na srodku i robi się szczelina sama z siebie po kilku latach.

Napisano

Po pierwsze, nie widze, zeby w podsumowaniu na koncu drewno kryte papa bylo zalecanym rozwiazaniem. Wszedzie proponuja stosowanie membrany. Po drugie, jak sie ma przenikalnosc cieplna wilgotnej celulozy w stosunku do suchej?

Dobre pytanie. Mokra wełna ma mizerną przenikalność cieplną. Poza tym celeluza ma przeciętną lambdę nominalną. Jest to dobre rozwiązanie to remontowanych budynków, tam gdzie jest zabudowa a nie ma osieplenia o folii. Mój wykonawca chwalił to rozwiązanie, ale praktycznie nie miał wyjści bo w domu którym kupił nie było nic, więc najłatwiej było coś wdmuchać.

Przy nowobudowanych domach i tak daje się folię, więc zdolność do regulowania wilgoci nie jest tak istotna. Liczy się bardziej lambda i możliwość szczelnego ułożenia. Imho znacznie lepiej i łatwiej przy odrytym dachu dociąć wełnę i dopasować niż wtłaczać - to nie zawsze dojdzie we wszystkie zakamarki.Przy braku membrany nie będzie wentylacji desek od spodu, jeżeli celuloza przyjmie trochę wilgoci lub wytrąci się podczas mrozów to na styku deska - izolacja pojawi wilgoć.

Napisano

Wełna trochę opada na srodku i robi się szczelina sama z siebie po kilku latach.

ale to nie wełna :)

Poza tym co to znaczy się robi .. 1 cm ?2 a może 10cm ? Poza tym kto da gwarancję, że szczelina będzie wszędzie w bardziej pionowych elementach dachu, zakamarkach, itd ?

Napisano

Sądziłem, że chodzi o wełnę akurat w tym pytanie. Już się gubię w tym wątku. ;)

Wełna opada bardzo nierówno czasem 1 czasem 5cm. ale wystarcza do wentylacji jeśli w okapie i pod kalenica jestszczelina. To nie apteka.

Napisano
  • Autor

Sądziłem, że chodzi o wełnę akurat w tym pytanie. Już się gubię w tym wątku. ;)

Wełna opada bardzo nierówno czasem 1 czasem 5cm. ale wystarcza do wentylacji jeśli w okapie i pod kalenica jestszczelina. To nie apteka.

Hehe Szeryfowi pewnie chodzilo o to, ze welna co opada to nie welna ;)

Ale jesli życie pokazuje, ze jednak opada z wiekiem, to wiatroizolacja ponad welna ma sens :)

Napisano

U mnie mam od dołu

- płyta karton-gips

- folia paroizolacyjna

- wełna

- deski 

- membrana 

- blachodachówka.

Na ścianie kolankowej, pomiędzy krokwiami, na odcinkach murłaty mam też zadeskowane, ale powiercone otwory fi 14. gdy jest wiatr dmucha tamtędy - wiem, bo potrafiło pod kartongipsem i dalej pod listwą przypodłogową wiać, więc uszczelniłem ;]

Napisano

jesli życie pokazuje, ze jednak opada z wiekiem

Te z rolki opadają. Płyty nie.

Napisano

Te z rolki opadają. Płyty nie.

Szczególnie jak idą na tej samej linii produkcyjnej :hehe: , tylko róznie je pakują.

Napisano

Hehe Szeryfowi pewnie chodzilo o to, ze welna co opada to nie welna ;)

Ale jesli życie pokazuje, ze jednak opada z wiekiem, to wiatroizolacja ponad welna ma sens :)

Bez sensu jest to forum bez drzewek ... :(

Odniosłem się do celulozy, bo chyba o nią pytaleś w kwestii szczeliny.

Napisano
  • Autor

Bez sensu jest to forum bez drzewek ... :(

Odniosłem się do celulozy, bo chyba o nią pytaleś w kwestii szczeliny.

:bzik:;]

Napisano

tylko róznie je pakują.

W tym szkopuł. Gdyby tą w płytach tak zmiażdżyć przy pakowaniu to też prawdopodobnie opadłaby p o ułożeniu z czasem.