Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Angliki (RHD) - jakies wieści, ktoś, coś, widzał, słyszał?

Featured Replies

Napisano

Od połowy sierpnia (wiec juz blisko 2.5 miesiaca) można w Polsce rejestrować auta z kierownica po prawej stronie.

Była mocna burza w mediach i na forach przed wprowadzeniem tej zmiany w przepisach, o tym jak to masowo zaleja Polske samochody z Anglii, jak bedzie pelno wypadkow i zabitych na drogach, i ogolnie jak to zniszczy Polska motoryzacja.

Jako, ze nie mieszkam w Polsce nie jestem do konca na bierząco z tym co sie w kraju dzieje, ale od czasu jak przepis wszedl w zycie, jest cisza.

Wszelakie rozmowy na ten temat na forach zamilkły. Artykuly w gazetach in a portalach przestaly sie pojawiac. Ogolnie jakby wszyscy stracili kompletnie zainteresowanie.

Jak to wyglada w rzeczywistosci.

Czy rzeczywiscie na Polskich drogach pojawia sie pelno takich pojazdow i powoduja carmagedon, czy moze poprostu zainteresowanie jest tak małe, ze nawet nie chce sie nikomu o tym pisac?

Czy sa gdzies jakies informacje o tym ile takich pojazdow zostalo zarejestrowanych od polowy sierpnia?

Napisano

na szczęście w aglomeracji śląskiej tych niebezpiecznych wynalazków nie widzę na codzień

Napisano

Niestety widziałem VW bore rocznika nie znam ale taka jak golf 4 na uckich blachach :(

Napisano

W mojej wiosce zwanej miastem listonosz niedawno kupił Ignis-a RHD z UK. Rejestrował w WK akurat kiedy rejestrowałem Trevis-a  :piekna:  i widziałem, że jeździ.

Napisano

W mojej wiosce zwanej miastem listonosz niedawno kupił Ignis-a RHD z UK. Rejestrował w WK akurat kiedy rejestrowałem Trevis-a  :piekna:  i widziałem, że jeździ.

Ja też widzę po osiedlach coraz więcej,ale na blachach z UK.Więc nie wiadomo,czy w odwiedziny czy do rejestracji przygotowane.

Napisano

Dla listonosza to jest fajna opcja.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Właśnie sprawdziłem jak PZU wycenia sobie kierownice po prawej stronie. I tak, wziąłem pod lupę nowego kaszkaja i moje zniżki. Składka normalna to 1350 zł, a jakby miał kierę po prawej to 2010 zł. Do tego wymagana jest zgoda PZU i dodatkowe klauzule w ubezpieczeniu.

Napisano

Osobowki jak widac to glownie na angielskich blachach i wyglada, ze raczej "turysci".

Za to coraz wiecej dostawczakow widuje, wyglada na to ze wszelkiej masci zlote raczki postanowily isc w kiere po prawej stronie.

Napisano

Dla listonosza to jest fajna opcja.

Tym bardziej, że głównie jak go widzę to lewymi poboczami jeździ od domu do domu.

;)

Napisano

To powinien sobie kupić AlfaSaaba, którego zbudował kiedyś James May. ;)

Napisano
  • Autor

Osobowki jak widac to glownie na angielskich blachach i wyglada, ze raczej "turysci".

Za to coraz wiecej dostawczakow widuje, wyglada na to ze wszelkiej masci zlote raczki postanowily isc w kiere po prawej stronie.

Ale dostawczakow chyba nie mozna rejestrowac.

Tylko auta osobowe.

Napisano

W sumie to nie zwrocilem uwagi na jakich blachach, ale sporo tego sie zrobilo.

Napisano

Ale dostawczakow chyba nie mozna rejestrowac.

Tylko auta osobowe.

osobowe, ale do 3,5t, więc te dostawczaki które się mieszczą imo można.

Wracając do tematu to - ja nie widziałem na oczy jeszcze żadnego RHD na PL blachach, które nie byłby żółte ;).

Napisano

Potwierdzam, można rejestrować. To znaczy rejestrować można było już od Stycznia ale warunkiem było posiadanie pierwszego przeglądu technicznego w Polsce.

Niestety nie było przepisów wykonawczych.

Od sierpnia można już robić badania.

Niestety na cały Kraków - jest tylko jedna stacja diagnostyczna która zgadza się na robienie tych badań. Jest to okręgowa stacja diagnostyczna na ul. Saskiej.

Na dzień 30 Sierpnia byłem TRZECIM samochodem z kierownicą z prawej strony.

Na moje zapytanie diagnostę czy wszystko jest w porządku, zaśmiał się że większość z tego co do niego przyjeżdża na badania musiałby odesłać jeżeli by mój samochód nie przeszedł przez badanie.

Także jestem zalegalizowany

Z ubezpieczeniem TEŻ nie ma problemu, można ubezpieczyć po normalnych składkach.

Rejestrować można tylko samochody z kategorią M1 (jest taka rubryka na V5). Samochodów z "kratką" czy oficjalnych VANów, busów nie można.

20151002_182812.jpg

20151002_175036.jpg

Napisano

Z warunków technicznych:

-Licznik prędkości w KM/H (ale przebieg może być w milach)

-Lewe lusterko musi mieć odpowiednie pole widzenia (takie samo jak w LHD, bo niektóre samochody mają mniejsze drugie lusterko)

-Światło przeciwmgłowe od strony osi jezdni lub z obu stron.

-Światło cofania od strony skrajnej jezdni lub z obu stron.

-Takie same opony na każdej osi (przepis ten nie obowiązuje w UK)

Napisano

Szkoda że ciężarówek nie można rejestrować. Tak po cichu planowałem coś 4 osiowego.

Napisano

Szkoda że ciężarówek nie można rejestrować. Tak po cichu planowałem coś 4 osiowego.

a campery?

Napisano

NIe można?! W sierpniu w porcie w Dover jakiś Polak zajechał Manem 3 osiowym jak to u nich mają i był na polskich blachach... Jeszcze przy bramkach po bilety przez okno pogadałem z nim chwilę i zapytałem się czy można już rejestrować a on na to że tak. Magia czy co? :hehe:

Napisano

Z warunków technicznych:

-Światło przeciwmgłowe od strony osi jezdni lub z obu stron.

A co z pojazdami, które mają p/mgłowe centralnie na środku (np. P 206) ?

Napisano
  • Autor

A co z pojazdami, które mają p/mgłowe centralnie na środku (np. P 206) ?

To moze byc.

Nie moze byc z prawej strony.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak to wyglada w rzeczywistosci.

Byłem w czwartek w Radomiu ;l  w urzędzie miasta. Stało 5 anglików z czego 2 już na PL blachach. Czy jakiś armagedon spowodowały to nie wiem, ale chyba powoli zaczynają się pojawiać  ;]