Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prosta kotłownia - kocioł elektryczny

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Muszę na działce zrobić prostą kotłownię opartą o kocioł  elektryczny, ale układ klasyczny zamknięty.

nie macie może jakiegoś prostego gotowego schematu z listą potrzebnych rzeczy [drobiazgów typu zawór taki siaki naczynko wzbiorcze itp]

Dzięki z góry!

Napisano

Bez sensu, lepiej kupić grzejniki konwekcyjne elektryczne

Napisano

Witajcie.

Muszę na działce zrobić prostą kotłownię opartą o kocioł elektryczny, ale układ klasyczny zamknięty.

nie macie może jakiegoś prostego gotowego schematu z listą potrzebnych rzeczy [drobiazgów typu zawór taki siaki naczynko wzbiorcze itp]

Dzięki z góry!

Jakie są przesłanki celowosci tego ćwiczenia?

Napisano
  • Autor

Dzięki za troskę - chodzi o to, że kiedyś będzie zmieniony na gazowy - to mały domek używany sezonowo ;]

Ale proszę Was w tym doświadczenia nie mam więc muszę oprzeć się o jakiś schemat i listę klocków do złożenia.

Napisano

Sezonowo, to abonament na gaz wyjdzie drożej, niż ogrzanie prądem. Do tego przegląd gazowy, kominiarski, komin i odpowiednia wentylacja.

Zamontuj grzejniki albo klimę z funkcją grzania. CO w takich warunkach nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

Dobrze ja wiem, że chcecie pomóc i mój błąd, że wspomniałem o kotle elektrycznym ;]

Ale proszę skupmy się na clou programu - niech dla naszych potrzeb będzie to kocioł na nie wiem, ekogroszek.

Na tę chwilę na kilka lat ma być jak najmniej obsługowy i po dużych przemyśleniach wybrany został elektryczny.

I tę część zostawmy ;]

Napisano

Dobrze ja wiem, że chcecie pomóc i mój błąd, że wspomniałem o kotle elektrycznym ;]

Ale proszę skupmy się na clou programu - niech dla naszych potrzeb będzie to kocioł na nie wiem, ekogroszek.

Na tę chwilę na kilka lat ma być jak najmniej obsługowy i po dużych przemyśleniach wybrany został elektryczny.

I tę część zostawmy ;]

To robi różnicę, bo instalacje do różnych kotów są zgoła odmienne.

Ale jeśli już chcesz to pierwszy lepszy strzał z googla: http://grzejnikibeztajemnic.blogspot.com/2014/04/sownik-na-poczatek-cz1.html

Napisano
  • Autor

No dobra, pompę CO gdzie lepiej, na zasilaniu czy na powrocie?

Nie chcę walnąć głupoty, ale wydawało mi się, że u nas proponuje się dawać na powrocie.

Napisano

To dużo pytań jeszcze trzeba zadać. Czy ma być tylko CO, czy też CWU, czy ma być bufor, jaki układ, grzanie podłogi czy kaloryfery czy jedno i drugie itd. itp.

No i jak ma być na paliwo stałe, to masz problem. Bo w Rozporządzeniu  w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie stoi coś takiego:

Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.

Nie wiem, czy znajdziesz mały kociołek co odpowiednie urządzenie będzie miał. Do tego w tym rozporządzeniu masz sporo wymogów, jakie musi spełnić kotłownia i skład paliwa.

Napisano
  • Autor

Domek mały góra 4 kaloryfery, żadnej podłogówki, ma być jak najbardziej bezobsługowy,

CWU będzie na oddzielnym obiegu, tak, żeby układ CO zalać glikolem.

Kocioł maksymalnie 6kW na razie elektryczny może kiedyś zmiana na inny NIEWAZNE TERAZ JAKI...

Oprócz kotła musi być:

pompka

naczynie wzbiorcze

zawór bezp.

zawór do spuszczania

co jeszcze?

Napisano

Dzięki za troskę - chodzi o to, że kiedyś będzie zmieniony na gazowy - to mały domek używany sezonowo ;]

Ale proszę Was w tym doświadczenia nie mam więc muszę oprzeć się o jakiś schemat i listę klocków do złożenia.

U mnie też kiedyś planuję c.o. Nawet rurki mam położone.

Ale na razie powiesiłem grzejniki elektryczne - grzeją tam, gdzie potrzeba - regulowane indywidualnie :ok:

Napisano

U mnie też kiedyś planuję c.o. Nawet rurki mam położone.

Ale na razie powiesiłem grzejniki elektryczne - grzeją tam, gdzie potrzeba - regulowane indywidualnie :ok:

I to dobre i tanie rozwiązanie. I bardziej komfortowe....

Elektryczny kocioł ma wady prądu i dazu, a żadnych zalet.

Napisano
  • Autor

Dobra, mógłbym poprowadzić rurki, i zostawić...

ale jakie grzejniki elektryczne byście polecili?

Napisano

No dobra, pompę CO gdzie lepiej, na zasilaniu czy na powrocie?

Nie chcę walnąć głupoty, ale wydawało mi się, że u nas proponuje się dawać na powrocie.

Pompę daj na powrocie

Pomyśl może nad jakimś małym zasobnikiem

Napisano

Zależy od horyzontu czasowego.

Możesz kupić najtańsze konwektory, bez dmuchaw - ale będą za jakiś czas śmierdzieć od kurzu na grzałkach.

Chcesz je montować, czy po prostu postawić na podłodze?

IMO - jakieś olejowe były by dobre.

Napisano

Np. Stiebel Eltron. Drogie ale warte swojej ceny i nie śmierdzą od kurzu w czasie rozgrzewania. :ok:

Napisano
  • Autor

Zależy od horyzontu czasowego.

Możesz kupić najtańsze konwektory, bez dmuchaw - ale będą za jakiś czas śmierdzieć od kurzu na grzałkach.

Chcesz je montować, czy po prostu postawić na podłodze?

IMO - jakieś olejowe były by dobre.

Zależy co będzie lepiej, choć myślę, że przenośność byłaby mile widziana...

Napisano

To zakup olejowe grzejniki z termostatem.

Będziesz miał i tanio i komfortowo.

A rurki CO zamontuj w ścianie.

Nie ma sensu wydawać kilku tysi na grzejniki wodne, kocioł elektryczny, pompy, hydraulika, glikol jak możesz wszystko ogarnąć za < 600 zł i będzie wygodniej.

Napisano

Zastanów się, ile faktycznie ciepła będziesz produkował w roku. Jak to wyjazdy na ferie czy święta to okaże się, że CO nie ma najmniejszego sensu, bo zapłacisz góra 40zł za prąd rocznie do ogrzania na czas pobytu. Wtedy najtańsze grzejniki elektryczne. A może atrakcją będzie kominek i grzanie będzie przy okazji. A rezerwowo z jedna czy dwie farelki.

A jak masz siedzieć przez cały rok prawie każdy weekend i ferie - to może klima się zwróci. A latem chłód gratis.

Generalnie jak nie mieszkasz na stałe - to CO jest nieopłacalne. A do tego wolno grzeje.

Napisano

Elektryczne kaloryfery olejowe :ok:

np. http://allegro.pl/polski-panelowy-grzejnik-elektryczny-olejowy-700w-i5639649169.html

1000 W do mniejszego pomieszczenia, 1500 W do większego.

Mają też wieszaki na ścianę.

Napisano

Olejowe, to mają sens jak jest taryfa dwustrefowa. Na działce raczej się to nie opłaca. Do okazjonalnego korzystania jakie mają zalety? Że długo się nagrzewają i będą grzały jeszcze długo po wyjeździe?

Napisano

Olejowe, to mają sens jak jest taryfa dwustrefowa. Na działce raczej się to nie opłaca. Do okazjonalnego korzystania jakie mają zalety? Że długo się nagrzewają i będą grzały jeszcze długo po wyjeździe?

Bardzo szybko się nagrzewają - to jest cienki olejak :ok:

Ja w domu bywam w kratkę, więc normalnie utrzymują temp. ciut powyżej 10*C.

Gdy przyjeżdżam, podkręcam termostat i odpalam kominek.

Gdy już się nagrzeje, ponownie skręcam termostaty i utrzymują temp. ciut powyżej 20*C.

Miałem konwektorowe i jakoś nie pasowało mi jak grzały.

Olejowe zachowują się jak kaloryfery :ok:

Napisano

Nagrzewa sie w 5 min a stygnie max 30 min.

Olejowe przyjemniej grzeją - mają temperaturę max kilkadziesiąt stopni. Konwekcyjne mają grzałke o temp kilkuset stopni, co nie jest zdrowe i komfortowe.

Spala się na nich kurz.

Napisano

Bardzo szybko się nagrzewają - to jest cienki olejak :ok:

Ja w domu bywam w kratkę, więc normalnie utrzymują temp. ciut powyżej 10*C.

Gdy przyjeżdżam, podkręcam termostat i odpalam kominek.

Gdy już się nagrzeje, ponownie skręcam termostaty i utrzymują temp. ciut powyżej 20*C.

Miałem konwektorowe i jakoś nie pasowało mi jak grzały.

Olejowe zachowują się jak kaloryfery :ok:

Ile miesięcznie płacisz za prąd?

Napisano

Ile miesięcznie płacisz za prąd?

Ponad 300 zł miesięcznie.

Ale w tym jest i terma do ciepłej wody, i pompa wody, i piekarnik, i pralka, i zmywarka, i cała reszta wyposażenia.

U mnie w planie zagospodarowania nie mam możliwości zbudowania kotłowni na paliwo stałe. Gazu ziemnego nie ma, a gaz z butli czy olej opałowy wychodzą niewiele taniej od prądu.

Więc oficjalnie w papierach mam ogrzewanie elektryczne i takie mam i używam + kominek, gdzie spalam kilka m3 drewna.

Ale ja tam na stałe nie mieszkam, więc często temp spada do 15 *C i poniżej.

Napisano

Zabrania się stosowania kotła na paliwo stałe do zasilania instalacji ogrzewczej wodnej systemu zamkniętego, wyposażonej w przeponowe naczynie wzbiorcze, z wyjątkiem kotła na paliwo stałe o mocy nominalnej do 300 kW, wyposażonego w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.

.

Takim kociolkiem to w zasadzie by ogrzal ze 4 srednie bloki mieszkalne a nie domek...

Max dla malego domku to potrzebuje on z 5kw kociol.

Napisano

Takim kociolkiem to w zasadzie by ogrzal ze 4 srednie bloki mieszkalne a nie domek...

Max dla malego domku to potrzebuje on z 5kw kociol.

Czyli to jest taki kociołek, jak w tym przepisie - mieści się w przedziale.

Napisano

Oczywiscie ze sie miesci... A i z odpowiednim urzadzeniem by nie bylo klopotu to zrobic...tylko po co?

Lepiej tak jak wiekszosc radzi jakies olejaki wstawic.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Przepraszam za odkopywanie starego postu, ale naprawdę dawno tu nie zaglądałem.

Krótko: NIE IDŹ TĄ DROGĄ.

Miałem mieszkanie 63m z instalacją CO na piecu elektrycznym wiodącej firmy.

Wygoda i czystość- idealne rozwiązanie..... ALE.... rachunki za prąd BARDZO wysokie. Piętro wyżej sąsiad miał jakiś stary, z lat chyba 70-tych piecyk elektryczny akumulacyjny. i t o wadze pewnie z 200 kg i tak jak ja, dwie taryfy prądu. W godzinach tańszego prądu (chyba 13-15 albo 15-17 już nie pamiętam) on odpalał piecyk, który trzymał mu ciepło do wieczora. Moje kaloryfery były zimne 30-50 minut po wyłączeniu.

Instalacja małopojemnościowa ma sens, ale przy precyzyjnym sterowaniu na paliwo stałe lub gazowym.

Do elektrycznego (przy dwóch taryfach) to przydałby się zbiornik z 200 litrów żeby maksymalnie zagrzać wode i pozniej oddawac ją do kaloryferów).

Narawdę, grzejniczek olejowy będzie w Twoim przypadku 100 razy lepszy. I pewnie  40 razszy tańszy

Napisano
  • Autor

I dzięki Wam, nie poszedłem tą drogą ;]

Stwierdziliśmy, że wypuszczamy końcówki pod instalację i potem damy grzejniki olejowe czy coś...

Napisano

@ ale jakim cudem grzejniki elektryczne mogą być bardziej wydajne (tak się chwalą na tej stronie)?

Moim zdaniem to sprawność każdego grzejnika elektrycznego jest podobna, bardzo wysoka zresztą i nie za bardzo jest tam możliwość jakiejś poprawy...

Napisano

A co myslicie o panelach grzewczych na podczerwien ??

Napisano

@ ale jakim cudem grzejniki elektryczne mogą być bardziej wydajne (tak się chwalą na tej stronie)?

Moim zdaniem to sprawność każdego grzejnika elektrycznego jest podobna, bardzo wysoka zresztą i nie za bardzo jest tam możliwość jakiejś poprawy...

Nie wiem, ale firma funkcjonuje i kilka lat wstecz było o nich sporo w regionalnych mediach. Znajomy co robi bramy, ogrodzenia mówił, że jeden z jego klientów ogrzewa tym i jest bardzo zadowolony. Więcej na ich stronie z fejsa np.

https://www.facebook.com/grzejnikinogen/photos/a.861195017269320.1073741832.836420749746747/902944449761043/?type=3&theater

Napisano

Jak dla mnie jest to wynalazek z tyłka, nic nie dający oprócz skomplikowania prostej konstrukcji.

Opis patentu:

http://tech.money.pl/przemysl/patenty/pl-195568-123178.html

Istotą tego rozwiązania jest grzanie powietrza do bardzo wysokiej temperatury, czyli jest duża moc oddawana.

Niestety - ani to zdrowe, ani przyjemne.

Napisano

A co myslicie o panelach grzewczych na podczerwien ??

Bardzo dobre. Promieniowanie podczerwone jest ważne dla odczuwania komfortu cieplnego. Każde ciało promieniuje. Jeśli jest zimne, mniej promieniuje i odczuwasz chłód. Mając grzejnik na podczerwień,o szczędność polega na tym, że grzejesz ciało, nie grzejąc ścian i powietrza. Czyli masz komfort cieplny przy niższej temperaturze taki, jak by temperatura była wyższa.