Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej i kierunki w nowych autach

Featured Replies

Napisano

Kwestia, którą chce poruszyć dotyczy oświetlenia w najnowszych autach. Chodzi mi mianowicie o światła do jazdy dziennej zamienne z kierunkami.

Jest już wiele modeli aut z diodowymi światłami do jazdy dziennej , które gasną w momencie włączenie kierunkowskazu (Mercedes, BMW, Volvo itd.)

Jak to się ma do przepisów?? W końcu światła dojazdy dziennej mają być włączone przez cały czas, a w momencie właczenia kierunku gasną na kilka, czasami kilkanaście sekund, jak to coś dostaje homologacje.

Pytam tylko o kwestie formalne, bo z praktycznej strony jakoś drastycznie nie pogarsza to widoczności auta.

Napisano

Znowu prawo jest za wolne w stosunku do nowinek technicznych producentów. Odpuść

Co z halogenami, które doświetlają na zakręcie ? Szperacz ? Jak szperacz to nielegalne. Zaraz na AK zaczną latać z pałami i tłuc te reflektory

Napisano

To gaśnięcie służy temu, aby lepiej było widać migający kierunek, zwłaszcza w dzień. Skoro takie rozwiązanie trafiło na nasz rynek w nowych samochodach, to musiało otrzymać stosowną homologację. Tu nie ma co rozkminiać.

Napisano

To gaśnięcie służy temu, aby lepiej było widać migający kierunek, zwłaszcza w dzień. Skoro takie rozwiązanie trafiło na nasz rynek w nowych samochodach, to musiało otrzymać stosowną homologację. Tu nie ma co rozkminiać.

Mam wrazenie, ze teraz homologacje dają za zaliczeniem pocztowym, patrzac na to, co się wyrabia z tylnymi lampami. Od dawien dawna wymogiem podstawowym było, zeby niezaleznie od kształtu lampy jej jasność w każdym samochodzie była zblizona. A od jakiegoś czasu trwa wyścig producentów, kto zrobi jaskrawsze, do tego stopnia, że część tylnych świateł pozycyjnych świeci silniej, niż stopy w innych samochodach.

Napisano

Kwestia, którą chce poruszyć dotyczy oświetlenia w najnowszych autach. Chodzi mi mianowicie o światła do jazdy dziennej zamienne z kierunkami.

Jest już wiele modeli aut z diodowymi światłami do jazdy dziennej , które gasną w momencie włączenie kierunkowskazu (Mercedes, BMW, Volvo itd.)

Jak to się ma do przepisów?? W końcu światła dojazdy dziennej mają być włączone przez cały czas, a w momencie właczenia kierunku gasną na kilka, czasami kilkanaście sekund, jak to coś dostaje homologacje.

Pytam tylko o kwestie formalne, bo z praktycznej strony jakoś drastycznie nie pogarsza to widoczności auta.

Teoretycznie światła dzienne powinny gasnąć lub mocno przygasać po włączeniu świateł mijania, a w masie fabrycznie wyposażonych samochodów w nocy dają po oczach. I to też niby ma homologację.

Napisano

Jest sporo rozwiązań oświetlenia, które są w nowych autach a lekko wymykają się tradycyjnym definicjom.

• dynamiczne światła przednie (najpopularniejsza do bluzgania na to rozwiązanie jest chyba insignia), teraz wchodzą światła LED, które kształtują wiązkę światła w zależności od wielu czynników i pewnie będą nieźle walić po gałach
  • dynamiczne kierunki
  • pulsujące stopy przy hamowaniu awaryjnym
  • DRL przygasające przy kierunku
Napisano

<p>

Jest sporo rozwiązań oświetlenia, które są w nowych autach a lekko wymykają się tradycyjnym definicjom.

• dynamiczne światła przednie (najpopularniejsza do bluzgania na to rozwiązanie jest chyba insignia), teraz wchodzą światła LED, które kształtują wiązkę światła w zależności od wielu czynników i pewnie będą nieźle walić po gałach
  • dynamiczne kierunki

Ciekawe, ze sami producenci wprowadzaja rozwiazania budzące zachwyt u ludzi, którzy identyczne, zrobione przez kogoś samemu, nazwaliby wies tuningiem, jak te dynakiczne kierunkowskazy.

Napisano

Mam wrazenie, ze teraz homologacje dają za zaliczeniem pocztowym, patrzac na to, co się wyrabia z tylnymi lampami. Od dawien dawna wymogiem podstawowym było, zeby niezaleznie od kształtu lampy jej jasność w każdym samochodzie była zblizona. 

Ten wymóg wynika z przepisów czy jest oparty na Twoich subiektywnych odczuciach?

Napisano

Ten wymóg wynika z przepisów czy jest oparty na Twoich subiektywnych odczuciach?

Z do calkiem niedawna obowiązujacych przepisów calkiem szczegółowo określających nie tylko intensywność swiecejia lamp, ale nawet ich pole i stosunek boków.

Napisano

Uważasz, że producenci wrzucają na rynek pojazdy, które dostają homologacje i nie spełniają warunków formalnych?  :hmm:  Serio?  :hehe:

Napisano

Ciekawe, ze sami producenci wprowadzaja rozwiazania budzące zachwyt u ludzi, którzy identyczne, zrobione przez kogoś samemu, nazwaliby wies tuningiem, jak te dynakiczne kierunkowskazy.

w życiu nie widziałem samemu zrobionych świateł dziennych opartych na ledach które by w połowie chociaż przypominały te fabrycznie montowane. Może właściciel takiej samoróbki jest dumny co nie zmienia faktu że efekt zazwyczaj jest albo gówniany albo żałosny a w najlepszym wypadku byle jaki

Napisano

w życiu nie widziałem samemu zrobionych świateł dziennych opartych na ledach które by w połowie chociaż przypominały te fabrycznie montowane. Może właściciel takiej samoróbki jest dumny co nie zmienia faktu że efekt zazwyczaj jest albo gówniany albo żałosny a w najlepszym wypadku byle jaki

Wydaje mi się, że nie chodzi o jakość wykonania, tylko o samą zasadę. Jakbyś 2 lata temu kogoś zapytał, co sądzi o kierunkowskazie, który będzie się "rozwijał" jak lampki na choince, to pewnie był usłyszał, że to wioska :)

A teraz w audiku jest efekt łał, bo to audik :)

Napisano

Wydaje mi się, że nie chodzi o jakość wykonania, tylko o samą zasadę. Jakbyś 2 lata temu kogoś zapytał, co sądzi o kierunkowskazie, który będzie się "rozwijał" jak lampki na choince, to pewnie był usłyszał, że to wioska :)

Zdaje się, że tą opcję można włączyć lub wyłączyć w opcjach komputera pokłądowego.

Napisano

wczoraj stałem za a6 a takim kierunkiem i prawde mówiąc nie zauważyłem zalet tego rozwiązania (może przy wyzszych prędkościach jest lepiej, nie wiem) wyglądało to troche dziwnie (bo to nowość) ale bardzo estetycznie więc w sumie nie mam zdania  :phi:

Co do innych rozwiązań z lampami led , przygasaniem przy włączonym  kierunku etc to przecież same plusy i tylko ślepy albo zakompleksiony nie zauważy zalet 

Napisano

I jesteś pewny, że te przepisy zostały naruszone?

Nie mam teraz warunków, zeby ich szczegóły studiować, być moze formalnie nie zostały. Natomiast przez lata generalnie wszystkie samochody miały zblizoną jasność świateł postojowych tylnych i zbliżoną, a więc o tyle samo większą, jasność śwaiteł stop. Natomiast teraz masz sytuację, gdy światła pozycyjne częsci nowych pojazdów mają jasność zbliżona do jasności stop także nowych pojazdów.

Pytalem też kiedyś o podobne dziwactwo z wysokoscią reflektorów - przez lata doprowadzono do tego, ze w autobusach i cięzarówkach obnizomo je do wysokosci tych w osobówkach, nagle dopiszczając ich wysokość w SUVach jak kiedyś w cężarówkach - logiki w tym brak.

Napisano

wczoraj stałem za a6 a takim kierunkiem i prawde mówiąc nie zauważyłem zalet tego rozwiązania (może przy wyzszych prędkościach jest lepiej, nie wiem) wyglądało to troche dziwnie (bo to nowość) ale bardzo estetycznie więc w sumie nie mam zdania  :phi:

Co do innych rozwiązań z lampami led , przygasaniem przy włączonym  kierunku etc to przecież same plusy i tylko ślepy albo zakompleksiony nie zauważy zalet 

Przygasanie DRL jest jak najbardziej ZA w przypadku gdy kierunek jest realizowany tuż obok albo wręcz tym samym paskiem LED.

Z dziwnych rozwiązań, niekoniecznie nowatorskich technicznie to  paru producentów umieszczało kierunkowskazy w lampie zespolonej nie z brzegu tylko tuż obok lampy zasadniczej co mocno ograniczało ich widoczność (ztcp Golf 4 mial to tak zrobione, ze kierunek byl malym kloszem posrodku lampy) albo w wewnętrznym zakątku lampy przy atrapie np P206. Zgodne z przepisami pewnie bylo, ale nieco styl wygrywal z praktycznoscia.

Napisano

Przygasanie DRL jest jak najbardziej ZA w przypadku gdy kierunek jest realizowany tuż obok albo wręcz tym samym paskiem LED.

Z dziwnych rozwiązań, niekoniecznie nowatorskich technicznie to  paru producentów umieszczało kierunkowskazy w lampie zespolonej nie z brzegu tylko tuż obok lampy zasadniczej co mocno ograniczało ich widoczność (ztcp Golf 4 mial to tak zrobione, ze kierunek byl malym kloszem posrodku lampy) albo w wewnętrznym zakątku lampy przy atrapie np P206. Zgodne z przepisami pewnie bylo, ale nieco styl wygrywal z praktycznoscia.

ale te przykłady nie mają znaczenia. przedni kierunkowskaz ma być widoczny z przodu i nie ma znaczenia z której strony lampy jest umiejscowiony. boczny kierunek masz na błotniku albo lusterku i nie ma mowy o słabej widoczności. 

Napisano

Nie mam teraz warunków, zeby ich szczegóły studiować, być moze formalnie nie zostały. Natomiast przez lata generalnie wszystkie samochody miały zblizoną jasność świateł postojowych tylnych i zbliżoną, a więc o tyle samo większą, jasność śwaiteł stop. Natomiast teraz masz sytuację, gdy światła pozycyjne częsci nowych pojazdów mają jasność zbliżona do jasności stop także nowych pojazdów.

Skoro nie zostały to nie pisz, że homologację dają za zaliczeniem pocztowym. Nie można odmówić udzielenia homologacji z powodu naruszenia zwyczaju.

Napisano

do autora wątku:

jest to zgodne z przepisami UE (EWG) od bodajże 2013 roku. (54 regulamin EKG ONZ). a to że nasze krajowe przepisy nie nadążają to inna kwestia.

Napisano

Musiało-nie musiało. Nikt nie każe jeździć na dziennych, można odpalić przecież światła mijania mimo posiadania dziennych.

Napisano

Skoro nie zostały to nie pisz, że homologację dają za zaliczeniem pocztowym. Nie można odmówić udzielenia homologacji z powodu naruszenia zwyczaju.

Spoko, mnie nie zdziwią już nawet tylne lampy w ksztalcie motylków czy zajączków albo misów, bo swiat dziecinnieje.

Napisano

• dynamiczne kierunki

Ja bym chciał ,aby zrobiono światła stop i kierunkowskazy, których jasność zależy od oświetlenia otoczenia. Bo jak takie światła są dobrze widoczne w słoneczny dzień, to w nocy nieźle dają innym kierowcom po oczach. Powinno się tez zalegalizować tylne czerwone DRL i białe DRL w motocyklach i motorowerach. Ale patrząc na "szybkość" legalizowania 3 tablicy rejestracyjnej (dot. bagażników rowerowych na hak) to wątpię , czy dożyję tego ;]  Pozostaje tylko mieć nadzieję, ze nikt nie będzie się na siłę czepiał nowoczesnych rozwiązań technicznych poprawiających bezpieczeństwo. Pamiętam jak pojawiły się migające lampki rowerowe LED. tez sporo czasu upłyneło, zanim je w PL zalegalizowano.

Napisano

Jak ktoś świateł nie widzi to powinien oddać pj.

Napisano

@@Lucyfer - nie chce cytować po kolei Twoich wypowiedzi , ale ogólnie z każdą się zgadzam w tym wątku :ok:

Co się wyprawia teraz ze światłami "żeby było modnie i fajnie wyglądały" to jakas paranoja :no:

Napisano

@@Lucyfer - nie chce cytować po kolei Twoich wypowiedzi , ale ogólnie z każdą się zgadzam w tym wątku :ok:

Co się wyprawia teraz ze światłami "żeby było modnie i fajnie wyglądały" to jakas paranoja :no:

Po prostu od jakiegoś czasu zdrowy rozsadek i użyteczność w zasadach projektowania ustąpił marketingowi i kreowanym na siłę pod jego potrzeby różnym modom.

Napisano

Ja bym chciał ,aby zrobiono światła stop i kierunkowskazy, których jasność zależy od oświetlenia otoczenia. Bo jak takie światła są dobrze widoczne w słoneczny dzień, to w nocy nieźle dają innym kierowcom po oczach.

Zapewne za góra kilka lat zostanie to wprowadzone jako supernowość. Pomysły na dynamiczne kierunkowskazy i stopy migające przy ostrym hamowaniu z częstotliwoscią proporcjonalną do deceleracji były juz kilkadziesiąt lat temu, ale instytucje normotwórcze przez wiele lat ich nie dopuszczały.

Napisano

Po prostu od jakiegoś czasu zdrowy rozsadek i użyteczność w zasadach projektowania ustąpił marketingowi i kreowanym na siłę pod jego potrzeby różnym modom.

Poza przykładami wyżej wymienionymi, mnie również dziwi zaprzestanie stosowania dwóch świateł cofania lub w niektórych autach montowanie ich stosunkowo wysoko... Bo tak im pasuje do designu :facepalm:

Napisano

Poza przykładami wyżej wymienionymi, mnie również dziwi zaprzestanie stosowania dwóch świateł cofania lub w niektórych autach montowanie ich stosunkowo wysoko... Bo tak im pasuje do designu :facepalm:

Albo dwóch świateł przeciwmgłowych tylnych

Napisano

Zapewne za góra kilka lat zostanie to wprowadzone jako supernowość. Pomysły na dynamiczne kierunkowskazy i stopy migające przy ostrym hamowaniu z częstotliwoscią proporcjonalną do deceleracji były juz kilkadziesiąt lat temu, ale instytucje normotwórcze przez wiele lat ich nie dopuszczały.

pamiętasz jak w Polsce trzecie światło stop było nielegalne?? Może dlatego ze w instytucjach normotwórczych jest dużo betonu który nie rozumie że postep wcale nie musi byc zły 

Napisano

a może chodzi o to żeby nie pomylić ich po ciemku  z przednimi reflektorami, podobnie jak przeciwmgłowymi że to nie stop sie swieci 

Napisano

a może chodzi o to żeby nie pomylić ich po ciemku  z przednimi reflektorami

Ale jeśli cofania pomylisz z przednimi swiatlami to przecież żaden problem - samochod wlasnie się porusza w Twoim kierunku ;)

A za to dwa swiatla cofania bardzo sa przydatne, jeśli sa dobrze umieszczone to ładnie oswietlaja drogę do tyłu, co w nowszych samochodach jest dużym problemem :no:

I niech nikt nie pisze ze przecież są czujniki czy kamery... takie gadżety mogą sobie być, ale widoczność do tyłu mają zapewniać światła cofania :ok:

Napisano

Ale jeśli cofania pomylisz z przednimi swiatlami to przecież żaden problem - samochod wlasnie się porusza w Twoim kierunku ;)

A za to dwa swiatla cofania bardzo sa przydatne, jeśli sa dobrze umieszczone to ładnie oswietlaja drogę do tyłu, co w nowszych samochodach jest dużym problemem :no:

I niech nikt nie pisze ze przecież są czujniki czy kamery... takie gadżety mogą sobie być, ale widoczność do tyłu mają zapewniać światła cofania :ok:

ale kierujący jadac do tyłu może Cie nie widziec i Ty masz sie tego spdziewać wiedząc że on cofa

a światło cofania nie służy do oświetlania drogi tylko do sygnalizowania innym że cofasz. Jeśli nie jesteś w stanie wycofać bo nie masz dostateczje widoczności to musisz sobie zapewnić pomoc osoby trzeciej. i o tym również mówi pord

Napisano

ale kierujący jadac do tyłu może Cie nie widziec i Ty masz sie tego spdziewać wiedząc że on cofa

a światło cofania nie służy do oświetlania drogi tylko do sygnalizowania innym że cofasz. Jeśli nie jesteś w stanie wycofać bo nie masz dostateczje widoczności to musisz sobie zapewnić pomoc osoby trzeciej. i o tym również mówi pord

Naprawdę? :hehe:  :ok:

Owszem światło cofania sygnalizuje innym co robisz, ale wlasnie o tym piszę - że światło cofania może być również praktyczne i powinno być - kiedyś każdy producent stosował dwa nisko umieszczone i pomagały w cofaniu - a dziś już tak nie robią "bo nie muszą" , najważniejsze żeby kształt światel był fajny...

Napisano

Dodaj do tego ledowe światła tylne, które w takim Passacie B6 są "różowe" i zdaje się zamienne z kierunkowskazami, a przez to słabo widoczne w słoneczny dzień, a na drugim biegunie postaw ledy w takich VAGach, które nawet w trybie "pozycyjne" dają po gałach, tak jak stare "stopy".

IMHO dostępność LEDów spowodowała swoistą głupawkę u dizajnerów/konstruktorów, którzy prześcigają się pomysłach na najbardziej wypierdzisty kształt świateł tylnych.

2015-Jeep-Renegade-Trailhawk-113-626x382

c4_picasso_rear_lights_detail.jpg

IMHO dobrą robotę robi KIA używając z głową LEDów - stosują oni tylne lampy, które świecą całą powierzchną wydzielonego obszaru, a nie kują w oczy poszczególnymi źródłami światła z każdego z LED z osobna:

sorento-sli-tail-lights.jpg

Napisano

Naprawdę? :hehe:  :ok:

Owszem światło cofania sygnalizuje innym co robisz, ale wlasnie o tym piszę - że światło cofania może być również praktyczne i powinno być - kiedyś każdy producent stosował dwa nisko umieszczone i pomagały w cofaniu - a dziś już tak nie robią "bo nie muszą" , najważniejsze żeby kształt światel był fajny...

i jest praktyczne. Dziwne, bo ja nie mam problemu, wrzucam wsteczny i wystarczająco doświetla przestrzeń z tyłu auta aby cofnąć. Może okulista albo wymiana żarówki albo samochód z normalnie działającym światłem cofania. Możliwości są. i to nawet w kompaktach wyobraź sobie. 

Napisano

No i musze się zgodzić z Jayem - choć bardzo ubolewam. Mam 2x cofania na wysokości ok. 1,1-1,2m (S-max) i nie spełniają swojej funkcji w ogóle.

Napisano

i jest praktyczne. Dziwne, bo ja nie mam problemu, wrzucam wsteczny i wystarczająco doświetla przestrzeń z tyłu auta aby cofnąć. Może okulista albo wymiana żarówki albo samochód z normalnie działającym światłem cofania. Możliwości są. i to nawet w kompaktach wyobraź sobie. 

No i super jak cokolwiek widzisz. Może cofasz tylko w miescie? Ja w swoim Audi mam dwa porządne swiatla cofania i jest idealnie, ale w nowszych modelach typu klasa B czy klasa C, to jedno swiatlo cofania zwykle jest w takich miejscach ze w ogole nic nie oswietla :no:

Napisano

No i musze się zgodzić z Jayem - choć bardzo ubolewam. Mam 2x cofania na wysokości ok. 1,1-1,2m (S-max) i nie spełniają swojej funkcji w ogóle.

a jaka jest funkcja świateł cofania? 

Napisano

Fixxxer z całym szacunkiem - zagalopowałeś się.

Jeżeli miałoby służyć do sygnalizowania że cofasz, to zrobili by je zielone/niebieskie/różowe/brązowe/migające/pulsujące/dołozyli by sygnał dźwiękowych, itp....z jakiegoś powodu zrobili je białe i raczej zrobili to po to, aby coś oświetlało.

Z PORD się nie kłócę :ok:

Napisano

a jaka jest funkcja świateł cofania? 

Każde światła mają m.in. taką funkcję żeby ułatwiały jazdę. Jak już coś projektować (światła) to trzeba robić to z głową, a nie tylko żeby ładnie wyglądały.

Napisano

Fixxxer z całym szacunkiem - zagalopowałeś się.

Jeżeli miałoby służyć do sygnalizowania że cofasz, to zrobili by je zielone/niebieskie/różowe/brązowe/migające/pulsujące/dołozyli by sygnał dźwiękowych, itp....z jakiegoś powodu zrobili je białe i raczej zrobili to po to, aby coś oświetlało.

Z PORD się nie kłócę :ok:

otóż to cos oświetlało. A ty oczekujesz że yebnie jak przedni halogen prz okazji oślepi tych za Tobą . Tylne światła sygnalizują kierowcom za tobą co robisz. Kolejno stopy, kierunki, awarie w tym i wsteczny.

Napisano

Każde światła mają m.in. taką funkcję żeby ułatwiały jazdę. Jak już coś projektować (światła) to trzeba robić to z głową, a nie tylko żeby ładnie wyglądały.

zgdza sie i te światła zamontowane z tyłu pojazdu służą kierowcom za Tobą a nie Tobie. Światło wsteczne owszem świeci i coś widać ale nie spodziewaj sie ze bedzie jasno jak z przodu. Za Toba są inni których może to oślepić 

Napisano

otóż to cos oświetlało. A ty oczekujesz że yebnie jak przedni halogen prz okazji oślepi tych za Tobą

Oczekuję, że coś oświetli, a tymczasem nie oświetla niczego*

*żarówki zgodne z homologacją, odbłyśnik w doskonałym stanie - problemem jest wysokość umieszczenia tych świateł.

Napisano

zgdza sie i te światła zamontowane z tyłu pojazdu służą kierowcom za Tobą a nie Tobie.

No to przecież wlasnie o tym piszę - kiedyś te światła służyły nie tylko innym , ale też właśnie mnie. Były dwa, widziałem więcej, a jednocześnie wcale nie oślepiały nikogo, zresztą mam takie w Audi.

A dziś ? Jedno, zwykle umieszczone gdzieś za wysoko lub za nisko , nic nie oświetla, a można by było nieco inaczej zaprojektować lampy - może bardziej brzydko - ale by pomagały przy cofaniu.

Napisano

nie spodziewaj sie ze bedzie jasno jak z przodu

jeżeli spodziewałbym się, że ma świecić tak jak z przodu, oczekiwałbym 60-100m zasięgu, a tymczasem chce tylko oświetlić nawierzchnę 3-5m za autem.

Napisano

a może chodzi o to żeby nie pomylić ich po ciemku  z przednimi reflektorami, podobnie jak przeciwmgłowymi że to nie stop sie swieci 

E tam, przecieź teraz chyba każdy samochód ma 3 światło stop, poza tym oba rodzaje świateł zapobiegają wjechaniu w tył

Dla mnie decydująca powinna być opinia inżynierów i innych fachowców, a nie księgowych i artystów

Napisano

E tam, przecieź teraz chyba każdy samochód ma 3 światło stop, poza tym oba rodzaje świateł zapobiegają wjechaniu w tył

Dla mnie decydująca powinna być opinia inżynierów i innych fachowców, a nie księgowych i artystów

e tam inżynierów, przecież oni nie maja pojęcia do czego są światła. Pytaj na autokąciku. Tu jest więcej fachowców  którzy wiedzą lepiej w oparciu o własne potrzeby niz jakis palant który projektował samochód.

Napisano

e tam inżynierów, przecież oni nie maja pojęcia do czego są światła. Pytaj na autokąciku. Tu jest więcej fachowców którzy wiedzą lepiej w oparciu o własne potrzeby niz jakis palant który projektował samochód.

Fixxxer weź głęboki oddech :oki: - toć Mantoon dobrze napisał: brać pod uwagę zdanie inżynierów, a nie ciołków po ASP.

Ciołek od ASP wsadzi ci lampę tak aby auto wyglądało, a inżynier tak, aby spełniała swoją funkcję - fajnie, gdyby w swoich opiniach spotkali się gdzieś po środku, a nie w miejscu w którym wskaże im marketingowiec, bo "to się sprzeda".

Napisano

Fixxxer weź głęboki oddech :oki: - toć Mantoon dobrze napisał: brać pod uwagę zdanie inżynierów, a nie ciołków po ASP.

Ciołek od ASP wsadzi ci lampę tak aby auto wyglądało, a inżynier tak, aby spełniała swoją funkcję - fajnie, gdyby w swoich opiniach spotkali się gdzieś po środku, a nie w miejscu w którym wskaże im marketingowiec, bo "to się sprzeda".

i własnie ja uważam ze kompromis jest osiągniety. Mam lampy cofania na podobnej wysokości jak Ty. Moze nie świecą jak przednie ale pieszego doświetlą na tyle że go zauważe. A to chyba o to chodzi