Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parkowanie na chodniku - pytanie

Featured Replies

Napisano

Słyszałem niedawno o przypadku, gdy ktoś dostał mandat za parkowanie na chodniku w odległości mniejszej niż 10m od skrzyżowania. Pozostałe warunki parkowania na chodniku były spełnione

http://www.v10.pl/prawo/Parkowanie,na,chodniku,316.html

Spełnione muszą być jednak następujące warunki:
  • na odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,
  • szerokość pozostawionego dla pieszych chodnika nie utrudnia im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m,
  • pojazd zaparkowany na chodniku przednią osią nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.

Więc jak to jest?

Napisano
  • Autor

Czego nie rozumiesz?

Czy mandat był słuszny czy naciągany.

Napisano
  • Autor

Przestań czerpać wiedzę z gównoportali i przeczytaj PoRD. Szczególnie cały art. 49.

No to aktualny artykuł

Art. 49.

1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

• na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;
  • na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;
  • w tunelu, na moście lub na wiadukcie;
  • na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię;
  • na jezdni obok linii przerywanej wyznaczającej krawędź jezdni oraz na jezdni i na poboczu obok linii ciągłej wyznaczającej krawędź jezdni;
  • w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd;
  • na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;
  • na pasie między jezdniami;
  • w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką – na całej jej długości;
  • w odległości mniejszej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki, jeżeli jezdnia z prawej jej strony ma tylko jeden pas ruchu;
  • na drodze dla rowerów, pasie ruchu dla rowerów oraz w śluzie rowerowej, z wyjątkiem roweru.

2. Zabrania się postoju:

• w miejscu utrudniającym wjazd lub wyjazd, w szczególności do i z bramy, garażu, parkingu lub wnęki postojowej;
  • w miejscu utrudniającym dostęp do innego prawidłowo zaparkowanego pojazdu lub wyjazd tego pojazdu;
  • przed i za przejazdem kolejowym, po obu stronach drogi, na odcinku od przejazdu kolejowego do słupka wskaźnikowego z jedną kreską;
  • w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;
  • na obszarze zabudowanym, pojazdu lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 16 t lub o długości przekraczającej 12 m, poza wyznaczonymi w tym celu parkingami.

3. Zabrania się zatrzymania lub postoju pojazdu na autostradzie lub drodze ekspresowej w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu. Jeżeli unieruchomienie pojazdu nastąpiło z przyczyn technicznych, kierujący pojazdem jest obowiązany usunąć pojazd z jezdni oraz ostrzec innych uczestników ruchu.

4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.

No i?

Napisano
  • Autor

Czytaj ze zrozumieniem.

Czytałem. Jest tu coś o chodniku?

Napisano

pisze wyraźnie o zatrzymywaniu się. Jeżeli nie pisze nic o chodniku czy jezdni więc przepis dotyczy wszystkiego co jest drogą publiczną.

Napisano

Literalnie czytając, to w promieniu 10m od skrzyżowania to nawet na parkingu zatrzymać się nie możesz.

Napisano
  • Autor

Literalnie czytając, to w promieniu 10m od skrzyżowania to nawet na parkingu zatrzymać się nie możesz.

No właśnie. Dla mnie ten przepis jest nieprecyzyjny i można dowolnie go interpretować. A przecież sensem tego zakazu jest nie zasłanianie jezdni i znaków przez parkujące samochody

Poza tym jak się liczy odległość od skrzyżowania?

Napisano

pisze wyraźnie o zatrzymywaniu się. Jeżeli nie pisze nic o chodniku czy jezdni więc przepis dotyczy wszystkiego co jest drogą publiczną.

Co wobec tego, gdy wyznaczone miejsce postojowe (nie w strefie zamieszkania) jest bliżej, niż 10m? Jeden artykuł wyklucza wtedy drugi, czy go znosi?

Inna sprawa, że definicje zatrzymania i postoju średnio się mają do cytowanego artykułu PoRD.

Napisano

A przecież sensem tego zakazu jest nie zasłanianie jezdni i znaków przez parkujące samochody

Poza tym jak się liczy odległość od skrzyżowania?

Sens nie ma znaczenia - masz literalnie napisane, 10m od skrzyżowania (chyba mylisz z zapisem o odległości od znaków).

Jak odległość? W metrach. Tam gdzie kończy się skrzyżowanie przykładasz początek miarki i mierzysz.

Co wobec tego, gdy wyznaczone miejsce postojowe (nie w strefie zamieszkania) jest bliżej, niż 10m?

Jak nie jest to droga publiczna, nie ma strefy zamieszkania ani ruchu - nie stosuje się KD (poza kilkoma wyjątkami).

Napisano

Jak nie jest to droga publiczna, nie ma strefy zamieszkania ani ruchu - nie stosuje się KD (poza kilkoma wyjątkami).

Nie ma strefy, droga publiczna. Co wtedy? Np. Sokolska/Copina lub Sokolska/Opolska w Katowicach.

Napisano

Nie ma strefy, droga publiczna. Co wtedy? Np. Sokolska/Copina lub Sokolska/Opolska w Katowicach.

Obowiązuje KD - więc w odległości 10m nie można parkować.

Napisano

Obowiązuje KD - więc w odległości 10m nie można parkować.

Chyba żartujesz... :phi:  nie można parkować na wydzielonych, płatnych miejscach? :hehe::bzik:

Napisano

Chyba żartujesz... [emoji14]hi: nie można parkować na wydzielonych, płatnych miejscach? :hehe::bzik:

Ja? A znasz jakieś wyłączenia zacytowanego przepisu?

Dura lex...

Napisano

Ja? A znasz jakieś wyłączenia zacytowanego przepisu?

Dura lex...

Tak, tak, durne prawo ponad wszystko... :chory:

Napisano

Sens nie ma znaczenia - masz literalnie napisane, 10m od skrzyżowania (chyba mylisz z zapisem o odległości od znaków).

Jak odległość? W metrach. Tam gdzie kończy się skrzyżowanie przykładasz początek miarki i mierzysz.

O

To jeszcze napisz, gdzie się kończy skrzyżowanie ;] Bo nie mierzy się od brzegu jego jezdni poprzecznej, a od zewnętrznego brzegu chodnika lub pobocza, jeżeli występuje.

W wielu krajach jest to po prostu oznaczane, na przykład w Paryżu krawęznik na odcinku zabronionym jest malowany na żółto, w Anglii podwójną ciągłą linią wzdłuż brzegu jezdni. W Polsce analogiczne proste pomysły były uwalane.

Napisano

Chyba żartujesz... :phi:  nie można parkować na wydzielonych, płatnych miejscach? :hehe::bzik:

Fajne. Może się okazać, że można na tych miejscach parkować za free.

Napisano
  • Autor

O

To jeszcze napisz, gdzie się kończy skrzyżowanie ;] Bo nie mierzy się od brzegu jego jezdni poprzecznej, a od zewnętrznego brzegu chodnika lub pobocza, jeżeli występuje.

W wielu krajach jest to po prostu oznaczane, na przykład w Paryżu krawęznik na odcinku zabronionym jest malowany na żółto, w Anglii podwójną ciągłą linią wzdłuż brzegu jezdni. W Polsce analogiczne proste pomysły były uwalane.

I jest bałagan http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/102192-jak-mierzyc-odleglosc-od-skrzyzowania-10m.html

Witam! Mam wezwanie od straży miejskiej. Sytuacja wygląda następująco: Zaparkowałem pod blokiem w którym od niedawna mieszkam, przed skrzyżowaniem, według mnie w odległości 12m. Problem polega na tym, że rzekomo jednak za blisko. Jest to skrzyżowanie typu T, gdzie do drogi głównej wzdłuż której zaparkowałem dochodzi prostopadle boczna uliczka osiedlowa. Jedyne przejście dla pieszych znajduje się wzdłuż drogi głównej (przez osiedlówkę). Po przeczytaniu właściwie niezliczonej już ilości postów, linków, różnych artykułów, ustaw, definicji... nie jest dla mnie ciągle jasne jak mierzyć tę odległość. Zawsze myślałem że jest to odległość mierzona od nadalej wysuniętej części pojazdu do miejsca przecięcia się "przedłużeń w lini prostej" bliższej krawędzi jezdni, lub ewentualnie do pasów (przejścia dla pieszych). Jeśli do początku pasów to istotnie jest tam 11,5 metra jako że częściowo zacznają sie już na łuku. Jeśliby mierzyć do środka łuku to faktycznie jest z 7- 8 metrów. Niestety wiem że ze Strażą Miejską w moim mieście nie ma dyskusji, tym bardziej że mam "tablice rej. z innego miasta". Z tego co wiem mówią tylko: Przyjmuje Pan? Jak nie to Sąd Grodzki. Mam tam szanse???

Ze SM da się wygrać, chociaż potrafią się ośmieszać i upierać przy swoim :facepalm:;]

http://www.tvp.info/17255723/zmierzyli-odleglosc-na-oko-i-wlepili-mandat-sad-uznal-ze-nieslusznie

10 metrów, zgodnie z przepisami w takiej odległości od skrzyżowania można zaparkować samochód. Mieszkaniec Kielc twierdzi, że stanął prawidłowo. Innego zdania była straż miejska. Problem w tym, że strażnicy odległość mierzyli „na oko”. Sprawa trafiła do sądu. Właściciel auta wygrał, ale strażnicy miejscy nie dają za wygraną.

Napisano

Słyszałem niedawno o przypadku, gdy ktoś dostał mandat za parkowanie na chodniku w odległości mniejszej niż 10m od skrzyżowania. Pozostałe warunki parkowania na chodniku były spełnione

http://www.v10.pl/prawo/Parkowanie,na,chodniku,316.html

Więc jak to jest?

Ja nie tyle słyszałem, co taki mandat właśnie dostałem za parkowanie w miejscu zaznaczonym.

Rozumiem, że na zdjęciu poniżej można wskazać kilka aut zaparkowanych nieprawidłowo, ale zaznaczone miejsce wg. mnie w rzeczywistości żadnych utrudnień nie wprowadza. No, ale przepis jest przepis. W straży miejsciej brakuje $, więc wypisują kwity gdzie tylko mogą.

post-148375-0-54407400-1450336197_thumb.jpg

Napisano

Wiele osób myli jezdnię z drogą. A droga obejmuje jezdnię oraz chodnik i/lub pobocze. I wtedy odległość mierzysz od zewnętrznego brzegu chodnika/pobocza. Spory sa w wypadku scięcia lub zaokrąglenia chodnika lub pobocza - czy mierzyć od przecięcia przedłuzeń linii ponad łuk/ścięcie, czy od srodka łuku/ścięcia.

Napisano

Ja nie tyle słyszałem, co taki mandat właśnie dostałem za parkowanie w miejscu zaznaczonym.

Rozumiem, że na zdjęciu poniżej można wskazać kilka aut zaparkowanych nieprawidłowo, ale zaznaczone miejsce wg. mnie w rzeczywistości żadnych utrudnień nie wprowadza. No, ale przepis jest przepis. W straży miejsciej brakuje $, więc wypisują kwity gdzie tylko mogą.

attachicon.gifskrzyżowanie2.jpg

Tam nie ma przypadkiem wejscia do bloku?

Bo IMHO dojazd dla karetki pod klatke bylby mocno utrudniony...

Napisano

Fajne. Może się okazać, że można na tych miejscach parkować za free.

No nie wiem... :hmm:  ale biorąc pod uwagę polskie realia to zamiast za free zapłacisz najpierw za postój, a od lotnej brygady SM dostaniesz drugi "kwit parkingowy"  :phi: 

Napisano

Tam nie ma przypadkiem wejscia do bloku?

Bo IMHO dojazd dla karetki pod klatke bylby mocno utrudniony...

Nie ma. Lokal usługowy tam jest

Nikomu nic nie przeszkadza, niczego nie zasłaniasz, jest 1.5 m chodnika