Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co poradzicie - która wersja nadwozia?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

poprosiłbym Was o opinie i swoje doświadczenia ... co byście wybrali i dlaczego?

Mamy do dyspozycji ok 45-55kkz - w formie leasingu. Na placu stoi:

- C-MAX (1.6, 182KM, 2010 r,, przebieg 44 000km)

- FOKUS Kombi (1,6 182KM, 2011 r, przebieg 67 000km)

- Suzuki Kizashi (2,4, 178KM, 2011, przebieg 54 000km)

Poruszamy się w 75% po mieście, reszta to wyjazdy poza miasto - różne kierunki.

Auto dla rodziny 2+2. Roczny przebieg ok 20000km.

Idealnie było by znaleźć autko PB + możliwość instalacji LPG ale ciężko teraz o coś takiego :)

Czy jeśli Ford (bo ku temu bardziej się skłaniam) to C-Max czy Kombi? Mam pewne doświadczenie w jeździe C-Maxem ale poprzedniej generacji ... więc ciężko mi tu cokolwiek porównywać? Jak wypadają te silniki benzynowe u Forda? Jak ze spalaniem w mieście?

Będę wdzięczy za podpowiedzi :)

PS. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

Napisano

Jak z dziećmi to cmax. Łatwiej wsiadać, pomagać dzieciakom, pewnie są stoliki w oparciach. Suzuki odpuść. Wydumka jakich mało.

Napisano

Ja mam kombi o przy władaniu małego do fotelika przydałby się wyższy dach, ale to znów kosztem komfortu i jazdy, tzn. w vanie siedzisz jak na krześle wciskając pedały jakby z góry na dół, w osobowym wciskasz je w przód.

Jedyne co może być jeszcze zaletą vana to większa odległość oparł przednich foteli od tylnej kanapy, ale porównując np. C-max do foki kombi, bo już do np. superba to C-max wysiada

Napisano

Kizashi z automatem i 4wd ? To ja bym sie nie zastanawial ;) tyle ze one chyba niegazowalne są :| sprawdź na klubsuzuki.pl

klaptaptap

Napisano

Witajcie,

poprosiłbym Was o opinie i swoje doświadczenia ... co byście wybrali i dlaczego?

Mamy do dyspozycji ok 45-55kkz - w formie leasingu. Na placu stoi:

- C-MAX (1.6, 182KM, 2010 r,, przebieg 44 000km)

- FOKUS Kombi (1,6 182KM, 2011 r, przebieg 67 000km)

- Suzuki Kizashi (2,4, 178KM, 2011, przebieg 54 000km)

Poruszamy się w 75% po mieście, reszta to wyjazdy poza miasto - różne kierunki.

Auto dla rodziny 2+2. Roczny przebieg ok 20000km.

Idealnie było by znaleźć autko PB + możliwość instalacji LPG ale ciężko teraz o coś takiego :)

Czy jeśli Ford (bo ku temu bardziej się skłaniam) to C-Max czy Kombi? Mam pewne doświadczenie w jeździe C-Maxem ale poprzedniej generacji ... więc ciężko mi tu cokolwiek porównywać? Jak wypadają te silniki benzynowe u Forda? Jak ze spalaniem w mieście?

Będę wdzięczy za podpowiedzi :)

PS. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

jak dla siebie kizashi (tak tylko po danych technicznych ;) bo nigdy w nim nie siedzialem) ale rozum podpowiadac c-max'a :)

Napisano

50 tys za 5 letnie kompakty?

Napisano
  • Autor

Kizashi 178KM w skrzyni manulanej, 4x4 są połączone z automatem (wiele złego o nim piszą), silnik gazowalny bez problemu, ale też ma swoje wady :) Zastanawiam się nad fordem tylko nie wiem co myśleć o tych silnikach ...

PS. Samochody są w różnej cenie, kizashi najdroższe bo 50k, fordy po ok 45k...

Napisano

Trza polować na okazje. Mi udało się wyrwać S-Maxa 3 letniego za 52 tys.:)

Napisano

z automatem (wiele złego o nim piszą),

bo to  CVT  - ze  wyje  i td :lol: 

a  wystarczy  nie  cisnąć do oporu  gazu  ;]

Napisano

A weź potem sprzedaj tego kizaszi. Żadnych wydumek!

Napisano

No takie są ceny niestety za coś nieco mocniejszego niż podstawa i z wyposażeniem nieco lepszym niż standard...

Napisano

Z tych trzech wziął bym Focusa. Przynajmniej wyglada jak samochód. C-MAX jest panicznie brzydki. A Suzuki to taki dziwny wynalazek.

Napisano
  • Autor

hmmm ok, już jakieś to pole widzenia :) A jak się trzymają te silniczki w fordzie, trzeba jakoś specjalnie na nie uważać?

Napisano

1.6 EB to jest przeróbka całkiem udanego i bardzo popularnego silnika 1.6 Sigma (duratec, Ti-VCT itd) i opinie są raczej dobre i tych silnikach. Jeśli masz powyżej 180 cm to w focusie 3 może być ciasno (kombi dla mojej rodziny jest wystarczający, ale kolega 193 cm siedzi w nim jak sardynka w puszce).

Napisano
  • Autor

mam jedynie 175 cm :) teraz mam v50 więc jest dla mnie jak ulał, podejrzewam, ze fokus będzie też dopasowany :)

Napisano

mam jedynie 175 cm :) teraz mam v50 więc jest dla mnie jak ulał, podejrzewam, ze fokus będzie też dopasowany :)

FF3 jest nieco większy od V50. Teraz szukałbym właśnie 1.6 EB zamiast wolnossącego. Są już instalacje LPG do tego silnika, niestety jeszcze bardzo drogie.

Kolega "ccfan" ma FF3 z 1.6 EB wykręconego na 213 KM. Podpytaj go co i jak

Napisano

to masz porównanie skoro miałeś c-max'a a teraz masz kompakta 

ja bym brał maksa, wyższa pozycja za kierownicą, lepiej się wsiada

na co dzień jeżdżę jeszcze partnerem i dziwnie się czuje wsiadając do zwykłego kompakta ;)

Napisano

No takie są ceny niestety za coś nieco mocniejszego niż podstawa i z wyposażeniem nieco lepszym niż standard...

To już bym jakąś nowke za 70 klocków wolał
Napisano

To już bym jakąś nowke za 70 klocków wolał

Ja też :ok: Tylko znajdź kompakta 150KM+ z jakimś sensownym wyposażeniem w tej cenie :ok: Najtaniej, co znalazłem, to z 80 trzebaby położyć.
Napisano

Civic sport 1.8 był za 70 chyba ten 140KM

Napisano

Civic sport 1.8 był za 70 chyba ten 140KM

Jakiś link, coś? Chętnie zobaczę jak wyposażony. Bo jak niecały rok temu się rozglądałem, to 60-kilka trzeba było położyć za dobrze wyposażoną Fiestę 1.0T... Chyba, że mówimy o demo, to ceny z 5tys. niżej dało się znaleźć.
Napisano
  • Autor

według mnie aby kupić mocniejszego kompakta z dobrym wyposażeniem to trzeba szykować 80-90kzł i tu nie ma zmiłuj, ok jeśli znajdziemy demo u dealera to wtedy cena schodzi do ok 80-84kzł, ale nie niżej, popytałem 2-3 dealerów (faktycznie tylko forda) .... także nie tędy droga. Normalnie Fokusy jak patrzę to stoją od 35 do 50 kzł za roczniki 11-12. Rozstrzał spory ale jak to bywa, to co w Polsce stoi to doś drogie, to co z zachodu to tańsze ale i bardziej ryzykowne :)