Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

HDi vs PB

Featured Replies

Napisano

Dowolne turbo NoPB z gazem ;)

Tańsze w EKSPLOATACJI !

Nowoczesna benzyna turbo ....... :) i jeszcze z LPG.

naaaaapewnooooo.

Napisano

Tańsze w EKSPLOATACJI !

Nowoczesna benzyna turbo ....... :) i jeszcze z LPG.

naaaaapewnooooo.

Nie zawsze koszty paliwa sa priorytetem :ok:

Napisano

Pokaż mi turbo NoPb, czyli nowoczesną benzynę, która będzie tańsza w eksploatacji w mieście od Diesla.
Bo od tego się zaczęła ta dyskusja.

po 1. nie zmieniaj tematu - napisałeś, że diesel będzie miał 2x większy moment od benzyny, więc oczekuję, że podasz mi przykład diesla wolnossącego który będzie miał 2 razy większy moment od wolnossącej benzyny lub turbo diesla do turbo benzyny z tej samej pojemności.....

po 2 Koszty zużycia paliwa będą wyższe w turbo benzynie i to osobiście potwierdzam, ale obstawiam, że koszty eksploatacji diesla w mieście na przestrzeni 10 lat będą wyższe od kosztów eksploatacji turbo benzyny. 

po 3 przynajmniej w turbo benzynie w mieście silnik się grzeje i w zimie jest ciepło, nie trzęsie budą przy uruchomieniu, nie puszcza czarnych bąków, nie śmierdzą ręce od uwalonych ropą pistoletów na stacji benzynowej..... miałem jednego diesla, nie psuł się (tak dla jasności), ale w życiu warszawy za własne pieniądze nie popełnię drugi raz tego samego błędu.

Napisano

pkt. 2,3 jest lekko mówiąc z d..y

Napisano

I jeszcze trzeba doliczyć koszty eksploatacji osprzętu silnika diesla, którego w benzynach z turbo nie ma.

Napisano

I jeszcze trzeba doliczyć koszty eksploatacji osprzętu silnika diesla, którego w benzynach z turbo nie ma.

To wymień różnice pomiędzy osprzętem NOWOCZESNEJ benzyny Turbo a diesela CR :)

i podaj ceny :) 

Napisano

To wymień różnice pomiędzy osprzętem NOWOCZESNEJ benzyny Turbo a diesela CR :)

i podaj ceny :)

przepływki - to samo, koła dwu-masowe - rzadziej się psują w benzynach (mniejsze "drgania"), turba - rzadziej się psują  w dieslach (niższa temp), pompy wysokiego ciśnienia i wtryski chyba bardziej wrażliwe z dieslach, DPFy - tylko diesle. IMHO benzyna wypada nieznacznie taniej 

Napisano

przepływki - to samo, koła dwu-masowe - rzadziej się psują w benzynach (mniejsze "drgania"), turba - rzadziej się psują  w dieslach (niższa temp), pompy wysokiego ciśnienia i wtryski chyba bardziej wrażliwe z dieslach, DPFy - tylko diesle. IMHO benzyna wypada nieznacznie taniej 

A ceweczki w benzynach się nie psują ?, a co ile świece trzeba zmieniać ? 

Tym tokiem rozumowania "rzadziej się psują", "chyba bardziej wrażliwe" to nie podyskutujemy, bo w moich dieselach nic się nie psuje :) i co ? co mam brać w koszty eksploatacyjne ?

Może "rzadziej się psują" bo benzyny nie robią takich przebiegów jak diesele ? i to takie złudne jest stwierdzenie "rzadziej się psują" ......

Jaki interwał przyjmujemy do określania "rzadziej" ?

Lata ?? ile 3-5-10 ?

Przebieg ?? ile 100-300-800 tyś. km ?

Napisano

Jaki interwał przyjmujemy do określania "rzadziej" ?

Lata ?? ile 3-5-10 ?

Przebieg ?? ile 100-300-800 tyś. km ?

Ale Ty jestes zajarany na te klekoty :hehe:

Czy gdyby nie spalanie to dalej bys sie turlal dieslem, czy moze jednak jakas sensowna noPB lub noPB z turbo? ;]

Ogolnie to watek raczej do zamkniecia ;)

Napisano

Ale Ty jestes zajarany na te klekoty :hehe:

Czy gdyby nie spalanie to dalej bys sie turlal dieslem, czy moze jednak jakas sensowna noPB lub noPB z turbo? ;]

Ogolnie to watek raczej do zamkniecia ;)

Jeśli ja jestem "zajarany" na klekoty ze względu na spalanie, to co powiesz o tych wszystkich którzy kupują benzynę tylko po to żeby nią jeździć na LPG ?

Bo ja jeżdżę dieselem ze względu na jego bezawaryjność i odpowiednie napędzanie dużych rodzinnych aut, jak C8, C4GP. A że mam też małego "zapier......a" do miasta to tylko świadczy o faktycznej bezawaryjności HDi.

Napisano

Nie chcę tutaj się kłócić ani wsadzać kija w mrowisko, ale powiedzieć swoje zdanie:

Otóż diesle mają jak dla mnie wyłącznie 2 zalety, to jest niskie spalanie i duży zasięg na 1 zbiorniku.

LPG zaś nie ma żadnych zalet poza kosztem przejechania kilometra.

A doszukiwanie się zalet w charakterystyce czy trwałości to moim zdaniem oszukiwanie samego siebie.

Tak samo jak LPG tak i diesel w aucie osobowym jest kompromisem, złem koniecznym.

Co do wad:

LPG: najgorsze: słaby zasięg i dodatkowy zbiornik. Są to bardzo duże wady. Więcej wad wielkich nie ma, skomplikowanie i awaryjność mocno ani kosztownie nie wzrasta, jedzie tak samo jak na benzynie

DIesel: Trzęsie, hałasuje i smrodzi potwornie śmierdzącymi dieslowymi spalinami. I - tak tak, niestety, słaba elastyczność.

Dziękuję za uwagę ;)

Napisano

I - tak tak, niestety, słaba elastyczność.

Dziękuję za uwagę ;)

obejrzyj film od połowy :ok:  rozumiem ze to jest słaba elastyczność  ;] zaznaczę że próba robiona przy temp. zew. 33*C https://www.youtube.com/watch?v=WerluVtk0Hw

Napisano

dobrze gdzie jest pan z kłódeczką i zamknie wątek bo nie jest już nawet smieszny a ....... :oslabiony: . Wiadomo jak jest z gustami. Więc pytam MUZYK bierzesz kasę za moderowanie to wywiązuj pan z obowiązków się znaczy się  :phi:

Napisano

watek ten to klotnia o wyzszosc swiat bozego narodzenia nad swietami wielkiej nocy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.