Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o zużycie opon

Featured Replies

Napisano

W Mercedesie żony przednie opony sa zużyte prawie do końca a tylne wyglądają jak nowe. Samochód ma 4-matic ale teoretycznie daje wiekszosc momentu na tył. Wiec spodziewałem sie większego zużycia tylu niz przodu. A tu przód praktycznie do wymiany a tyl nadal OK. W sumie to nawet lepiej bo przednie sa znacznie mniejsze = tańsze. Jako ze nie miałem wcześniej nigdy samochodu AWD to pytanie czy to normalne???

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!

Napisano

Normalne jest to, że opony na osi skrętnej się szybciej zużywają

Napisano

Normalne jest to, że opony na osi skrętnej się szybciej zużywają

Tiaaaa, zwlaszcza w mocnych RWD :) :)

W Mercedesie żony przednie opony sa zużyte prawie do końca a tylne wyglądają jak nowe. Samochód ma 4-matic ale teoretycznie daje wiekszosc momentu na tył. Wiec spodziewałem sie większego zużycia tylu niz przodu. A tu przód praktycznie do wymiany a tyl nadal OK. W sumie to nawet lepiej bo przednie sa znacznie mniejsze = tańsze. Jako ze nie miałem wcześniej nigdy samochodu AWD to pytanie czy to normalne???

Duzo mniej ma to wspolnego z napedem, co z ustawieniami zbieznosci. Wystarczy, ze dealer ustawil bezpiecznie po amerykansku, mocno zbieznie i juz zuzycie bedzie spore.

Napisano

W Mercedesie żony przednie opony sa zużyte prawie do końca a tylne wyglądają jak nowe.

Hm jedyną prawdziwą 4 napedówka jaka jezdzilem to był Ford Bronco...  i miał oponu zużyte w miare równomiernie... - ja bym dla bezpieczeństwa pozwał dealera...

Napisano

No jak tyle kreci kierownica na parkingach i poprawia 100 razy  ;) to nie ma co sie dziwic ;) normalna sprawa  :ok:

Napisano

To nie do konca normalnie bo jak mialyby sie zuzyc? 

Napisano

No jak tyle kreci kierownica na parkingach i poprawia 100 razy

Miejsca parkingowe w USA sa wyraxnie wieksze niż w polsce... nie sadzę żeby trzeba było parkowac na dwa razy...

Napisano

Miejsca parkingowe w USA sa wyraxnie wieksze niż w polsce... nie sadzę żeby trzeba było parkowac na dwa razy...

Nie chodzi o rozmiar miejsca, ale o umiejetnosci kierowcy ;] czasem ktos kreci non stop ;]

Napisano

Nie chodzi o rozmiar miejsca, ale o umiejetnosci kierowcy ;] czasem ktos kreci non stop ;]

Myslisz? - przez 3 lata miałem taki wyjazd z garażu ze wjeżdzałem na 3x a wyjeżdzałem na 2 razy.... jakoś nie zauwazylem specjalnie wiekszego zuzycia opon... a często wjazdy i wyjazdy były 3x dziennie. - przyznaje miałe tylny naped...

Napisano

U mnie w quattro nie zauważyłem większego zużycia opon na przedniej osi (przynajmniej gołym okiem).

Napisano

Marek,

Generalnie przy AWD wszystkie opony powinny się zużywać równomiernie, nawet w mojej Skodzie z Haldex'em nie jestem w stanie odróżnić opon przednich od tylnych przy zimowej przekładce.

Na MBWORLD mają ten sam problem z C400 4Matic - IMO wygląda na jakiś problem z kombinacją opony/auto.

I co to znaczy zużyte? Bieżnik jest równo zjechany na całym przekroju czy tylko na zewnątrz?

Napisano
  • Autor

No właśnie zużycie jest równe i to mnie dziwi. Ze zbieżnością raczej nie powinno byc problemu bo samochód jedzie idealnie prosto i pali mniej niz powinien. Lexusy tez lubialy jeść przednie opony ale ścinały je od środka - nie zużywały sie równo. Natomiast tutaj zużycie jest bardzo równe i to mnie zastanawia. Jedno co może tłumaczyć - przy manewrowaniu na parkingu często sie zdarza ze jedno z przednich kół piszczy - serwis twierdzi ze to normalne i jest wynikiem LSD na przedniej osi które nie pozwala na tak duża różnice obrotów miedzy kołami. Może to jest przyczyna?

W sumie to bardziej mnie dziwi to ze po 17 tysiącach mil tylne opony są jak nowe niz to ze przednie sa prawie do wymiany... Spodziewałem sie konieczności wymiany kompletu na 20 tys. mil.

Napisano

IMO centralne LSD nie jest przyczyną - przecież żeby tam poszły takie siły to słyszał byś trzeszczące napędy podczas skręcania na parkingu, a założę się że tak nie jest. Wg producenta inicjalnie masz podział w granicach 30/60% więc też jestem zdziwiony efektem który opisujesz.

A w jakim trybie na co dzień jeździ Twoja żona?

Napisano
  • Autor

IMO centralne LSD nie jest przyczyną - przecież żeby tam poszły takie siły to słyszał byś trzeszczące napędy podczas skręcania na parkingu, a założę się że tak nie jest. Wg producenta inicjalnie masz podział w granicach 30/60% więc też jestem zdziwiony efektem który opisujesz.

A w jakim trybie na co dzień jeździ Twoja żona?

Standardowym, ale w Mercedesie masz stale AWD i nic nie możesz przełączyć. 

Najbardziej mnie w tej całej sytuacji wkurza to że będę miał teraz inne opony z przodu i inne z tyłu. Te "fabryczne" (Continental) są całoroczne a na Florydzie całoroczna opona ma taki sam sens jak zimowa na Saharze. Więc założę na przód Michelin Pilot SuperSport - mam z nimi bardzo dobre doświadczenia z Lexusów i Corvette. NIestety nie mam zamiaru zmieniać prawie nowych opon z tyłu = będzie to głupio wyglądało...

Napisano

Najbardziej mnie w tej całej sytuacji wkurza to że będę miał teraz inne opony z przodu i inne z tyłu. Te "fabryczne" (Continental) są całoroczne a na Florydzie całoroczna opona ma taki sam sens jak zimowa na Saharze. Więc założę na przód Michelin Pilot SuperSport - mam z nimi bardzo dobre doświadczenia z Lexusów i Corvette. NIestety nie mam zamiaru zmieniać prawie nowych opon z tyłu = będzie to głupio wyglądało...

Załóż stare na przód - to szybko je zedrzesz - bo tak to bedziesz sie na całorocznych z tyłu woził przez 4 komplety przednie...

Napisano

Załóż stare na przód - to szybko je zedrzesz - bo tak to bedziesz sie na całorocznych z tyłu woził przez 4 komplety przednie...

Na tyle ma inny rozmiar

Napisano
  • Autor

Przód ma 225/45R18 a tył 245/40R18 - nie da się. 

Napisano

Coś mi świta że na MBWORLD też opisywali problem na oryginalnych Conti. Pamietaj że przy AWD wskazane jest mieć takie same opony na wszystkich kołach, także ja bym puścił te stare na Ebayu i kupił kpl nowych, ewentualnie męczył dealera o wymianę przodu za free.

Pytałem o tryb bo o ile napędu nie można wyłączyć to może jest inny rozdział momentu f/r w zależności od trybu, ale jak jeździ na standard to nie tędy droga.

Delco - w mocniejszych wersjach MB daje szersze felgi na tył i nie da się zamienić kół przód/tył.

Napisano

Przód ma 225/45R18 a tył 245/40R18 - nie da się. 

No i masz odpowiedź - waskie były i sie zdarły....

Napisano

Delco - w mocniejszych wersjach MB daje szersze felgi na tył i nie da się zamienić kół przód/tył.

OK reozumiem.

Ale swoja droga będąc tak zamoznym czlowiekiem jak Marek o sobie pisze kupiłbym cały komplet nowych  skoro orginalne continentale wielosezonowe maja taki sens jak zimówka na sacharze...

Napisano
  • Autor

OK reozumiem.

Ale swoja droga będąc tak zamoznym czlowiekiem jak Marek o sobie pisze kupiłbym cały komplet nowych  skoro orginalne continentale wielosezonowe maja taki sens jak zimówka na sacharze...

Wchodzimy w O/T, ale bycie zamożnym polega także na oszczędzaniu a nie wydawaniu kasy bez sensu.

Napisano

Wchodzimy w O/T, ale bycie zamożnym polega także na oszczędzaniu a nie wydawaniu kasy bez sensu.

Hm kupienie bezpiecznych opon do w miare drogiego samochodu to wydawanie bez sensu? Dla mnie jest róznica pomiędzy byciem oszczędnym a dziadowaniem. wszak sam napisales że te continetale potrzebne na florydzie sa jak zimówki na Saharze...

Napisano
  • Autor

Hm kupienie bezpiecznych opon do w miare drogiego samochodu to wydawanie bez sensu? Dla mnie jest róznica pomiędzy byciem oszczędnym a dziadowaniem. wszak sam napisales że te continetale potrzebne na florydzie sa jak zimówki na Saharze...

Chodziło mi o to że całoroczne nie mają sensu w gorącym klimacie. Nie zmienia to faktu że te Continentale są bardzo dobre - trzymają się świetnie jezdni. 

Napisano

Więcej hamuje niż przyspiesza, co przy węższych gumach z przodu daje efekt szybszego ich zużycia.

Normalka.

;)

Napisano

Nie zmienia to faktu że te Continentale są bardzo dobre - trzymają się świetnie jezdni.

A widzisz - to własnie to opacznie zrozumiałem... odebrałem Twoje słowa jako krytyke ich wlasności jesznych...

Napisano

Więcej hamuje niż przyspiesza, co przy węższych gumach z przodu daje efekt szybszego ich zużycia.

Normalka.

;)

To może byc najbardziej logiczne wytłumaczenie

Napisano

Normalka.

;)

No nez jaj-mialem C180K w którym ciężko mówić o niewiadomo jakim przyśpieszaniu, a i tak tylne opony były zawsze bardziej zużyte niż przednie, idąc Twoją logiką powinny być przynajmniej równo zużyte.

Napisano

Nie jesteś kobietą i nie miałeś węższych opon z przodu.

;)

Napisano

ewentualnie męczył dealera o wymianę przodu za free.

Wymianę za free za to że się naturalnie zużyły? To tak jakby klocki reklamować :hehe:

Napisano

Wymianę za free za to że się naturalnie zużyły? To tak jakby klocki reklamować :hehe:

Tyle że nie jest powiedziane że jest to normalne zużycie, skoro tył jest w bdb stanie.

@ - temat mnie zaciekawił. W necie dużo ludzi narzeka na ponadprzeciętne zużycie opon przednich w autach AWD w przypadku gdy samochód jest wyposażony w opony różnych rozmiarów na osiach. Wygląda na to że nałożenie się różnicy w średnicy opony o innym rozmiarze z różnicą prędkości osi powoduje ten efekt.Dotyczy to innych marek, jak BMW z Xdrive

@@Joki - autem jeździła w większości kobita, ale fakt - rozmiar był ten sam.