Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Profesjonalne narzędzie. Pytanie.

Featured Replies

Napisano

Jak wygląda profesjonalne narzędzie do zaciskania takich metalowych opasek?

opaska-obejma-zaciskowa-rozne-rozmiary-2

Napisano

Te z linka nie są do takich opasek, one są do wielorazowych opasek z zatrzaskiem.

Maja wyglądać jak na foto poniżej, zagniata z 3 stron (środkowy trzpień który dopycha górę opaski).

szczypce-do-opasek-oslony-przegubu-yato-

Napisano
  • Autor

Te z linka nie są do takich opasek, one są do wielorazowych opasek z zatrzaskiem.

Maja wyglądać jak na foto poniżej, zagniata z 3 stron (środkowy trzpień który dopycha górę opaski).

Tak to sobie wyobrażałem. Będę musiał to sobie kupić, bo czasami się przydaje.

Napisano

masz rację, nie tego linka wsadziłem 

http://allegro.pl/szczypce-do-opasek-oslony-przegubu-yt-0606-i5252770604.html

Napisano

Tak to sobie wyobrażałem. Będę musiał to sobie kupić, bo czasami się przydaje.

A zwykłą opaską skręcaną nie dasz radę podejść? 450_450_productGfx_80452a8ebeadb52d6b40b

Napisano

A zwykłą opaską skręcaną nie dasz radę podejść? 

skręcane są większe i nie zawsze zmieszczą się tam gdzie trzeba 

do tego czasem luzują sie 

i czasem (na przegubach) obracają się i skręcane jeszcze bardziej sie rozkręcają 

Napisano
  • Autor

A zwykłą opaską skręcaną nie dasz radę podejść? 450_450_productGfx_80452a8ebeadb52d6b40b

Czasami się nie mieści, a odstający element zamka aż się prosi żeby się o niego coś zaczepiło, owinęło itp.

Nawet głupia trawa ma się o co zaczepić, zawinąć i uszkodzić gumową osłonę. Wiedz, że samochody są różne i nie jeżdżą tylko po asfalcie.

Napisano
  • Autor

Zwykłymi cęgami idzie ogarnąć temat.

Nie da się, miejsce zaciśnięcia nie jest odpowiednio "zaprasowane" i nie ma swojej sztywności.

Napisano

Nie da się, miejsce zaciśnięcia nie jest odpowiednio "zaprasowane" i nie ma swojej sztywności.

Jak to sprawdziłeś?

Napisano

ciekawa teoria, to do tej pory te opaski bądź osłony bym wymieniał co tydzień w kilku samochodach. Jak na razie nie miałem przypadku żeby opaska przez moje "cęgi" sie poluzowała lub itp. Takie opaski ja powszechnie spotykam na osłonach przegubów, nigdzie indziej nie spotkałem takiego typu opaski w samochodach jeśli o tym mówimy.

Napisano
  • Autor

Jak to sprawdziłeś?

Jedna była zaciśnięta przez mechanika szczypcami do tego przeznaczonymi, a drugą zacisnąłem obcęgami.

Ta zaciśnięta obcęgami była zdecydowanie słabiej zaciśnięta i po jakimś czasie osłona się zsunęła.

Napisano

Jedna była zaciśnięta przez mechanika szczypcami do tego przeznaczonymi, a drugą zacisnąłem obcęgami.

Ta zaciśnięta obcęgami była zdecydowanie słabiej zaciśnięta i po jakimś czasie osłona się zsunęła.

To dowodzi tylko tego, że źle ją zacisnąłes. Zaciskam cęgami i nic jak do tej pory się nie luzuje. Patrz wyżej innym też. Nie zmienia to faktu, że nie zaszkodzi kupić odpowiednie narzędzie.

Napisano

Tego typu są duuużo mocniejsze.

Dodatkowo stosuje się w nich klucz dynamometryczny ( jak potrzeba ).

http://narzedzia.moto-profil.pl/articles/details/31616

Do opasek "uszkowych", coś takiego ew. podobne do Yato, dużo lepsza jakość.

http://narzedzia.moto-profil.pl/articles/details/17873

Napisano

ciekawa teoria, to do tej pory te opaski bądź osłony bym wymieniał co tydzień w kilku samochodach. Jak na razie nie miałem przypadku żeby opaska przez moje "cęgi" sie poluzowała lub itp. Takie opaski ja powszechnie spotykam na osłonach przegubów, nigdzie indziej nie spotkałem takiego typu opaski w samochodach jeśli o tym mówimy.

Widocznie mało widziałeś.:)