Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szopa z plastiku (polypropylene) - Ma ktos?

Featured Replies

Napisano

Ma ktos szope z polypropylene?

Wytrzymale to na pogode? 15 Lat gwarancji of drzwi do drzwii [emoji106][emoji883]

4be63709e7108d88a6034f3b7dc51fa6.jpg

e3ae8c4d4a70093c7fc737d904534602.jpg

Vs tradycyjna z Zinc-aluminium [emoji848]

Plastik kosztuje ok 2x drozej [emoji383]... ale Nie chce mi Sie w fundament bawic...

c1e3a2d1b25c3d2cda7279b1fef8ce9e.jpg

fc4c0c37bce0d1a985d3404ee37fa5e4.jpg

Ma to ktos? [emoji848]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Z PP to w polsce chyba nie znajdziesz, za to takiego blaszaka to w co drugim domu :-D

Napisano

Tak moje dzieci miały coś takiego, tylko bardziej kolorowe. Po roku jedna ściana popękała, plastikowe gwinty pourywały się.

Napisano

szczerze to szopa z pp jest dobra dla dzieci jako zabawka. Jeśli chodzi o przechowywanie narzędzi to jakoś średnio to widzę

Napisano
  • Autor

Z PP to w polsce chyba nie znajdziesz, za to takiego blaszaka to w co drugim domu :-D

'Blaszak' Ma 30 Lat gwarancji, mialem w kazdym domu [emoji106]. Wady, to szczelnosc na h2o I .... Piekarnia w srodku jak masz 40C [emoji79]

Ale najwazniejsze - Nie chce mi Sie betonu robic [emoji848]

Dwa - jesli za pare Lat sprzedamy Dom to w koncu chce wziasc Ze Soba [emoji16] - za kazdym razem pare $k I innym zostaje [emoji87]

Dlatego mnie ten plastic meczy [emoji848]

Napisano
  • Autor

Tak moje dzieci miały coś takiego, tylko bardziej kolorowe. Po roku jedna ściana popękała, plastikowe gwinty pourywały się.

Hmm [emoji848] - patrzylem na to, panele maja prawie 1 inch grubiosci skakalem Po tym, kopalem w sciany. Nic [emoji848]

Gwarantuja Ze 15 Lat Sie Nie rozleci.... [emoji106]

Wiec chyba mowimy plastic vs plastic... ale wlasnie potrzeba mi kogos kto Ma bo chce zobaczyc jak jest rozplanowane w srodku,

Np extra polki- etc... Wodoszczelnosc etc ...

dc973aa467b4ae355d2664cfe8d35a1f.jpg

Szczerze Nie sadze zeby to Sie mialo rozleciec- tego w ogole Sie Nie obawiam [emoji16] - jest Powod dlaczego kosztuja 2x tyle co alu... [emoji383]

Napisano
  • Autor

szczerze to szopa z pp jest dobra dla dzieci jako zabawka. Jeśli chodzi o przechowywanie narzędzi to jakoś średnio to widzę

Dotykajac, to imvho jest o wiele lepsza niz metal [emoji848] Jedynie mnie interesuje czy tak Samo beszie z uplywem czasu ...[emoji848].

W koncu kosztuje 2x tyle [emoji16] ergo lud kupuje I Nie znalazlem narzekan ... ale to albo dobry marketing albo rzeczywiscie as tak dobre [emoji6]

Napisano

z wypowiedzi powyżej i własnych doświadczeń z "plastikami" poddanymi pod działąnie warunków atmosferycznych w PL 

co do PP

-po kilku "sezonach" tracą kolor. w miejscach wystawionych na działanie promieni słoneczych

-w lecie +20 a w zimie -20 i słońce, deszcz- powoduje pękanie 

- nie znamy australijskiego klimatu i normy na PP, może u Was się to dobrze spisuje :)

- CCC- czyli Cena Czyni Cuda- jeżeli osadzony w średniej albo średniej wyższej, klasie laik zobaczy dwa produkty na które go stać, jeden za 10 a drugi za 20$ to który wybierze? Nie obrażając Cię Ozi ale wybierasz cene bo myślisz, że droższe dłużej wytrzyma...  może w tamtym klimacie tak, w PL na pewno nie. 

Napisano
  • Autor

z wypowiedzi powyżej i własnych doświadczeń z "plastikami" poddanymi pod działąnie warunków atmosferycznych w PL

co do PP

-po kilku "sezonach" tracą kolor. w miejscach wystawionych na działanie promieni słoneczych

-w lecie +20 a w zimie -20 i słońce, deszcz- powoduje pękanie

- nie znamy australijskiego klimatu i normy na PP, może u Was się to dobrze spisuje :)

- CCC- czyli Cena Czyni Cuda- jeżeli osadzony w średniej albo średniej wyższej, klasie laik zobaczy dwa produkty na które go stać, jeden za 10 a drugi za 20$ to który wybierze? Nie obrażając Cię Ozi ale wybierasz cene bo myślisz, że droższe dłużej wytrzyma... może w tamtym klimacie tak, w PL na pewno nie.

Tks [emoji106] za uwagi. A wiec Po dyskusji z 'Minister of war & finance' [emoji1437][emoji16] aka Mrs Ozi poszlem kupilem mala 6x4 feet ok 2m x 1.2m na wasza walute [emoji383]

Pomyslelismy tak: Ze za duze ryzyko wywalac $3k na wymiar jaki Ja chce a cos malego na smieci do spa nam potrzebne, chlor, sol, pH testy etc.

$349 pozniej - znaczy utargowalem jeszcze 5% [emoji16][emoji106]

a203bd98337183187b3350a6255621ad.jpg

Potem 34C - fajny jesienny dzien wiec przygotwalem najwazniejsze narzedzia

2569f028315784cbadf7dcd9f43c4e3a.jpg

Dodalem 6pack piwa [emoji10][emoji267] I wzialem sie do roboty...

Pozprzatalem...

54e482f2b89a54bb750b9a52d1de3f93.jpg

Pierwsze wrazenia- f...ock- myslalem Ze to mocniejsze bedzie [emoji848]

13f6b594fd32570d7269312046610d77.jpg

b7ae8e95bd5798c636240a398b7c5121.jpg

Ale skladajac zadziwiajaco robilo Sie coraz bardziej stabilne.... [emoji883]

af292e54a103a775c0634a05d4306250.jpg

Potem jeszcze tylko walnac dach I drzwii

b976737429a30d3538dc5433bfed9116.jpg

b4b896d18766946d8a00d4049b83aaeb.jpg

I zostalo Ja tylko przymocowac...

Myslalem o 8mm anka screws lub 8mm dynobolt

291589c2e69208d7074bd57d7d60b172.jpg

W koncu walnalem 6mm long dynabolts [emoji106]

-waga 89kg

5a46672af778bc8aae4f5e7f425914b4.jpg

I prawie gotowe [emoji848]

Teraz zaladowalem moim sprzetem na camping pare innych rzeczy do ogrodka, sol I inne smieci Sie do spa zmiescily I zobaczymy co to warte...[emoji10]

6eb4e609ccbcc380072ca5e2e1c74c58.jpg

717bae643cef0b5f9a225bcec478ec2c.jpg

Teraz moje 5% [emoji6] - kazalem sobie spotlights dorzucic za $39 - zaplacilem $15 ....

0121fc4662230d68d2c91df9f6d6754d.jpg

Walnalem jedno tu I skonczone 3h roboty...[emoji79]- 6 Radlers - dla mnie, 3 dla Mrs Ozi...

1d34a1105d525b95d3cf469d55161c78.jpg

Generalnie narazie oceniam to na 7.5 -8 z 10.

Panele troche odpychaja [emoji616] ale zobaczymy jak bedzie wodoszczelna- temp jak narazie lepsza niz w zinc czy alu [emoji848]

4c1fa88c017c87d3ca3e508d1959757e.jpg

Napisano
  • Autor

Ergo imvho czas pokaze.... 10 Lat gwarantowanej zwrotu $$$[emoji383][emoji383][emoji383][emoji383][emoji106]

Napisano

U mnie takich nie wolno z uwagi na przepisy huraganowe - w razie czego taka szopa by latała jak pocisk.

Allah Jahve Amen Alleluja Tortellini!

Napisano

Ja poszedłem na całość - szopa 6x3,5 m ;]

Składzik drewna, regał na różności, kosiarki, rowery, narzędzia - wszystko się mieści. A i na stryszku sporo miejsca.

Na wiosnę muszę jeszcze uporządkować otoczenie. 

Koszt około 2500$

Wcześniej miałem blaszaka, ale brzydko wyglądał.

post-130156-0-32291900-1457263308_thumb.

Napisano

Po roku jedna ściana popękała, plastikowe gwinty pourywały się.

ToiToi-e w warunkach Bliskiego Wschodu i Afryki po roku nie wykazywały żadnych śladów uszkodzeń od słońca więc jeśli to ten sam plastik to pewnie postoi :oki:

Napisano
  • Autor

@@RWicik ladna, bardzo ladna, $20k jak nic u mnie. Mnie taka duza nie potrzebna, garaz ma 2.5 auta, ale z dwoma mlodymi + moje zabawki to I nawet 400m2 dom robi sie ciasny ...

Pokaz srodek pls, poddasze mnie interesuje

Napisano
  • Autor

U mnie takich nie wolno z uwagi na przepisy huraganowe - w razie czego taka szopa by latała jak pocisk.

Z the z Moimi dynabolts nigdzie nie odfrunie, a przynajmniej podloga zostanie...

Costco tego pelno sprzedaje ~ Lifetime brand, Made in USA, ale z jakiegos powodu to nie jest tak popularne jak powiedzmy w North west us... lud woli alu I zinc ...

Napisano

@@RWicik ladna, bardzo ladna, $20k jak nic u mnie. Mnie taka duza nie potrzebna, garaz ma 2.5 auta, ale z dwoma mlodymi + moje zabawki to I nawet 400m2 dom robi sie ciasny ...

Pokaz srodek pls, poddasze mnie interesuje

Koszt u mnie tak niski, bo budowane metodą gospodarczą. Ja, sąsiad (fundamenty), teść (konstrukcja drewniana) i zięć (pokrycie dachu). Tak więc pieniądze wydane głównie na materiały. Z robocizną wyszłoby pewnie 2x więcej.

Co do poddasza, to musiałbym zrobić zdjęcia, ale to dopiero w weekend. W środku jest po prostu sufit z desek i właz na górę, gdzie są same skosy, ale środkiem da się chodzić i jest z tego niezły składzik, ale myślę, że i dzieciaki miałyby tam fajną bazę :)

Napisano

Ma ktos szope z polypropylene?

Kolega miał coś takiego - fajnie wyglądało przez pierwsze dwa lata. Potem całkowicie wypłowiało i materiał stał się bardzo kruchy, na końcu wyłamały się okucia zawiasu i było po szopce.

Teraz pytanie - czy technologia produkcji szopki na rynek europejski (czyli śnieg, mróz z jednej strony, upały z drugiej) jest inna, niż np. na rynek australijski, gdzie większym problemem jest chyba słońce? No i zastanawiam się, ale nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie - czy temu tworzywu bardziej szkodzi niska, czy wysoka temperatura (albo np. promieniowanie UV?).

Napisano

Wszystko szkodzi, imho u nas najgorzej jest w mróz, kiedy jak piszesz robi się to kruche i łatwo jest uszkodzić. W Oz pewnie większym problemem to UV i temp.

U nas taniej i pewniej zrobić to z drewna (drugi domek dla dzieciaków też zrobiłem już z drewna)

Ja mam u siebie z eternitu i też jest trwałe :phi:

Napisano
  • Autor

Teraz pytanie - czy technologia produkcji szopki na rynek europejski (czyli śnieg, mróz z jednej strony, upały z drugiej) jest inna, niż np. na rynek australijski, gdzie większym problemem jest chyba słońce?

IMVHO nie - ten sam kompozyt - jedyna roznica jaka zuwazylem to ze te mniejsze sa Made in Israel, te wieksze Made in USA. Wieksze maja ciut inny kompozyt - twardszy vs. to jest jak :hmm: - miekka tektura :hmm: dopoki tego nie zlozysz calego.

U mnie te polypropylene nie jest popularne - zinc/alu - tak. W US zawsze tego mase widze, ale tez zalezy w ktorym stanie - bardziej w zimnych niz cieplych.

10 czy 15 lat gwarancji - wiec jak sie cos bedzie sypac to bedzie $$$ albo nowa i tyle. IMVHO jeden season pokaze jak to bedzie - teraz bedzie mokro, potem slonce. Lud twierdzi, ze po 5 -7 latach uzytkowania nie widac zadnego wplywu z pogody, jak staja tak stoja (non stop 30-40C)

Napisano
  • Autor

Wszystko szkodzi, imho u nas najgorzej jest w mróz, kiedy jak piszesz robi się to kruche i łatwo jest uszkodzić. W Oz pewnie większym problemem to UV i temp.

Ogladalem wczoraj jedna po 5-7 latach - wlasciciel nie pamieta kiedy ;]  dokladnie ja walnal...

Kopa z buta ze stalowym czubem spokojnie zalicza. Temp non stop w sezonie suchym 30-40C. W mokrym, leje po 200mm na 24h czasami. I nic, widzi same zalety - nic nie rdzewieje, nie jest tak goraco, plastic nie wskazuje zeby stracil wlasciwosci po tych 5-7 latach.

Wlasciciel sie dwa razy przeprowadzal - spakowal, walnal w nowym domu i dalej stoi. Dodoatkowo wentylacja jest lepsza :hmm:

Czas pokaze, ale w weekend chyba ide po druga .... :chipsy:

Napisano

Ogladalem wczoraj jedna po 5-7 latach - wlasciciel nie pamieta kiedy ;]  dokladnie ja walnal...

Kopa z buta ze stalowym czubem spokojnie zalicza. Temp non stop w sezonie suchym 30-40C. W mokrym, leje po 200mm na 24h czasami. I nic, widzi same zalety - nic nie rdzewieje, nie jest tak goraco, plastic nie wskazuje zeby stracil wlasciwosci po tych 5-7 latach.

Wlasciciel sie dwa razy przeprowadzal - spakowal, walnal w nowym domu i dalej stoi. Dodoatkowo wentylacja jest lepsza :hmm:

Ja miałem taką w Szkockich warunkach. Jak kupiłem z domem to szopa już miała kilka lat a po wymyciu Karcherem poza miejscami gdzie była pochlapana farbą to była jak nowa.

Miałem ją kolejne 6 lat i brak było śladów zużycia a łatwego życia nie miała.

Napisano

a nie śmierdzi to na słońcu :phi: ?

Napisano

Nie ... :hehe: - w zasadzie nie ma zadnego zapachu :hmm: - kosher i dlatego :skromny:

939637e960b655837ed56370bd3e832a.jpg

Wiesz - może być tak, że te z krajów cywilizowanych będą się trzymać. U nas wszystko made in China, więc sam wiesz...

Napisano
  • Autor

.

Miałem ją kolejne 6 lat i brak było śladów zużycia a łatwego życia nie miała.

byla z wlasna podlaga czy slab?

Napisano
  • Autor

Wiesz - może być tak, że te z krajów cywilizowanych będą się trzymać. U nas wszystko made in China, więc sam wiesz...

Nie spisywal bym Made in China na straty, masz IMVHO Made in China i Made in China, IMVHO kwestia ceny ... iPhone is Made in China :hehe:

Napisano

U mnie bez przepisów by latała ;]

Sąsiadowi sporo lat temu garaż - blaszak przerzuciło na działkę jego sąsiada, kładąc po drodze płot.

Ja mam dwie solidne szopy z ciężkiego drewna, a i tak większą, ważącą ponad tonę, kiedyś wichura przesunęła na podstawie z bloczków o kilka cm, używałem podnośników hydraulicznych, żeby ją cofnąć.

Napisano

Nie spisywal bym Made in China na straty, masz IMVHO Made in China i Made in China, IMVHO kwestia ceny ... iPhone is Made in China :hehe:

Oczywiście :ok: Najgorsze jest to "proudly but anonymously made in China" - czyli totalnie niskobudżetowy produkt robiony "u Chana w chacie".

Napisano

byla z wlasna podlaga czy slab?

Tak z własną podłogą a stała w rogu na Tarasie z desek