Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pug 508 hybryda brali byście?

Featured Replies

Napisano

Mam na oku puga 508 rhx kombi hdi z 37 konną hybrydą. Rocznik 2014. Zdecydowalibyście się na takie połączenie? Rocznie ok. 80kkm z czego miasto/trasa 30/70 do 50/50 w zależności od dnia.

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Hybryda i trasa to połączenie ogólnie nieudane w kontekście oczekiwań co do spalania.

Poczytać o tej konkretnej wersji i jeśli nie ma z nią problemów to nie zaszkodzi.

Napisano

ile tą wydumkę produkowali? 3 tygodnie?

to chyba świadczy o tym jak bardzo to udany model...

zwykład HDI pali bardzo mało, jak na kawał samochodu jakim jest 508 

Napisano

Poważnie?

Nie, pewnie, że nie. Ale krótko. No i ile tego sprzedali? Będzie trudno z odsprzedażą.

Napisano

Jeśli nie zależy Ci na wyglądzie i pseudo terenowych właściwościach  jezdnych to szukałbym 2,0 hdi o mocy 163 KM z automatem albo wersji GT. 

Obie wersje odpychają się fajnie, automat w wersji GT działa bardzo sprawnie. Gdybyś znalazł auto z elektryczną regulacją foteli to bierz i się nie zastanawiaj, fotele z GT są mega wygodne. 

Mam na oku puga 508 rhx kombi hdi z 37 konną hybrydą. Rocznik 2014. Zdecydowalibyście się na takie połączenie? Rocznie ok. 80kkm z czego miasto/trasa 30/70 do 50/50 w zależności od dnia.

Napisano
  • Autor

Jeśli nie zależy Ci na wyglądzie i pseudo terenowych właściwościach  jezdnych to szukałbym 2,0 hdi o mocy 163 KM z automatem albo wersji GT. 

Obie wersje odpychają się fajnie, automat w wersji GT działa bardzo sprawnie. Gdybyś znalazł auto z elektryczną regulacją foteli to bierz i się nie zastanawiaj, fotele z GT są mega wygodne. 

Ja osobiście wolał bym wersję GT od hybrydy, ale ubzdurało się pewnym osobom bycie trendi.

A w porównaniu do reszty segmentu: C5, Laguny, Mondeo, insigni, jak wypada 508?

Napisano

Nie. Jak hybrydę, to tylko Toyota/Lexus.

Napisano

Brałbym. Jedna z nielicznych hybryd, która się sprawdzi w każdych warunkach.

Napisano

Napisano

Montowali tam tragiczną skrzynię biegów.. To auto najzwyczajniej w świecie nie nadaje się do jeżdżenia.

Napisano

Montowali tam tragiczną skrzynię biegów.. To auto najzwyczajniej w świecie nie nadaje się do jeżdżenia.

Jeśli tak jest to rzeczywiście kicha. Bo sama koncepcja tego auta jest doskonała. I do tego wygląda jak milion dolarów.

Napisano

Koncepcja kombi z podniesionym zawieszeniem i napędem na cztery koła jest stara jak subaru outback :) Za to napęd hybrydowy dodaje jakieś 200kg wagi, więc zapewne jest to czuć w prowadzeniu. Do tego jestem przekonany że pierwszą setkę takie rhx robi pewnie w ok 10 sek...

Jeśli tak jest to rzeczywiście kicha. Bo sama koncepcja tego auta jest doskonała. I do tego wygląda jak milion dolarów.

Napisano

Koncepcja kombi z podniesionym zawieszeniem i napędem na cztery koła jest stara jak subaru outback :) Za to napęd hybrydowy dodaje jakieś 200kg wagi, więc zapewne jest to czuć w prowadzeniu. Do tego jestem przekonany że pierwszą setkę takie rhx robi pewnie w ok 10 sek...

Ale Outback przy tym nie wygląda. Zresztą prawie nic przy tym nie wygląda. No i Subaru nie umie zrobić diesla.

Koncepcja hybrydy z dieslem jest IMO optymalna. W trasie diesel, w mieście hybryda.

10s do setki to dobry czas. Rzeczone Subaru lepsze nie jest. A z masą auta nie jest chyba tak źle bo odpada klasyczny napęd tylnej osi.

Napisano

Hybryda Diesel/elektryczny:

• 508 RXH 200 KM/500 Nm - 2.0 HDi 163 KM/300 Nm + elektryczny 37 KM/ 200 Nm
  • skrzynia zautomatyzowana 6-biegowa
  • masa własna 1770 kg
  • przyspieszenie 0-100 kmh 8,8s
  • prędkość maksymalna 213 km/h
  • średnie spalanie 4,1 l/100km
  • zasięg w trybie EV - 4 km,prędkość maks. w trybie EV do 70 km/h
Napisano

Hybryda Diesel/elektryczny:

• 508 RXH 200 KM/500 Nm - 2.0 HDi 163 KM/300 Nm + elektryczny 37 KM/ 200 Nm
  • skrzynia zautomatyzowana 6-biegowa
  • masa własna 1770 kg
  • przyspieszenie 0-100 kmh 8,8s
  • prędkość maksymalna 213 km/h
  • średnie spalanie 4,1 l/100km
  • zasięg w trybie EV - 4 km,prędkość maks. w trybie EV do 70 km/h

Po co podawać dane w trybie EV? Raczej jako ciekawostkę, bo nie mają najmniejszego znaczenia z punktu widzenia użytkownika

Napisano

Ale Outback przy tym nie wygląda. Zresztą prawie nic przy tym nie wygląda. No i Subaru nie umie zrobić diesla.

Koncepcja hybrydy z dieslem jest IMO optymalna. W trasie diesel, w mieście hybryda.

10s do setki to dobry czas. Rzeczone Subaru lepsze nie jest. A z masą auta nie jest chyba tak źle bo odpada klasyczny napęd tylnej osi.

Po co odzywa się gość, który nie ma bladego pojęcia o temacie? Równie dobrze możesz doradzać w sprawie budowy cegielni.

Napisano

W 2012 kolega się zastanawiał taki Pug czy Bmw f10 2.0d.

Pugiem zrobiliśmy jazdę próbną tak na 20 minut po mieście. Wrażenia , dupy nie urywa. Spalanie na poziomie diesla.

Pojechaliśmy potem do BMW, wystarczyło tylko wsiąść do f10 aby odrzucić Puga :)

Cena aut była wtedy na tym samym poziomie.

Napisano

Po co odzywa się gość, który nie ma bladego pojęcia o temacie? Równie dobrze możesz doradzać w sprawie budowy cegielni.

A Ty masz pojęcie? To napisz.

Bo jak na razie tylko napisałeś że to krótko produkowali, co po pierwsze nie jest prawdą a po drugie ten układ napędowy był też montowany w DS5.

Napisano

dziwne bo ma bardzo czeste porwnanie f10 525d do cytryny C5 2.0hdi (c5 to praktycznie 508 poza hydraulika)

poza 6 cylindrowym silnikiem w BMW nie ma tam nic co bije francuza. wyciszeni, fotele, zawias, "odciecie" od srodowiska zew, cytryna ma lepsze. 

OK moze podczas szybkiej jazdy RWD pozakuje klase ale prawda jest taka ze oba to ciezkie kloce i do szybiej jazdy to one sie nadakja tylko na autostrade a tam w dobrych warunkach rodzaj napedu nie ma znaczenia 

Napisano

Ja osobiście wolał bym wersję GT od hybrydy, ale ubzdurało się pewnym osobom bycie trendi.

A w porównaniu do reszty segmentu: C5, Laguny, Mondeo, insigni, jak wypada 508?

Jechałem 508 co prawda 1.6 HDI i pierwsza uwaga to promiem skretu zawraa sie jak satkiem.Wyciszenie dobre ale przy 130 poziom halasu rowna sie z moja a4 1.9 Tdi.powyzej bylo glosniej-z tym ze pug ma krotka skrzynie(3 tys obr przy 130km/h).Mimo niewielkiego przebiegu (ok.20 tys km) na uchwytach w drzwiach schodzic zaczyna taka gumowana warstwa. Poza tym po zrobieniu 350km w trasie uwag nie mm. Acha brak w środku rynienek schowkow -tu więcej by sie przydalo.
Napisano

dziwne bo ma bardzo czeste porwnanie f10 525d do cytryny C5 2.0hdi (c5 to praktycznie 508 poza hydraulika)

poza 6 cylindrowym silnikiem w BMW nie ma tam nic co bije francuza. wyciszeni, fotele, zawias, "odciecie" od srodowiska zew, cytryna ma lepsze. 

OK moze podczas szybkiej jazdy RWD pozakuje klase ale prawda jest taka ze oba to ciezkie kloce i do szybiej jazdy to one sie nadakja tylko na autostrade a tam w dobrych warunkach rodzaj napedu nie ma znaczenia 

Jeżeli nie widzisz różnicy w wykończeniu f10 a c5 to widocznie mamy inne gusta.

Napisano

ok. moze detale wykonczenia na + w BWM ale np: skora w f10 jest w gorszym stanie niz w cytrynie (oba maja podobny przebieg 130kkm z tym ze BMW kupione jako nowe wiec 100% pewny)

fotele c5 sa nie do pobicia, to samo wyciszenie

Napisano

Hybryda i trasa to połączenie ogólnie nieudane w kontekście oczekiwań co do spalania.

Poczytać o tej konkretnej wersji i jeśli nie ma z nią problemów to nie zaszkodzi.

Jeśli mówimy o trasie typu ekspresówka albo autostrada i jedziemy a nie stoimy w korku to oczywiście auto będzie na tyle oszczędne na ile pozwala jego silnik spalinowy. Jednak w moim przypadku trasa którą najczęściej pokonuję ma 170km na które składa się 50km ekspresówek, 30km dróg lokalnych a pozostałe 90km to zwykłe drogi krajowe z przepisową 90km/h i ogromną ilością terenu zabudowanego gdzie można jechać 50/60km/h ze względu na fotoradary. W takich warunkach hybryda ma jak najbardziej sens.

Sam pomysł połączenia silnika diesla i napędu elektrycznego wydaje się dobry, ponieważ do najoszczędniejszego silnika spalinowego dodajemy silnik elektryczny czyniąc go tym samym jeszcze bardziej oszczędnym . Jednak diesel ma swoją specyfikę np. trudniejszy rozruch ze względu na wyższą kompresję, ogromne ciśnienie w układzie wtryskowym, turbo które zanim zacznie pracować musi nabrać obrotów itd. przez co trwałość takiego silnika może być dużo mniejsza niż oczekiwana.

Jakiś czas temu interesowałem się od strony technicznej takim samochodem i niestety ilość dostępnych informacji była wtedy bardzo mała. To co udało mi się ustalić an pewno to akumulator trakcyjny jest dokładnie takiego typu jak w hybrydach Toyoty czyli NiMH produkcji Panasonic/Sanyo jednak moduły są inne przez co nie są zamienne. Pewne obawy budzi także podawany zasięg w trybie elektrycznym do 4km podczas gdy Prius ma do 2km. Może to wskazywać na wykorzystanie większej pojemności akumulatora przez co zasięg rośnie, ale spada jego trwałość (Toyota wykorzystuje tylko 40% a trwałość jest od 8 do 12 lat zależnie od eksploatacji).

Napisano

Kup , zawsze innowatorzy muszą przecierać szlaki dla kowalskich . Ja bym osobiście auta którego w Polsce jest może kilkadziesiąt  sztuk bym nie kupił.  

Napisano

Po co podawać dane w trybie EV? Raczej jako ciekawostkę, bo nie mają najmniejszego znaczenia z punktu widzenia użytkownika

Głównie chodziło mi o masę własną i przyspieszenie 0-100 ewentualnie, bo o tym była mowa ;)

Napisano
  • Autor

Kup , zawsze innowatorzy muszą przecierać szlaki dla kowalskich . Ja bym osobiście auta którego w Polsce jest może kilkadziesiąt  sztuk bym nie kupił.  

W 2000 roku kupiliśmy nową nubirę 2 kombi. Wszyscy pukali się w głowy. Zrobiliśmy 497kkm bez większych awarii. W serwisie który robił przeglądy była to pierwsza NUII.

Potem był mitsu grandis, całe 2 sztuki w Lublinie w tym czasie jeździły.

Lubię być pionierem, choć ma to czasem minusy- szczególnie że robimy duże przebiegi i brakuje czasami części zamiennych stosownie do przebiegu.

Napisano

nie.

1. to peugeot - 508. to samo wystarczy żeby nie brać.

2. to peugeot 508 z dodatkowo skomplikowanym napędem. a zważywszy ze ASO peugeota nie potrafi serwisować ich podstawowej benzyny (1.6 THP), to spore ryzyko :)

3. skrzynia w tym to ultra porażka. takie coś może przeszłoby w Zastavie w latach 70, ale nie w 2014...

Napisano

Jechałem 508 co prawda 1.6 HDI i pierwsza uwaga to promiem skretu zawraa sie jak satkiem.Wyciszenie dobre ale przy 130 poziom halasu rowna sie z moja a4 1.9 Tdi.powyzej bylo glosniej-z tym ze pug ma krotka skrzynie(3 tys obr przy 130km/h).Mimo niewielkiego przebiegu (ok.20 tys km) na uchwytach w drzwiach schodzic zaczyna taka gumowana warstwa. Poza tym po zrobieniu 350km w trasie uwag nie mm. Acha brak w środku rynienek schowkow -tu więcej by sie przydalo.

poza tymi wycerającymi się uchwytami (TTTM) - ja u siebie całkowicie to zeskrobałem i był spokój...

to jednak wnętrze w 508 jest jego atutem (chyba jedynym). po 3 latach używania - nic nie skrzypiało. ino ja miałem skórę. nie wiem jak zachowuje się zwykła tapicerka.